Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
W poszczególnych rozdziałach przedstawiono wiele nowości w zakresie nefrologii, hipertensjologii i transplantologii. Publikacje są przydatne w działalności lekarskiej i stanowią również wartościowy materiał pomocniczy do egzaminów specjalizacyjnych oraz w działalności naukowej.
Przystępnie napisany, bogato ilustrowany poradnik dla cukrzyków i ich rodzin. Najnowsze informacje na temat choroby, typów cukrzycy, profilaktyki, zakazów, zaleceń, opis diety cukrzycowej, jadłospisy i przepisy na dania dla diabetyków. Książka porusza również takie zagadnienia, jak np. cukrzyca a ciąża, cukrzyca a prowadzenie pojazdu, cukrzyca a antykoncepcja, cukrzyca a alkohol, cukrzyca a wybór zawodu.
Kostka Rubika jest pasjonującą zabawą, ponieważ z jednej strony sprawia dużo satysfakcji, umożliwiając zaprowadzenie porządku w pozornym chaosie ścianek o różnych kolorach, a jednocześnie ćwiczy pamięć i sprawność rąk. Wbrew pozorom nie jest to zabawka tylko dla dzieci, o czym świadczą międzynarodowe zawody dla speedcuberów, czyli osób układających kostkę na czas.
Najprostszą metodą układania kostki Rubika jest metoda LBL („Layer by Layer” czyli warstwa po warstwie). Dlatego od tej metody wszyscy rozpoczynają swoją przygodę z kostką i ta metoda została opisana w tej książce. Wyczerpujące wyjaśnienia i kolorowe ilustracje, również dostosowane dla dzieci, ułatwią zrozumienie układania kostki 2x2x2 i 3x3x3. Dzięki temu ksiażka jest doskonałym wprowadzeniem w świat kostek Rubika dla osób, które wymagają rozbudowanych opisów.
Istnieją też inne sposoby układania kostki Rubika, które pozwalają uzyskiwać krótkie czasy, np. Fridrich i Roux (dla kostki 3x3x3), czy Varasano-Ortega (dla kostki 2x2x2). Uproszczone wersje tych metod zostały opisane w innych publikacjach naszego Wydawnictwa.
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Rzut oka na kostkę
Kostka 2x2x2
Układanie pierwszej warstwy
Przestawianie narożników drugiej warstwy
Obracanie narożników drugiej warstwy
Kostka 3x3x3
Układanie pierwszej warstwy
Układanie drugiej warstwy
Układanie trzeciej warstwy
Podsumowanie
Algorytmy dla kostki 2x2x2
Algorytmy dla kostki 3x3x3
Praktyczny poradnik dla wszystkich profilaktyką i leczeniem chorób układu krążenia – m.in. czynniki ryzyka, charakterystyka chorób, zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia, jadłospisy z diet hipolipemicznej i niskosodowej, informacje o ziołolecznictwie i suplementach diety.
'The monk who taught the world mindfulness' Time
In this enlightening series world-renowned spiritual leader Thich Nhat Hanh shares the essential foundations of mindful practice and meditation.
W poszczególnych rozdziałach przedstawiono wiele nowości w zakresie nefrologii, hipertensjologii i transplantologii. Publikacje są przydatne w działalności lekarskiej i stanowią również wartościowy materiał pomocniczy do egzaminów specjalizacyjnych oraz w działalności naukowej.
Publikacja wypełnia dotkliwą lukę w polskim piśmiennictwie dotyczącym jednego z najbardziej kluczowych ogniw, tzw. łańcucha życia, jakim jest powiadamianie o wypadkach i nagłych zachorowaniach oraz początek reakcji niesienie pomocy przez system ratownictwa medycznego. W jasny sposób ukazuje zasady działania polskiego Systemu Powiadamiania Ratunkowego na tle innych krajów. Przedstawia wiele problemów pojawiających się w praktyce dyspozytorów medycznych, zarówno w rutynowej, codziennej pracy, jak i w sytuacjach wymagających reagowania kryzysowego. Autor nie unika omówienia sytuacji, które z powodu stresu i emocji, bywają powodem konfliktów. Dodatkową pomocą jest zamieszczony w książce zbiór aktów narmatywnych regulujących omawiane w publikacji zagadnienia.
Ile trwała najdłuższa reanimacja? Jakie szanse na przeżycie ma człowiek w lawinie? Dlaczego akcje jaskiniowe uważane są za jedne z najtrudniejszych? Jaka była najdłuższa wyprawa TOPR? Czy śmigłowiec Sokół przyleci po rannego zawsze i o każdej porze? Jaką rolę w ratowaniu ludzi odgrywają toprowskie psy? Jak dalece ratownicy ryzykują własne życie? Co ich motywuje? Co denerwuje? Jak się szkolą? Co umieją?
