TA KSIĄŻKA WZIĘŁA SIĘ Z NIEZGODY. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych – degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji – pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany. Aleksander Baron – szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki Kiszonki i fermentacje. Łukasz Klesyk – dziennikarz kulinarny i alkoholowy, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów „Wino” i „Whisky”. Wódka jest naszym alkoholem narodowym. Ale, gdy chcemy o niej opowiedzieć, okazuje się, że wiemy tak niewiele. Smak, nuty zapachowe, temperatura, gatunki? Baron i Klesyk spieszą na ratunek. M O N I K A B R Z Y W C Z Y, redaktor naczelna magazynu „Usta” Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby zrobić to lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku? G I E N O M I E N T K I E W I C Z, promotor naturalnych smaków
Co 72 godziny jesz ściśle określone produkty! Przygotowanie posiłków na cały dzień zajmuje tylko około godzinę! Efekty widoczne już po 30 dniach! Największym wyzwaniem w walce z chorobami XXI wieku jest zastosowanie wiedzy teoretycznej w tworzeniu konkretnych dań. Co jeść? Kiedy? Jak często? To pytania, które zadają sobie osoby cierpiące na alergie, choroby z autoagresji (np. stwardnienie rozsiane, zespół przewlekłego zmęczenia, choroba Hashimoto, bielactwo, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca insulinozależna), choroby grzybicze, chorzy po zabiegach onkologicznych, z czasową nietolerancją pokarmową, rodzice dzieci autystycznych. Idealnym sposobem na pozbycie się wielu dolegliwości i wyciszenie organizmu jest unikatowa dieta rotacyjna według programu 6 kroków wyjścia z alergii. Bożena Kropka, dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia, jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej 3B: • bez glutenu • bez cukru • bez mleka Już dzisiaj rozpocznij swój program powrotu do zdrowia!
Twoja skóra jest sucha, a włosy łamliwe? Nie masz siły nawet na chwilę aktywności? Nie możesz się skoncentrować? Czujesz się jak przysłowiowy sopel lodu? Czy jest profilaktyka, którą możesz zastosować od dziś? Odpowiedź brzmi... Tak! Wystarczy wprowadzić nawet kilka sprawdzonych porad z tej książki, aby poczuć się lepiej już w ciągu kilku tygodni… Autor żyje z chorobą Hashimoto już ponad 17 lat! Stosuje sprawdzone programy diety, naturalnej suplementacji połączone z odpowiednią aktywnością i oczyszczaniem organizmu. W tym poradniku dzieli się praktyczną wiedzą i przedstawia porady, które sam stosuje. Dzięki nim zwalczysz większość dolegliwości, wstrzymując tym samym proces rozwoju choroby. Z książki dowiesz się, jak diagnozować i w naturalny sposób leczyć objawy choroby Hashimoto. Sprawdzisz, czy dieta bezglutenowa to faktycznie droga do poprawy twojego zdrowia. Nauczysz się, jak właściwie stosować suplementacje oraz jak pokonać stres i depresję. Poznasz tajniki zdrowej kuchni oraz siłę detoksu w chorobie Hashimoto. Twoja hormonalna nawigacja zacznie na nowo wzmacniać swoją moc! W książce znajdziesz też mnóstwo sprawdzonych przepysznych przepisów, które doskonale wpłyną na wzmocnienie twojej tarczycy oraz układu odpornościowego. Nie zwlekaj! Zatrzymaj Hashimoto!
Jaglany detoks stał się bestsellerem! Bo działa! Chciałbyś żyć aktywnie, a nie wiesz, od czego zacząć? Biegasz amatorsko, ale czujesz, że stać cię na więcej? Uprawiasz sport wyczynowo, ale chcesz poprawić wyniki? Dzięki tej książce dowiesz się, jak zacząć swoją przygodę z bieganiem. Znajdziesz tu niezbędnik detoksu biegacza, gotowe plany i harmonogramy detoksu, a także pyszne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Poznasz trzy style biegania! Marek w rytmie slow lub maszerując szybkim tempem Piotr amatorsko, ale konsekwentnie i konkretnie Dorota zawodowo i ekstremalnie, pokonując wszystkie bariery Rozpocznij swój własny bieg po zdrowie! Kasza jaglana jest fundamentem mojej codziennej diety, dlatego cieszę się, że taka książka pojawiła się na rynku. Mam nadzieję, że dla wielu będzie inspiracją do zmian i uświadomienia sobie, że jakość tego, co spożywamy, w dużej mierze determinuje nasz wynik na mecie. Mateusz Jasiński, trener biegania, ultramaratończyk, założyciel marki TrenerBiegania.plZobacz: Zeszyty, bruliony, inne artykuły papiernicze
Jak wieść zwyczajne życie i odnaleźć w nim szczęście? Jak wykorzystywać to, co najlepsze w idei hygge, dzień po dniu? Wciąż chcemy więcej mieć, wygodniej i ładniej żyć, cały czas próbujemy zostać lepszymi wersjami siebie, poprawiając wszystko od odcienia własnych zębów po ergonomię szafy. Szukamy mocnych doznań, nie zauważając urody małych rzeczy wokół. Ten klimat sprawia, że wielu z nas jest dziś wręcz sparaliżowanych lękiem przed byciem zwyczajnym człowiekiem. Agnieszka Burska-Wojtkuńska blogerka (Mrs. Polka Dot), socjolog i mama, przekonuje, że skandynawskie zjawiska hygge i lagom to więcej niż sezonowe mody, więcej niż świeczki i puchate koce. To idee, które pozwalają zwolnić, zadbać o relacje i dostrzec szczęście w codzienności. W tej książce znajdziesz zachętę do tego, by zacząć doceniać zwyczajność, być mamą bez kompleksów oraz cieszyć się każdą chwilą. Stworzysz nastrojowe dekoracje i wykorzystasz przepisy na jedzenie dające poczucie błogości. Bo życie to suma drobnych radości.
Gorąca buntowniczka i przystojny brat gwiazdy rocka. Czy mają szansę na wspólną przyszłość? Jason Stone nie chce dłużej żyć w cieniu swojego brata. Wyjeżdża do Sea Breeze, żeby odpocząć i oderwać się od nudnego życia. Na jego drodze pojawia się piękna Jess z kijem baseballowym w ręku. Jess jako córka striptizerki zawsze była zdana tylko na siebie. Po burzliwym związku dziewczyna postanawia skończyć szkołę i znaleźć pracę, by rozpocząć nowe życie. Wtedy poznaje Jasona Czy namiętność przezwycięży przeciwności losu?
Jaglany detoks stał się bestsellerem! Bo działa! • Chciałbyś żyć aktywnie, a nie wiesz, od czego zacząć? • Biegasz amatorsko, ale czujesz, że stać cię na więcej? • Uprawiasz sport wyczynowo, ale chcesz poprawić wyniki? Dzięki tej książce dowiesz się, jak zacząć swoją przygodę z bieganiem. Znajdziesz tu niezbędnik detoksu biegacza, gotowe plany i harmonogramy detoksu, a także pyszne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Poznasz trzy style biegania! Marek – w rytmie slow lub maszerując szybkim tempem Piotr – amatorsko, ale konsekwentnie i konkretnie Dorota – zawodowo i ekstremalnie, pokonując wszystkie bariery Rozpocznij swój własny bieg po zdrowie! Kasza jaglana jest fundamentem mojej codziennej diety, dlatego cieszę się, że taka książka pojawiła się na rynku. Mam nadzieję, że dla wielu będzie inspiracją do zmian i uświadomienia sobie, że jakość tego, co spożywamy, w dużej mierze determinuje nasz wynik na mecie. Mateusz Jasiński, trener biegania, ultramaratończyk, założyciel marki TrenerBiegania.pl
Lwów, czyli wielokulturowa przygoda. Po wyjeździe z Pascalem zaryczysz jak Lew!
Kto choć raz odwiedzi Lwów, ten zechce tam wrócić. Magnesem przyciągającym turystów są nie tylko piękne zabytki, ale również życzliwi ludzie, coraz lepsze restauracje, kawiarnie i galerie. Semper fidelis Rzeczypospolitej, o bogatym folklorze, ośrodek wielu kultur – to jeden z najwspanialszych symboli w dziejach Polski, a jednocześnie miasto zasłużone dla ukraińskiej niepodległości.
