"Ciesz się bogactwem najzdrowszych polskich produktów przez cztery pory roku!Jagody goji, nasiona chia, amarantus, sok noni te nazwy brzmią egzotycznie, prawda? Zaś natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli superżywności produktów bogatych w dobroczynne składniki odżywcze.Mało kto wie, że jagody goji można z powodzeniem zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach znajdziemy rośliny, które dorównują zagranicznym superfoods.Z tej książki dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych krajowych produktów warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods, ich prozdrowotne składniki i właściwości lecznicze. Książka została wzbogacona o przepisy na cały rok.Agata Lewandowska dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary."
"Nietolerancje pokarmowe nie oznaczają rezygnacji z różnorodnej i smacznej kuchni!Ponad 100 przepisów dla osób z nietolerancją glutenu i białka mleka krowiego.Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Musisz gotować dla całej rodziny i dodatkowo przyrządzać inne potrawy dla jednej osoby. Pomyśl znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało wszystkim domownikom! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań.W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole parujący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? To nieprawda, że alergicy nie mogą jeść deserów! Wypróbuj receptury na lukrowane babeczki, brownie bez mąki czy profiterolki z nadzieniem lodowym i polewą czekoladową oraz wiele innych pysznych słodkości."
"Historia wpływania na ludzkie umysły od epoki prześladowań religijnych po wiek neuronauki i mediów społecznościowych.Początki zjawiska mrocznej perswazji sięgają działalności katów, którzy odkrywali, że psychologiczne aspekty tortur są równie istotne i skuteczne jak sam ból. Za moment przełomowy w tej historii uznaje się zaproponowanie przez Pawłowa podejścia naukowego i entuzjastyczne wsparcie jego badań przez Lenina i Stalina, dzięki czemu doszło do decydujących odkryć w dziedzinie narzędzi kontroli i wpływu na społeczeństwo. Gdy wybuchła II wojna światowa, zaczęto w sekrecie prace nad środkami, które chemicznie wspomagałyby przesłuchania. W epoce ziemnej wojny przyspieszyły badania nad deprywacją sensoryczną, substancjami psychodelicznymi oraz funkcjonowaniem mózgu i narodziło się pojęcie prania mózgu.Autor przenikliwie śledzi historię psychologicznej manipulacji na tle głównych wydarzeń XX wieku konfliktów zbrojnych i działań szpiegowskich, niepokojących badań naukowych, morderczej działalności sekt. Dimsdale zastanawia się, jakie formy może przybierać manipulacja umysłem w obecnym, XXI stuleciu, kiedy postęp naukowy i technologiczny pozwalają stworzyć jeszcze potężniejsze jej narzędzia. Ta historia na naszych oczach wchodzi w kolejny rozdział."
"Ta książka to zbiór niezwykle ciekawych wzorów do wykonania na drutach: ściegi z oczek prawych i lewych, z fakturą i kolorem, wzory ażurowe, warkocze, ściągacze i ściegi pochodne, a także wzory do wykańczania krawędzi. Wszystkie wzory zostały przystępnie objaśnione i pokazane na fotografiach. Ponadto w książce znajdziesz krótki samouczek, w którym omówiono: trzymanie drutów, pracę z oczkami, łączenia i wykończenia robótek oraz tworzenie kolorowych wzorów."
"Poznaj wspaniałą, kolorową, pachnącą kuchnię indyjską w wersji wege!Czy masz ochotę na przepyszną zupę z soczewicy, wegetariańskie samosy, matar paneer, wege biryani, sałatkę z mango, a może chutney jabłkowy? Co powiesz na deser jalebi i mango lassi?W tej książce znajdziesz przepisy na: zupy, przekąski, dania główne, pieczywo, dania z ryżem, raity, sałatki, chutneye, a także słodycze i napoje. Wszystko, co potrzebne, by wyczarować wspaniały klimat Indii w twojej kuchni! Każdemu przepisowi towarzyszy wstęp przybliżający historię i charakter opisywanego dania. Dokładne instrukcje pomogą ci przyrządzić samodzielnie wspaniałe, bogate w smaku dania, a wskazówki i ciekawostki pozwolą poszerzyć wiedzę o kulinarnej kulturze Indii.Tapinder Sharma Hindus z pochodzenia, Polak z wyboru. Umiejętnie łączy te skrajnie różne kultury prywatnie oraz zawodowo. W kuchni pozostaje wierny swojej hinduskiej, a w dodatku wegetariańskiej naturze. Właściciel sieci restauracji Ganesh. Prowadzi warsztaty kuchni indyjskiej i kursy kulinarne na różnych poziomach zaawansowania."