Ta książka jest pierwszą tego typu pozycją w Polsce. Nikomu do tej pory nie udało się skłonić ratowników do opowieści o trudach ich pracy. O ich sukcesach, porażkach, wątpliwościach oraz bohaterskiej niezłomności.
TOPR to hermetyczne środowisko ludzi, którzy "robią swoje", nie bardzo o tym rozprawiając. Bo kto zrozumie ich strach, gdy zaglądają śmierci w oczy? Kto poczuje to brzemię odpowiedzialności za kolegów i ratowanego? Dla kogo te kilka słów: "uroczyście przysięgam pod słowem honoru" będzie życiowym mottem?
TOPR to instytucja ze 110-letnią tradycją. Instytucja, którą tworzą ludzie z krwi i kości. Zwyczajni, a jednak - wyjątkowi. Zapraszamy do ich świata. Do historii o życiu, determinacji, bólu, nadziei i cudach.
TOPR od początku swej działalności w 1909 roku skupia w swoich szeregach ludzi o różnych poglądach i losach, ale zawsze potrafiących połączyć swe siły i umiejętności dla wspólnego celu, jakim jest ratowanie ludzi. To największa siła naszego stowarzyszenia.
Zapraszam do odwiedzenia ratowników TOPR i poznania naszego spojrzenia na problem wypadków w górach, a może nawet bardziej na poznanie naszego podejścia do ratowania ludzi w Tatrach i wyzwań, z którymi na co dzień się spotykamy. Taką możliwość daje właśnie ta książka. Zapraszam do lektury.
Jan Krzysztof, naczelnik TOPR
Hermetyczne, zamknięte środowisko. Elita. Od ponad 100 lat ratownicy Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego wzbudzają podziw, szacunek, ale też zwykłą ludzką ciekawość. Jak to jest ryzykować swoim życiem, żeby ratować życie innych? Ile wyrzeczeń wymaga realizacja takiej pasji, misji, bo przecież trudno nazwać to pracą? Najtrudniejsze chwile. I te najlepsze, które dają satysfakcję, wynagradzają wysiłek. Beata Sabała-Zielińska z niezwykłym wyczuciem portretuje zarówno ludzi, jak i tę niezwykłą organizację, której celem jest niesienie pomocy "żeby inni mogli przeżyć" pomimo warunków i okoliczności. To także porywająca opowieść o górach, o miłości, honorze i determinacji.
Na tę książkę czekałam od lat. Bo to pierwsza pozycja na rynku wydawniczym, w której każdy z czytelników może przyjrzeć się z bliska jak działa TOPR, spróbować zrozumieć. Nikt do tej pory nie zaskarbił sobie takiego zaufania ratowników jak Autorka. Beato, składam na Twoje ręce wyrazy szczerego podziwu. A w imieniu nas wszystkich, miłośników Tatr dziękuję wszystkim ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego za to, że możemy czuć się w górach bezpieczniej. I za Waszą niezwykłą służbę innym.
Martyna Wojciechowska
Beata Sabała-Zielińska, urodzona w 1968 roku w Nowym Targu, dziennikarka radiowa. Jako rodowita góralka, przez dekadę opowiadała słuchaczom Radia ZET o problemach i ciekawostkach z Podhala i okolic, nadając swoim relacjom niepowtarzalny, zadziorny charakter. Jest autorką swoistego dziennikarskiego pamiętnika pt. "Radio-aktywna Sabała, czyli jak zostałam głosem z Zakopanego" oraz wzruszającej opowieści o wierności i akceptacji "Jak wysoko sięga miłość. Życie po Broad Peak", a także współautorką książek o Zakopanem: "Zakopane, odkopane…" i "Zakopane, nie ma przebacz". Obecnie pracuje na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie w studenckiej rozgłośni UJOT FM szlifuje nowe radiowe talenty.
