Aromatyczna, pełna smaku i rodzinna – taka jest kuchnia wietnamska. Poznaj jej najsłynniejsze dania i odtwórz je w swoim domu.
Nathalie Nguyen, finalistka francuskiego MasterChefa, nauczyła się gotować od swojej mamy. W tej książce zdradza sekrety kuchni wietnamskiej – mniej znanej spośród kuchni azjatyckich, a jednej z najzdrowszych na świecie.
Odkryj pachnące przyprawami i łatwe do wykonania przepisy na spring rollsy, sajgonki, zupę pho czy bułeczki baozi. Oprócz oryginalnych receptur w książce znajdziesz informacje na temat składników typowych dla kuchni wietnamskiej i stosowanych w niej przyborów kuchennych. Dokładnym instrukcjom towarzyszą barwne zdjęcia ukazujące przygotowanie potrawy krok po kroku oraz praktyczne wskazówki.
Nathalie Nguyen pochodzi z rodziny kupców i kucharzy ulicznych o długich tradycjach. Po uzyskaniu licencjatu z dziedziny sztuk audiowizualnych została graficzką, ale postanowiła spróbować swoich sił we francuskim MasterChefie – i w wieku 22 lat została jego finalistką. Odbyła rozmaite staże w renomowanych restauracjach i uzyskała dyplom kucharki i cukierniczki, a następnie zajęła się doradztwem kulinarnym. Wspiera restauratorów w otwieraniu lokali we Francji, Stanach Zjednoczonych, w Dubaju czy w Chinach, uczestnicząc w opracowywaniu ich menu.
Zapraszamy w podróż po niezwykłych smakach Chin! Odkryj najlepsze przepisy na słynne dania kuchni chińskiej i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić je w domu.
W tej niezwykłej książce kucharskiej znajdziesz przepisy podstawowe, przekąski, pierożki, makarony i placki, dania z warzywami, makaronem i tofu, a także mięsne, z rybami i skorupiakami oraz słodkości i napoje. Poznasz najważniejsze składniki i techniki. Dokładnym instrukcjom towarzyszą barwne zdjęcia ukazujące przygotowanie potrawy krok po kroku oraz wskazówki, dzięki którym poznasz sekrety kuchni chińskiej.
Masz ochotę na pierożki Won ton, smażone bakłażany z sosem sojowym, kaczkę w winie ryżowym i z batatami, smażone krewetki, a może księżycowe ciasteczka? Wszystkie je znajdziesz w tej książce.
Margot Zhang urodziła się i dorastała w Pekinie. Od dziecka pod okiem mamy i babci poznawała sekrety smacznego gotowania dla całej rodziny. Do Paryża przyjechała, by studiować lingwistykę. W 2008 roku założyła bloga, na którym dzieli się prostymi przepisami na autentyczną kuchnię chińską. Dziś poświęca cały swój czas i energię swojej pasji: uczy amatorów gotowania, a profesjonalistom doradza i pomaga tworzyć oryginalne przepisy.
Wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO (przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim) Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to coraz powszechniejsze dolegliwości, które nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, lecz także mogą być symptomem choroby określanej jako SIBO. Wielu z nas latami funkcjonuje z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą nam pomóc.Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO. Porządkuje dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie, czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia dietetyczki.Zdrowe jelita to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia nam, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu, i edukuje o roli czynników środowiskowych negatywnie wpływających na kondycję jelit także o znaczeniu zdrowia psychicznego. Katarzyna Bednarska magister dietetyki, absolwentka WUM. W praktyce dietetycznej stawia przede wszystkim na szukanie przyczyn zaburzeń, strategię dobraną do potrzeb pacjenta i merytoryczne podejście oparte na badaniach naukowych. Nagrywa podcast, prowadzi konto na Instagramie (@kasia.bednarska.dietetyk) i blog pod adresem kbednarska.pl.
