Dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Komórki rakowe potrzebują cukru do wzrostu i rozprzestrzeniania się w organizmie. Jednocześnie rozwijają mechanizmy obronne, które chronią je przed atakami układu odpornościowego organizmu, a także przed chemioterapią i radioterapią. Znacząca redukcja węglowodanów przed leczeniem pomaga zmienić metabolizm komórek rakowych w taki sposób, by zwiększyła się ich wrażliwość na chemioterapię i radioterapię a w następstwie wzrost szans na wyleczenie. Zdrowe kwasy tłuszczowe i wysokiej jakości białko zapewniają energię, którą zdrowe komórki mogą dobrze wykorzystać. Jednocześnie naturalne substancje roślinne z pożywienia wspierają organizm w walce z rakiem.Ponad 60 przepisów pokazuje, jak jeść zróżnicowaną dietę i pozbawiać komórki rakowe ich ulubionej bazy odżywczej.Kolorowe oznaczenia pomogą ci już na pierwszy rzut oka odróżnić zdrowe produkty spożywcze od tych niebezpiecznych.
Znany psychoanalityk Fritz Riemann przedstawia swoje doświadczenia z odpowiedzialnej konsultacji astrologicznej. Riemann dostrzega sensowne zastosowanie interpretacji astrologicznej we wspomaganiu samorozumienia i zrozumienia innych; w wykazaniu predyspozycji, możliwości i niebezpieczeństw, z którymi człowiek musi się zmierzyć – ale nie w (fatalistycznych) przewidywaniach „szczęścia” lub „nieszczęścia”. Przedstawia zarówno obraz astrologii definiującej rokowania, jak i pokazuje ograniczenia, którym podlega interpretacja horoskopu. W urzekający sposób kreśli związek między koncepcjami psychoanalitycznymi i astrologicznymi oraz prowadzi przez meandry symbolicznego i naukowego myślenia o astrologii.
10 Prawd o Pandemii to popularnonaukowa publikacja o kryzysie zdrowotnym i zmianach społeczno-ekonomicznych wywołanych przez pandemię. Czy następuje zmiana roli państwa w gospodarce? Czy globalizacja przetrwa krytykę i strach przed chorobami? Co jest gorszym skutkiem pandemii: recesja ekonomiczna, czy recesja społeczna i epidemia samotności? Czy technologia nam pomogła w pandemii, czy była koniem trojańskim przemycającym orwellowską inwigilację? Dlaczego szkoła na odległość poniosła fiasko? Czy ‘degradacja prawdy’ i rozkwit teorii spiskowych będzie postępować po pandemii? Czy sztuczna inteligencja, która pomagała nam w kryzysie zyska na popularności i doprowadzi do rewolucji na rynku pracy? Czy pracownicy powrócą do biur? Czy zwycięży model pracy zdalnej? Czy pokolenie baby-zoomers na długo zachowa lęk przed kontaktem społecznym?
Alicja Kotłowska - dyrektor Instytutu Demokracji, absolwentka Uniwersytetu Oksfordzkiego i Szkoły Głównej Handlowej
Jak ochronić kości przed ich największym wrogiem.Na osteoporozę zwaną cichym złodziejem kości cierpi w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy.Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Jak ustrzec się jednej z głównych przyczyn niesprawności w starszym wieku?Nie mamy wpływu na wiek i przebyte choroby, ale wiele możemy osiągnąć za pomocą diety i suplementacji. I to właśnie udowodni w swojej książce Hanna Stolińska.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Pierwsze wydanie poradnika poświęconego pożytkom płynącym z roślin ozdobnych i ich jadalnych owoców. Autor przedstawia blisko 40 roślin, które nie tylko pięknie prezentują się w ogrodzie, ale przede wszystkim dostraczają owoce o walorach prozdrowotnych i kulinarnych.
