Pierwszy w Polsce praktyczny przewodnik po chorobach i stanach patologicznych występujących u zwierząt łownych. Książka została opracowana przez naukowców ze Słowacji, Czech i Polski. Zawiera przystępne opisy wraz z kolorowymi zdjęciami oraz czytelne informacje o przydatności dziczyzny do spożycia.
Gorąco polecam tę publikację wszystkim myśliwym, a w szczególności tym, którzy dokonują oceny tusz po odstrzale lub prowadzą punkty skupu.
Z przedmowy Przewodniczącego Zarządu Głównego PZŁ – Łowczego Krajowego dr. Lecha Blocha
Jedna z najważniejszych zalet książki to bogata ilustracja fotograficzna przypadków chorobowych, obejmująca dokumentację zmian makroskopowych przyżyciowych oraz pośmiertnych.
Z recenzji dr. hab. Mirosława Karpińskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Reprint książki wyznaczającej kanon szkolenia wyżłów. Zawiera wiele pożytecznych i aktualnych do dziś informacji wynikających z praktyki znanego i cenionego kynologa.
Nowa książka Andrzeja G. Kruszewicza, znanego ornitologa, podróżnika, naukowca i wieloletniego dyrektora Miejskiego Ogrodu Zoologicznego w Warszawie, a także myśliwego.
Publikacja opisuje szeroko pojęte relacje ludzi i zwierząt, zwłaszcza w kontekście wzajemnych zależności oraz naszych postaw wobec świata natury. Czytelnik znajdzie w niej rozdziały poświęcone zwierzętom: domowym, gospodarskim, dzikim, laboratoryjnym i trzymanym dla rozrywki, a także problemom gospodarowania przez człowieka zasobami przyrody, m.in. związanym z łowiectwem i rybołówstwem. Autor przybliża tajniki funkcjonowania ogrodów zoologicznych, przytacza interesujące i nieraz szokujące dane oraz prezentuje doświadczenia zebrane podczas swojej pracy, w tym anegdoty ze swego życia i licznych podróży. Nie stroni od gorzkich uwag pod adresem każdej grupy społecznej, zarówno myśliwych, jak i ekologów czy wegetarian. Podkreśla, że w szerokiej działalności człowieka istnieje „tylko jeden wyjątek, który wymaga zjednoczenia wszystkich ludzi – ochrona przyrody!”.
„Ludzie utracili więź ze zwierzętami. Nigdy żadnego nie zabili, nie wypatroszyli i nie oskórowali. Nigdy też nie byli na polowaniu i w większości przypadków nigdy nie hodowali żadnego stworzenia dla mięsa. Ci ludzie i ich dzieci widzą w supermarketach rozpłatane indyki, poćwiartowane kurczaki, kurze wątroby i indycze żołądki, ale zabicie zwierzęcia jest przez nich postrzegane jako okrutne, a łowiectwo w ich mniemaniu to bestialstwo”.
„Widziałem rozładunek świń, krów, byków, owiec i cieląt, a także ich ubój oraz dalsze etapy obróbki. (…) Widywałem również fermy świń, bydła i duże kurniki. I nie pojmuję, jak rozumny człowiek mógł doprowadzić do czegoś takiego!”.
W myśl polskiej tradycji i zgodnie ze zwyczajami łowieckimi trofea zawsze stanowiły i stanowią ważną część kultury i rytuału myśliwskiego.
Są jednocześnie przedmiotem chwały i dumy, zwłaszcza jeśli stanowią odpowiednio przygotowane i wyeksponowane zbiory.
Przepisy zobowiązują każdego myśliwego (selekcjonera) do przedstawienia trofeów komisji wyceny, a ta weryfikuje je według kryteriów prawidłowości pozyskania. Preparowanie trofeów łowieckich stało się więc, obok pożytecznego hobby, obowiązkiem myśliwego.
Dla myśliwego, przyrodnika, popularyzatora i naukowca zajmującego się tą dziedziną wiedzy ważne jest prawidłowe postępowanie z ubitą zwierzyną, a także troska o właściwe spreparowanie zdobytego trofeum i jego opisanie. Jest to także wyraz hołdu składanego przyrodzie za doznania i przeżycia umożliwiające lokalizację miejsca i czasu przygody łowieckiej.
Kolejne, szóste znacznie poszerzone wydanie poradnika pt. „Trofea łowieckie", jest rezultatem wieloletniej praktyki autora jako myśliwego i preparatora, a także uwag Czytelników.
Świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) to najnowsza publikacja poświęcona kompleksowej uprawie nowego gatunku krzewów owocowych w Polsce. W książce autorzy analizują sytuację na światowym rynku świdośliwy olcholistnej z przedstawieniem perspektyw dotyczących uprawy tego gatunku w Polsce i za granicą.Zawiera charakterystykę odmian, zalecenia dotyczące agrotechniki, nawożenia, ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami, jak również zbioru i zbytu owoców.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?