Uwolnij się od toksycznego narcystycznego manipulatora. Zaopiekuj się sobą i żyj bez lęku.Jeśli czujesz, że w twoim otoczeniu znajduje się manipulujący innymi narcyz, ta książka jest dla ciebie. Ta toksyczna osoba, kryjąca się pod czarującą maską, zatruwa życie drugiego człowieka w podstępny sposób, poprzez niemal niewinne manewry: lekko rzuconą uwagę, znaczące spojrzenie, ciche dni Manipulowani ludzie często mają wrażenie, że ich silna reakcja emocjonalna jest nieproporcjonalna do tego, co się stało. Jednak tak nie jest!W tej książce autorka dokładnie opisuje, na czym polega toksyczny wpływ patologicznego narcyza, identyfikuje i szczegółowo analizuje źródła manipulacji. Przedstawiając 50 scen z życia wziętych, odsłania mechanizmy manipulacji, podpowiada narzędzia radzenia sobie z patologicznym narcyzem oraz uświadamia, że jedynym sposobem uwolnienia się z tej pułapki jest odejście.To książka dla tych, którzy podejrzewają, że w ich relacji niezależnie od tego, czy romantycznej, rodzinnej czy służbowej coś jest nie tak. Dla tych, którzy już zdali sobie sprawę, że mają do czynienia z toksycznym narcyzem. Dla tych, którzy chcą wesprzeć kogoś, kto znalazł się w takiej sytuacji. Z ciekawością przeczytają ją również ci, którzy interesują się mroczniejszymi zakamarkami ludzkiej duszy. Anne Clotilde Zigler psychoterapeutka z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, w swojej praktyce łączy analizę transakcyjną, terapię Gestalt, wywiad skoncentrowany na kliencie, psychoanalizę jungowską oraz komunikację bez przemocy.
W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u.To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki.Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej. Andrzej Fiedoruk socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza publicysty, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.
Puszysty pers, majestatyczny sfinks, łagodny olbrzym maine coon, egzotycznie piękna turecka angora, elegancki kot abisyński, cudowny srebrzystoniebieski korat Książka przedstawia najpopularniejsze, najciekawsze i najpiękniejsze koty świata. Wspaniałe zdjęcia pokazują ich wygląd, ale to nie wszystko czytelnik znajdzie tu też mnóstwo informacji o historii kocich ras, charakterystycznych cechach ich wyglądu i usposobienia, wymogach pielęgnacji i zdrowia.To pozycja dla miłośników kotów, która pozwoli poznać je jeszcze lepiej i dowiedzieć się o nich wielu ciekawostek, doskonały prezent dla kociarzy, a także świetny przewodnik dla tych, którzy szukają dla siebie kociego przyjaciela.W książce opisano wszystkie rasy kotów obecnie uznawane przez Federation Internationale Fline (FIFe), czyli Międzynarodową Federację Felinologiczną zrzeszającą hodowców kotów rasowych z Europy, Azji i Ameryki Północnej
Życie Słowian było przepełnione magią. Tę magię możemy poczuć do dziś, nie tylko poznając słowiańskie dzieje i mity, lecz także odnajdując ją wciąż żywą w naszej współczesności.Z tej książki dowiesz się, w co wierzyli nasi praprzodkowie oraz w jaki sposób echa prastarych zwyczajów przetrwały do dziś. Poznasz dawnych bogów i opisujące ich mity, słowiańskich magów i wiedźmy oraz święta i rytuały kultywowane niegdyś przez Słowian. Przeczytasz o tym, jak wyobrażali sobie zasady rządzące życiem doczesnym i życiem wiecznym i jak wyglądał roczny rytm ich świata. Jeśli chcesz poznać rodowód wielu słowiańskich imion popularnych do dziś albo dowiedzieć się, skąd wzięły się nazwy miesięcy, także znajdziesz tu odpowiedzi.Autor w barwny, żywy i przystępny sposób opisuje fascynujący świat dawnych wierzeń. Przywołuje aktualną wiedzę historyczną, językoznawczą i kulturoznawczą i pokazuje, że magiczny świat Słowian nie tylko trwa do dziś, ale wciąż ewoluuje i rozpala wyobraźnię. Kamil Gołdowski to nauczyciel języka polskiego i etyki, a także twórca strony internetowej Sławosław.pl, na której dzieli się swoją pasją i wiedzą na temat mitologii Słowian.
