Wycieczka drezyną rowerową po torach, jedną z nielicznych w Polsce i Europie? Przechadzka po malowniczej połoninie, wśród krzewiastych jarzębin, szumu traw i oszałamiających widoków aż po horyzont? A może wizyta w lokalnym browarze, którego filozofia skrywa wiele ekologicznych nowatorskich rozwiązań? Bieszczady to nie tylko góry, doliny i otwarte przestrzenie, ale też wiele nieoczywistych atrakcji, w których historia, natura i nowoczesność nawzajem się przeplatają. Tutaj można godzinami zachwycać się nad widokami, jakie rozpościerają się z Tarnicy, Halicza czy Bukowego Berda i spacerować w poszukiwaniu tradycyjnych domów Bojków, Łemków, Dolinian i Pogórzan. Ten przewodnik to drogowskaz na szlakach, które ciągle czekają na swoich odkrywców. Rosnące zainteresowanie Bieszczadami wywołuje nieustanne dyskusje o tym, że kiedyś to było, a teraz wszystko wygląda inaczej. Jest to duże uogólnienie i spora pułapka, w którą komentujących wpycha frustracja za utraconym klimatem. Nie jest jednak tak, że dzisiejsze Bieszczady zmieniły się o 180 stopni w stosunku do tych sprzed 30 lat. (…) Ten przewodnik burzy wiele mitów, że Bieszczady to tylko połoniny. Jest tu także wiele pereł krajobrazu, ale dotarcie do większości wymaga sporego wysiłku. Ma to jednak sens, bo podróż staje się przygodą, a piękne i niezapomniane przeżycia – nagrodą. Tego nie da się kupić na straganie. Mikołaj Gospodarek
Poznaj tajniki wegetariańskiej kuchni jednogarnkowej!
Jednogarnkowe danie to uniwersalny, prosty, codzienny posiłek, który możesz swobodnie przekształcać w zależności od własnych chęci i potrzeb. To roślinny gulasz lub sycąca zupa, które przygotujesz z tego, co akurat masz w lodówce; bazowa owsianka czy kluski, których charakter odmienią słodkie lub wytrawne dodatki; słodkości z kilku składników i przekąski gotowe w kilkanaście minut, gdy tylko najdzie cię na nie ochota.
By stworzyć wyjątkowe danie, wystarczy tylko parę umiejętnie połączonych produktów, jeden garnek lub patelnia oraz odrobina wolnego czasu.
W środku znajdziesz:
przepisy na szybkie jednogarnkowe potrawy na każdą porę roku i dnia, w pełni wegetariańskie i oparte na sezonowych składnikach,
dania inspirowane zarówno kuchnią polską i europejską, jak i tradycjami kulinarnymi z różnych stron świata,
wskazówki, jak łączyć smaki oraz jak dostosowywać bazowe przepisy do własnych preferencji i zawartości spiżarni,
informacje, jak przechowywać i odgrzewać każdą z potraw, by jak najdłużej cieszyć się jej świeżością,
dokładne instrukcje i praktyczne porady kuchenne, dzięki którym nauczysz się gotować prosto, przyjemnie i z pomysłem.
Cypr. Halloumi, pustynny pył i tańce do ranaSigha, sigha! - "Powoli, powoli!"- mawiają Cypryjczycy przy różnych okazjach. Z początku bardzo drażniło mnie tu, na Cyprze, tempo załatwiania pewnych spraw, które w Polsce rozpatrzone byłyby od ręki. Tutaj pośpiech nie jest wskazany. W końcu zrozumiałam, że tę opieszałość wymusza na ludziach klimat.Co ciekawe, wielu obcokrajowców, po osiedleniu się na dłużej, także zmienia tempo na wolniejsze i przekonuje się do śródziemnomorskiego stylu bycia, bo życie tutaj ma swój rytm i swoją spokojną melodię, która wpływa kojąco na tego, kto dobrze się w nią wsłucha.Maria Zofia Christouautorka bloga Cypr w oczach PolkiDzikie osiołki to prawdziwy symbol Cypru. Można je spotkać w parku narodowym na półwyspie Karpaz, gdzie podczas inwazji tureckiej pozostawili je uciekający rolnicy. Zwierzęta nie boją się ludzi, a wręcz często domagają się przekąsek. Dlatego warto mieć ze sobą marchewki i inne smakołyki. Trzeba uważać podczas jazdy, ponieważ osiołki lubią wychodzić na drogę, udowadniając, że w powiedzeniu "uparty jak osioł" jest więcej niż ziarno prawdy.Maria Zofia ChristouEmigrantka serca, współautorka przewodników po Cyprze, lektorka języka polskiego, tłumaczka języka greckiego, fotografka i malarka, która na wyspie odkryła, że w każdym momencie życia można odnaleźć siebie i drugą ojczyznę. Tajemnice Cypru poznaje od 2010 roku, swoimi wrażeniami dzieląc się na blogu Cypr w oczach Polki.