Bartosz Gembski – znany również jako Pan Buźka – to iluzjonista, animator, komik oraz tiktoker w jednej osobie. To także jedyny na świecie żółtoksiężnik, który od 2013 roku występuje na najróżniejszych imprezach w całej Polsce, bawiąc i zadziwiając dzieci oraz dorosłych. Nietuzinkowe podejście do zabawy, poczucie humoru i niewyczerpane pokłady energii to jego znaki rozpoznawcze. Wiedzą to ci, którzy widzieli go na żywo. Pozostali z pewnością kojarzą go z Internetu, gdzie w zabawny sposób prezentuje magiczne sztuczki oraz... iluzje optyczne, o których jest ta książka. :)
Autorzy zazwyczaj piszą, o czym jest książka – i wymyślnymi słowami przekonują Cię, żebyś ją kupił. Też bym tak zrobił, ale problem z iluzjami optycznymi jest taki, że ciężko je opisać. Bo żeby miały sens, musisz je zobaczyć. Dlatego pozwolę Ci teraz zupełnie za darmo zerknąć na demo książki i spojrzeć na pięć z nich. Ale nie więcej, okej? Pięć to dobra liczba. Na tyle duża, aby Cię zachęcić i na tyle mała, aby nie zdradzić wszystkiego. A zaufaj mi, jest co oglądać. Znajdziesz tu 149 (miało być 150, ale uznałem, że to zbyt okrągła liczba do kwadratowej książki) niewytłumaczalnych, ciekawych, intrygujących i często abstrakcyjnych ilustracji. Każda z nich to wytrych do Twojego umysłu i prawdziwy roller coaster dla wzroku.
Ojej, mam nieodparte wrażenie, że jednak niechcący udało mi się wymyślnymi słowami przekonać Cię do kupienia tej książki. No cóż, w takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci dobrej zabawy. Dobrej zabawy!
This is the book for children aged 5 and upwards who are keen to get into the kitchen and start cooking but don't want boring grown-up cookbooks. Angellica Bell has not only spent years as a presenter on CBBC and BBC, she's a fantastic cook who won BBC TV's Celebrity Masterchef. Through 30 fun, step-by-step recipes that she makes with her own children, in Fantastic Eats! Angellica gets youngsters excited about creating tasty sweet and savoury dishes for everyone to share.
Her recipes will bring the whole family together as you try your own home-made hamburgers, butternut squash and sweet potato fritters, Jamaican rock buns and icy watermelon lollies. Every recipe has photos and instructions to show you exactly what to do, so parents can put their feet up while the children cook! (Make sure you do the washing-up afterwards, guys!)An essential book for every household with young children, Angellica's recipe ideas, fun tips and inspiration will make a masterchef of even the youngest member of the household.
Nowa odsłona serii Biblioteka Położnej Książka omawia zindywidualizowaną, holistyczną opiekę sprawowaną przez położną / położnego nad pacjentką w okresie okołooperacyjnym w ginekologii i onkologii ginekologicznej. Publikacja zawiera aktualne wytyczne dotyczące opieki nad pacjentką z chorobą narządu rodnego. W publikacji opisano również rehabilitację po operacjach ginekologicznych, skuteczne komunikowanie się z pacjentką w oddziale ginekologii, zagadnienia dotyczące opieki nad pacjentką w warunkach domowych, w tym opiekę terminalną, a także zasady samoopieki. Nowością jest rozdział poświęcony najczęstszym wyzwaniom etycznym, z jakimi może spotkać się położna / położny w pracy w obszarze ginekologii operacyjnej. Publikację wzbogacono o materiały multimedialne: filmy, prezentacje, wykłady i pytania testowe. Książka jest adresowana zarówno do studentów kierunku położnictwo, jak i położnych specjalizujących się w pielęgniarstwie położniczo – ginekologicznym oraz rodzinnym.
