Jest to poradnik dla rodziców. których dziecko urodziło się przed 35. tygodniem ciąży. Omówiono konsekwencje wcześniactwa i metody leczenia wcześniaków. Wiele miejsca poświęcono także zagadnieniom związanym z rozwojem dziecka przedwcześnie urodzonego aż do początku okresu szkolnego. Cennym uzupełnieniem są rady dotyczące wychowania dzieci oraz definicje terminów medycznych. które mogą być używane w kontakcie z lekarzem. Książka jest polecana przez Polskie Towarzystwo Neonatologiczne i Fundacje Wcześniak Rodzice - Rodzicom.
Jest to nowoczesny, wszechstronny poradnik o zdrowiu i chorobie dziecka do 3 lat, Autorami są wybitni specjaliści z zakresu neonatologii, psychologii, psychiatrii, kardiologii itd. Oprócz zagadnień związanych z rozwojem dziecka, jego pielęgnowaniem, wychowaniem w zdrowiu i chorobie w książce znajdują się rady dotyczące np, organizacji domu po urodzeniu dziecka, szczegółowe dane na temat masy ciała, wzrostu, obwodu głowy, w zależności od wieku rozwojowego, a także wskazówki, co robić, gdy dziecko nie ma apetytu lub płacze w nocy, jak karmić piersią, a jak mieszankami, Jest to wspaniała, nowatorska i mądra książka, przyjazna rodzicom, rozwiązująca każdy problem - i ten malutki, i ten ogromny,Książka jest polecana przez Instytut Matki i Dziecka,
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.
Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
Żywienie chorych ze stomią- fragment
Poradnik żywieniowy dla chorych ze stomią został napisany z myślą o osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną, podczas której wytworzono sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileo-stomia).
Stomią, czyli odbyt brzuszny, to konieczność wynikająca z leczenia chirurgicznego, które często ratuje życie i całkowicie usuwa lub znacznie zmniejsza cierpienia chorego. Pacjenci z trudem jednak akceptują sztuczny odbyt; po operacji przeżywają duży wstrząs psychiczny, związany z przekonaniem, że stomią jest kalectwem uniemożliwiającym normalne życie. Ta błędna opinia obniża jakość życia pacjenta.
Poradnik żywieniowy dla chorego ze stomią ma spełniać funkcję doradczą: udzielić odpowiedzi na wiele pytań dotyczących diety, podpowiedzieć, jak należy się odżywiać, żeby zapobiegać pojawiającym się czasami dolegliwościom, takim jak: biegunki, zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha, nadmierne odchodzenie gazów i ich przykry zapach, głośne kruczenia i przelewania lub jak je łagodzić. Dzięki poradnikowi pacjenci dowiedzą się, jak powinno wyglądać żywienie i tryb życia sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu oraz zapobiegające rozwojowi chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość).
W przeważającej większości przypadków chorzy z wyłonioną stomią nie wymagają specjalnej diety i bardzo dużych ograniczeń w jadłospisie. Pewne modyfikacje żywieniowe mogą być pomocne dla osób, u których występują różnorodne objawy kliniczne. Zalecenia dietetyczne zostały szczegółowo omówione, lecz należy podkreślić, że nie są to specjalne wskazówki - są one prawie takie same jak dla osób z różnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
W poradniku zamieszczono tabele dotyczące zalecanych diet; przedstawiono w nich zawartości określonych składników (tłuszczu, błonnika, cholesterolu, białka, węglowodanów) w poszczególnych produktach spożywczych. Tabele te są pomocne w realizacji zaleceń żywieniowych, w profilaktyce i zwalczaniu przykrych objawów oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Reasumując, dieta u większości chorych ze stomią może być podobna do tej stosowanej przed operacją. Obowiązują oczywiście zalecenia żywieniowe związane z innymi współistniejącymi schorzeniami. Można jeść to, na co się ma ochotę, lecz z umiarem i modyfikując dietę indywidualnie, odpowiednio do sytuacji klinicznej. Każdy chory ze stomią nauczy się po pewnym czasie, jakie produkty powodują u niego dolegliwości, a jakie są dobrze tolerowane. Stosowanie się do ogólnych zaleceń żywieniowych i utrzymywanie prawidłowej masy ciała zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele innych chorób i przedłuża życie.
