
Przekąski i przystawki
Zimne i gorące
-
Autor: Pantaleoni Lucia
- ISBN: 9788372439062
- EAN: 9788372439062
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: RM
- Format: 19.5x19.5cm
- Język: polski
- Seria: Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA
- Liczba stron: 72
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
18,14złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,14 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło.
W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku.
Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.
Miło jest coś przekąsić!