Czy nienawiść może się przerodzić w bezgraniczną miłość? Zawsze wydawało mi się, że to niemożliwe. Na własnej skórze przekonałam się jednak, że w życiu niczego nie można być pewnym.Znałam Zaca Sparksa od lat i budził we mnie jedynie negatywne uczucia. Zbyt pewny siebie, arogancki i bezczelny, działał mi na nerwy. Uważałam, że z wyjątkiem pieniędzy nie miał nic do zaoferowania.Splot wydarzeń popchnął mnie w jego ramiona, gdzie niespodziewanie odnalazłam spokój i ukojenie. Choć Zac okazywał mi wsparcie, nie rozwiązałam moich problemów.Czy uda się zbudować trwały związek, gdy wszyscy wokół knują i skrywają mroczne tajemnice?
Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po tę książkę i wyczaruj pyszny deser dosłownie w chwilę!Katarzyna Gintrowska, autorka popularnego bloga kulinarnego osiągnęła mistrzostwo w przygotowywaniu deserów na szybko. W tej książce zebrała 106 najlepszych pomysłów na błyskawiczne słodkości - najsmaczniejszych, wielokrotnie testowanych, do przygotowania z zaledwie kilku prostych składników!Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. WSZYSTKIE przepisy są bardzo proste - wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces masz gwarantowany!Nie musisz iść do cukierni, bo przygotujesz coś przepysznego znacznie szybciej i taniej! W dodatku będziesz mieć pewność, że twój deser jest świeży, przygotowany z dobrych składników i nie zawiera ulepszaczy. Minimum czasu, maksimum jakości!Do dzieła!
To nie jest książka, w której znajdziesz receptę na to, jak być spełnionym i ciągle szczęśliwym, a także jak szybko pozbyć się tęsknoty za tym, co już odeszło. Zamiast tego dowiesz się, jak przeżywać życie w pełni oraz szanować nieubłagalne zasady nim rządzące.Codziennie koncentrujemy się na tym, aby mieć coraz więcej, a nasze wszelkie niepowodzenia oznaczają, że jesteśmy przegrani, niewystarczający, za mało się staramy. W rzeczywistości, w której trzeba ciągle być zadowolonym i odhaczać kolejne pozycje na liście "to do",nie ma przestrzeni na przyznanie się do smutku czy bezradności.Tymczasem przez całe życie mierzymy się z poczuciem straty - bliskiej osoby, domu, miłości, bezpieczeństwa, pracy, możliwości. Agnieszka Krzyżanowska pokazuje na swoim przykładzie, jak po wydarzeniach, które czasami wydają się nam prywatnymi końcami świata, na nowo poznać i odnaleźć siebie - powoli, godzina po godzinie, dzień po dniu.Dla autorki trudne chwile to okazja do zatrzymania się, nauki uważności, aby zacząć dostrzegać to, co jest dla nas naprawdę istotne.
Seks, narkotyki i życie w cieniu przestępczego świataKamińscy żyją w mieście pełnym zła. Na ulice nie wychodzi już policja. Gangsterzy są panami życia i śmierci, a oni próbują się odnaleźć w tej rzeczywistości. Z pozoru są zwyczajnym rodzeństwem, które zostało skrzywdzone przez los. Próbują chronić się nawzajem, ale nie zawsze potrafią to zrobić. Nikola wciąga rodzinę w sam środek nocnego życia, którym rządzą bezwzględni przestępcy, kradzieże i haracze. Max i Nela próbują ocalić brata przed konsekwencjami swoich działań, przez co sami zostają pochłonięci przez mroczne miasto.Mają tylko siebie i aż siebie, ale czy to wystarczy? Czy więzy krwi okażą się wystarczająco silne, aby przetrwać w brutalnym świecie, w którym dominują pożądanie i przemoc?
Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem "pomiędzy" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się?
Spędzasz godziny między półkami w drogerii, kupujesz kolejne kosmetyki, a mimo to wciąż czujesz frustrację przez stan twojej cery? Nie trać czasu na mity i ryzykowne eksperymenty! Dzięki tej książce zrozumiesz indywidualne potrzeby swojej skóry, unikniesz często popełnianych błędów i wzniesiesz swoją pielęgnację na NEXT LEVEL!Dowiesz się m.in.:Jak radzić sobie z trądzikiem, przetłuszczającą się skórą i przebarwieniami?Czego szukać w składach kosmetyków i czy cena gra rolę?Które produkty są niezbędne, a z których możesz zrezygnować?Na czym polegają metody sluggingu, skin cyclingu i skin floodingu?Jakich substancji ze sobą nie łączyć, by uniknąć podrażnień?Co musisz wiedzieć o kwasach i retinoidach, by bezpiecznie je stosować?Jakie produkty do makijażu wybierać do cery z niedoskonałościami?Znajdź swoją drogę w pielęgnacji i zacznij cieszyć się zdrową, promienną cerą!
Poradnik dla rozważających emigrację. Kierunek: zagranica Niemcy | Holandia | Włochy | Norwegia | Irlandia | Szwajcaria | Tajlandia | Hiszpania | Stany Zjednoczone | Kanada | Szwecja | Wielka Brytania: Anglia I Szkocja Zastanawiasz się nad zmianą w swoim życiu i wyjazdem za granicę? Ten poradnik powstał, by ułatwić ci podjęcie decyzji! ·Który kraj jest najlepszy do życia? ·Jak znaleźć mieszkanie i pracę marzeń? ·Co warto wiedzieć o prawie, finansach i dokumentach? ·Jak poradzić sobie z tęsknotą? Ta książka to również rozmowy z Polkami i Polakami mieszkającymi za granicą. Opowiadają, jak wygląda życie emigranta w praktyce: zarówno to stresujące, związane z pracą, mieszkaniem, ubezpieczeniem, opieką zdrowotną, wychowaniem dzieci, cenami, ale także to związane z relaksem, wakacjami i codziennymi przyjemnościami. Nie traktuj emigracji śmiertelnie poważnie, planując ją z linijką w ręku. Czasem lepiej dać się ponieść chwili: próbować, doświadczać, sprawdzać, co się lubi, a czego nie. Może wyjeżdżając, odkryjesz swoje wymarzone miejsce na ziemi, takie, w którym trawa jest bardziej zielona, a słońce świeci mocniej. Życie jest pełne niespodzianek. A ja życzę ci tych najpiękniejszych! Ewelina Gac Ewelina Gac – podróżniczka, która mieszkała w sześciu krajach, była księgową na Węgrzech, rekruterką w Polsce i sprzedawczynią w USA. Kiedy nie podróżuje, dużo pisze, fotografuje i spaceruje. Uwielbia francuskie poczucie humoru. Autorka bloga W poszukiwaniu końca świata. Instagram: @ewelina.gac.
Ta książka zachęca do fascynującej podróży do siebie samej, do swojej autentycznej duchowej tożsamości. Do źródła radości, czułości i zrozumienia dla siebie. Do autoterapii.Życie jest jak otwieranie kolejnych drzwi, a którymi czeka nas mniejsza lub większa niewiadoma. Nie każdy lubi tę niepewność.Żyjąc świadomie i korzystając z tego, co w tobie najlepsze, możesz to oswoić,a nawet - polubić. A wtedy kładziesz rękę na klamce, otwierasz drzwi i... łagodnie przechodzisz do nieco innej rzeczywistości.Przeczytaj i poczuj się lepiej...Obojętnie, na jakim życiowym etapie teraz jesteś.
