Dziś czołgi to synonim nowoczesnej armii – pozornie niezniszczalny, zaawansowany pod względem technologicznym system uzbrojenia. Jak jednak przebiegał rozwój czołgu i jak czołgi wpłynęły na sposób prowadzenia konfliktów zbrojnych od chwili, gdy pierwsze z nich wtoczyły się ociężale na pole bitewne w 1916 roku? Z końcem pierwszej wojny światowej armie poszczególnych krajów zaczęły stawiać na „ciężkie” bądź „lekkie” czołgi zgodnie ze swoimi doktrynami militarnymi. W latach drugiej wojny światowej czołgi uczestniczyły już niemal we wszystkich walkach: stanowiły szpicę niemieckich wojsk podbijających Europę w kampaniach błyskawicznych aż do czasu, kiedy sowieckie wozy pancerne okazały się dla nich więcej niż równorzędnymi przeciwnikami, co doprowadziło na froncie wschodnim do największych bitew czołgowych w dziejach. Po drugiej wojnie światowej konstrukcje czołgów były coraz bardziej wyrafinowane, a broń pancerna odegrała główną rolę w konfliktach zbrojnych doby współczesnej. W niniejszym opracowaniu autorzy przedstawiają stuletnią historię innowacji technicznych i taktycznych cechujących proces nieprzerwanego rozwoju czołgu.
Oscar E. Gilbert ¬– autor książek z dziedziny historii militarnej. Służył w amerykańskim Korpusie Piechoty Morskiej. Romain Cansiere – badacz dziejów amerykańskich marines.
Dziecko w wieku 4-5 lat jest ciekawe świata, ma chłonny umysł i chętnie się uczy nowych rzeczy, ponieważ pisanie i czytanie, liczenie, rysowanie, wycinanie, malowanie czy przeprowadzanie prostych doświadczeń fizycznych to dla niego nie tylko nauka, ale przede wszystkim doskonała zabawa.Możesz wspomóc rozwój swojej pociechy, korzystając z zawartych w tej książce różnorodnych ćwiczeń językowych, matematycznych, przyrodniczych i plastycznych bazujących na metodzie opracowanej przez Marię Montessori. Towarzysz dziecku w wykonywaniu ćwiczeń: objaśniaj polecenia, bądź uważnym i wrażliwym przewodnikiem po otaczającym świecie.Bogumiła Zdrojewska jest nauczycielem dyplomowanym i od ponad 30 lat pracuje z dziećmi, wykorzystując metodę Marii Montessori. Cechuje ją innowacyjne podejście do wychowywania i uczenia najmłodszych oraz chęć do stałego poszerzania swoich kompetencji pedagogicznych. Swoją pasją dzieli się z podopiecznymi w Przedszkolu Miejskim nr 220 w Łodzi.
Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do kreatywnej aktywności kulinarnej.
Anna Lesz – filolog, mama dwóch wspaniałych urwisów, żona. Autorka bloga kulinarnego www.Zjem-Cie.pl. Oscyluje między kuchnią klasyczną oraz jej odpowiednikami wege i fit. Jej pasją jest fotografia kulinarna oraz gotowanie bezresztkowe. Niczego nie marnuje. Z mięsa po rosole zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus
Opowieść dla młodszych dzieci o przygodach bohaterów bestsellerowej serii Frigiel i Fluffy, której akcja toczy się w uniwersum Minecrafta. Młodsi czytelnicy poznają wcześniejsze losy Frigiela i jego wiernego psa Fluffy'ego.Odkryj początki niesamowitych przygód Frigiela i Fluffy'ego!Frigiel, który niedawno skończył dziesięć lat, mieszka w wiosce Lanniel, gdzie za sprawą częstych wyjazdów swojego dziadka Ernalda niekiedy dopada go samotność. Większość miejscowych dzieci, z Erikhiem i Broghiem na czele, trzyma Frigiela na dystans. Niewzruszoną przyjaźń okazują chłopcu jedynie Ophelia młoda adeptka architektury oraz Fluffy, pies, który pojawił się w życiu Frigiela kilka lat wcześniej.W Lanniel odbywa się tymczasem wielkie polowanie na skarb, w którym biorą udział wszystkie miejscowe dzieci. Ophelia oraz Frigiel w towarzystwie Fluffy'ego liczą na to, że wygrają obiecany zwycięzcom diamentowy kilof i pokonają Erikha i jego bandę.Jednak kiedy znika Jenna, młodsza siostra Erikha, wszystkie dzieci łączą siły, aby ją odnaleźć.Frigiel stał się niepodważalnym specjalistą od Minecrafta(R) za sprawą swojej obecności na YouTubie, gdzie działa od 2011 roku i gdzie znajduje się ponad 3000 materiałów wideo jego autorstwa. Przygody Frigiela i Fluffy'ego śledzi ponad 1,8 miliona subskrybentów!
PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM!
No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój.
Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży.
W książce znajdziesz:
• sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,
• podział przepisów na poszczególne trymestry,
• informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,
• wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy.
TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!
Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień z pacjentami w warszawskich poradniach dietetycznych.
Jedz zdrowo, ruszaj się - pracuj na odporność przez cały rok!Nasza odporność zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne, niesamowite mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności można m.in. stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętaj o podstawach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin czy dbałość o kondycję bakterii jelitowych.Z tej książki dowiesz się:jak budować zdrowie i odporność przez cały rok,jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności,jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności,co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba.W poradniku zawarto przepisy na odżywcze dania dostarczające ważnych składników i wspierające
Sztuka kulinarna ma w sobie coś z magii. Na jej niezwykłość wpływa różnorodność aromatów, bogactwo kolorów i smaków. Ta książka – dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania wypieków i deserów – nauczy cię robić smakowite kremy i musy oraz przygotowywać tarty i tartaletki, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, dobre na przegryzkę ptysie, eklerki i makaroniki, a także klasyczne ciasta i niezwykłe pyszności o niepowtarzalnym smaku. Zawarte w książce porady autorki i podpowiedzi mistrzów cukiernictwa sprawią, że magia zawita również do twojej kuchni.
W tej książce znajdziesz jasno i przystępnie zaprezentowane założenia pedagogiki Montessori dostosowane do potrzeb najmłodszych dzieci, precyzyjne wskazówki i przykłady wykorzystania jej w praktyce oraz ponad sto łatwych do przeprowadzenia i rozwijających zabaw na cały dzień.
Pedagogika Montessori pozwala każdemu dziecku rozwijać się w zgodzie ze swoją osobowością i we własnym tempie. Dlaczego nie pomóc dziecku już od chwili narodzin w osiągnięciu pełni możliwości? Ta książka zachęca: pomagajmy dziecku, ale nie zanadto, obserwujmy je, życzliwie wspierajmy i cieszmy się z jego sukcesów, a zdobędzie ono pogodę ducha, samodzielność, pewność siebie, radość uczenia się oraz świadomość siebie i innych.
CHARLOTTE POUSSIN – doświadczona nauczycielka z dyplomem Międzynarodowego Stowarzyszenia Montessori i mama pięciorga dzieci, które wychowuje metodą Montessori. Kierowała szkołą Montessori. Autorka książki Metoda Montessori. Naucz mnie to robić samodzielnie, wydanej po polsku nakładem Wydawnictwa RM.
Ikony to szczególna i fascynująca forma sztuki sakralnej. Te obrazy, malowane na drewnie, zachwycające bogactwem barw i misternie wykończone, przedstawiają postacie świętych, sceny z ich życia, motywy biblijne lub liturgiczno-symboliczne.
W książce opisano nie tylko historię i znaczenie ikon dla Kościołów wschodnich, ale także technikę ich malowania. Autor opisuje krok po kroku sposób tworzenia ikon, od ustalenia wstępnej kompozycji po nakładanie warstw pigmentów. Doradza, jakich używać materiałów, jak przygotować drewno, nakładać klej i farby. Omawia też szczegółowo metody złocenia na mikstion i na asyst. Podpowiada, jak posługiwać się temperą na bazie jajka. Uczy malowania postaci świętych, pejzaży w tle i stosowania kilku różnych perspektyw, które w ikonach mają wymiar symboliczny. Liczne szkice (gotowe do skopiowania) i przykłady ikon ułatwiają zrozumienie teorii i wykorzystanie jej w twórczej pracy.
