KATEGORIE [rozwiń]

Bremzen von Anya

Okładka książki Paladares

139,00 zł 111,83 zł


The first book to tell the mesmerizing story of the new Cuban cuisine. A narrative and visual feast from James Beard Award-winning writer Anya von Bremzen and photographer Megan Fawn Schlow-with more than 100 vibrant recipes. Cuba is experiencing a cultural and culinary renaissance-and its paladares, the private restaurants, are leading the way. Paladares is a fascinating culinary and visual journey through the new Cuba. Born in Soviet Russia in the era of shortages, award-winning writer Anya von Bremzen brings a unique perspective to the stories that Cuba's chefs, restaurateurs, farmers, and food historians share with her. She eavesdrops on passionate arguments about black beans and tamales; pries Daiquiri secrets from legendary El Floridita (Hemingway's watering hole); guides us to vibrant agros (markets) and visionary organic farms. We learn of Fidel's obsession with cows, milk, and ice cream. We hear wrenching memories of the Periodo Especial, the years of terrible privation after Soviet aid vanished. We meet colorful expats who fell for Cuba and ended up opening restaurants-and local hipsters who obsess over global culture gleaned solely from foreign movies and magazines. Fawn Schlow's evocative photographs frame it all with the ramshackle glamour of old Havana, Cuba's stunning countryside, dishes that are earthy and innovative, and Cuba's incredible people. The more than 100 recipes in Paladares are as intriguing as the characters behind them. Traditional Cuban bean pots, saucy picadillo, crunchy fritters, soulful tamales, Roast Chicken Stuffed with Black Beans and Rice-and a Gulf Stream of cocktails-are all featured here. But the recipes also reflect the current aspiration of Cuban cooks to finally catch up with the world through dishes such as Pumpkin Soup with Blue Cheese, Ceviche with Mango and Black-Eyed Peas, or Coffee-Rubbed Pork. Cuba's culinary culture is being reborn, and Paladares joyously savors this revolution.
Okładka książki Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

39,90 zł 34,98 zł


W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. „Niebywale rozrywkowa uczta duchowa”. „Independent” „Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe”. „Wall Street Journal” „Wzruszające i pełne czarnego humoru”. „Sunday Times” Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?” – pyta klient w sklepie. „Przynieście, to pokroimy” – odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?”. „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Żyd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę – znowu trzeba to uczcić” (fragment książki).W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły. „Niebywale rozrywkowa uczta duchowa”. „Independent” „Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe”. „Wall Street Journal” „Wzruszające i pełne czarnego humoru”. „Sunday Times” Niczym nędzna sierota, krążyłam więc po mieszkaniu, powtarzając sobie sarkastyczne sowieckie kawały o deficycie. „Pokroicie mi sto gramów kiełbasy?” – pyta klient w sklepie. „Przynieście, to pokroimy” – odpowiada ekspedientka. Albo: „Dlaczego emigrujesz?”. „Bo mam powyżej uszu tego czczenia – odpowiada Żyd. – Kupisz papier toaletowy – trzeba uczcić tę okazję. Kupisz kiełbasę – znowu trzeba to uczcić” (fragment książki).
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj