Mokra robota"" to druga część wydanej w 2014 roku bestsellerowej książki ""Zbrodnia i wina"" - przewodnika po kilkunastu regionach winiarskich świata, w którym każda kolejna opowieść o apelacjach, odmianach i winiarzach rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej. W tym tomie wśród bohaterów winiarskich skandali znajdą się: Ludwig van Beethoven, Grigorij Rasputin, Angelina Jolie z Bradem Pittem czy też aktualny prezydent Chile, zaś autor zabierze czytelników w podróż do m.in. takich winnych krain jak Sycylia, Grecja, Australia, Kalifornia czy Prowansja.
Podróże z winem"" to pierwszy polskojęzyczny turystyczny przewodnik po świecie wina. Inny niż wszystkie, z natury subiektywny, wybiórczy, bardziej do czytania niż wertowania w poszukiwaniu map i wskazówek adresowych. Napisany przez dziennikarzy, pilotów wycieczek enoturystycznych i wytrawnych podróżników, którzy z niejednej beczki wino pili.
Poznaj wino od każdej strony. Paweł Gąsiorek to podróżnik, koneser, sędziaw międzynarodowych konkursach winiarskich, ale przede wszystkim jeden z twórcówkultury wina w Polsce.69 rozważań o winie pełnych anegdot z podróży po całymświecie oraz felietonowego humoru, napisanych z talentem prawdziwegogawędziarza.25 lat doświadczenia na 304 stronach. Zwiedzaj świat wina jednymz niewielu w Polsce specjalistów, którzy próbowali najlepszych i najdroższychwin świata.
Przewodnik po świecie dobrej kuchni, jak i dobrych win. Autor, przytaczając setki przykładów udanych zestawień udowadnia, że mariaż wina z jedzeniem wnosi do naszego życia zupełnie nową jakość. Menu z winami dobranymi do 25 tematycznych kolacji i jednego śniadania tworzą praktyczny zbiór gotowych do użycia pomysłów na idealne przyjęcie, romantyczną randkę albo rodzinny obiad oczywiście z winem. Do każdego dania autor proponuje jedno lub więcej rodzajów win a swoje wybory szczegółowo uzasadnia, dzieląc się z czytelnikami wiedzą opartą na ponad dwudziestoletnim doświadczeniu w układaniu idealnych menu. Dlaczego słone sery lubią słodkie tokaje a taniczne cabernety steki? Jak używać przypraw, by dostosować danie do wina? Czym należy popijać jajko, śledzia i czekoladę? Wiele praktycznych wskazówek i porad, inspirujące opowieści kulinarne z całego świata i najlepsze wina dostępne na polskim rynku do wyboru.
Drugitom serii Wiedza o winie autorstwa Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego,redaktorów największego w Polsce magazynu winiarskiego Czas Wina, zaprasza wpodróż po najważniejszych krajach, regionach i apelacjach winiarskich Europy.Czytelnik znajdzie tu informacje o ich warunkach geograficznych, lokalnejhistorii, odmianach winorośli oraz najsłynniejszych winach i tradycyjnychsposobach ich produkcji. Specjalny obszerny rozdział poświęcony jest takżewinom polskim! To pierwszy i jedyny przewodnik geograficzny po świecie winawydany w naszym kraju.
Zbrodnia i wina to zbiór lekkich i anegdotycznych opowieści o kilkunastu regionach winiarskiego świata, a każda z nich rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej, w której wino pełni kluczową rolę. Autor prowadzi czytelnika śladem największych afer w dziejach światowego winiarstwa związanych z fałszowaniem wina, truciem jego konsumentów, podkładaniem bomb pod jego składy, a nawet topieniem w nim angielskich książąt. Jednocześnie, jest to w pełnym tego słowa znaczeniu przewodnik po najważniejszych winach, odmianach i regionach winiarskich świata, w którym czytelnik znajdzie także mnóstwo porad dotyczących wybierania wina, jego kupowania, przechowywania i podawania. W 2015 roku książka została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards jako najlepsza polska pozycja w zakresie edukacji winiarskiej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?