Książka jest nieocenioną pomocą zarówno dla początkujących malarzy, jak i doświadczonych twórców.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
Filozofia zaczyna się wtedy, gdy pytamy o naturę rzeczywistości i o to, jak powinniśmy żyć. To właśnie intrygowało Sokratesa, który na ateńskim rynku stawiał przechodniom niewygodne pytania i wprawiał ich w zakłopotanie, udowadniając, jak niewiele rozumieją z otaczającego ich świata.W czterdziestu krótkich rozdziałach tej fascynującej książki poznamy wielkich myślicieli europejskich i najciekawsze idee dotyczące świata oraz tego, jak w nim żyć. Dowiemy się o frapujących, często wręcz kuriozalnych historiach z życia największych filozofów, począwszy od tych, którzy działali w antycznej Grecji i debatowali na temat wolności i duszy, aż po Petera Singera rozważającego najbardziej niepokojące problemy etyczne naszych czasów. Prześledzimy historię ludzkich przemyśleń na temat rzeczywistości i kondycji człowieka.Ta książka sprawia, że filozofia staje się zrozumiała i przystępna, a nawet pełna humoru. Inspiruje do myślenia, dyskusji, argumentowania i stawiania pytań.Nigel Warburton, filozof. Autor wielu książek popularyzujących filozofię. Prowadzi też blogi philosophybites i virtualphilosopher oraz audycje w BBC.
Idealny trening bez przyrządów, dzięki któremu będziesz mieć sprawne ciało, idealnie wymodelowaną sylwetkę i świetne samopoczucie!
Książka zawiera ponad 100 ćwiczeń skutecznie kształtujących każdą partię mięśni, w wariantach dla początkujących i zaawansowanych, dzięki którym samodzielnie stworzysz urozmaicony trening o odpowiednim do twoich możliwości stopniu intensywności. Znajdziesz tu także całościowe plany treningowe oraz zasady odżywiania, które pomogą ci osiągnąć sukces – wymarzoną sylwetkę. A wszystko to bez zbędnych akcesoriów i kosztownych sprzętów. To, czego potrzebujesz do ćwiczeń, masz zawsze przy sobie – własne ciało!
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z szydełkowaniem? Obawiasz się, że początki będą trudne i żmudne? W tej książce znajdziesz czytelne instrukcje opatrzone znakomitymi fotografiami, dzięki którym szybko opanujesz podstawy pracy z szydełkiem: od nabierania oczek, przez podstawowe sploty, po sposoby wykańczania robótki. Co więcej, nauczysz się też robić bąbelki, pęczki, sploty pętelkowe i nakładane, pikotki, prażoną kukurydzę i muszelki. Jesteś ekspertem i szukasz świeżych pomysłów? Zajrzyj do rozdziału "Więcej splotów i metod pracy". Może urzekną Cię koronki: broomstick, zwana też pawim oczkiem, filetowa czy irlandzka? A może nadszedł czas, aby metodą entrelac wydziergać chustę z kwadratów? Szydełkowanie z tą książką to przyjemność odkrywania nowych niezwykłych splotów i pięknego wykańczania dzianin.
Jak przygotowywać się do wystąpienia przed publicznością lub przed kamerami? Jakie są sposoby radzenia sobie z tremą? Jak uniknąć wpadek i jak wybrnąć z sytuacji, gdy już się przydarzą? Jak postępować w kontaktach z dziennikarzami? - na te i inne pytania odpowiada Maciej Orłoś, jeden z najbardziej popularnych prezenterów telewizyjnych w Polsce. Występowanie przed publicznością można porównać do prowadzenia samochodu: w obu przypadkach możliwe jest dojście do wprawy, ale początki są trudne - pisze Maciej Orłoś we wstępie swojej książki. Autor zaczyna od podstaw skutecznego wystąpienia, takich jak pierwsze wrażenie, nawiązanie kontaktu z publicznością oraz warstwa niewerbalna, aby następnie przejść do bardziej szczegółowych zagadnień, takich jak występy na żywo przed kamerą czy udzielanie wywiadów. Wszystkie wskazówki zostały poparte licznymi przykładami. Książka jest doskonałym merytorycznie poradnikiem dla osób, które na co dzień muszą mierzyć się z szeroko rozumianymi publicznymi występami. Znajdziemy w niej również pełne humoru anegdoty zza kulis świata telewizji i biznesu.O autorze:Maciej Orłoś - laureat trzech Wiktorów, Super Wiktora oraz Telekamery. Znany przede wszystkim jako prowadzący magazyn ,,Teleexpress"", z którym związany jest od 1991 roku, jest również trenerem wystąpień publicznych, autoprezentacji i kontaktów z mediami.
Witajcie w świecie serów!
Blisko 100 przepisów na sery; 60 przepisów na potrawy z serem i wiele innych serowych smaczków
Przemiana mleka w ser, to zadanie, o które może pokusić się każdy z nas. Nawet w warunkach domowych możemy, eksperymentując z rodzajami mleka, czasem dojrzewania i temperaturą można osiągnąć zaskakujące rezultaty, które sprawią radość nie tylko nam, ale także naszym najbliższym. A jeśli zabawa nam się spodoba, może być inspiracją do założenia dochodowego zajęcia.
