Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. Stowarzyszenie autorów książek medycznych - skupiające najznakomitsze autorytety w dziedzinie medycyny - uznało tę książkę za najlepsze dzieło medyczne XX wieku.Tom II:Układ trawiennyUkład oddechowyUkład moczowo-płciowyUkład wewnątrzwydzielniczy
Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręcznik ów poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim.Tom III poświęcono układowi naczyniowemu.
Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim.W tomie V omówiono układ nerwowy obwodowy, układ nerwowy autonomiczny, powłokę wspólną i narządy zmysłów.
Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. Stowarzyszenie autorów książek medycznych - skupiające najznakomitsze autorytety w dziedzinie medycyny - uznało tę książkę za najlepsze dzieło medyczne XX wieku.W tomie 1 omówiono anatomię ogólną, kości, stawy i więzadła oraz mięśnie.
Pandemia wywołana wirusem SARS-CoV-2 jest zdarzeniem krytycznym o wymiarze globalnym, które wiąże się z koniecznością zmiany nawyków, sposobu postępowania oraz zdobycia zupełnie nowej, obszernej wiedzy w zakresie profilaktyki, leczenia, organizacji pracy zawodowej i funkcjonowania w każdej sferze życia człowieka.
W publikacji omówiono zagadnienia związane ze standardami postępowania w zakresie konkretnych procedur pielęgniarskich, jak np. stosowanie środków ochrony indywidualnej zgodnie z obowiązującymi zasadami sanitarnymi, procedury związane z wszelkiego rodzaju iniekcjami, pobieraniem krwi do badań, wykonywaniem wymazów w kierunku obecności wirusa SARS-CoV-2, pomiarem parametrów życiowych, prowadzeniem resuscytacji krążeniowo- oddechowej.
Niezwykle ważne i innowacyjne rozdziały, prezentujące zupełnie nowe rozwiązania, dotyczą usług telemedycyny, telepielęgniarstwa, a także profilaktyki i edukacji pacjenta w zakresie profilaktyki, leczenia i działań poekspozycyjnych w przypadku zakażenia wirusem.
Książka adresowana jest do pielęgniarek pracujących w podmiotach leczniczych, studentów pielęgniarstwa oraz wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką.
Przepisy na święta, imprezy i różne okazje! Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty??A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych??Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek? W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie. Joanna Matyjek proponuje zestawy potraw w którym znajdziecie coś słodkiego, wytrwanego i coś do picia. Przepisy można dowolnie łączyć i tworzyć własne menu. Propozycja autorki można traktować jako inspirację a jakie menu zagości na imprezie, którą przygotowujesz zależy od twojej kreatywności. Joanna Matyjek Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary.?Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję.?Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia.?odczarujgary.pl; IG/odczarujgary_studio
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa. Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu
Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie trudności i wspierając się wzajemnie, stworzyli unikatową kulturę kulinarną. To kraina nabiału, ryb, owoców morza, słodkich wypieków, a także kawy. Warto się przekonać, że to kierunek podróży dla wszystkich szukających mniej znanych smaków. "Tradycje kulinarne Norwegii" to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród. Partnerami projektu są: Ambasada Królestwa Norwegii w Warszawie, Arctic Paper, Fundacja Bunkatura, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego i Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku.
Schorzenia narzadu ruchu sa bardzo powszechnym zjawiskiem w POZ. Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka duzej i coraz młodszej grupy pacjentów, stajac sie problemem cywilizacyjnym. Przedstawiona publikacja jest kolejną częścią praktycznego poradnika dla lekarzy POZ pod redakcją naukową dr n. med. Kamila Koszeli. Jest to praktyczny zespół drogowskazów, rad i wskazówek dla lekarza rodzinnego dotyczących postępowania z pacjentem z chorobą zwyrodnieniową stawów.Publikacja dedykowana jest lekarzom POZ, ale może też być intersująca dla studentów medycyny, jak i lekarzy wielu innych specjalności, którzy w sowiej codziennej praktyce zajmują się tą grupą chorych.
III uaktualnione i rozszerzone wydanie Neonatologii - publikacji o ugruntowanej pozycji na rynku wydawniczym - przygotowanej przez znanych i cenionych polskich neonatologów, którzy dzielą się z czytelnikami swoim bogatym doświadczeniem i wiedzą.W książce uwzględniono zmiany, jakie dokonały się w diagnostyce i leczeniu noworodka w ostatnich latach, na podstawie ustalonych standardów postępowania.Publikacja adresowana jest do wszystkich osób włączonych do opieki nad noworodkiem: neonatologów, pediatrów, pielęgniarek, położnych, położników, anestezjologów, chirurgów dziecięcych. Może zainteresować również studentów kierunków medycznych, szczególnie pielęgniarstwa i położnictwa oraz pielęgniarki oddziałów noworodkowych i położne.
