Kalabria i Basilicata Pascal Lajt Kraina niezliczonych plaż, figowej granity i olejku z bergamotkiKtóre hollywoodzkie filmy kręcono w wykutym w skale centrum Matery?W jakim mieście odbywa się słynny festiwal ostrej papryki?Gdzie znaleźć najpiękniejsze kalabryjskie plaże?Z czego słynie Riviera dei Cedri?Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz mało znane i fascynujące zakątki południowych Włoch!Kalabria, nazywana terra da scoprire, czyli "krainą do odkrycia" to kombinacja nienaruszonej natury z górami, pagórkami, turkusowym morzem, niezliczonymi plażami i malowniczymi wioskami. Można tu przenieść się w tajemniczy świat Mezzogiorno - autentycznego folkloru i kultury południa Włoch. Basilicata od starożytności związana jest z produkcją oliwek i uprawą winorośli. Warto tu odwiedzić przepiękne miasteczka - Materę i Marateę - oraz twierdzę w Acerenzie i pobliskie zamki.Dominika Friedrich autorka bloga Kalabria bocznymi drogamiTartufo di PizzoPizzo to kalabryjska stolica lodów. Klasyczne to tartufonero z orzechami laskowymi, ręcznie wymodelowane na kształt półkuli, z "sercem"z roztopionej gorzkiej czekolady, obtoczone w kakao i cukrze. Tych najlepszych i oryginalnych najlepiej spróbować w Gelateria Belvedere, działającej w Pizzo od 1901 r.
Skąd się wzięły czarne plaże?Jak przygotować się do wycieczki na Etnę?Co zjeść w locie?Jak uratować żółwia?Na mapie gastronomicznej Sycylii street food zajmuje szczególne miejsce. Wpisuje się w tradycję regionu, będąc alternatywą dla długich posiłków zarówno dla mieszkańców, jak i turystów odwiedzających tę część Włoch. Warto tu skorzystać z bogatej oferty pranzetti volanti (posiłków w locie) i stołować się na ulicy, w licznych rosticceriach, lokalach przy kioskach czy w smażalniach.Il cibo nelle mani to jedzenie na wynos w doskonałym wydaniu i wybornej oprawie. Wizytówką sycylijskiego street foodu jest pane con panele. Panelle to tradycyjne palermitańskie placuszki z mąki z ciecierzycy, smażone na oczach klientów, które można włożyć do świeżej bułki posypanej sezamem. W ofercie nie brakuje oczywiście najróżniejszych odmian pizzy oraz innych przysmaków serwowanych na zimno i ciepło o każdej porze dnia i nocy.Dominika Friedrich, autorka przewodnika oraz bloga Sycylia bocznymi drogami
Przewodnik podpowie, co warto zobaczyć, które plaże są najpiękniejsze i gdzie spróbować lokalnych specjałów. Z jego pomocą odkryjesz tę wyspę dla siebie. I będzie to urlop doskonały!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?