"Od VIII do XI wieku wikingowie przemierzali Europę napadali, eksplorowali i kolonizowali a swoją obecność zaznaczyli nawet na Rusi i w Bizancjum. Mimo że do dziś słyną jako wspaniali wojownicy, otacza ich wiele mitów i błędnych przekonań na temat ich sposobów walki.Książka opisuje działania wojenne wikingów na tle epoki, ich cele i taktykę. Przede wszystkim skupia się na praktycznych aspektach prowadzenia wojny w średniowieczu: organizacji armii wikingów, wyposażeniu, uzbrojeniu, metodach walki. Zawiera rekonstrukcje kampanii, najazdów i bitew. Ukazuje morską potęgę skandynawskich wojowników i ich fortyfikacje.Autor korzystał z różnorodnych źródeł kronik, sag i poematów oraz z najnowszych odkryć archeologicznych i ustaleń historyków. Badaniami objął obszar Skandynawii, Wysp Brytyjskich, Imperium Karolińskiego i królestw będących jego spadkobiercami, a także wschodnie wybrzeże Morza Bałtyckiego.Ta lektura zainteresuje wszystkich, którzy chcą zrozumieć, jak działali skandynawscy wojowie i dzięki czemu odnosili sukcesy w średniowiecznej Europie.Philip Line jest ekspertem od walk prowadzonych przez wikingów na lądzie i morzu oraz od wczesnośredniowiecznej historii Skandynawii. Zajmował się też zagadnieniem powstawania państw i kolonizacji w Skandynawii i nad Bałtykiem."
"W 1935 roku w niemieckich wojskach lądowych przystąpiono do tworzenia Sturmartillerie jednostek artylerii szturmowej złożonych z oddziałów wozów pancernych i piechoty, zdolnych do przełamywania nieprzyjacielskich umocnień.Na potrzeby tych nowych formacji powstały wozy bojowe charakteryzujące się niską sylwetką i silnym opancerzeniem czołowym, które były idealnym typem broni do wspierania oddziałów niemieckiej piechoty i niszczenia dział, gniazd broni maszynowej oraz bunkrów przeciwnika.Thomas Anderson szczegółowo przedstawia dzieje niemieckiej artylerii szturmowej, która zadebiutowała bojowo w kampanii francuskiej w 1940 roku, a następnie przeszła prawdziwy test ogniowy na froncie wschodnim. Opisuje opracowanie i rozwój samobieżnych dział szturmowych (StuG) i innych pojazdów pomocniczych używanych przez jednostki Sturmartillerie. Przedstawia ich charakterystykę techniczną oraz zmiany modernizacyjne. Omawia też taktykę stosowaną przez te formacje w różnych fazach wojny. Bogato ilustrowana i rzetelnie udokumentowana praca prezentuje rozwój i szlak bojowy innowacyjnych jak na owe czasy formacji niemieckiej artylerii szturmowej.Thomas Anderson jest znawcą niemieckiej broni pancernej z czasów drugiej wojny światowej i autorem poczytnych książek z dziedziny historii militarnej. Nakładem Wydawnictwa RM ukazały się jego monografie poświęcone słynnym niemieckim czołgom: Tygrys (2022) i Pantera (2023), trzytomowe kompendium Niemiecka broń pancerna (2022), a także praca przeglądowa Czołgi II wojny światowej (2022)."
Pierwszy reportaż o Polakach chorych na otyłość skrajnie olbrzymią
Teresa leży na szpitalnym SOR-ze od trzech dni. Cały czas na wózku transportowym, a dokładnie przywiązana do niego pasami. Szpital ma tylko łóżka o nośności do 120 kg, a kobieta waży o wiele więcej. Teresa jest cały czas naga, okryta jedynie cienkim, kusym prześcieradłem. W jej plecy wbija się deska ratownicza, którą ekipa karetki zapomniała usunąć. Teresa ma wielu gości – przychodzą lekarze, pielęgniarki, salowe, inni pacjenci oraz ich goście. Żeby sobie na Teresę popatrzeć. Żeby się z Teresy pośmiać. Żeby pstryknąć fotkę „wielorybowi”.
