Chleb na ciemnym piwie, na kwaśnym mleku, z jogurtem, pietruszką lub anyżkiem – moda na domowe wypieki powraca. Dzięki tej książce możesz samodzielnie upiec wspaniałe chleby: z ziarnami, ziołami, wiejskie na naturalnym zakwasie. Będą idealne na kanapki z wędliną, serem czy świeżym twarożkiem. Szwedzkie bułki z cynamonem, prowansalskie podpłomyki z szafranem lub niemieckie precle możesz podać na podwieczorek. Niebanalnym dodatkiem do sałatek mogą być pieczywa słodkie – z tartymi jabłkami, figami i orzechami.
Pieczenie tych rarytasów nie jest trudne, a na ciasto nie potrzeba wielu składników. Podając samodzielnie upieczony chleb, mile zaskoczysz swoich gości.
Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło.
W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku.
Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.
Miło jest coś przekąsić!
Naleśniki z kawałkami czekolady i gruszkami, z migdałami i wiśniami, meksykańska tortilla, wietnamskie naleśniki z mąki ryżowej, egzotyczne placki z Bliskiego Wschodu, tajskie z krewetkami, polskie z rumem i rodzynkami – słone, pikantne, słodkie – wszystkie kuszą niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Smażenie naleśników jest dziecinnie proste, a na ciasto nie potrzeba wielu składników. Dodatki w postaci owoców, orzechów, warzyw, grzybów, ryb, różnego rodzaju mięsa i ziół można swobodnie dobierać, tak by zaspokoić apetyt najbardziej wybrednego smakosza.
Smak, barwa i konsystencja miodu różnią się w zależności od miejsca jego pochodzenia. Jednak jest coś, co łączy wszystkie miody ? niepowtarzalny słodki smak. Dzięki tej książce poznasz niecodzienne zastosowanie miodów zarówno jednokwiatowych (lipowego, lawendowego, wrzosowego itp.), jak i wielokwiatowych (z kwiatów leśnych, stepowych, górskich itp.).
Autorka z szerokiej gamy dostępnych miodów dobrała do potraw te, które wydobywają smak dania lub nadają mu niepowtarzalną słodką bądź korzenną nutę.
W książce znajdziesz wyjątkowe i urozmaicone przepisy na przepyszne potrawy z dodatkiem miodu: przystawki, zupy, dania główne, desery... Sałatki, szaszłyki, dania gotowane lub pieczone, potrawy słodkie, słodko-kwaśne, i orzeźwiające napoje...
Na każdą okazję, na każdą zachciankę, dla każdego podniebienia!
Zjawili się niespodziewani goście, a w lodówce i spiżarce masz prawie pustki? Nie szkodzi! Wystarczy, że znajdziesz w nich parę podstawowych produktów, by z pomocą tej pięknie ilustrowanej książki na poczekaniu wyczarować pyszną bruschettę z czosnkiem i oliwą lub bruschettę z pomidorami, czosnkiem, oliwą i bazylią. Korzystając z przepisów autorki na włoskie grzanki, błyśniesz kunsztem kulinarnym, a przy tym nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować gościom smaczną kolację czy przekąskę, taką jak crostini z gruszkami, brie i orzechami laskowymi lub bruschettę z pikantnymi małżami.
Przepisy w ?Bruschetta i crostini. Grzanki po włosku? są tak różnorodne jak same Włochy, ciągnące się od Sycylii aż po Alpy. Od wegetariańskich, przez rybne po mięsne i od lekkich po bardziej sycące.
Masz ochotę coś przekąsić przed telewizorem, ale chcesz uniknąć niezdrowego i tuczącego jedzenia, takiego jak ciastka i chipsy? Z tym poradnikiem błyskawicznie zrobisz zdrową i smaczną bruschettę śródziemnomorską, crostini z twarożkiem i suszonymi morelami lub bruschettę z miecznikiem, pomarańczą i aromatycznymi ziołami. Znajdą się tu także przepisy dla amatorów bardziej treściwych grzanek, np. na crostini z wątróbką drobiową i bruschettę z kiełbasą, bobem i pecorino. Z kolei bruschetta ze słoniną z Colonnaty i czarnymi oliwkami albo z wędzonym boczkiem, pomidorami i rukolą nada się w sam raz na mroźne zimowe dni.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?