Ta książka jest o ludziach, którzy szukają siebie i czasem błądzą. Jest o państwie, które w niczym nam osobom trans i ich rodzinom nie pomaga, ale za to systemowo nas upokarza. Jest wreszcie o Kościele, który czy tego chcemy, czy nie jest w Polsce instytucją ważną, aspirującą do wyższych celów, celowo jednak lub z bezmyślności poniżającą wiernych ukrytych za skrótem LGBTQ+.[ze wstępu] Stale towarzyszy im lęk, samotność, poczucie zagubienia. Cierpią na depresję, a nierzadko podejmują próby samobójcze. Boli ich brak tolerancji i zrozumienia w społeczeństwie. A pragną tak niewiele: wieść normalne życie. W tej książce poznajemy Wiktorię, Annę, Pawła, Feliksa i innych Społeczność na co dzień ukrytą, ale tym bardziej potrzebującą mocnego, pewnego swoich racji głosu, który powinni usłyszeć wszyscy.Oto zbiór poruszających wywiadów z osobami transpłciowymi, a także ich rodzicami, psycholożką, adwokatką, aktywistką i księdzem, przełamujących tabu i otwierających oczy na potrzeby drugiego człowieka. Piotr Jacoń dziennikarz TVN24. Autor m.in. reportażu o rodzicach osób transpłciowych Wszystko o moim dziecku oraz cyklu rozmów Bez polityki. Pracował w Radiu Plus, Radiu Gdańsk i w Dzienniku Bałtyckim. Mieszka w Gdyni.
Najwyższy czas, abyś stała się sobie prawdziwie bliska!Po tę książkę sięga kobieta, która od jakiegoś czasu czuje, że w jej życiu coś jest nie tak. Choć teoretycznie wydaje się, że wszystko jest na swoim miejscu dom, rodzina, praca, kot lub pies, codzienne obowiązki, znajomi i przyjaciele to wciąż jednak tli się w niej poczucie braku.W sercu tej kobiety kłębi się mnóstwo emocji, które w większym lub mniejszym stopniu mają okazję się uzewnętrznić. W głowie trwa nieustanny ruch, podobny do tego na krętych amerykańskich autostradach. Czasami prędkość i ilość przemyśleń jest tak duża, że rodzi poczucie przeciążenia. Wtedy ręce tej kobiety zaczynają drżeć z niepokoju, serce przyspiesza, oddech się spłyca, a z jej ust często wydobywa się krzyk na dzieci, na partnera, kierowcę w samochodzie obok lub na samą siebie.Ta wspaniała kobieta, która trzyma w ręku tę książkę, nie ma pojęcia o tym, jak powalająca jest jej wspaniałość. Ona w ogóle niewiele wie o prawdziwej sobie. Kompilacja różnych czynników doprowadziła ją do tego miejsca w życiu, w którym teoretycznie ma wszystko, ale w rzeczywistości nie ma tego najważniejszego siebie.Ta książka to zbiór drogowskazów, które pomogą ci zobaczyć siebie, uporządkować twoje myśli i zrozumieć własne uczucia. Aleksandra Sileńska kobieta, która pokochała siebie, zakochana żona, spełniona mama, ubóstwiająca swój zawód psycholożka i psychoterapeutka w trakcie certyfikacji. Zupełnie niespodziewanie została autorką popularnego bloga Mama Terapeutka i książki Zaopiekowana mama. Jak odnaleźć siebie w macierzyństwie (RM 2022), która wsparła tysiące mam.
Oto wybór 220 splotów szydełkowych. Niech twoje robótki będą piękne, praktyczne i niepowtarzalne! Bogaty i inspirujący zbiór atrakcyjnych splotów szydełkowych: wzory ażurowe i koronkowe, filety, różne motywy, sploty irlandzkie i tunezyjskie (afgańskie) oraz wzory do obrębiania chust, narzut, serwet i obrusów. Ich wykonanie zostało objaśnione krok po kroku: od ogólnych informacji o szydełkowaniu, które przydadzą się osobom początkującym, po szczegółowe instrukcje dotyczące kolejnych wariantów, zilustrowane schematami i fotografiami próbek wzorów.
MAJDANEK – AUSCHWITZ – BERGEN-BELSEN
Wspomnienia Rachel Roth włączają się w wielką opowieść świadków o Holokauście. Spisane w latach siedemdziesiątych XX wieku są wypełnieniem przyrzeczenia złożonego nieznajomej więźniarce na Majdanku i upamiętnieniem tych wszystkich, którzy bezimiennie cierpieli i ginęli. Rachel opowiada światu o tym, co przeżyła ona – ta, która cudem przetrwała, i co przeżyli ci, którzy umierali bici, zagłodzeni, rozstrzelani, zagazowani.
Rachel Roth przez całe życie przechowywała w domu bezcenną pamiątkę – rodzinne zdjęcie zrobione w warszawskim getcie latem 1941 roku. Wokół skromnego stołu zgromadziło się dwadzieścia jeden osób. Przeżyła tylko ona, dziewczyna na prawym skraju fotografii. Pozostali – jej mama, siostry i brat, dziadkowie i kuzyni – zginęli w łapankach w getcie, w transportach do obozów zagłady, w komorach gazowych.