„Wieloryby”, „hipopotamy”, „słonie” – tak głośno nazywają ich ludzie. Osoby ważące 200, 300 i więcej kilogramów to najbardziej tajemnicza grupa społeczna. Nie wiadomo, ilu ich jest w Polsce. Pewne jest tylko to, że będzie ich coraz więcej. Jak żyją, nie opuszczając przez lata domu? Kim są ich opiekunowie? Dlaczego otyłość to choroba apolityczna i ekumeniczna? Co dzieje się w organizmach osób z otyłością skrajną? Ile jedzenia potrzebują, aby nie czuć głodu? A także ilu polskich żołnierzy trzeba by odchudzić i co muszą robić firmy pogrzebowe, aby godnie pochować zmarłych z otyłością skrajną?
Poruszający, napisany z wnikliwością i empatią reportaż My, skrajnie otyli to pierwsza na polskim rynku wydawniczym książka, w której Polacy chorzy na otyłość skrajnie olbrzymią opowiadają o swoim życiu, a specjaliści próbują dociec, jak to się dzieje, że u niektórych z nas otyłość rozwija się do tak krańcowej postaci, że nas zabija.
Magdalena Gajda – pierwsza polska Społeczna Rzeczniczka Praw Osób Chorych na Otyłość i liderka krajowego ruchu na rzecz obrony praw człowieka, praw obywatelskich i praw pacjenta osób chorych na otyłość. Członkini Założycielka Europejskiej Koalicji na rzecz Osób Żyjących z Otyłością (European Coalition for People living with Obesity); międzynarodowa ekspertka ds. przeciwdziałania dyskryminacji, stygmatyzacji i wykluczeniu osób chorych na otyłość. Jedyna Polka uhonorowana nagrodą Bakken Invitation Award – przyznawaną co roku 15 osobom z całego świata, które dzięki nowoczesnym technologiom medycznym odzyskały zdrowie, a w swoim nowym życiu działają społecznie. Na otyłość choruje od dzieciństwa. Przeszła przez wszystkie metody leczenia otyłości, w tym dwie operacje bariatryczne. Jej najwyższa waga to 152 kg. Obecna – 55 kg.
Zawodowo od 30 lat dziennikarka, reportażystka, scenarzystka, specjalistka PR, ds. CSR, komunikacji społecznej i storytellingu, podcasterka i szkoleniowiec. Współpracowała z ponad 20 redakcjami. Od 2003 r. związana ze środowiskiem organizacji pozarządowych działających na rzecz osób chorych i z niepełnosprawnościami. Autorka blisko czterech tysięcy publikacji medialnych, a także książek i poradników o tematyce zdrowotnej i dotyczącej różnych obszarów życia osób z niepełnosprawnościami. Prywatnie malarka, Mistrzyni Mandali (technika puentylizmu) na poziomie światowym; właścicielka Atelier Mandali i Puentylizmu MADO DOT ART.
Pragniesz wyruszyć w podróż do słonecznej Italii, a nie masz na to środków ani czasu? Nic straconego! Możesz stworzyć namiastkę Włoch w kuchni. Dzięki oryginalnym włoskim przepisom taka wirtualna podróż okaże się całkiem realna. W tej książce znajdziesz krótki zarys historii kuchni włoskiej i tamtejszych zwyczajów kulinarnych, wskazówki na temat doboru win, a także słowniczek włoskich nazw potraw. Przede wszystkim zaś ponad 70 przepisów na oryginalne włoskie dania okraszonych pięknymi zdjęciami. Buon viaggio e buon appetito!
"Blisko 100 przepisów na sery, 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków!Przemiana mleka w ser to zadanie, któremu może sprostać każdy z nas. Nawet w warunkach domowych, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą, da się osiągnąć zaskakująco dobre rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, lecz także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może stanie się dla nas dochodowym zajęciem?Książka dokładnie opisuje składniki, wyposażenie oraz techniki wyrobu serów. Zawiera liczne przepisy na różne rodzaje serów, a także wskazówki i receptury wypróbowane przez miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki.Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym pewnie stawiać pierwsze kroki."