Książka zawiera także wskazówki i receptury wypróbowane przez innych miłośników serów, historyjki o słynnych serowarach oraz rozmaite ciekawostki. Doświadczonym serowarom pomoże wznieść się na wyżyny tej sztuki, a początkującym – jak pewnie stawiać pierwsze kroki.
„W tej książce znajdziecie wszystko, co początkujący serowar powinien wiedzieć, aby już za pierwszym razem stworzyć wyśmienity ser.” San Francisco Examiner
Fake news fałszywe wiadomości.Skąd się biorą?Co sprawia, że są tak podstępne?Czy istnieją sposoby na bronienie się przed nimi?Fake news uświadamiają nam, że coraz trudniej jest odróżnić prawdę od fałszu. I o tym właśnie jest książka, którą trzymacie w dłoniach: o relacji pomiędzy prawdą a kłamstwem. Przeczytacie w niej o najsławniejszych kłamstwach w historii i dowiecie się, co sprawiło, że tak wielu ludzi uznało je za prawdę.
Autor książki – doświadczony mistrz pszczelarstwa i konsultant w zakresie hodowli pszczół – wprowadza początkujących pszczelarzy w tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie z prawami natury. Hodowla pszczół to doskonały poradnik zarówno dla osób hodujących, jak i zamierzających hodować te pożyteczne owady.
W książce opisano:
• biologię pszczoły i społeczności pszczelej,
• znaczenie pszczół w środowisku naturalnym,
• rasy pszczół i ich cechy,
• charakterystykę zachowania rodzin w nowoczesnych ulach,
• pozyskiwanie produktów pszczelich,
• najczęściej występujące choroby pszczół i ich zwalczanie.
Tradycyjne frankfurterki, delikatna kiełbasa z jagnięciny, apetyczna kiełbasa polska, irlandzka, grecka, włoska, niemiecka... Jeśli chcesz poczuć smak domowej wędliny, ta książka jest dla ciebie! Oto wyczerpujący poradnik, który krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowywania wszelkiego rodzaju kiełbas: wołowych i wieprzowych, w osłonkach i bez, drobiowych i z dziczyzny, wędzonych, fermentowanych i wielu innych. Znajdziesz tu 100 różnych przepisów na kiełbasy, a także dokładne instrukcje, jak mielić i doprawiać mięso, napełniać osłonki, parzyć i wędzić kiełbasy. Dowiesz się, jak powinna być wyposażona kuchnia i jak bezpiecznie przechowywać gotowe wyroby. Przekonasz się, że samodzielne przygotowanie kiełbasy nie jest takie trudne, a jej smak okaże się niepowtarzalny.
Ta książka to wspaniały i przyjazny poradnik, godny polecenia wszystkim ambitnym amatorom.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – od wielu lat pracująca ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2 i ich rodzin. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką o specjalizacji diabetologicznej, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Insulinooporność, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Jeśli chcesz wiedzieć, czy pieniądze naprawdę rządzą światem, zajrzyj do tej błyskotliwie napisanej książki.
Skąd się bierze bieda? Czy kryzysów ekonomicznych naprawdę nie da się uniknąć? Czy interwencja państwa w gospodarkę jest przekleństwem czy też koniecznością? Odpowiedzi na te podstawowe pytania przynosi ta przystępna, ciekawa i dowcipna książka. Stroniąca od ekonomicznego żargonu jest inspirującą lekturą zarówno dla młodych czytelników dopiero poznających ekonomię, jaki i tych wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć historię gospodarczą oraz rządzące nią idee.
Niall Kishtainy w krótkich rozdziałach ułożonych w porządku chronologicznym wskazuje punkty zwrotne historii gospodarczej świata, w tym wynalezienie pieniądza, narodziny kapitalizmu i Wielki Kryzys. Opisuje zjawiska przedsiębiorczości i nierówności, analizuje ekonomię behawioralną i kryzysy finansowe. Przedstawia sylwetki koryfeuszy myśli ekonomicznej, takich jak Adam Smith, Karol Marks czy John Maynard Keynes.
Niall Kishtainy, wykładowca London School of Economics, dawniej doradca ds. polityki gospodarczej rządu brytyjskiego oraz członek Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych ds. Afryki. Jest autorem książek popularyzujących wiedzę o ekonomii i polityce.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?