„Nauka robienia piwa przez Alex. Hrabiego Chodkiewicza, Królewskiego Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk Królewskiego Gospodarczo-Rolniczego i Galwanicznego Towarzystwa członka” jest praktycznym staropolskim poradnikiem jak stworzyć i prowadzić browar.
Reprint wydania z 1811 roku w drukarni XX Piiarów w Warszawie.
Jest to opisana skrupulatnie i wyczerpująco historia powstawania piwa jako napoju. Podzielona została na dwie części. W pierwszej z nich hrabia Chodkiewicz podaje wszystko co wiąże się z teorią robienia piwa zgodnie z praktyką, część ta zawiera rozdziały opisujące wymagania co do osób robiących piwo, jak tworzyć słody, jak rozpuszczać je w wodzie i jak za pomocą fermentacji zamieniać pierwiastek cukrowy na piwo. Bardzo dokładnie i z uzupełnieniem tabeli z wyliczeniami niezbędnymi do produkcji piwa podane zostały zasady tworzenia tego napoju, które będą koniecznymi umiejętnościami dla piwowara.
W drugiej części autor podaje stricte praktyczne opisy jak stworzyć Piwnię czyli Browar wraz z niezbędnymi narzędziami. Zawarte są w niej szczegółowe opisy warunków budowy i zakładania browaru wraz z tablicami przedstawiającymi rozmieszczenie sprzętów i urządzeń.
Hrabia Aleksander Chodkiewicz, żyjący w latach 1776-1838, był generałem, dramatopisarzem, chemikiem i technologiem, mecenasem nauki, kultury i sztuki. Od 1804 był członkiem Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Warszawie, a od 1807 Petersburskiej Akademii Nauk. Był też uczestnikiem powstania kościuszkowskiego w 1794 roku i kampanii napoleońskiej w latach 1812-1813, podczas której dowodził, wystawionym własnym sumptem, pułkiem piechoty. W swych dobrach w Młynowie posiadał dużą bibliotekę, bogate zbiory sztuki i prywatny teatr. W 1818 roku założył w Warszawie pierwszy w Polsce zakład litograficzny. Był autorem licznych utworów literackich, opracował także m.in. podręcznik Chemia (t. 1-7, 1816-1818).
Edmund Jankowski urodził się 7 sierpnia 1849 roku w Warszawie. Jego rodzina spokrewniona była z węgierskim rodem Adalsbergów. Edmund Jankowski już od najmłodszych lat interesował się ogrodnictwem, dlatego mimo sprzeciwu ojca (który chciał by syn ukończył weterynarię) podjął staż w Ogrodzie Pomologicznym w Warszawie. Dzięki stypendium Aleksandry Potockiej, właścicielki Wilanowa ukończył paryską Szkołę Hodowli Drzew. Po powrocie do kraju ponownie podjął pracę w Ogrodzie Pomologicznym. Jego przekonanie o konieczności szerzenia nauki w dziedzinie ogrodnictwa sprawiło, że ogród stał się znaną placówką badawczą oraz hodowlaną. Edmund Jankowski od 1921 roku był wykładowcą w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Warszawie, był także współtwórcą pisma ogrodniczego „Polski Ogrodnik”. W 1930 roku otrzymał tytuł doktora ogrodnictwa honoris causa SGGW Zmarł 19 sierpnia 1938 roku w Warszawie.
W książce poruszone zostają między innymi tematy:
Jak otrzymać płonki?
Szczepienie i oczkowanie
Wyznaczaie miejsc pod drzewa
Zaprawianie dołów. Sadzenie
Zbieranie i przechowywanie owoców
Uprawa ziemi między drzewami
Letnie i jesienne roboty w sadzie
Żyty Płot
Roboty w sadzie na wiosnę
Dosadzanie sadów
Leczenie głównych chorób
W książce znajdują się również 22 drzeworyty oraz plan sadów.
Reprint książki wykształconego, żyjącego w XIX wieku Piwowara - Jakuba Sroczyńskiego.
Oryginał książki wydany został w 1821 roku.
Dzisiaj oryginał jest praktycznie niedostępny. Wydawnictwo Zeta Ars dzięki uprzejmości Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego wydało reprint tej jakże cennej publikacji.
"Nowy Piwowar czyli teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych gatunków piwa angielskiego i sławnieyszych trunków słodowych tudzież niektórych nowo wynalezionych rodzaiów piwa w wielkich i małych ilościach".
Autor w książce podaje przepisy na znamienite angielskie piwa, opowiada o sposobach przygotowania i warzenia piwa w małych ilościach. Piewszą część książki poświęca treści teroetycznej dotyczącej wody, suszeniu słodu, uprawie chmielu, przyrządzaniu kotła piwnego czy utrzymaniu piwa w beczkach.
Spora część książki stanowi praktyczną stronę warzenia piw, podając sprawdzone sposoby i dokładne przepisy między innymi na:
Piwo zwane Londonale, piwo zwane Windrosale, piwo angielskie stołowe, piwo zwane Purl, Portera dubeltowego i wielu innych.
Zielnik Czarodziejski - naukowe badanie dawnych przesądów, czarów i roślin czarodziejskich. Autorem książki jest profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego, członek Polskiej Akademii Umiejetności, bitanik i pionier polskiej florystyki - Józef Rostafiński.
Autor w swojej książce ukazał, że czasami mało prawdopodobne wierzenia ludu nie są wyobrażeniami, zachowanymi jeszcze z prastarych czasów pogańskich.
"Kochana córko moja! Gdybym wiedzieć mogła na pewno, ze w każdej chwili Twojego rozwoju i dalszego życia towarzyszyć Ci będą rady i wskazówki kochającej i doświadczeniem życiowym wzbogaconej matki, że tak jak w Twych niemowlęcych i dziecinnych latach wzrok mój zawsze spoczywać będzie na Tobie, czytać w Twoich myślach, bacznie śledzić każdą zmianę zachodzącą czy w twym organizmie, czy też w twym charakterze - może nie pisałabym tej książeczki.
Wiedziałabym, że ile razy nasunie Ci się jakaś wątpliwość, ile razy jaka ciekawa zagadka dręczyć Cię będzie, zwrócisz się do mnie ze szczerem i otwartem pytaniem, ufna że Cię nigdy nie zawiodę ...."
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?