"Strategia szachowa polega na opracowaniu kierunku prowadzenia walki w trakcji partii. Planowanie w grze musi opierać się na specyfice aktualnej pozycji na szachownicy. Oznacza to, że ustawienie każdej pojedynczej figury i pionka może mieć istotny wpływ na ocenę sytuacji.Zasady strategii szachowej zostały po raz pierwszy dogłębnie zbadane i sformułowane przez pierwszego mistrza świata, Wilhelma Steinitza (1836-1900). Opracował on metodę znajdowania odpowiedniego planu gry na podstawie prawidłowej oceny pozycji. Obecnie tezy Steinitza zostały zmodernizowane do trzech podstawowych grup:1. Słabe i silne pola,2. Działanie i mobilność figur,3. Struktury pionkowe.Zostały one opisane w tej książce, a 100 komentowanych partii zawartych w poszczególnych rozdziałach pozwoli poznać koncepcje strategiczne (takie jak przewaga przestrzenna w centrum, przewaga pionkowa na skrzydłach, walka o otwarte linie, siła gońców, przewaga skoczka nad gońcem itp.).Szachiści potrzebują szerokiej wiedzy. Gra rzadko toczy się bowiem zgodnie z zamierzonym planem. Nowe i często nieznane sytuacje pojawiają się nagle na szachownicy i wymagają dużej elastyczności. Dogłębna wiedza szachowa jest zatem istotną zaletą.Niniejsza książka pomoże uczynić każdego adepta szachów zawodnikiem wszechstronnym, potrafiącym rozwiązać w trakcji swych pojedynków wszelkie i skomplikowane problemy pozycyjne."
"Dzieci na całym świecie pokochały jazdę na hobby horseach. Wejdź do świata koników na patyku, poznaj historię współczesnego hobby horsingu i rozpocznij własną jeździecką przygodę!Dzięki tej książce dowiesz się: -jak zrobić hobby horsea (wykroje, materiały, technika, praktyczne podpowiedzi i pomysły na dekorowanie), a także jak samodzielnie budować przeszkody, -jakie akcesoria są potrzebne od kantara po smakołyki, -jak ćwiczyć: od pierwszego treningu i poznawania rodzajów chodu konia, przez naukę pokonywania różnych rodzajów przeszkód, po trening w terenie, -jakie są dyscypliny hobby horsingu, jak przebiegają zawody i jak się do nich przygotować.Znajdziesz tu też mnóstwo ciekawostek o hobby horseach, a także na temat prawdziwych koni, które mają dużo wspólnego z konikami na kiju."
Ta książka to najdokładniejszy i najlepiej sprzedający się podręcznik wspinaczki skalnej na świecie. Początkujących wprowadza w zagadnienia wspinaczki, a średnio zaawansowanym pozwala poszerzyć wiedzę o tym sporcie. Zawiera wszystkie podstawowe informacje od porad dotyczących sprzętu przez techniki wspinania po etykę związaną z tą formą aktywności.John Long, guru w dziedzinie wspinaczki skalnej, w przystępny i humorystyczny sposób przekazuje podstawową wiedzę oraz niuanse techniczne, ukazując zróżnicowanie tej dyscypliny sportu. Zwraca szczególną uwagę na konieczność dbania o bezpieczeństwo i prostotę, dużo miejsca poświęca też zagadnieniom zakładania asekuracji i budowania solidnych stanowisk.Informacje zawarte w tym podręczniku aktualna i rzetelna wiedza na temat współczesnego wspinania zostały zilustrowane ponad 400 zdjęciami i ilustracjami sprzętu, technik i metod treningowych.W książce znajdziesz wszystko na temat:pracy nóg i układania rąk,wspinaczki w rysach na szerokość palców, dłoni i off-width,sprzętu wspinaczkowego, w tym zwłaszcza lin, punktów asekuracyjnych i przyrządów asekuracyjnych,wspinaczki sportowej i tradycyjnej,wspinaczki z dolną i górną asekuracją,schodzenia i zjeżdżania ze ścian,treningu, w tym boulderingu i wspinaczki na sztucznych ścianach.