W poradniku, aby ułatwić odbiór informacji, wyodrębniono rozdziały, a niektóre problemy (najczęściej poruszane przez pacjentów) przedstawiono w formie pytań i odpowiedzi. Omówiono różnorodne zagadnienia dotyczące: fizjologii przewodu pokarmowego, konsekwencji częściowego lub całkowitego usunięcia jelita, trybu życia i odżywiania.
Poradnik jest przydatny także dla lekarzy (chirurgów, ga-stroenterologów i internistów) oraz dietetyków, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią. Mogą z niego także skorzystać, zwłaszcza z praktycznych wskazówek żywieniowych, rodziny opiekujące się pacjentami ze stomią.
Żywienie chorych ze stomią
Spis treści
Wstęp
Układ pokarmowy
Podstawowe informacje o stomii
Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania
Wydalanie treści jelitowej
Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów
Prawidłowa masa ciała i jej kontrola
Przykładowe jadłospisy
Wybrane pozycje piśmiennictwa
Autorzy zapoznają czytelników z nowoczesną fitoterapią, znaczeniem leku roślinnego w leczeniu wielu schorzeń. Część I zawiera charakterystykę chemiczną, biochemiczną i farmakologiczną podstawowych grup substancji roślinnych oraz surowców zielarskich stosowanych we współczesnej fitoterapii. W części II omówiono terapeutyczne zastosowanie surowców zielarskich, przetworów ziołowych oraz środków farmaceutycznych (leków ziołowych). Uwzględniono ich działanie farmakologiczne, trwałość, kierunek rozpadu i jego konsekwencje, interakcje, toksyczność. Szczegółowo omówiono preparaty dostępne na naszym rynku.
Jest to jeden z najlepszych i najdokładniejszych podręczników poświęconych anatomii człowieka, jakie obecnie istnieją na polskim rynku księgarskim. W tomie II omówiono układy: trawienny, oddechowy, moczowo-płciowy oraz wewnątrzwydzielniczy.
Jest to syntetyczne kompendium poświęcone najistotniejszym. aktualnym problemom z zakresu chorób reumatycznych. Układ książki jest następujący: model opieki nad chorymi na choroby reumatyczne w UE, ból jako objaw dominujący w chorobach układu ruchu, kliniczna prezentacja najczęstszych chorób reumatycznych oraz charakterystyka przydatności badań dodatkowych, w tym głównie immunologicznych, zasady opieki nad chorymi, epidemiologia najczęstszych chorób reumatycznych. Wartość opracowania podnoszą bardzo starannie dobrane barwne fotografie objawów klinicznych chorób, tabele kryteriów klasyfikacyjnych, wyników badań laboratoryjnych, powikłań narządowych oraz schematy postępowania terapeutycznego.
Podręcznik daje pełny obraz aktualnej chirurgii polskiej. Jest bogato ilustrowany - zawiera wiele schematów, tabel i rycin, w tym barwnych. Zarówno treść, jak i ryciny przedstawiono w nowoczesny, przejrzysty sposób. Treść podzielono na dwa tomy. Tom 1 obejmuje podstawy chirurgii. zakażenia i chirurgię urazową, a tom 2 - chirurgię gruczołów wydzielania wewnętrznego, klatki piersiowej, serca i naczyń obwodowych, przełyku i jamy brzusznej oraz niektóre wybrane zagadnienia, takie jak: chirurgia piersi, chirurgia ręki, chirurgiczne leczenie otyłości, podstawy chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej, chirurgia dziecięca i wieku podeszłego. W książce uwzględniono wiele tematów, które dotychczas nie były omawiane w podręcznikach chirurgi, a mianowicie: przepisy prawne dotyczące tej dziedziny medycyny oraz zastosowanie nowoczesnych technik małoinwazyjnych. Na uwagę zasługuje szczegółowe omówienie chirurgii urazowej, z uwzględnieniem postępowania w przypadku katastrof i wypadków.
Lekarz uzyska w tej książce pomoc w codziennej pracy i w trudnych przypadkach diagnostycznych.W każdym rozdziale podano zwięzłą informację na temat patofizjologii określonego objawu przedmiotowego i podmiotowego, stanowiącej niezbędną podstawę racjonalnego postępowania diagnostycznego. Tylko w ten sposób można uzyskać prawidłowe rozpoznanie w możliwie krótkim czasie przy najmniejszym obciążeniu fizycznym i psychicznym chorego, a także finansowym.
Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego.