Choroby proktologiczne nierzadko stanowią poważny problem zdrowotny. Należą zarazem do chorób, o których się nie mówi, a ich leczeniem zajmują się nieliczne wysokospecjalistyczne ośrodki. Publikacja Choroby proktologiczne – diagnostyka i leczenie jest przeznaczona przede wszystkim dla chirurgów, ale także dla lekarzy innych specjalności: gastroenterologów, ginekologów, lekarzy rodzinnych, internistów, radiologów oraz studentów medycyny i rezydentów. Tematyka poruszana w książce jest zróżnicowana i dotyczy zarówno problemów podstawowych, takich jak np. proktologiczne badanie pacjenta, jak i wysokospecjalistycznej diagnostyki oraz bardziej skomplikowanych problemów proktologicznych. Podręcznik zawiera algorytmy leczenia powszechnie występujących chorób proktologicznych, a także rzadziej spotykanych jednostek chorobowych. Autorami rozdziałów są specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, którzy na co dzień leczą i operują pacjentów proktologicznych. Pragniemy zaznaczyć, że publikacja jest bogato ilustrowana i zawiera unikalne ryciny, stworzone specjalnie na potrzeby tej książki. Mamy nadzieję, że informacje i wskazówki dotyczące diagnostyki i leczenia poszczególnych chorób zawarte w monografii przyczynią się do postępów w terapii pacjenta proktologicznego w Polsce. Autorzy dołożyli starań, by przedstawiona w książce wiedza była oparta na najnowszych doniesieniach z piśmiennictwa polskiego i światowego. Pragniemy dodać, że ostatni podręcznik dotyczący chorób proktologicznych, pod redakcją prof. Krzysztofa Bieleckiego i prof. Adama Dzikiego, ukazał się ponad 20 lat temu. Warto przytoczyć fragment recenzji prof. Krzysztofa Bieleckiego: Znam doskonale większość autorów publikacji. Wiem, ile wiedzą i jak potrafią operować. Wiedza i doświadczenie kliniczne autorów gwarantują wysoką wartość merytoryczną recenzowanej publikacji. Osobiście traktuję tę książkę jako nowoczesną kontynuację i aktualizację podręcznika Proktologia wydanego pod redakcja K. Bieleckiego i A. Dzikiego w 2000 r. przez PZWL. Prof. M. Kołodziejczak wraz z zespołem autorów znakomicie to zrobili. Serdecznie Im gratuluję tej publikacji. Czytelnikom zainteresowanym proktologią, z całą odpowiedzialnością polecam lekturę tej książki.
A sugar-free cookbook for those still dreaming of a world filled with chocolate. Sarah Wilson shares how to make delicious treats for any occasion, from special breakfasts to show-stopping sugar-free cakes and bakes. With tasty chocolate delights including Mocha and Hazelnut Layer Cake, Dark Choc and Sea Salt Popcorn and Choc-Chip Hot Cross Buns, there's something for everyone - including a handy key to paleo, gluten-free, dairy-free, vegan, kid-friendly and freezer-friendly recipes.
I Quit Sugar The Ultimate Chocolate Cookbook has one hundred sugar-free recipes, step-by-step instructions and an entire sugar-free Easter chapter. Full of handy hints and tips, Sarah shares how living sugar-free can be enriching, healthy and sweet!
Najnowsza pozycja uznanej autorki książek o erotyce i seksualności. Tym razem tematem stała się sztuka kochania wyłożona przez mędrca Watsjajanę. Obok tradycyjnego traktatu erotycznego w książce znajdziemy współczesne zdjęcia i dokładne ilustracje, dzięki którym śmiało wkroczymy w świat rozkoszy. Każdej opisanej tradycyjnej pozycji odpowiada jej unowocześniona wersja. Prezentacji powszechnych form współżycia - w pozycji zwartej czy też symetrycznej - towarzyszą wyrafinowane ułożenia ciała, wymagające giętkości i gibkości oraz ich odmiany przeznaczone dla mniej wygimnastykowanych partnerów. Opisano także potrzebne (nie tylko w łóżku) techniki miłosne. Autorka nie zapomina o rozkoszach płynących z pieszczot towarzyszących aktowi seksualnemu. Prezentuje rodzaje i oddziaływanie pocałunków, seks oralny i różnice w szczytowaniu między kobietą a mężczyzną. Odkrywa, czym jest prawdziwe zaspokojenie seksualne. Lektura w parach lub indywidualnie.
'It all starts with waking up... to what our bodies are expressing and our minds are suppressing'
Western countries invest billions in healthcare, yet mental illness and chronic diseases are on a seemingly unstoppable rise. Nearly 70% of Americans are now on prescription drugs. So what is 'normal' when it comes to health?
Over four decades of clinical experience, renowned physician and addiction expert Dr Gabor Maté has seen how health systems neglect the role that trauma exerts on our bodies and our minds. Medicine often fails to treat the whole person, ignoring how today's culture stresses our bodies, burdens our immune systems and undermines emotional balance.
Now, in his most ambitious and urgent book yet, Dr Maté connects the dots between our personal suffering and the pressures of modern-day living - with disease as a natural reflection of a life spent growing further and further apart from our true selves. But, with deep compassion, he also shows us a pathway to health and healing.
Filled with stories of people in the grip of illness or in the triumphant wake of recovery, this life-affirming book, co-written with his son Daniel, proves true health is possible - if we are willing to reconnect with each other and our authentic selves.
'Don't just read this book, practice it' Jay Shetty
'A groundbreaking way to level up your focus and creativity' Marie Forleo
The secret weapon of the world's top achievers is now in your hands.