Czy niepokoi cię rozwój twojego dziecka i zastanawiasz się, jak i gdzie sprawdzić, czy nie ma autyzmu? A może już postawiono diagnozę i chcesz się dowiedzieć, jak mu pomóc? Bez względu na to, na jakim etapie jesteś, informacje, porady i wskazówki zawarte w tej książce pomogą ci zrozumieć skomplikowany świat dziecka ze spektrum autyzmu.Dowiesz się z niej:czym jest spektrum autyzmu i jak się go diagnozuje,jak zrozumieć swoje dziecko, oswoić i zaakceptować autyzm,jaki nurt terapeutyczny i jaką placówkę edukacyjną wybrać,jak rozwinąć komunikację i/lub mowę dziecka z autyzmem,jakie są sposoby stymulowania rozwoju dziecka,jak poradzić sobie z trudnymi zachowaniami podopiecznego.A także:jak uzyskać orzeczenie o niepełnosprawności i zapisać dziecko na darmowe zajęcia terapeutyczne,przed jakimi wyzwaniami stoi cała wasza rodzina,jak zadbać o siebie w trudnych chwilach.Poradnik uzupełniają głosy ekspertów, którzy przybliżają sytuację oraz dostępne wsparcie dla dzieci w spektrum autyzmu i ich opiekunów, a także wierszyki logopedyczne pomagające stymulować mowę podopiecznego.Joanna Stalka terapeuta i nauczyciel wspomagający osób z autyzmem, oligofrenopedagog, trener metody wideotreningu komunikacji (VIT), terapeutka SI, familiolog, autorka wielu pomocy dydaktycznych i terapeutycznych dla dzieci i młodzieży z autyzmem oraz ich nauczycieli.
Jakie jest ulubione jedzenie twojego psa? Dlaczego szczeka na gości i nie lubi kąpieli? Czy naprawdę cię kocha, czy chodzi mu tylko o jedzenie? Jak się z tobą komunikuje?Czyli: jaki jest naprawdę najlepszy przyjaciel człowieka? Dowiesz się z tej książki. Niezależnie od tego, czy jesteś opiekunem teriera terrorysty, wielkiego, potulnego bernardyna, czy bystrego kundelka, w niniejszym humorystycznym przewodniku napisanym z udziałem psów znajdziesz mnóstwo wiedzy o tym, co tak naprawdę oznaczają ich zabawne zachowania.Ta uroczo ilustrowana książka opisuje wszystko, co czyni psy niesamowitymi, przybliża psie zwyczaje i upodobania. Dzięki niej lepiej poznasz swojego wspaniałego psiego towarzysza.
Bezpieczne i smaczne potrawy na cały dzień dla chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru zdrowo. Dla wielu osób zdrowo znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka od wielu lat pracująca ze słodkimi ludźmi pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.W książce znajdziesz:przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje;przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia;wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność;porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2;wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Dorota Drozd pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej, edukatorka diabetologiczna i psychodietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek Insulinooporność. Dieta dla zdrowia, Kuchnia świata dla diabetyków i Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Misterne i delikatne, ale też niezwykle trwałe Koronki frywolitkowe to małe dzieła sztuki, które mogą powstać w domowym zaciszu. Składają się z węzłów, słupków i pikotek, z których tworzy się różnej wielkości kółka i łuczki. Z nich zaś można wyczarować niepowtarzalne ozdoby: naszyjniki, kolczyki, bransoletki, a nawet spinki do włosów. A jeśli użyjemy nici metalizowanych, frywolitkowa biżuteria będzie równie wytworna jak ta ze srebra i złota. W książce znajdziesz:30 projektów biżuterii z koronki frywolitkowej: bransoletek, pierścionków, zawieszek, naszyjników, kolczyków itd.;piękne fotografie gotowych wyrobów wykonane przez autorkę;obszerny ilustrowany podręcznik techniki frywolitkowej. Agnieszka Bojrakowska-Przeniosło, autorka dwunastu książek poświęconych rękodziełu i sztukom plastycznym, w tym takim pozycjom, jak: Frywolitki. Biżuteria, ozdoby, dekoracje; Decoupage. Motywy klasyczne i nowoczesne; Ozdoby choinkowe; Makaronowe dekoracje; Kwiaty i bukiety z krepiny. O sobie samej mówi: Wszystkiego nauczyła mnie mama: haftowania, szydełkowania i szycia na maszynie. Ona nie potrafiła siedzieć bezczynnie, dokładnie tak jak teraz ja. Czasami śmieję się, że syndrom niespokojnych rąk przekazała mi w genach. Tworzę w wielu technikach. Najbliższa memu sercu jest frywolitka, która pochłonęła mnie tak bardzo, że czółenka zabieram ze sobą wszędzie.