Ziemniaki - jemy je niemal codziennie, bez względu na porę roku, i ciągle mamy na nie apetyt. Trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich nie być. Nie znalibyśmy wówczas smaku nie tylko purée, ale i chrupiących placków, klusek śląskich, pyz, frytek i wielu innych wspaniałych przysmaków. Mają mnóstwo zalet - są smaczne, tanie, pożywne, zdrowe i, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą. Zawierają cenne dla naszego organizmu cukry (skrobię), minerały (potas, magnez, wapń) i witaminy (C oraz z grupy B). To najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo tym razem wystąpi w roli głównej - zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle pysznych daniach. Jeśli chcecie zabłysnąć prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawić w zachwyt rodzinę, a nawet najbardziej wybrednych gości, koniecznie zajrzyjcie na karty książki Barbary Jakimowicz-Klein Potrawy z ziemniaków! Zamieszczone w niej przepisy z pewnością możecie wykorzystać na każdą okazję. Naprawdę warto!
Ciało ludzkie to najwspanialsza maszyna stworzona przez Boga lub naturę, jak kto woli. Anatomia człowieka praktycznie nie ma już tajemnic. Dzięki najnowocześniejszym technologiom skanowania cyfrowego w wysokiej rozdzielczości możemy idealnie odwzorować kształty ciała i wszystkie jego elementy składowe: szkielet, narządy wewnętrzne, mięśnie itp. Ich piękne, zatykające dech w piersiach obrazy zawarte w tej publikacji pochodzą z projektu trójwymiarowej rekonstrukcji anatomii człowieka prowadzonego przez amerykańską Narodową Bibliotekę Medyczną w Bethsedzie (stan Maryland). Autorzy zabierają czytelników na fascynującą podróż w głąb ludzkiego ciała. To publikacja nie tylko dla lekarzy i biologów, ale wszystkich zainteresowanych tym, jak wygląda wnętrze każdego z nas.
Wydziergaj urocze i wygodne kapcie dla całej rodziny. Najpierw zdecyduj, który z modeli będzie najbardziej odpowiedni: wsuwane klapki, standardowe pantofle czy wysokie bambosze za kostkę. Następnie dopasuj rozmiar (dla dziecka lub dla dorosłego), co ułatwi miarka na skrzydełku książki. Na koniec wybierz jeden z 20 zwierzęcych motywów: dzielnego dinozaura, wesołego pingwina, psotnego szopa, słodkiego słonika lub magicznego jednorożca. Każdy projekt został omówiony krok po kroku oraz rozpisany na schematach. Zaznaczono też poziom trudności oraz wskazówki dla leworęcznych.
Rynek suplementów diety rośnie w ekspresowym tempie. Producenci prześcigają się w opracowywaniu coraz to nowszych receptur, obiecując cudowne efekty działania kolejnych preparatów. Poradnik pomoże ci odnaleźć się w tym chaosie, dając praktyczną wiedzę popartą aktualnymi badaniami. Dzięki lekturze tej książki dowiesz się: czym są suplementy diety i jak odróżnić je od leków, jakie właściwości mają najpopularniejsze suplementy, czy stosowanie takich preparatów może być niebezpieczne, jak mądrze wybierać suplementy diety i jak je przyjmować. MAGDALENA ŁYSZCZEK jest absolwentką dietetyki na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, specjalistką SOIT. Szerzy wiedzę opartą na faktach i aktualnych badaniach, obala mity na temat żywienia. Prowadzi konsultacje dietetyczne i tworzy jadłospisy, pokazując, że zdrowo nie musi oznaczać nudno i niesmacznie. Jest autorką bloga www.dietetyk-radzi.pl, gdzie przybliża zasady prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Monografia obejmuje zagadnienia dotyczące patogenezy, diagnostyki i terapii nadciśnienia tętniczego - choroby, która ze względu na swoje rozpowszechnienie zyskała wymiar społeczny.W monografii: uwzględniono dynamiczny postęp, jaki się dokonał w badaniach dotyczących wczesnych uszkodzeń narządowych oraz w różnych grupach wiekowych chorych na nadciśnienie tętnicze - u dzieci i młodzieży, w wieku średnim oraz w wieku podeszłym i bardzo podeszłym obszernie przedstawiono zasady leczenia nadciśnienia tętniczego u kobiet w ciąży i w wielu postaciach wtórnego nadciśnienia tętniczego przedstawiono wyniki szeroko zakrojonych i wieloośrodkowych badań klinicznych i dużych metaanaliz opracowanych przez uznane autorytety - między innymi na podstawie nowych wytycznych. Omawiając zasady leczenia podkreślono konieczność indywidualizacji terapii i szczegółowo przedstawiono terapię nadciśnienia tętniczego w różnych sytuacjach klinicznych.Należy podkreślić, że do pracy nad książką zaproszono grono wybitnych specjalistów, reprezentujących różne dyscypliny teoretyczne i kliniczne. Duży walor dzieła stanowi zatem połączenie nauk podstawowych z kliniką. Pozwala to na głębsze zrozumienie istoty choroby i w zasadniczy sposób wpływa na podejmowanie decyzji diagnostycznych i terapeutycznych.