Odczuwasz świat intensywniej niż inni?Jesteś podatny na wpływ nastroju otaczających cię osób?Źle działają na ciebie hałas, chaos i nieprzewidywalność?Jeśli czujesz, słyszysz i przeżywasz wszystko mocniej niż inni, to prawdopodobnie jesteś osobą wysoko wrażliwą. Twoja natura może być wielkim darem, ale może też czasami sprawiać wrażenie przekleństwa. Jak wykorzystać swoją wrażliwość, by czerpać z niej jak najwięcej, a jedocześnie nie dać się złapać w pułapki zastawione na ciebie przez świat?W świecie wrażliwcówZapewne często zdarzało ci się usłyszeć, żebyś po prostu przestał się martwić. Że musisz spróbować być trochę twardszy. Właśnie dlatego pokochanie siebie samego jako wrażliwca może okazać się trudnym zadaniem. W końcu tyle razy oczekiwano od nas zmiany. Tymczasem świat widziany przez wrażliwców jest piękniejszy, uważniejszy i pełen różnorodnych barw. Ilse Sand pokaże ci, jak wykorzystać twoją wrażliwość, by lepiej pracować, uczyć się i żyć. Być może przekona cię, że życie w swoim własnym tempie, świadome i bogate wewnętrznie, w zgodzie ze sobą, jest najlepszym, co może cię spotkać.Emocje pod kontroląDuńska autorka, która sama jest osobą o wysokiej wrażliwości, przedstawia różne narzędzia do radzenia sobie z emocjami. Pokazuje, jak odwrócić swoją uwagę od tego, co jest kłopotliwe, a w zamian skupiać się na swoim potencjale i własnych zaletach. W określeniu poziomu wrażliwości pomoże ci specjalnie przygotowany test, który znajdziesz w środku.Ta książka, łatwa i przyjemna w lekturze, może stać się prawdziwym objawieniem i pomocnym przyjacielem nie tylko dla wielu wrażliwców, lecz także dla osób, które są w relacji z wyjątkowo wrażliwymi osobami.
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści.
Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
Z recenzji:
„Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.”
Prof. dr hab. Piotr Szefer
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo.
Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada.
Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta – Boże Narodzenie i Wielkanoc – a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege.
Alkohol jest najbardziej rozpowszechnioną na świecie, legalną substancją psychoaktywną, która nie tylko przynosi ludziom poczucie przyjemności i odprężenia, lecz także jest źródłem cierpienia dla pijących i ich najbliższych. Mimo dużej zmiany w rozumieniu zjawiska uzależnienia od alkoholu, nadal w różnych środowiskach można się spotkać z wieloma przesądami i stereotypami na ten temat (społeczne odrzucenie osób uzależnionych, uznawanie alkoholizmu za przejaw słabej woli lub charakteru, oczekiwanie, że alkoholik „weźmie się w garść”, opinia, że alkoholicy to osoby z „marginesu społecznego”). Uzależnienie od alkoholu. Oblicza problemu jest opracowaniem prezentującym współczesną wiedzę na temat uzależnienia od alkoholu, pochodzącą z badań naukowych i obserwacji klinicznych. Czytelnik znajdzie tu: Omówienie zjawiska normatywnego i nienormatywnego używania alkoholu oraz opis skutków biologicznych i psychospołecznych używania tej substancji. Prezentację najważniejszych badań nad uwarunkowaniami alkoholizmu oraz omówienie wybranych koncepcji wyjaśniających etiopatogenezę i patomechanizmy utrzymywania się zaburzenia używania alkoholu. Analizę postępowania diagnostycznego oraz metod pomiaru stosowanych w badaniach przesiewowych i klinicznych – szczególną wartością tej części jest prezentacja treści na przykładzie diagnozy pacjenta. Opis zjawisk, które mają istotne znaczenie dla przebiegu i obrazu klinicznego szkodliwego używania alkoholu, bywają impulsem do rozpoczęcia leczenia (zjawisko „punktu zwrotnego” albo „osiągnięcia dna”). Prezentację różnych koncepcji głodu alkoholowego oraz najbardziej aktualne wyniki badań nad jego istotą i znaczeniem w przebiegu leczenia. Omówienie najważniejszych modeli terapii krótko- i średnioterminowych szeroko stosowanych w leczeniu ambulatoryjnym i stacjonarnym alkoholików. Suplement dotyczący badań nad zmianami stylu picia, zwłaszcza ilością i częstością wypijanego alkoholu przez Polaków w pierwszych miesiącach pandemii COVID-19.
