Ile razy dziennie zdarza nam się pomyśleć, że bardzo chcielibyśmy żeby coś się wydarzyło. Albo odwrotnie, jak często martwimy się o rzeczy, które jeszcze się nie wydarzyły i napędzamy w sobie lęki? Jordanna Levin, dziennikarka i autorka podcastów, przez lata ciągle czegoś się obawiała, obsesyjnie o tym myślała i ze zgrozą obserwowała, że wiele z tych rzeczy, rzeczywiście się wydarzało. Dopiero po jakimś czasie zrozumiała, że nie przewiduje przyszłości lecz ją manifestuje. Postanowiła więc zmienić swoje nastawienie – skupić się na pozytywnych myślach, by przytrafiałyby się jej dobre rzeczy. „Moc manifestowania” to przewodnik po manifestowaniu i afirmowaniu. Jordanna Levin dzieli się osobistymi doświadczeniami i praktykami, które mają pomóc osiągnąć to, czego pożądamy. Z książki dowiemy się, dlaczego warto zaklinać rzeczywistość i jak to robić, żeby przynosiło to skutki. To podręcznik dla każdego, kto chce coś zmienić w swoim życiu za pomocą potęgi podświadomości. "Ta książka to szczere i bezinteresowne zaproszenie do podróży, która zmieni twoje życie – jeśli tylko tego zechcesz. Czytając ją kartka po kartce, rozdział po rozdziale, zrozumiesz, jak łatwo jest zadbać o siebie, a także to, że odnajdując miłość do siebie samej, sprawisz, iż pokocha cię świat. Jeśli, tak jak ja, jesteś zdroworozsądkową, twardo stąpającą po ziemi osobą i do tej pory na manifestacje patrzyłaś z przymrużeniem oka – musisz przeczytać tę książkę. Autorka, podkreślając ogromną wagę poczucia sprawczości w życiu, prowadzi cię za rękę przez świat świadomego tworzenia manifestacji. Sama decydujesz, z których elementów zawartych w książce skorzystasz, by spróbować żyć najlepszą wersją swojego życia. A później? Później wszystko czego pragniesz, staje się rzeczywistością!" Marta Lech-Maciejewska, przedsiębiorczyni, twórczyni marki „Spadiora” i bloga superstyler.pl, Kobieta Roku „Glamour” w kategorii biznes "W ostatnich latach nurt psychologii pozytywnej, czyli skupianie się na budowaniu oraz rozwijaniu osobistego potencjału, coraz bardziej przybiera na sile. Bez wypierania trudnych emocji możemy świadomie kierować swoją uwagę ku temu, co budujące. Dzięki temu stajemy się sprawczy wobec siebie i swojego życia. To jest właśnie początek manifestowania i mądrość Mocy manifestowania Jordanny Levin." Orina Krajewska, aktorka, współzałożycielka i prezeska Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Propagatorka holistycznego stylu życia i integralnego podejścia do zdrowia.
Znany i popularny Wróżbita Maciej powraca z nową książką. W Astronumerologii łączy swoją imponującą wiedzę z dziedziny numerologii z astrologią. Tłumaczy w jaki sposób data naszego urodzenia wpływa na cechy osobowości przypisywane danym znakom zodiaku – bo przecież nie każdy Strzelec czy Koziorożec jest taki sam. Dzięki tej wiedzy możemy nakreślić swój portret astronumerologiczny. Rozumiejąc zaś jakie elementy mają wpływ na nasze życie jesteśmy w stanie rozszyfrować pragnienie naszej duszy, lepiej zrozumieć nasz charakter, naszą osobowość. Z taką wiedzą możemy wpłynąć na swój los, uzewnętrzniając to, co najlepsze w naszym zestawie cech. W książce autor przedstawia charakterystykę astronumerologiczną dla urodzonych każdego dnia roku.
Pierwsza książka gwiazdy wśród rysowniczek i rysowników mangi Camilli D’Errico przeznaczona dla dorosłych. Znajdziecie tu portrety, fantazyjne wzory i inne jej dzieła, które zachwycają kolekcjonerów na całym świecie. Komponowanie swojej palety barw dla mistrzowskiej kreski artystki przynosi radość i satysfakcję.