Walencja, Alicante i Costa BlancaOjczyzna paelli i fiestyGdzie ukryty jest Święty Graal?Z czego przyrządza się słodki turrón?Ile pomidorów potrzeba na Tomatinę w Buol?Która z plaż Costa Blanca jest najpiękniejsza?Podczas podróży z Pascalem odkryjesz malownicze zakątki walenckiego wybrzeża!Obserwowanie Las Fallas w Walencji to niesamowite przeżycie. Pochodzenie Święta Ognia spowija aura tajemniczości. Jego obchodom towarzyszą efektowne pokazy fajerwerków, pochody śpiewających i tańczących falleros, a przede wszystkim imponujące kolorowe figury, fallas, rozstawione w różnych częściach miasta. Zwieńczeniem święta jest Noche de la Crem , kiedy to fallas zostają rytualnie spalone. Tradycję tę świętuje się także w innych miastach regionu, szczególnie widowiskowo w Gandii i Alzirze.Barbara Zielińska,Aromatyczna paellaCzym byłaby Walencja bez paelli, o której istnieniu słyszeli już chyba wszyscy? Samo słowo paella jest nazwą niskiej stalowej bądź emaliowanej patelni, na której przyrządza się to znakomite danie. Choć wersji potrawy może być wiele, miejscowi mówią, że ta prawdziwa jest tylko jedna - powinna mieć intensywny wywar i niewielką liczbę dodatków, które mają zdobić, a nie zakrywać ryż. Przekonaj się, gdzie paella smakuje najlepiej!
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko!Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów!Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru.Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni - w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami.120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji!
Gorący romans, tajemnice i urokliwy pensjonat z winnicąCallie Tumbler niedawno straciła rodziców w wypadku samochodowym. Zgodnie z ich ostatnią wolą rodzinny majątek może zostać sprzedany dopiero dopiero po roku. Do tego czasu dzieci państwa Tumblerów muszą nim wspólnie zarządzać. Jakby tego było mało, Callie traci pracę i rozstaje się z chłopakiem. Szukając ukojenia po trudnych wydarzeniach, wraca w rodzinne strony, żeby jako pierwsza zająć się rodzinną posiadłością.Niespodziewanie w życiu kobiety pojawia się przystojny, bogaty i tajemniczy mężczyzna - Lars McFadden, który na kilka tygodni rezerwuje pokój w Love&Wine. Co ciekawe, atrakcyjny brunet niebezpiecznie dużo wie o Callie.Jaki jest plan Larsa i jaką rolę ma w nim odegrać Callie? Czy kobieta ulegnie urokowi McFaddena?
MalezjaNa tropie nosaczy, wiecznych imprezi ulicznych smakówOpisuję tu moją Malezję, tak jak ją widzę i kocham. To książka o codzienności i zwyczajach ludzi żyjących na styku kultur - malajskiej, chińskiej i hinduskiej, ciekawostkach obyczajowych i fantastycznej kuchni.Nie jest to typowy przewodnik, chociaż znalazło się tu także sporo informacji praktycznych i wiele miejsc do odwiedzenia. Mam nadzieję, że dzięki tej książce zaszczepię w tobie odrobinę miłości do tego cudownegokraju, a po jej przeczytaniu wyruszysz bogatszy w wiedzę i ciekawość, żeby poznać od środka i poczuć Malezję wszystkimi zmysłami.Monika KarlińskaGeoZakręconaPo swoich ścieżkach w Malezji oprowadza Monika Karlińska, podróżniczka, autorka bloga Geozakręcona, która trzy lata wcześniej porzuciła codzienność w Warszawie, by wyruszyć w podróż życia i spełnić swoje największe marzenie - objechać świat dookoła. Na dłużej zatrzymała się w Malezji, która urzekła ją gościnnością mieszkańców, wspaniałą kuchnią i nocnym życiem.