Smaczne i proste wypieki dla diabetyków oraz wszystkich, którzy chcą mieć kalorie i węglowodany pod kontrolą.Ciasta, ciasteczka, pieczywo, pizza Czy te pyszne wypieki mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tej książce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120 przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj się skusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, ciesz się delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczenie pysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej to doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak i osób lubiących poznawać nowe smaki nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześnie cieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książce znajdziesz:120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,kaloryczność każdej potrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,praktyczne wskazówki, czym zastąpić cukier,porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypiekówinformacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków.
Odkryj, jak żyć spokojniej w coraz bardziej niespokojnym świecieLęk jest emocją, którą większość ludzi niesłusznie ocenia jako negatywną. Traktujemy go jak wroga w naszym umyśle, podczas gdy w gruncie rzeczy lęk jest naszym wewnętrznym bohaterem. Zawsze stara się chronić nas przed zagrożeniami, tylko czasami mylnie ocenia niebezpieczeństwa, które czyhają na nas we współczesnym świecie. Ta książka przeznaczona jest dla osób zmagających się ze stanami lękowymi i oferuje łagodniejsze, bardziej współczujące podejście do problemu.Łącząc metody z terapii skoncentrowanej na współczuciu, terapii poznawczo-behawioralnej oraz terapii akceptacji i zaangażowania (ACT), ten przystępny poradnik prowadzi cię krok po kroku przez strategie radzenia sobie z wyciem potwora w twoim umyśle i fizycznymi skutkami lęku. Koncentruje się także na praktycznych sposobach nauczenia potwora, że to, czego się boisz, nie zawsze jest zagrożeniem.Mający ponad 25-letnie doświadczenie w pomaganiu osobom z zaburzeniami lękowymi i obsesyjno-kompulsywnymi doktor Goodman wykorzystuje humor i współczucie, aby pomóc ci pogodzić się z żyjącym w tobie lękiem a następnie skupić się na tym, by stał się dla ciebie lepszym towarzyszem!Doktor Eric Goodman jest psychologiem klinicznym, pisarzem i mówcą. Pomaga ludziom radzić sobie z lękami społecznymi i zaburzeniami lękowymi. Wykładał na Northeastern University i California Polytechnic State University. Oprócz prywatnej praktyki w San Luis Obispo w Kalifornii prowadzi grupy i warsztaty Social Courage. Jest również autorem książki Social Courage: Coping and thriving with the reality of social anxiety. Mieszka w San Luis Obispo z żoną, trójką dzieci, psem i ich potworami lęku.
Uważność to niezawodny środek pozwalający osiągnąć spokój i jasność umysłu w dzisiejszym skomplikowanym świecie.Jeśli chcesz być bardziej świadomym każdej chwili, dążysz do poczucia dobrostanu, lepszego zdrowia i samopoczucia oraz większej aktywności, wypróbuj uważność. Autorzy tej książki przekonują, że łatwo się jej nauczyć i łatwo ją stosować na co dzień. Objaśniają, czym dokładnie jest mindfulness, opisują podstawy tej praktyki, a przede wszystkim analizują przykłady jej zastosowania w trzech obszarach życia: zdrowia, rozwoju osobistego i duchowego. Relacje ludzi, którym prosta praktyka uważności pozwoliła zmienić życie, świadczą, że to naprawdę działa!Uważność. Trening mindfulness na co dzień to napisany przez ekspertów kompletny przewodnik po tym, jak żyć bardziej świadomie.Dzięki tej książce:wytrenujesz się w uważności,poznasz konkretne korzyści płynące z jej praktykowania,przekonasz się, że wystarczy kilka minut medytacji dziennie, by zyskać lepsze, bogatsze życie.dr Stephen McKenzie doświadczony badacz i nauczyciel akademicki, pracuje w Katedrze Psychologii Uniwersytetu Deakin, gdzie zajmuje się zagadnieniem uważności jako narzędzia terapeutycznego.dr Craig Hassed międzynarodowej sławy ekspert w zakresie uważności, jest założycielem i prezesem Australijskiego Towarzystwa Nauczycieli Medytacji.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?