Otyłość wieku rozwojowego to podsumowanie najbardziej aktualnej wiedzy dotyczącej przyczyn, diagnostyki, leczenia i zapobiegania nadwadze i otyłości.Od kilkudziesięciu lat eksperci alarmują, że nadmierna masa ciała to jeden z największych problemów zdrowotnych naszych czasów. Szczególnie niepokojące jest tempo w jakim przyrasta liczba otyłych dzieci Polska jest jednym z krajów w których liczba ta zwiększa się najszybciej. Dziś nie ma wątpliwości, że nadwaga i otyłość to przyczyna wielu chorób, a problem ten coraz częściej staje się poważnym wyzwaniem w pracy lekarzy wszystkich specjalności.Szczególne wyzwanie stoi przed pediatrami profilaktyka oraz rozpoczęcie leczenia na wczesnym etapie jest warunkiem skutecznego zatrzymania rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka. To niezwykle ważne zadanie, bo nadmierny przyrost ilości komórek tłuszczowych w dzieciństwie jest procesem nieodwracalnym i przyczyną otyłości w kolejnych latach życia.Otyłość wieku rozwojowego to monografia, która wspiera pediatrów, lekarzy rodzinnych i każdego specjalistę spotykającego w codziennej praktyce pacjentów z nadwagą i otyłością.To również pierwszy tytuł wydany w ramach serii Praktyka Pediatry.
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana.Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów.W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną.Książka dedykowana lekarzom i dietetykom.Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postepowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
"Na terenie Polski nadwaga i otyłość występują u około 50-60% populacji ludzi dorosłych . W Europie około 10-20% populacji stanowią mężczyźni, a 10-25% to kobiety. Zwiększa się liczba chorób towarzyszących otyłości, głównie ze strony układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń dotyczących układu oddechowego, układu pokarmowego, układu kostno-stawowego, endokrynnego i moczowo-płciowego. Leczenie otyłości jest bardzo trudne i kosztowne. Osoby z nadwagą i otyłością powinny być zachęcane do aktywnego trybu życia przystosowanego do wieku i stanu zdrowia. Dla tych osób powinny być tworzone specjalne zachęcające programy aktywności fizycznej, które nie wymuszają bardzo dużego wysiłku fizycznego" od Autora
Podstawowe założenia niniejszej pracy koncentrują się wokół takich pojęć, jak zdrowie seksualne, aktywność seksualna, uwarunkowania zachowań seksualnych studentów. Rozważania teoretyczne zawarte poniżej mają na celu uwypuklenie pojęcia zdrowie seksualne, które powinno wyznaczać ramy optymalnego modelu działań edukacyjno-wychowawczych i profilaktycznych, a wciąż jest słabo reprezentowane zarówno w świadomości społecznej, jak i literaturze fachowej. Wieloznaczność pojęć prezentowanych w badaniach polskich i zagranicznych, różnorodność stosowanej aparatury pojęciowej, z drugiej zaś strony niezwykła ranga i świeżość problematyki sprawiają, że podjęty temat wydaje się być istotny z punktu widzenia teorii pedagogicznej. Kryteria zdrowia seksualnego (ang. sexual health, fr. sant sexuelle) proponowane przez WHO, zostały oparte na definicji ogłoszonej przez Międzynarodową Konferencję ONZ na rzecz Ludności i Rozwoju (Kair, 1994, par.7, 36). Zgodnie z jej literą, zdrowie seksualne jest częścią zdrowia reprodukcyjnego i polega na prawidłowym rozwoju seksualnym, równych i odpowiedzialnych relacjach partnerskich, satysfakcji seksualnej, wolności od chorób, niedomagań, niemocy