W kompendium są opisane najczęściej spotykane jednostki z zakresu chorób ucha, nosa, zatok, jamy ustnej, gardła i krtani. Informacje są podane w zwięzłej formie i mają służyć do szybkiego przypomnienia sobie przyczyn, objawów i postępowania w wybranych jednostkach. Opisane są też podstawowe zasady badania poszczególnych narządów. Walory dydaktyczne kompendium podnoszą streszczenia w języku angielskim oraz pytania kontrolne - po polsku i po angielsku - zamieszczone po każdym rozdziale. Książka dedykowana studentom medycyny i stomatologii.
W książce jest opisany współczesny stan wiedzy z zakresu wziewnych środków anestetycznych - leków służących do usypiania i podtrzymywania anestezji, mechanizmy anestezji, farmakologia, sposoby podawania oraz zastosowanie w codziennej praktyce klinicznej. Najnowszym osiągnięciem w dziedzinie środków wziewnych jest wprowadzenie szybko działających. słabo rozpuszczalnych leków wziewnych, podawanych metodą anestezji z małymi przepływami. Środki te są dokładnie omówione w publikacji. Publikacja adresowana do lekarzy anestezjologów, studentów medycyny i pielęgniarek anestezjologicznych.
Autorka bardzo wnikliwie i przejrzyście omawia najnowsze informacje na temat zjawiska stresu, opisując mechanizm i zagrożenia, jakie ze sobą niesie. Dużą pomocą dla czytelników mogą być opisy metod radzenia sobie ze stresem, których stosowanie przyczynia się niewątpliwie do poprawy jakości życia pacjenta, m.in. masaż, muzykoterapia, koloroterapia, medytacja, metoda Silvy, dieta antystresowa, gelotologia, animaloterapia i relaksacja.
Autorzy omawiają najczęściej stosowane metody leczenia chorób nowotworowych ze szczególnym uwzględnieniem chemio- i radioterapii. W poradniku pacjenci znajdą odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące trybu życia podczas leczenia i po zakończonej terapii.
W pierwszym wykładzie zwięźle przedstawiono podstawowe aspekty znieczulenia ogólnego, przede wszystkim mechanizmy znieczulenia oraz farmakokinetykę i farmakodynamikę leków anestetycznych. Drugi wykład jest poświęcony patofizjologii i postępowaniu klinicznemu w zatorowości płucnej, która należy do częstych stanów zagrożenia życia na oddziałach intensywnej terapii. Autor zwraca szczególną uwagę na praktyczne rozwiązywanie problemów klinicznych.
Jest to kolejne wydanie podręcznika zgodnego z programem nauczania na wydziałach farmaceutycznych akademii medycznych, które zostało w dużym stopniu zmienione, uzupełnione i poprawione. Zmiany obejmują zarówno wprowadzenie nowych surowców według FP V, jak i uaktualnienie danych fitochemicznych i farmakologicznych wynikające z najnowszych badań. Wprowadzono też ponad 130 nowych wzorów.
W poradniku można znaleźć istotne informacje o budowie i funkcji ucha, nosa, zatok, gardła i krtani oraz o najczęściej spotykanych chorobach tych narządów.Zamieszczono tu także cenne porady dotyczące m.in. postępowania w przypadku zadławienia, krwotoku z nosa, kaszlu, kataru alergicznego lub infekcyjnego. Autorzy udzielają też wielu praktycznych wskazówek. np. jak płukać jamę ustną i gardło albo jak prawidłowo zakraplać krople do ucha lub do nosa.
Jest to niezwykle rzeczowy, zwięzły i przystępny podręcznik, ułatwiający powtórzenie i utrwalenie najważniejszych zagadnień dotyczących chirurgii. Szerzej zostały omówione jedynie choroby i powikłania częściej występujące i stanowiące w chirurgii istotne problemy. Po każdym rozdziale znajduje się zbiór haseł służących do powtórzenia, sprawdzenia i pamięciowego utrwalenia wiadomości.
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii. Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia. Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.
Publikacja jest pierwszą w Polsce retrospektywną. wieloaspektową oceną chirurgicznej metody rehabilitacji głosu i mowy z zastosowaniem wszczepialnych protez głosowych. Odbiorcy: lekarze laryngolodzy, foniatrzy, logopedzi, lekarze pracujący w podstawowej opiece zdrowotnej.
Autor przedstawił praktyczne informacje na temat patofizjologii, diagnostyki i leczenia zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, a także jednostek chorobowych z zaburzeniami tej gospodarki.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?