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
Jak wygląda Turcja poza utartymi szlakami i hotelami all inclusive? Co warto zobaczyć poza sezonem? Czy powielane o Turkach stereotypy są prawdziwe? Czy można czuć się bezpiecznie, mieszkając na dziko w kamperze? I jak spełniać marzenia o dalekich wyprawach, mając na pokładzie dwójkę małych dzieci?Spędź sześć miesięcy z naszą rodziną, zobacz kawałek Turcji poza kurortami i poznaj van life od kuchni!W tej podróży odwiedzisz gorące źródła w Pamukkale i wzgórze Chimery z wiecznie płonącym ogniem. Będziesz podziwiać balony w Kapadocji i opuszczone miasto Kayaky. Spędzisz leniwe dni na bajecznie pustych plażach, zwiedzisz Stambuł, Sanliurfę i Adanę. Dowiesz się, gdzie zjeść najlepszą pistacjową baklavę i szafranowe lody. Przeżyjesz nietuzinkowe spotkania z mieszkańcami oraz niefortunny wypadek, który postawi całą podróż pod znakiem zapytania.Brzmi jak szalony plan, który nie może się udać? A jednak!
Przypadkowe spotkanie, które zmieniło ich życie.Gdy w trakcie śnieżycy Franco udziela pomocy rodzącej na przystanku kobiecie, nie spodziewa się, że jeszcze kiedykolwiek ją zobaczy. A już na pewno nie spodziewa się ujrzeć ją wkrótce u progu jego domu, wraz z jej nowonarodzonym dzieckiem.Giulia przeżyła koszmar, ale zrobi wszystko, by tym razem uciec od swojego oprawcy. Nie chodzi tylko o nią - chce za wszelką cenę ocalić swoją córeczkę. Gdy prosi Franca o pomoc, nie ma pojęcia, że mężczyzna również skrywa mroczne sekrety.Czy to możliwe, że zaufała nieodpowiedniej osobie? A może tak naprawdę nic nie jest wyłącznie czarne i białe?
La dolce vitaRZYM - stolica świataWENECJA - karnawał i gondoleTOSKANIA - idylliczne krajobrazyCINQUE TERRE - kolorowe miasteczkaApulia - rajskie plażeMagdalena Ciach-Baklarz - współautorka przewodnika Włochy z serii Praktyczny Przewodnik i autorka bloga Italia poza szlakiem.Twój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Włoch. Nic cię nie ominie!Rankingi atrakcjiKnajpki, w których jedzą miejscowiRekomendacje autorówIntuicyjna nawigacjaPRZEWODNIK + MAPA
Wiele lat temu nieopodal promenady w nadmorskim Ayvalku zobaczyłam sprzedawcę ubranego w strój nawiązujący do czasów osmańskich. Jego wózek wieńczyło okrągłe metalowe naczynie, podzielone na pięć równych trójkątów. Każdy z nich wypełniała gęsta substancja innego koloru. Gdy podeszłam bliżej, Turek bez pytania chwycił w dłoń patyk i zaczął rytmicznie nawijać na niego tajemniczy produkt. Nakładając kolejne warstwy, wnet stworzył barwny lizak, który wręczył mi z uśmiechem na twarzy. Do wyprodukowania tego przysmaku używa się kilkudziesięciu rodzajów roślin i przypraw, na czele z czarnuszką, pieprzem, kardamonem, cynamonem, mastyksem, szafranem i wanilią.Ta książka to subiektywny obraz Turcji, uzupełniony wspomnieniami autorki, licznymi anegdotami i ciekawostkami o współczesnej tureckiej codzienności. Dowiemy się z niej, gdzie w Stambule znaleźć najlepszy hummus, dlaczego słowo kader rozpala wyobraźnię Turków oraz dlaczego w podróż do regionu Kapadocji warto zabrać narty. Nie brak tu także dobrych rad - na przykład takich, które pomogą ustrzec się przed "złym spojrzeniem", źle zaparzoną kawą czy sztuczkami pucybutów.Agnieszka Maury - dziennikarka, kulturoznawczyni, autorka bloga. Zawodowo związana z branżą koncertową, łączy podróżniczą pasję z miłością do muzyki. Od ponad ośmiu lat pisze i opowiada o Turcji - kraju, w którym niegdyś mieszkała i który od blisko dekady przemierza w każdej wolnej chwili wzdłuż i wszerz.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?