seksualnej, przemocy i innych krzywdzących praktyk związanych z seksualnością (Rzepka, 2007, s. 5). Oprócz aspektu biologicznego i psychologiczno-relacyjnego, kryteria zdrowia seksualnego zostały rozbudowane o aspekt prawny. W 1974 roku, na bazie oświadczenia WHO, zdrowie seksualne zostało uznane za podstawowe prawo człowieka. W 2002 roku, Światowe Towarzystwo Seksuologiczne opracowało Deklarację Praw Seksualnych, co wiązało się z wkroczeniem pojęcia zdrowie seksualne w obszar regulacji prawno-obyczajowych. Zdrowie seksualne pojawiło się również w praktyce edukacyjnej, stając się podstawą programów promocji zdrowia seksualnego, których głównym celem jest ukształtowanie w dzieciach, młodzieży oraz młodych dorosłych postaw wobec seksualności zgodnych z ideą promocji zdrowia (Zaitsev, 2006, s. 75). Celem publikacji było takie przeprowadzenie badań i opracowanie wyników, by mogły one stać się podstawą dalszych analiz teoretycznych i stanowić postulaty dla działań praktycznych w zakresie promocji zdrowia seksualnego.
Poznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak zdrowo się odżywiać, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw, jakie są najlepsze metody przetwarzania warzyw, jaka jest rola błonnika. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie.
W tej przełomowej pracy lek.med. Tinus Smits ujawnia „krok po kroku” metodę, którą stosował u ponad 300 autystycznych dzieci. W wielu przypadkach rodzice deklarowali, że ich dzieci zostały w 100% wyleczone; w innych proces ten nadal jest w toku, a postępy są znaczące. Jego terapia opiera się głównie na izoterapii, formie homeopatii, która jest w stanie wykryć przyczyny autyzmu u dzieci i która bezpośrednio je eliminuje. Dokonał on niezwykłych odkryć dotyczących powodów wzrostu autyzmu. Ta książka jest bardzo ważna dla rodziców z dziećmi autystycznymi i dla wszystkich tych, którzy są zaangażowani w opiekę nad tymi dziećmi.
„W ciągu 9 miesięcy leczenia nasz syn zmienił się z dziecka nie mówiącego w dziecko, które jest w stanie uczęszczać do normalnej szkoły, mówić pełnymi zdaniami i nawiązywać kontakt ze wszystkimi. Niesamowite! Zespół ds. autyzmu mówi, że to cud. Twoja terapia CEASE jest świetna. Nasze życie całkowicie się zmieniło. Dziękuję za całą Twoją wiedzę”.
– Mama Stephana
„Po trzech i pół miesiącach leczenia zmieniła się w inne dziecko. Obudziła się, potrafi porozumiewać się werbalnie i mówi to, co czuje, zamiast krzyczeć. Jest bardziej elastyczna, bardziej otwarta i bardziej niezależna. To ogromna zmiana”.
– Mama Dirkje
„Z dnia na dzień widzimy poprawę u naszego syna Vasco, który mówi więcej i próbuje z nami rozmawiać. W szkole idzie mu coraz lepiej i uczy się bardzo szybko. Detoksykacja spowodowała, że Vasco zrobił wielki postęp. Jest niemal ‘zwyczajnym’ 5-letnim dzieckiem”.
– rodzice Vasco
„To tak, jakbym był w innym życiu. Jest zupełnie inaczej niż przedtem”.
– Siem J. (wcześniej dziecko autystyczne)
OPINIE LEKARZY
Ogromne znaczenie ma fakt, że autor jest lekarzem. Najważniejsze jest to, że swoje wnioski wywodzi z praktyki i leczenia wielu dzieci, których przywrócił rodzicom i społeczeństwu. Myśli autora inspirują nie tylko mnie, ale także wielu moich kolegów lekarzy. Jest to bardzo cenne i za to dziękujemy temu wspaniałemu człowiekowi. Zawsze będzie dla nas nauczycielem i wizjonerem.
lek. med. Andrzej Więckowski
Jest to przełomowa praca szczególnie ważna dla lekarzy oraz rodziców dzieci autystycznych.
Mój szacunek do medycyny ratują tacy lekarze jak dr Tinus Smits i takie książki jak „Pokonaj autyzm”.
Najłagodniejszą toksyną zawartą w szczepionce Gardasil była trutka na szczury. Zapytałem ministra zdrowia
dlaczego naszym niemowlętom jest ona tak niezbędna.
Nie otrzymałem do dzisiaj żadnej odpowiedzi…
prof. zw. dr hab. Stanisław Wiąckowski
W ewolucji leczenia zdarzają się rewolucje.
Taką rewolucją jest metoda CEASE opracowana przez fenomenalnego lekarza Tinusa Smitsa.
Lekarzom, którzy tego nie rozumieją i mają zamknięte umysły, należałoby przypomnieć aforyzm: „Lekarzu bądź człowiekowi człowiekiem” i powtórzyć śmiem za św. Augustynem „Kochaj i czyń co chcesz – ale nie szkodź drugiemu”.
lek. med. Maria Danuta Wasilewska
Nowoczesne podejście do leczenia autyzmu.
Autor bardzo dobrze przemyślał leczenie autyzmu
i co najważniejsze osiąga spektakularne wyniki. Godne byłoby wdrożyć tę metodę u nas. Jak najbardziej popieram poglądy autora. Książka poszerzyła moje horyzonty.
prof. zw. dr hab. med. Andrzej Frydrychowski
Towarzystwo Lekarzy Medycyny Zintegrowanej
Kolejny odważny lekarz, który nie bał się pisać prawdy. Mam nadzieję, że książka trafi też w ręce lekarzy
ku dobru wszystkich.
lek. med. Anna Furmaniuk
Na Ukrainie wielu lekarzy stosuje w praktyce metodę
terapii CEASE i odnoszą sukcesy. Lekarze zauważają,
że w większości przypadków detoksykacja szczepionek pozwala na wyleczenie. Moi koledzy dzielili się ze mną
historią chorych na autyzm dzieci, u których
po zastosowaniu metody CEASE postęp następuje natychmiast, gdy tylko toksyny opuszczają organizm.
lek. med. Natalia Piatibratowa
Doktor Tinus Smits okazał się geniuszem. Doktor Smits przeprowadza detoksykację z substancji, które zablokowały układ nerwowy i inne struktury organizmu pacjenta. Nikt nie myśli o tym, że szczepienia lub leki, które wiele lat wcześniej zażywała jego matka lub on sam, mogą być przyczyną jego problemów ze zdrowiem. Książka doktora Smitsa inspiruje do zastosowania izoterapii u wszystkich, którzy z trudem powracają do pełni sił
po uciążliwych terapiach.
lek. med. Renata Kostyra
Dr Tinus Smits zostawił nam kompendium wiedzy
o skutecznym sposobie leczenia autyzmu. Pełne wdzięczności wypowiedzi rodziców jego pacjentów są najwyższym uhonorowaniem jego osiągnięć w medycynie. Czytelnicy będą chcieli podzielić się z każdym wiadomością,
że homeopatia radzi sobie doskonale również z autyzmem.
lek. med. Gabriela Śniatała
Polskie Stowarzyszenie Homeopatów Lekarzy
i Farmaceutów im. J. Łozowskiego
Ta forma leczenia, w moim przekonaniu, usuwa lukę
w leczeniu tak zwanych „przypadków opornych na terapię”.
W tym miejscu chciałabym powiedzieć, że osobiście jestem bardzo wdzięczna dr.Tinusowi Smits za jego pracę. Po wielu latach niepewności i cierpienia ta złożona forma terapii ostatecznie doprowadziła mojego syna do zdrowia.
doc. Heike Beckenhusen
heilpraktiker wykładowca homeopata
O Autorze:
Tinus Smits
urodził się w 1946 r. w Holandii. Ukończył studia medyczne w 1986r., studiował homeopatię (w sumie 30 lat). Był nią zafascynowany od momentu, gdy lekarz homeopata wyleczył jego syna cierpiącego na „nieuleczalną” chorobę neurologiczną. W ciągu swojej praktyki przeanalizował 300 przypadków autyzmu i chorób neurologicznych u dzieci i dorosłych, których wyleczył homeopatią
i to udokumentował. W efekcie odważył się postawić hipotezę dotycząca przyczyn autyzmu. Stworzył terapię CEASE (całkowita eliminacja spektrum autyzmu). W swojej praktyce terapeutycznej szczególnie interesował się szczepieniami oraz ich wpływem na dzieci i dorosłych. Gdy w jednej z liczących się lokalnych gazet w Holandii został opublikowany wywiad, w którym dr Smits omówił swoje obserwacje i wnioski dotyczące wyników jego badań, dr Brockol – kierownik Instytutu ds. Opieki nad Dziećmi – wszczęła przeciwko niemu postępowanie prawne. W efekcie Regionalny Inspektorat Służby Zdrowia, odpowiednik Polskiej Izby Lekarskiej, po dwukrotnym przesłuchaniu dr. Smitsa wszczął przeciwko niemu oficjalne postępowanie dyscyplinarne. Zarzucał mu stosowanie metod leczniczych naukowo nie udowodnionych oraz publiczne głoszenie, że szczepionki mogą być niebezpieczne. Ostatecznie dr Smits został oskarżony, a 19 kwietnia 2006 r. sąd lekarski wydał wyrok w formie pisemnej.
Film „Historie wyleczonych pacjentów” ukazuje prawdziwe historie rodziców i ich dzieci, którzy przeszli długą i trudną drogę do wyleczenia spektrum
autyzmu spowodowanego przez szczepionki. Lekarze specjaliści często odbierali im nadzieję na chociażby poprawę stanu zdrowia i pozostawiali ich samym sobie.
Musieli brać sprawy zdrowia dziecka w swoje ręce. Dopiero dr Tinus Smits przywracał im utraconą wiarę i wolę walki o postępy w rozwoju dziecka. Jako lekarz stosował metody nieszkodliwe i bezpieczne dla zdrowia, które działały. Cofały one uboczne skutki szczepień; choroby neurologiczne i autyzm.
Film „Wolność wyboru w medycynie” pokazuje, jakie zarzuty Medyczny Sąd Dyscyplinarny miał przeciwko oskarżonemu dr. Tinusowi Smitsowi i za co dokła-
dnie został on skazany. Dowiemy się, jak skonstruowany jest świat dowodów naukowych, które lekarze muszą respektować w swojej praktyce oraz dlaczego nie mają oni odwagi ani przyznać się do wadliwości działania systemu medycznego, ani polecić pacjentowi zastosowanie innych, alternatywnych metod leczenia. Film przytacza również przypadek choroby nowotworowej, na której wyleczenie zgodnie z procedurami medycznymi nie było już nadziei, a którą dr Smits wyleczył z pomocą swoich metod. Reżyserami filmów są rodzice
dziecka, które Tinus Smits wyleczył z „nieuleczalnego” autyzmu metodą potępianą przez współczesny system opieki zdrowotnej.
