Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?
Polecanej w : infekcjach wirusowych i bakteryjnych, żywieniu ludzi starszych, stanach pooperacyjnych, schorzeniach przewodu pokarmowego
- ISBN: 9788360466223
 - EAN: 9788360466223
 - Oprawa: Miękka
 - Wydawca: Medpharm
 - Format: 13.0x19.0cm
 - Język: polski
 - Liczba stron: 110
 - Rok wydania: 2007
 - Wysyłamy w ciągu: niedostępny
 - 
                    
                    Brak ocen
 - 
                    17,65złCena detaliczna: 22,05 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,65 zł
 
Artykuł chwilowo niedostępny
                    
                    x
        
            Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego. Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U :
– urozmaicenie
– umiarkowanie
– uregulowanie
– umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
– uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer