Wytworny bukiet anturium, delikatne goździki, kosz pełen krokusów, skromne margerytki – te i inne kwiaty możesz zrobić, używając jedynie bibuły lub krepiny, papierowego sznurka, koralików i kleju. Maleńkie krepinowe przebiśniegi będą przypominały o nadchodzącej wiośnie, słoneczniki i wybujałe piwonie o pełni lata, a astry, których drobne płatki powstały z setek zwiniętych pasków bibuły, o barwnej jesieni. Biało-żółty bukiet róż czy pomarańczowo-fioletowa strelicja to wspaniały pomysł na prezent. Kwiaty z krepiny mogą być także niepowtarzalną ozdobą świątecznego stołu, pokoju lub altany.
W tym kreatywnym poradniku:
• szczegółowo opisano i zilustrowano fotografiami poszczególne etapy tworzenia kwiatów i układania z nich bukietów,
• omówiono podstawowe materiały i narzędzia,
• zamieszczono szablony płatków i liści do odrysowania na bibule.
Domowa produkcja żywności, w tym wędzenie, od lat staje się coraz bardziej popularna. I choć sklepowe półki uginają się od setek wyrobów, to smak domowej szynki jest ciągle nie do pobicia. Czy trudno ją zrobić?
Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny, wędzonych serów i wielu innych pyszności. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli. W książce podano przepisy na wspaniałe i zdrowe przysmaki. Wyjaśniono, jak zbudować przydomową wędzarnię. Opisano także różnice między wędzeniem na zimno i gorąco oraz omówiono kwestie związane z doborem drewna do wędzenia.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!
Książka prezentuje inspirujące pomysły i praktyczne rozwiązania zrealizowane w technice decoupageu. Przedstawia historię tej znanej od XVIII wieku sztuki zdobienia. Zawiera szczegółowe instrukcje krok po kroku, jak wykonać kolejne etapy decoupageu. Stanowi wyczerpujący przewodnik po technikach dekorowania: od wycinania wzorów z papieru, poprzez szkliwienie i matrycowanie, aż po efekt spękanej farby i nakładanie lakieru. Podpowiada, jak zwykły przedmiot codziennego użytku zmienić w coś niebanalnego. Pokazuje, w jaki sposób odświeżyć stare meble i nieciekawe ozdoby, aby stały się dziełem sztuki.
Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale także tym wszystkim, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych.Miód któż nie lubi tego przysmaku? Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w kuchni i kosmetyce. Wszystko, co chcesz wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci.W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.Renate Frank jest specjalistką w dziedzinie żywienia; szczególnie interesuje się wykorzystaniem miodu w leczeniu i profilaktyce.
Czy jesteś miłośnikiem architektury? Czy potrafisz rozpoznać barokową budowlę albo wyobrazić sobie styl palladiański? Czy widzisz różnice między art nouveau a art déco albo dostrzegasz narodowe i regionalne wpływy w architekturze? Czy po prostu chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o otaczających cię budynkach i o zabytkach, które podziwiasz w podróży?
Bez względu na to, czy o architekturze wiesz dużo czy niewiele, przekonasz się, że ten zwięzły przewodnik, opisujący style architektoniczne budowli całego świata, dostarcza informacji na temat najważniejszych kierunków, które dominowały w architekturze od czasów starożytnych.
Zawiera również wykazy charakterystycznych cech, które pozwolą ci zidentyfikować styl niemal każdego budynku, a to da ci zupełnie nowe spojrzenie na twoje otoczenie.
• Chronologiczny przewodnik po stylach architektonicznych
• Liczne fotografie
• Wykaz podstawowych cech charakteryzujących poszczególne style architektoniczne
• Ilustrowany słowniczek terminów architektonicznych
Ta książka to wszechstronny poradnik, dzięki któremu na koty i ich świat spojrzysz okiem eksperta. Dowiesz się, jak dbać o pupila w każdym momencie jego życia, jak go karmić, pielęgnować i spędzać z nim czas. W szczególności znajdziesz tu:- podstawowe wiadomości o żywieniu kota;- oparte na najnowszych badaniach praktyczne porady dotyczące trudnych kocich zachowań;- podpowiedzi pozwalające rozpoznać kocie choroby i wskazówki, jak je leczyć;- przegląd ras.Dzięki tej publikacji zrozumiesz naturę kota i zdobędziesz wspaniałego kociego przyjaciela.