Rodzinna wycieczka w góry, weekendowy spływ kajakowy, wakacyjny rejs po jeziorze, a może wyprawa rowerowa? Polska z pasją zainspiruje cię do aktywnego spędzenia czasu.
2 w 1, czyli poradnik i przewodnik napisany przez specjalistów podpowie
- jak bezpiecznie zaplanować wyjazd
- jaki wybrać sprzęt
- gdzie pojechać
Mocne wrażenia i ciekawe przeżycia czekają na ciebie i twoich najbliższych!
Jedzenie nie powinno i nie może wywoływać w nas ciągłego niepokoju i poczucia winy. W świecie, w którym jedzenie stało się fetyszem i rodzajem religii, a zaburzenia odżywiania są normą u kobiet i mężczyzn, warto ostudzić temperaturę. Ta książka uspokaja nastroje.Autorki (znana dietetyczka i dziennikarka), biorą na warsztat mity dotyczące właściwego odżywiania. Czy gluten naprawdę szkodzi? Dlaczego nie możemy schudnąć? Czy warto robić detoks?To ogromna przyjemność czytać zapis błyskotliwego dialogu mądrych kobiet, odnoszących się do świata ze zdrowym dystansem i szanujących życiowe wybory innych. Jest to książka dla wszystkich tych, którzy chcą w mądrzejszy sposób decydować o swoim życiu. Tomasz SobierajskiEverything in moderation: wszystko z umiarem mawiał mój szkocki teść za Markiem Twainem. Dziewczyny potrafią przekuć tę maksymę w fascynującą opowieść o tym, co i jak powinniśmy jeść. Agnieszka Piskałą A jest arcyinteligentną osobą z dużym poczuciem humoru i dystansem do świętych praw dietetyki. Krystyna Romanowska ma zdrowy rozsądek i pazur. Monika ZamachowskaAgnieszka Piskała ma wyjątkowy talent. Jako dietetyk nie tylko zna się na rzeczy, ale potrafi kapitalnie przekonać do siebie. Jej się po prostu ufa. Michał Olszański
Chciałabyś wyjechać w podróż marzeń, ale nie wiesz od czego zacząć?
Ta książka pomoże ci oswoić strachy i straszki. Dowiesz się jak:
• podróżować solo,
• dobrze się spakować (i czy 20 dkg robi wielką różnicę),
• poradzić sobie w miejscach, w których kwitnie seksturystyka,
• nie zostać w drodze bez dachu nad głową i szukać taniego noclegu w drogich miejscach,
• zapewnić sobie bezpieczeństwo (i dlaczego kobieta nie popada w tarapaty tak szybko jak mężczyzna).
Marzena Filipczak, doświadczona podróżniczka, zdradza także, dlaczego nie wyjeżdża z domu bez piłeczki pingpongowej i wachlarza, czy zawsze warto ufać intuicji oraz jak wrócić z podróży bez męża. Rozważnie i romantycznie to inspirujący, a jednocześnie praktyczny poradnik, który obok portfela i paszportu powinien znaleźć się w bagażu każdej podróżującej kobiety. Czytaj, odważ się i… jedź!
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów powraca z nowymi inspiracjami. Tym razem postanowiła przyrządzić różę. Czy królowa kwiatów może być nie tylko smacznym dodatkiem kulinarnym, ale i ekskluzywnym surowcem kosmetycznym? Oczywiście, że tak! Różane przepisy to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zakochaj się w różanym balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!
Jezioro Zegrzyńskie
Wzdłuż Wisły
Park Szczęśliwicki
Kampinoski Park Narodowy
Wilanów
Tarchomin
Rowerem przez Warszawę
Świat kręci się wokół stolicy! Wskakuj na BAJKa i poczuj świat wszystkimi zmysłami. Rower jest niezależny, szybki, zdrowy, tani i demokratyczny. Górski, szosowy, crossowy i trekkingowy. Rower po prostu sprawia przyjemność! Z Pascalem będzie ona jeszcze większa. Tego przewodnika się nie czyta, (z) tym przewodnikiem się jedzie!