Przedziwne urokliwe stworzenia, które straszą cię nocą. Supergwiazda pop surrealizmu, Camilla d’Errico, powraca z kolejną kolorowanką dla dorosłych wypełnioną – strona po stronie – oryginalnymi rysunkami w jej niepowtarzalnym, inspirowanym mangą stylu. Tym razem d’Errico potrzebuje Twoich markerów i kolorowych kredek, by rozświetliły ciemne zakamarki jej wyobraźni. Ponad siedemdziesiąt stron uroczych i przerażających postaci, potworów i niesamowitych wzorów czeka na Twój kreatywny dotyk. Otwórz się więc i rozpocznij kolorowanie... jeśli się odważysz!
Barwne, surrealistyczne i niesamowite zwierzęta powietrza, lądu i morza! Z głębi swojej szalonej wyobraźni Camilla d’Errico powołuje do życia mnóstwo niezwykłych stworzeń z mitów, folkloru i legend, dodając swój autorski znak – inspirację mangą! Użyj swojej własnej palety, aby ożywić fantastyczne stwory, takie jak gryfy, hydry i centaury, a także te inne, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś! Twoja umiejętność kolorowania zamieni te niezwykłe istoty w przykuwające wzrok, jedyne w swoim rodzaju dzieła sztuki.
Makarony cieszą się niebywałą popularnością, bo są nie tylko smaczne, ale także łatwe do zrobienia. Włoską pastę można przyrządzić z sosem pomidorowym, pesto czy z całą gamą warzyw i ziół… Dodaje się do niej m.in. mieloną wołowinę, kurczaka, tuńczyka i owoce morza. Opcji jest wiele. Znajdziesz tu mnóstwo pomysłów, jak z makaronu o różnych kształtach wyczarować pyszne danie w wersji mięsnej, rybnej lub wegetariańskiej. Książkę uzupełniają przepisy na proste sosy, które świetnie komponują się z makaronem.
Superszaszłyk to dobrze dobrane składniki, odpowiednia marynata oraz ciekawy sos.
W książce serwujemy ponad 80 szaszłykowych kompozycji – dla wegetarian, wegan i przywiązanych do tradycji mięsożerców. Są tu też szaszłyki niespodzianki dla dzieci – nie tylko owocowe!
Proponujemy szaszłyki jako gorące danie obiadowe: z warzywami, serem, grzybami, mięsem i rybami. Kusimy nimi w wersji deserowej, na zimno, z dodatkiem słodkiego – karmelowegolub czekoladowego – sosu. Zachęcamy też do podania szaszłyków na stół bufetowy, np. w wersji egzotycznej lub marynowane w whiskey.
Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu. W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na konfitury z warzyw i owoców sezonowych i egzotycznych. Nowoczesne konfitury łączą różne smaki. To wyjątkowo zdrowy, naturalny dodatek do codziennej diety, uczta dla podniebienia. Autorką książki jest Wanda Jackowska, dziennikarka, która prowadziła przez 10 lat popularny, pierwszy w telewizji polskiej program kulinarny Gotowanie na ekranie.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” – kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy.
To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.
Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka Italia do zjedzenia została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Z kolei Portugalia do zjedzenia zajęła 3. miejsce w kategorii kuchnia śródziemnomorska w prestiżowym konkursie Gourmand Cookbook Awards 2020.
Poznaj praktyki zen, które pozwolą pozbyć się towarzyszących ci na co dzień lęków i obaw. Oto 38 praktycznych lekcji, które pozwolą ci cieszyć się bardziej odprężoną i pozytywną wersją siebie! Shunmyo Masuno – buddyjski mnich i autor bestsellerowego poradnika Sztuka prostego życia – powraca z kolejną dawką nauk czerpiących z wielowiekowej tradycji zen. Tym razem udowadnia, że większość naszych zmartwień, to w rzeczywistości urojenia, przypuszczenia, błędne wrażenia i wyimaginowane lęki! Daje też praktyczne wskazówki, jak sobie z nimi radzić. Przestań porównywać się z innymi, a zniknie 90% twoich problemów. Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy. Zauważaj pozytywy każdej sytuacji. Przestań chłonąć zbyt wiele informacji. Przestać konkurować z innymi. Działaj zamiast się martwić – sprawy zaczną układać się lepiej. Podążając za tymi naukami i biorąc sobie do serca głęboki sens zengo, czyli zenistycznych powiedzeń, cytowanych w książce, nauczysz się, jak uwolnić się od niepotrzebnych trosk i uspokoić swój umysł.