Jak niewielkim kosztem i bez zbędnych trudności stworzyć domowy minibrowar.Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak tego trunku pochodzącego z małych rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki - piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem - podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które przewyższa jakością piwa z wielkich przemysłowych browarów. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją.Zatem jeśli masz ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Fascynująca opowieść o życiu legendarnego konstruktora, który przez cztery dziesięciolecia zbroił wojska monarchii austro-węgierskiej i Trzeciej Rzeszy. Zdobył też sławę jako twórca pojazdów wyścigowych i samochodów osobowych.Uznawany za jednego z największych inżynierów XX wieku działających w przemyśle motoryzacyjnym, Ferdinand Porsche jest doskonale znany jako ojciec znakomitych i popularnych aut na przykład Volkswagena Garbusa. Jednakże w swojej niezwykłej karierze okazał się równie pomysłowy jako projektant pojazdów i broni przeznaczonych dla wojska.Porsche pracował na rzecz przemysłu zbrojeniowego przez całe półwiecze XX stulecia, od pierwszej dekady tego wieku, poprzez lata pierwszej wojny światowej, kiedy był dyrektorem firmy Austro-Daimler, a następnie w latach 20. i 30., gdy zaangażował się w poważne projekty o charakterze konstrukcyjno-militarnym jako reprezentant koncernu Mercedes-Benz i innych przedsiębiorstw. Przez wszystkie lata drugiej wojny światowej należał do grona czołowych konstruktorów niemieckich, a Adolf Hitler zwracał się do niego bezpośrednio, gdy zależało mu na broni, która mogła przechylić szalę zwycięstwa na rzecz Wehrmachtu.Karl Ludvigsen opisuje to wszystko wnikliwie i szczegółowo, wplatając w swoją opowieść opis wielu nowoczesnych konstrukcji, których powstaniu Porsche patronował. Dowodzi, że ich autor zasłużenie jest zaliczany do najsławniejszych inżynierów swojej generacji.
Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszka.Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tego popularnego poradnika. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Uprzedza wszelkie pytania i opowiada o klopotliwych sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym, pełnoziarnistym naanPoznaj tajniki pieczenia dobrego chleba:Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.formowanie, wyrastanie i nacinanie.Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, wyrastanie i nacinanie.
Bitwa o Anglię dzień po dniuPolski Dywizjon 303 okazał się w czasie powietrznej bitwy o Anglię najskuteczniejszą jednostką myśliwską RAF-u. W książce przedstawiono dzieje tej niezwykłej formacji w przełomowych dniach lata 1940 roku: od chwili jej sformowania w atmosferze zakulisowych gier, przez okres ćwiczebny, kiedy władze brytyjskie traktowały polskich lotników podejrzliwie i nieufnie, po jej udział w krytycznym okresie powietrznej batalii.Historię dywizjonu przybliżają oficjalne raporty z akcji bojowych, prywatne dzienniki pilotów, a także liczne, niepublikowane dotychczas fotografie, z których wiele zrobili sami lotnicy.Książka daje niepowtarzalny wgląd w codzienne życie pilotów dywizjonów myśliwskich RAF-u podczas bitwy o Anglię. Zapoznaje z ich przemyśleniami na temat toczących się zmagań. Umożliwia też czytelnikom samodzielną ocenę legendy Dywizjonu 303 mitów i prawd, jakie się na nią złożyły.Richard King miłością do lotnictwa zaraził się już w dzieciństwie, gdy po raz pierwszy zobaczył Spitfire'a w locie. Uważa się za szczęściarza, gdyż udało mu się połączyć pracę zawodową z lotniczym hobby (piastował bowiem stanowiska kierownicze różnych linii lotniczych w Wielkiej Brytanii, Irlandii, na Bliskim Wschodzie i w Afryce). Jego pasją jest też historia lotnictwa, zwłaszcza powietrzna bitwa o Anglię. Niniejsza książka jest owocem dziesięciu lat wytrwałej pracy badawczej.