Która stolica ma problem ze zdrowiem?Gdzie kręcono film Mamma Mia?Która plaża jest odludna?Aż trudno uwierzyć, ale na Skiathos jest prawie 60 plaż! Niektóre tłumne i popularne, inne maleńkie, ciche i nieznane, wszystkie bardzo piękne. Do niedawna wyspa pokryta była bujnymi lasami sosnowymi, ale kilka lat temu zostały one zdziesiątkowane przez pożary. Dopływając do wybrzeży Skiathos, nadal jednak można poczuć woń żywicy niosącej się daleko w morze. Na wyspie jest jedno miasteczko z prawdziwego zdarzenia. Wzdłuż południowego wybrzeża ciągną się osady turystyczne i prywatne posiadłości. Północne wybrzeże jest dla kontrastu skaliste, dzikie i niedostępne. W interiorze kryją się bizantyjskie monastyry otoczone tylko głośnymi orkiestrami cykad.
- Gdzie spróbować pieczonych na grillu sardynek?- Gdzie posłuchać prawdziwego fado?- Kiedy jechać na słynne targowisko Feira de Barcelos?- W którym klasztorze przez kuchnię przepływa rzeka?Portugalia, czyli nowe spojrzenie na zachodnie rubieże Europy. Po wyjeździe z Pascalem odnajdziesz swój Przylądek Dobrej Nadziei. Przewodnik po Portugalii powinien zacząć się od ostrzeżenia: Uwaga! W tym kraju można się zakochać! Stanowi on kompilację tradycji i nowoczesności, pięknych krajobrazów i nowoczesnej infrastruktury. Poszukujący zabawy turyści doskonale poczują się w barach, klubach i dyskotekach Algarve, Lizbony czy Porto. Ci, którzy pragną spokoju odnajdą go w górach, w małych hotelikach w winnicach doliny Douro czy też bajkowych miasteczkach Alentejo. Różnorodność i bogactwo kultury tego niewielkiego kraju zaskakuje. Jednocześnie, podróżując po nim, czuje się pewną spoistość, jedność.Sławomir Adamczak, podróżnik, autor przewodników turystycznych.
szparagi • pomidor • brukselka • bakłażan • papryka • pietruszka • cebula fasolka szparagowa • ogórek
Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.
100 przepisów na potrawy bezmięsne • wersje wegańskie i bez glutenu
Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a
Gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Zwłaszcza gdy do dyspozycji masz świeże warzywa. Dominika wie, jak przyrządzić jarzyny, by nabrały wdzięku i zaciekawiły podniebienie. Grillowana fasolka szparagowa z kopytkami, słodka marchewka zestawiona z egzotycznymi wodorostami, chłodnik z małosolnych ogórków z awokado – to zaledwie kilka prostych pomysłów, które aż się proszą, żeby je wypróbować.
Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek kulinarnych i bloga Minta Eats
Kto pierwszy powinien podać rękę na powitanie? Jak zachować się na spotkaniu biznesowym? Co można na własny temat udostępniać w internecie? W jaki sposób wybrnąć z popełnionych gaf? Jak wychować małą damę i młodego dżentelmana? Profesjonalne rady Małgorzaty Rozenek pomogą ci w okiełznaniu zawiłych zasad, nakazów i reguł rządzącymi konwenansami. Savoir-vivre to trudna sztuka. Dzięki temu poradnikowi, już nigdy nie popełnić faux pas.
Wybierz się w podróż po kuchni greckiej! George, nazwany jednym z 40 najlepszych kucharzy świata, pokaże ci prawdziwą kuchnię grecką... z twistem! Tradycyjne receptury wzbogacił szczyptą nowych smaków! Takim oto sposobem spróbujesz koktajl baklawa, keftedes z cukinii, jagnięcinę z miso czy arbuza z ouzo. Czas na wielką, grecką ucztę!
Jaglany Detoks. Kolejny krok to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część - Jaglany Detoks przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Indie: nieustanne odkrywanie i radość nieoczekiwanego. W chwili, gdy najmniej się tego spodziewasz, możesz stanąć twarzą w twarz z sytuacjami, które zmienią sposób, w jaki patrzysz na świat.
SARINA SINGH, AUTORKA PRZEWODNIKA
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?