Rachel Roth (nazwisko rodowe Rotsztejn, imię polskie Roma), urodzona w inteligenckiej rodzinie żydowskiej na warszawskiej Pradze, trafiła do getta, gdy była nastolatką. W ukryciu przeżyła tam powstanie. W lipcu 1943 roku została wywieziona do obozu na Majdanku. Następnie była więźniarką Auschwitz z numerem 48915. Wyzwolenia doczekała w obozie Bergen-Belsen.
Końcówka jest tym etapem partii, w którym chodzi o przekształcenie w wygraną przewagi zdobytej w grze środkowej albo nawet już w debiucie. Tu każdy błąd może przesądzić o wyniku walki i rzadko nadarza się szansa na jego naprawienie.
Oto książka niezbędna dla każdego szachisty, napisana przez jednego z najwybitniejszych arcymistrzów w historii. Keres nie omawia tu wszystkich znanych w teorii pozycji w grze końcowej, tylko analizuje najważniejsze typy końcówek, które można uznać za punkt wyjścia tych bardziej złożonych. Rozpatruje je bardzo szczegółowo, przedstawiając przy tym podstawowe zasady prawidłowego rozgrywania końcówek, których znajomość przyda się na pewno każdemu graczowi. Co ważne, Autor nie skupia się na wskazywaniu najlepszych ruchów w danych pozycjach. Raczej objaśnia te pozycje w taki sposób, by naprowadzić czytelnika na właściwe rozwiązania i nauczyć go samodzielnego znajdowania w nich najsilniejszych kontynuacji na szachownicy.
Paul Keres (1916–1975), wybitny estoński szachista, zwany Księciem Szachów. W latach 1937–1965 należał do ścisłej czołówki największych szachistów świata. Sześciokrotnie brał udział w Turnieju Kandydatów, wyłaniającym pretendenta do walki o tytuł mistrza świata, pięciokrotnie zdobył w nim drugie miejsce.
Zostań mistrzem sushi!
Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie sushi, nic dziwnego, że czujesz się lekko onieśmielony. Na szczęście po przeczytaniu tej publikacji nie tylko dowiesz się, jak przyrządzić wyśmienite sushi, ale poznasz także tajemniczy świat japońskich przysmaków.
Oto zwięzłe, przystępne i inspirujące wprowadzenie do świata sushi. W tej książce znajdziesz wszystko, co należy wiedzieć, żeby rozpocząć przygodę z tą sztuką kulinarną. Spróbuj swoich sił w 30 oryginalnych przepisach na nigiri-sushi, maki-sushi, futomaki i sashimi. Zostań mistrzem sushi!
Książka zawiera informacje o:
• niezbędnych narzędziach kuchennych,
• podstawowych składnikach sushi,
• sposobach przygotowywania ryżu,
• filetowaniu i krojeniu ryb,
• przygotowywaniu ostryg, kalmarów i mątw,
• technikach rolowania sushi.
Zamki, warownie, twierdze, pałace – niemi świadkowie ponadtysiącletniej historii państwa polskiego. Siedziby królewskie, książęce, biskupie oraz rycerskie to perły architektury. Często leżą na niedostępnych wzgórzach lub na nizinnych równinach, wśród bagien i w zakolach rzek. Niejednokrotnie zrujnowane, a mimo to nadal zachwycają swoją dostojnością i intrygują legendami...
Autor książki zaprasza w podróż szlakiem warowni i zamków Polski. Opisuje budowle nie tylko powszechnie znane, jak Wawel czy Malbork, lecz także te leżące z dala od uczęszczanych tras turystycznych i czekające na to, by odkryć ich urok.
W tym przewodniku znajdziesz:
• opisy blisko 200 zamków wraz ze współrzędnymi GPS,
• ponad 450 kolorowych zdjęć,
• 15 map z lokalizacją budowli.
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. Wszyscy się ich boimy, ale jednocześnie odsuwamy od siebie tę myśl i bagatelizujemy rolę żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. A styl życia i dieta mają przecież niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać codzienne dania, żeby nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, aby nie stała się dla nas niebezpieczna?
Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz różnorodne naturalne składniki żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym. Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom.
W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko. Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Problemy takie jak zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO, celiakia wymagają kompleksowego leczenia i troskliwej opieki dietetycznej.