W książce przedstawiono ciekawe, łatwe do wykonania projekty robótek szydełkowych. Wskazówki, opisy metod pracy oraz podstawowe sploty są bogato ilustrowane schematami i kolorowymi zdjęciami gotowych prac. Motywy z tej książki – zwierzęta, kwiaty, ażury oraz wzory fantazyjne i geometryczne – pobudzą twoją wyobraźnię, zachęcą do zabawy z kolorami i tworzenia ciekawych kompozycji: patchworkowych narzut i poszewek, serwet, chust, mat łazienkowych, torebek i obrazków.
Na ile sposobów można połączyć ryż z rybą? Kulki ryżu przykryte wszelkiego rodzaju przysmakami morskimi przekąski zawinięte w wodorosty małe zielone łódeczki i wiele, wiele więcej.Oto zwięzłe, przystępne i inspirujące wprowadzenie do świata japońskich przysmaków. W tej książce znajdziesz wszystko, co należy wiedzieć, żeby rozpocząć przygodę ze sztuką kulinarną, jaką jest przygotowywanie sushi.Omówiono w niej:niezbędne narzędzia kuchennepodstawowe składniki sushisposoby przygotowywania ryżufiletowanie i krojenie rybprzygotowywanie ostryg, kalmarów i mątwtechniki rolowania sushiponad 30 przepisów na nigri-sushi, maki-sushi, futomaki i sashimi.
Oto zwięzły, przejrzysty i zabawny poradnik dla osób, które debiutują w roli opiekunów psów. Z książki skorzystają także ci, których pupile sprawiają im kłopoty.Może już w twoim domu pojawił się lub wkrótce się pojawi słodki szczeniaczek albo całkiem dorosły pies, wspaniały adopciak, a ty musisz się z nim dogadać, bo przecież od tej chwili będzie razem na dobre i na złe. Zanim zaczniesz czegokolwiek od niego wymagać, musisz go poznać, zrozumieć i wyszkolić, okazując przy tym cierpliwość i konsekwencję. Jeśli nie wiesz, jak się do tego zabrać, przeczytaj tę książkę!Barbara Sieradzan, dziennikarka związana przez wiele lat z czasopismami Mój Pies i Przyjaciel Pies, prywatnie opiekunka yorshire terrierki Biuteks i dwóch rudych kocurów, w tej bardzo osobistej książce dzieli się swoim doświadczeniem z życia z psami od zawsze. Serdecznie, ze zrozumieniem uczy stawiać pierwsze kroki w roli mądrego opiekuna psa. Odsłania tajemnice psiego języka, podpowiada, jak wprowadzić podstawowe komendy, podsuwa pomysły na psie sporty i zabawy, instruuje, jak zapewnić psu odpowiednią opiekę weterynaryjną, daje wskazówki, jak go żywić i pielęgnować.PIES W DOMU to poradnik o tym, jak się dogadać z psem, jak być jego prawdziwym opiekunem dającym mu poczucie bezpieczeństwa, mądrze zaspokajającym jego psie potrzeby i przede wszystkim pozwalającym mu na bycie psem!
Zastanawiasz się nad adopcją kota, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Albo może masz już jednego, dwa… lub małe stado w domu, ale nadal nie umiesz poradzić sobie z podawaniem leków, wyjściami do weterynarza czy drapaniem tapicerki? A może po prostu chcesz lepiej zrozumieć swojego kota i być dla niego lepszym opiekunem?
Barbara Sieradzan, dziennikarka i autorka związana z miesięcznikiem „Kocie Sprawy”, dzieliła życie z niejednym kotem. W swojej książce – niezwykle osobistej i ciepłej, a zarazem uniwersalnej pod względem problematyki – przekazuje wiedzę i doświadczenie na temat kocich charakterów i spraw. Podsuwa propozycje rozwiązań problemów, z którymi spotyka się większość kocich opiekunów. Zdradza ciemne i jasne strony kociej osobowości, a wspierają ją w tym dowcipne ilustracje Magdaleny Gałęzi, znane z fejsbukowego Milozwierza.
Kot w domu to nie jest zwykły poradnik. To pouczająca opowieść o życiu z kotami, przy której będziecie się śmiać i płakać, i z całą pewnością wyciągniecie z niej dużo kociej mądrości.