Zbiór wykładów, jakie Autor prowadził na Uniwersytecie Jagiellońskim w ramach międzywydziałowego cyklu Artes Liberales. Tytuł całości "Od magii przez alchemię do chemioterapii" to skrót myślowy, który w wersji akademickiej mógłby mieć brzmienie " Najważniejsze fakty z historii lekoznawstwa, od starożytności począwszy, na pierwszych latach XX wieku Kończąc". Oprócz bowiem omówienia pierwotnych praktyk magicznych o charakterze lekarskim, eksperymentów alchemików ze związkami metali i próbami ich aplikacji w lecznictwie i pierwszych syntez związków chemicznych, które miały precyzyjnie trafiać i zwalczać chorobotwórcze mikroorganizmy, jest również w tej książce m.in. o związanych w lekoznawstwem motywach mitologicznych, o dawnych surowcach leczniczych, o dawnych formach leków "uczonych", o pierwszych izolacjach alkaloidów i początkach mikrobiologii, a nawet o homeopatii.
Nowe, trzecie wydanie Podstaw chirurgii, zgodnie z zaleceniem Konsultanta Krajowego w dziedzinie Chirurgii Ogólnej prof. dr. hab. n. med. Grzegorza Wallnera, figuruje w - opublikowanych zarówno przez CMKP, jak i przez CEM - oficjalnych wykazach piśmiennictwa obowiązujących lekarzy, którzy realizują kształcenie specjalizacyjne w dziedzinie chirurgii ogólnej i moduł podstawowy z chirurgii oraz przygotowują się do egzaminu specjalizacyjnego w dziedzinie chirurgii ogólnej 2022. Rekomendację dla podręcznika parafował również aktualny Prezes Towarzystwa Chirurgów Polskich prof. dr hab. n. med. Wojciech Kielan. Podręcznik Podstawy chirurgii adresowany jest przede wszystkim do osób specjalizujących się w chirurgii ogólnej oraz przygotowujących się do egzaminów specjalizacyjnych z innych dziedzin zabiegowych, jak również studentów medycyny zainteresowanych chirurgią, a także lekarzy specjalistów pragnących usystematyzować swoją wiedzę. Trzecie wydanie Podstaw chirurgii stanowi przykład nowoczesnego podejścia do treści i sposobu jej przekazania. Przyjazny Czytelnikowi, logiczny układ poszczególnych rozdziałów, wypunktowanie najważniejszych wiadomości oraz liczne przejrzyste schematy, tabele, kolorowe rysunki i zdjęcia powinny ułatwić przyswajanie wiedzy. Dwutomowy podręcznik, zawierający 49 rozdziałów i liczący 2556 stron, stwarza możliwość zdobycia wiedzy z zakresu nauk podstawowych przydatnych w chirurgii (np. gospodarka wodno-elektrolitowa, genetyka kliniczna), a także z poszczególnych dziedzin specjalistycznych (np. chirurgia naczyniowa, neurochirurgia, traumatologia). W trzecim wydaniu podręcznika 19 rozdziałów zostało napisanych od nowa, pozostałe natomiast zostały zaktualizowane lub w istotny sposób zmienione.
Przystępnie napisany, bogato ilustrowany poradnik dla cukrzyków i ich rodzin. Najnowsze informacje na temat choroby, typów cukrzycy, profilaktyki, zakazów, zaleceń, opis diety cukrzycowej, jadłospisy i przepisy na dania dla diabetyków. Książka porusza również takie zagadnienia, jak np. cukrzyca a ciąża, cukrzyca a prowadzenie pojazdu, cukrzyca a antykoncepcja, cukrzyca a alkohol, cukrzyca a wybór zawodu.
Gotuj zdrowo i pysznie według zasad mikroodżywiania!Mikroodżywianie to nauka wykazująca związki pomiędzy stanem zdrowia człowieka a niedoborami komórkowymi wynikającymi z tego, jak się odżywiamy.Co jeść, żeby dostarczać sobie wszystkich makro- i mikroelementów, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych?Nie ma dnia, by Marta Mieloszyk-Pawelec, ekspertka mikroodżywiania, nie słyszała tego pytania w gabinecie. Odpowiada na nie wraz z dr Olgą Mizerą, dietetyczką.Dwie specjalistki, a przy tym dziewczyny, które cieszą się życiem. I kochają jeść.Z książki dowiesz się:jak wprowadzić w życie zasady mikroodżywiania,co to jest chronobiologia,gdzie szukać dobrych kwasów tłuszczowych,co jest najlepszym źródłem błonnika,jakie produkty zawierają wysokiej jakości białko.Czas, by twój organizm zaczął działać w pełni swoich możliwości!Naucz się zestawiać posiłki i jeść produkty zawierające wszystkie składniki odżywcze.Pomogą ci w tym proste, sezonowe przepisy i jadłospisy na każdy dzień.Zobacz, jak zdrowe może być jedzenie. I jak pyszne może być to, co zdrowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?