Used daily by athletes, artists, rock stars and CEOs, the 6 Phase Meditation is a productivity-inducing protocol that empowers you to get focused, find peace and manifest your goals. The key to unlocking all this? Six, unique thought exercises that you run through your head as a hyper-efficient programming script. No matter how busy, prone to a wandering mind, or allergic to the lotus posture you are, the 6 Phase Meditation is suitable for you.
Leading a revolution in meditation, entrepreneur and New York Times bestselling author Vishen Lakhiani has hosted nearly a thousand interviews with neuroscientists, monks, yogis, and meditation experts. He distilled thousands of years of psycho-spiritual wisdom to create the 6 Phase Meditation Method - aka, Zero Bullsh*t Meditation.
Delivered with humour, a practical how-to, and a free app to support you on your journey, the 6 Phase Meditation is waiting for you.
'One-in-a-million creativity, Ixta's food is simply outstanding!' Yotam Ottolenghi
'This is such a beautiful and joyful book.' Nigella Lawson
'Ixta is what we all long for in a cook. Innovative, passionate, exciting and accessible.' Andi Oliver
'Ixta has a unique culinary voice, producing food that's bold and intense and audacious. Buckle up. It's quite a ride.' Diana Henry
'Ixta is an alchemist with flavour. Thrilling recipes full of life and imagination. I can't wait to cook everything.' Jessie Ware
Everyday eating with built in wow factor - from the Ottolenghi protégé shaking up the food world.
MEZCLA means mix, blend or fusion in Spanish and in her first solo cookbook, Ixta Belfrage - loved for her inventive ingredient combinations - shares her favourite mezcla of flavours. Helpfully divided into quick recipes (for when you need something great on the table, fast) and longer recipes (for when you have time to slow down and savour the process), here are 100 bold, impactful recipes inspired by Italy, Brazil, Mexico and beyond. Creative, colourful and always delicious, this is food for every day and every occasion.
Includes quick, flavourful recipes, such as Giant Cheese on Toast with Honey and Urfa Butter and Chicken with Pineapple and 'Nduja, as well as dishes to spend more time over: Chiles Rellenos with Salsa Roja Risotto and Prawn Lasagne with Habanero Oil.
Jak w prosty sposób wyczarować na kartce zwierzęta, postacie lub pojazdy? Jakie efekty można uzyskać, rysując kredkami? Szkoła rysowania poprowadzi dziecko krok po kroku od pustej kartki do pięknej ilustracji. Książeczka przeznaczona dla grupy wiekowej 3-5 lat.
Dlaczego lepiej być weganinem Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie... Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy? Weganie, którzy porzucili mięso i produkty odzwierzęce z przyczyn ideowych, mają często skłonność do piętnowania mięso- i nabiałożerców jako osób niemoralnych. Część środowiska wegan lubi uważać się za lepszych. W końcu MY nie krzywdzimy zwierząt. Tylko czy taka postawa daje coś poza poczuciem wyższości? Czy może doprowadzić do zmiany zwyczajów żywieniowych większości społeczeństwa? Owszem, rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest decyzją głęboko etyczną, ale droga do jej podjęcia nie wiedzie przez upokarzanie mięsożerców. Właściwą postawą weganina wobec przyszłego weganina powinno być argumentowanie. Odpowiednimi, logicznymi argumentami można dotrzeć do wielu potencjalnych wegan i pomóc im stać się faktycznymi weganami. Ta książka powstała właśnie po to, by przekonać nieprzekonanych.
"METAMORFOZA, czyli jak powiedzieć sobie: dosyć tego!" to opis innowacyjnej i prostej metody pozbycia się złych nawyków i nałogów, opartej na przeżyciach i przemianie autora, a także innych osób. Metoda została przetestowana i działa, a ponadto jest skuteczna przez długi czas. Zmiana nawyków jest w Twoim zasięgu już teraz. Zaledwie za cenę trzech paczek papierosów możesz trwale poprawić swoje życie warte miliony. Chyba zgodzisz się, że to niewygórowana cena.JAROSŁAW RYBAK - jestem człowiekiem wielu zawodów i łatwiej by mi było napisać, kim nie byłem, niż kim byłem: od nauczyciela, mentora i szefa do sprzątacza, kierowcy - i z powrotem, raz dołem, raz górą. Zawsze pierwszy się kłaniam osobom sprzątającym, bo je zauważam J. Moje marzenia z dzieciństwa się spełniły, pasjonuję się grą na saksofonie, hipnozą i psychologią (ukończyłem szkołę NLP i Life Coachingu w Chicago). Mamy z żoną trójkę dzieci, dziś już dorosłych, wykształconych i samodzielnych. Doczekaliśmy się też sześciorga wspaniałych wnucząt.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?