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.W książce znajdziesz:- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalizacją diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Wioletta Wójcik, czyli Kulinarna Wiola, gotuje od dzieciństwa, uczyła się od najbliższych jej kobiet: mamy, babć, ciotek, a od sześciu lat dzieli się swoimi przepisami na proste i niedrogie dania tradycyjnej kuchni polskiej na profilu na Facebooku (www.facebook.com/Kulinarna-Wiola), który obserwuje już 350 tysięcy fanów. Oto 120 najlepszych i cieszących się największą popularnością przepisów Kulinarnej Wioli – na śniadania, zupy, obiady (mięsne, rybne i wegetariańskie), wypieki oraz desery. Tu każdy znajdzie coś dla siebie!
Historia samurajów to opowieść o walkach, intrygach, zdradach, żądzy władzy, fanatyzmie naznaczonym fetyszyzacją miecza, bratobójstwach, perwersjach seksualnych. Ale to także historia duchowości, szczególnej estetyki i... hojnego miłosierdzia. Z jednej strony kultura, z drugiej sztuki walki oto dziedzictwo samurajów: wojowników i artystów, myślicieli i strategów.Nie sposób wyobrazić sobie historii Japonii bez samurajów. W ciągu siedmiuset lat sprawowania rządów odcisnęli na Kraju Kwitnącej Wiśni niezatarte piętno. Kim byli? Nieznającymi strachu wojownikami czy pozbawionymi skrupułów politykami, którzy siłą podporządkowali sobie cały naród i wprowadzili dyktaturę wojskową? A może poetami, filozofami i malarzami, bezgranicznie przywiązanymi do ceremonii herbacianej i zen, tak bardzo z nimi utożsamianego, że postrzeganego jako jeden z ich atrybutów?Leonardo Vittorio Arena śledzi życie publiczne i prywatne samurajów od wyodrębnienia się tego stanu około XI wieku aż do XIX wieku, kiedy tytuły samurajskie zostały zniesione. Wyjaśnia, w jaki sposób ich obecność wpłynęła na dzisiejsze społeczeństwo japońskie.
Domowe gołębie to jedyne swobodnie latające ptaki domowe, które zawsze wracają do swojego gniazda gołębnika. Są łatwe w hodowli i nie mają zbyt wysokich wymagań bytowych. Szybko akceptują swojego opiekuna i okazują mu ufność i przywiązanie.Heinrich Mackrott, hodowca z kilkudziesięcioletnim stażem i doktor nauk o żywieniu zwierząt, dzieli się z czytelnikami swoją imponującą wiedzą o gołębiach. Początkujący znajdą w książce podstawowe wiadomości, które ułatwią rozpoczęcie hodowli. Doświadczeni poznają problemy dotyczące chowu gołębi i najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.W książce znajdziesz opis budowy i wyposażenia różnych typów gołębników. Dowiesz się z niej, jak karmić gołębie, dbać o lęg i wychów. Poznasz prawa genetyki, których znajomość umożliwia sprawowanie kontroli nad cechami ptaków. Znajdziesz informacje o pierzeniu się i o chorobach najczęściej atakujących gołębie. Wejdziesz w świat gołębich sportów: akrobatyki, lotów wysokich i długodystansowych. Zapoznasz się z kalendarzem hodowcy oraz organizacjami zrzeszającymi hodowców gołębi.
Oryginalne, kolorowe i modne – wielobarwne serwetki, obrusy i ozdoby przypominające mandale to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników szydełkowania, którym marzy się pełna optymizmu feeria barw w zasięgu wzroku.
Książka prezentuje blisko 30 soczyście kolorowych projektów serwetek, obrusów i dekoracji. Każdy wzór został dokładnie rozrysowany i opisany, a efekt końcowy uwieczniono na fotografii. Dzięki przejrzystym instrukcjom wykonania i kolorowym schematom nawet osoby mniej doświadczone bez problemu stworzą swoje pierwsze szydełkowe cudeńko.
Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny brzmi wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych.Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.Dzięki tej książce dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów, w tym warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods i ich prozdrowotne składniki. Zdobędziesz wiedzę, w jakich stanach i chorobach pomagają.Ciesz się bogactwem superfoods przez cztery pory roku!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?