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej m.in.:
• co jeść, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe,
• kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać,
• jak dbać o dobrą mikroflorę jelitową i jakie są z tego korzyści,
• jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków,
• jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy).
Znajdziesz tu również przepisy na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych. Smacznego!
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze blog i artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Minęło już ponad 150 lat od pierwszego strajku, do jakiego doszło w 1872 roku w fabryce Cegielskiego – symbolu, miejscu wyjątkowym nie tylko na mapie Wielkopolski, ale i całego kraju. Istniejące nieprzerwanie od 178 lat poznańskie przedsiębiorstwo jest dla Jarosława Urbańskiego punktem odniesienia i inspiracją do opisu dynamiki ruchu pracowniczego i konfliktów klasowych. Autor porusza między innymi niezbadany dotąd temat pierwszych kobiecych organizacji związkowych i przywołuje postaci najsłynniejszych wiecowniczek. Od losów Cegielskiego przechodzi do nierozerwalnie splecionych z fabryką polskich stoczni, by w finale przypomnieć sylwetkę legendarnego działacza związkowego Marcela Szarego. Pokazuje, jak walki pracownicze znalazły współcześnie kontynuację w Inicjatywie Pracowniczej działającej prężnie wśród osób zatrudnionych w magazynach Amazona w podpoznańskich Sadach.
Jarosław Urbański (ur. 1964) – socjolog, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego „Inicjatywa Pracownicza”, od lat 80. związany z ruchem anarchistycznym i pacyfistycznym (Ruch Wolność i Pokój) i środowiskiem poznańskiego Rozbratu. Autor książek: Prekariat i nowa walka klas. Przeobrażenia współczesnej klasy pracowniczej i jej form walki (2014), Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu (2016) oraz Wiecowniczki. Zofia Tułodziecka i początki radykalnego, zawodowego ruchu kobiecego w Wielkopolsce (2018) oraz licznych artykułów publicystycznych i naukowych, w tym dotyczących problematyki historycznej i społecznej.
Bogaty wybór sprawdzonych, dekoracyjnych i wytrzymałych krzewów, bylin i kwiatów ciętych. Książka zawiera opisy i ilustracje 333 roślin uporządkowane alfabetycznie według nazw gatunkowych. Dowiesz się z niej o pochodzeniu, odmianach, wyglądzie i zastosowaniach danej rośliny. Najważniejsze informacje uzupełnione zostały czytelnymi piktogramami z danymi na temat czasu kwitnienia, pokroju, warunków oświetlenia czy sposobów zimowania. Dodatkowo oznaczone zostały rośliny trujące.Dzięki tej książce szybko dokonasz wyboru roślin najbardziej pasujących do twojego ogrodu.
Ten poradnik, napisany przez zespół doświadczonych dietetyczek, które same są mamami, rozwiewa wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Jak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada?Rodzice znajdą tu porcję wiedzy oraz inspirację do gotowania dla maluszka. Autorki przygotowały bowiem przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. Oto bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków!Książka zawiera:130 sprawdzonych przepisów na śniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka.Najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowym rozszerzaniu diety dziecka w pierwszym roku życia.Najnowsze informacje o karmieniu piersią i karmieniu sztucznym.Informacje o responsive feeding.Rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produkty alergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jak rozpoznać, czy dziecko się najadło.Plus i minusy gotowych dań w słoiczkach oraz przygotowywanych samodzielnie.Informacje na temat BLW i diety wegeteriańskiej u dziecka.Autorki książki Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec są specjalistkami do spraw żywienia pracującymi na co dzień w warszawskich poradniach dietetycznych.
400 dni z życia przezabawnego kota malkontentaPoznajcie Edgara i jego codzienność. Pokochacie go szczerą nienawiścią!Pozwólcie, że się przedstawię. Nazywam się Edgar. Mam sześć miesięcy i jestem bardzo żywiołowym i inteligentnym kotkiem. Natura obdarzyła mnie wyjątkową urodą, niespotykaną wręcz łatwością w nawiązywaniu kontaktów i oczywiście skromnością. Dotychczas wiodłem dość awanturnicze życie, wędrując od domu do domu niczym nomada. Obecnie zostałem wbrew mojej woli przygarnięty przez rodzinę, której nazwiska nawet nie znam. Nazwijmy ich dla porządku rodziną Kretynialskich, co zresztą świetnie pasuje do jej członków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?