Na dolegliwości związane z alergią cierpi z roku na rok coraz więcej osób. Alergia w rodzinie to kompleksowy przewodnik dla wszystkich, którzy chcą bardziej świadomie zadbać o zdrowie całej rodziny.Nieleczone problemy alergików zatkany nos, swędząca skóra czy bóle brzucha mogą prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak astma, egzema, zapalenie jelit, a nawet do problemów neurologicznych. Niezależnie od tego, czy alergia została już zdiagnozowana, czy dopiero ją podejrzewasz, w tej książce znajdziesz wiele przydatnych i opartych na najnowszych badaniach informacji, które pomogą ci poprawić stan zdrowia całej rodziny, zarówno dzieci, jak i dorosłych. William i Robert Searsowie, ojciec i syn, to znani na całym świecie pediatrzy i autorzy wielu wydanych również w Polsce poradników dla rodziców.W tej książce przedstawiają nie tylko przyjazny plan wspierania leczenia, ale też uczą, jak zapobiegać alergiom i ich objawom. W Alergii w rodzinie znajdziesz informacje na temat:przyczyn występowania alergii wziewnych, kontaktowych, pokarmowych,diagnostyki alergii,różnicy między alergią a nietolerancją. Dowiesz się, w jaki sposób:zadbać o dziecko z astmą,unikać najczęstszych alergenów,poprawić jakość życia alergika.
Czy mając stłuszczoną wątrobę, mogę jeść jaja? Czy mogę napić się wina? I co ze słodyczami? Czy muszę o nich raz na zawsze zapomnieć? Czy będę musiał(a) być na diecie do końca życia? Kto z Was nie zadał sobie tych pytań po usłyszeniu od lekarza diagnozy - niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease)? Stłuszczenie wątroby jest odwracalne pod warunkiem, że zastosujemy odpowiednie żywienie i wysiłek fizyczny. ""Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby"" to poradnik dietetyczny prezentujący przepisy oparte na najnowszych zaleceniach obowiązujących w leczeniu tego schorzenia.
Obecnie na rynku wydawniczym nie ma książki z kardiologii, która byłaby poświęcona ratownikom medycznym. Celem publikacji jest wypełnienie tej luki.
Autor – krok po kroku – prowadzi czytelnika przez większość stanów nagłego zagrożenia zdrowotnego w chorobach układu krążenia.
Najważniejsze zalety książki:
• Treść dostosowana do poziomu ratowników medycznych.
• Książka uwzględnia kwalifikacje zawodowe ratowników medycznych i aktualne regulacje prawne dotyczące ich kompetencji zawodowych.
• Treść oparta na aktualnych wytycznych i zaleceniach międzynarodowych towarzystw naukowych, w tym Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Europejskiej Rady Resuscytacji.
• Diagnostyka elektrokardiograficzna oparta wyłącznie na „Zaleceniach dotyczących stosowania rozpoznań elektrokardiograficznych” Sekcji Elektrokardiologii Nieinwazyjnej i Telemedycyny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
• Książka zawiera algorytmy diagnostyczne przydatne przy ocenie zapisów elektrokardiograficznych.
• Zasady udzielania medycznych czynności ratunkowych są oparte na wytycznych i zaleceniach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego;
• Medyczne czynności ratunkowe omówione krok po kroku.
• Przykłady kliniczne wraz z omówieniem.
Książka może być materiałem pomocniczym do wykładów z ratownictwa medycznego i stanów zagrożenia życia w kardiologii.
Inaczej niż ma to miejsce w przypadku wszystkich pozostałych witamin, które przyjmujemy wyłącznie wraz z pokarmem, witaminę D nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie. Powstaje ona w naszej skórze, gdy odpowiednio eksponujemy ją na promienie słoneczne. Ale ponieważ w dzisiejszych czasach mało kto regularnie spędza czas na świeżym powietrzu, coraz więcej ludzi na całym świecie cierpi z powodu jej niedoboru. W Polsce zbyt niski poziom tej witaminy we krwi wykazuje 90% obywateli. Wszyscy oni tracą w ten sposób możliwość korzystania z tego naturalnego źródła zdrowia.Gdy organizm nie jest dostatecznie zaopatrzony w witaminę D, dochodzi do zaburzeń metabolizmu komórkowego, narządy wewnętrzne pracują w sposób ograniczony, pojawiają się także liczne choroby, jak na przykład astma, cukrzyca, choroby reumatyczne czy nowotworowe.
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna.Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?