Praktyczny poradnik, w którym autorzy - Rodney Habib, wielokrotnie nagradzany bloger i założyciel Planet Paws, najpopularniejszej Facebookowej strony poświęconej zdrowiu zwierząt domowych oraz lekarka weterynarii Karen Shaw Becker – przedstawiają oparte na naukowych dowodach porady dot. optymalnego troszczenia się o psie potrzeby, które każdy może indywidualnie dostosować do własnego pupila. Ich celem jest zainspirowanie właścicieli do zmiany sposobu, w jaki dbają o swoje zwierzęta, tak by zapewnić im jak największy komfort i możliwie najdłuższe życie w pełnym zdrowiu.
Bullet journal pomaga: uporządkować cele oraz priorytety życiowe i zawodowe, zaplanować zadania, kontrolować nawyki, mobilizować do realizowania postanowień.
Urok bullet journala polega na tym, że w przeciwieństwie do tradycyjnych planerów to ty decydujesz,co jest dla ciebie najważniejsze – plan dnia, tygodnia czy miesiąca. Lista spraw do załatwienia, śledzenie postępów w zmianie nawyków czy spontaniczne zapiski i notatki na bieżąco. Swój bullet journal możesz dostosować do siebie i swoich potrzeb, swojej wrażliwości, zamiłowań estetycznych i czasu, jaki chcesz poświęcić na jego prowadzenie. Twój bullet journal jest taki jak ty!
Po sukcesie, jakim okazała się Italia do zjedzenia, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy. Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was. Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Moc ziół” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną. W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.
Piąta część bestsellerowej serii prezentującej najciekawsze miejsca noclegowe w Polsce. Tym razem autorzy, podróżnicy i twórcy bloga @zyciepopracy, zabierają nas w góry zapraszając na wyprawę najciekawszymi szlakami Tatr, Bieszczad, Sudetów czy gór Świętokrzyskich. Oprócz opisów najciekawszych i najbardziej przyjaznych domów gościnnych, chatek i schronisk w książce znajdziecie wiele praktycznych wskazówek: m.in. jak przygotować się do wyprawy w góry, czy na co zwracać uwagę na szlaku. Autorzy prezentują warte odwiedzenia knajpki i restauracje, podpowiadają którymi trasami najlepiej ruszyć w góry i jakie miejsca odwiedzić. Swoimi doświadczeniami w książce dzielą się też nietuzinkowe postaci związane z górami – m.in. znawca dzikich roślin Łukasz Łuczaj czy himalaistka i zdobywczyni Broad Peak, Agnieszka Bielecka.
Książka "Instrukcja obsługi przyszłości" Arety Szpury podpowie Ci, jak zostać bohaterem i zmienić świat na lepsze. Jaka przyszłość nas czeka?
Scenariusze pisane przez naukowców i ekspertów nie są optymistyczne. Mamy do wyboru: stać bezczynnie, lub działać. Tylko jak - Areta Szpura, znana i lubiana aktywistka, w swojej książce "Instrukcja obsługi przyszłości" odpowiada na pytanie, co możemy zrobić, aby realnie wpłynąć na przyszłość naszej planety i stać się prawdziwym bohaterem… Pomaga jej w tym ośmioro ekspertów. W swoim poprzednim, influencerskim życiu Areta Szpura podbijała świat mody jako współzałożycielka marki Local Heroes, a jej ubrania nosiły największe gwiazdy i celebryci. Od kilku lat całkowicie zmieniła kierunek swoich działań, nie tylko odcinając się od świata fast fashion, ale także realizując się na polu aktywizmu ekologicznego, współtworząc wiele mikroprojektów i skupiając na ratowaniu planety. Dziś sama siebie nazywa „emerytowaną influencerką i przyszłą farmerką.” Jej najnowszy projekt to książka o znamiennym tytule: „Instrukcja obsługi przyszłości”, będąca kontynuacją bestsellera „Jak uratować świat?”. Scenariusze opisujące to, jak może wyglądać rok 2050, jeśli ludzkości nie uda się powstrzymać destrukcyjnych procesów, działają na wyobraźnię. Susze, powodzie, tsunami, migracje klimatyczne — a to przecież tylko kilka przykładów. Pesymistyczne wizje i katastrofalne prognozy zalewają nas zewsząd, co sprawia, że część z nas woli schować głowę w piasek i udawać, że problem nie istnieje. Jest jednak spora grupa ludzi, którzy pragną poszerzać swoją wiedzę i znaleźć konstruktywne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać zmiany klimatyczne. Właśnie do nich kierowana jest „Instrukcja obsługi przyszłości” — zdumiewająca, ciekawa, wypełniona po brzegi fascynującymi informacjami i wnioskami, mobilizująca do tego, aby zrozumieć zmieniającą się rzeczywistość i zacząć działać.
Książka Szpury to podręcznik i jednocześnie zbiór rozmów przeprowadzonych z gronem wybitnych ekspertów na temat przyszłości naszej planety. Czy jesteśmy w stanie osiągnąć neutralność klimatyczną? Jakie mamy alternatywy dla kapitalizmu, który bezsprzecznie wpływa na kondycję Ziemi? Jak będzie wyglądało rolnictwo przyszłości? Czy w kolejnych dekadach mamy szansę wykarmić 10 miliardów ludzi? Czy szkoły demokratyczne mogą być bardziej ekologiczną odpowiedzią na dzisiejszy system edukacji? Jak budować miasta przyszłości? Na te i inne palące pytania Areta Szpura odpowiada wraz ze specjalistami, wśród których znajdziemy m.in. Mirosława Proppé (WWF Polska), Jana Mencwela (Miasto Jest Nasze), profesora Bolesława Roka (Akademia Leona Koźmińskiego, Forum Odpowiedzialnego Biznesu) czy Mariannę Kłosińską (Fundacja Bullerbyn). Napisana w przystępny i bezpretensjonalny sposób książka przekazuje konkretną, popartą badaniami naukowymi i doświadczeniem specjalistów wiedzę, wraz z całym arsenałem narzędzi, które pozwolą odbiorcy nie tylko zrozumieć, w jaki sposób zmienia się świat, ale też jak odnaleźć się w gąszczu informacji, sprzecznych komunikatów i fake newsów oraz krok po kroku zacząć zmieniać rzeczywistość dookoła siebie. Merytoryczna wiedza została przekazana lekko i z wielką pasją, w sposób, jaki trafi do odbiorców w każdym wieku. „Instrukcja obsługi przyszłości” zamiast zniechęcać, sprawia, że chce się wstać z łóżka i zacząć działać. A więc… może Ty też masz ochotę zostać bohaterem i zmienić przyszłość świata?
Oferta wyprzedażowa: prezentowane egzemplarze są z uszkodzeniami mogą to być porysowane lub troszkę uszkodzone okładki, zagięcia, zżółknięciami, zbite narożniki itp.
Piękno z lodówki, czyli kosmetyczna książka kucharska Jak zrobić peeling z kefiru? Ile dni można przechowywać bananową maseczkę w lodówce i czy jest sposób na naturalne rozjaśnienie włosów? Na 280 stronach książki ekspertki od ekologicznych kosmetyków krok po kroku pokazują nam, że zdrowe kremy czy maseczki nie wymagają miesięcy nauki i tajemniczych składników. Książka podzielona jest na trzy części: ciało, włosy i twarz. W każdej znajdziemy zarówno przepisy, jak i trochę teorii. Piękne zdjęcia i przejrzyste receptury zachęcą nawet największego sceptyka!
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im nieodpowiednimi specyfikami. Wszystko w duchu natury i zgody z tym, w co nas wyposażyła. Autorką jest najpopularniejsza edukatorka włosingowa w Polsce, twórczyni samego pojęcia „włosingu” Agnieszka Niedziałek.
Nowe, rozszerzone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. "Italia do zjedzenia" jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?