W przyrodzie nie ma nic bezużytecznego
Klaudiusz Galen
Zdarzają się sytuacje, kiedy nagle zachodzi potrzeba udzielenia pierwszej pomocy w wyniku wypadku lub szybkiego i skutecznego leczenia choroby, która pojawiła się niespodziewanie. I często bywa tak, że nie mamy pod ręką niezbędnych w takich sytuacjach leków czy środków medycznych, a najbliższa apteka znajduje się zbyt daleko. Co wtedy robić? Można spróbować wybrnąć z kłopotu, wykorzystując to, co akurat mamy pod ręką… W naszym otoczeniu znajduje się wiele różnych przedmiotów i rzeczy, które w razie potrzeby można z powodzeniem wykorzystać nie tylko zgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem, ale również w udzielaniu pierwszej pomocy i leczeniu rozmaitych urazów czy dolegliwości. Mogą to być: zwykłe mydło, stare gazety, woda, a nawet papier toaletowy. W kuchni, gdzie przechowywane są różne kasze, napoje, przyprawy i inne produkty spożywcze, znajdziesz nie tylko to, co zaspokoi głód, ale również podstawowe składniki, z których szybko można przygotować proste środki lecznicze. Niejednokrotnie potrafią one przynieść ulgę nawet szybciej niż leki apteczne – i to bez niepożądanych skutków ubocznych. Natura jest przyczyną chorób i jednocześnie zapewnia sposoby ich leczenia Paracelsus Nie jest tajemnicą, że coraz częściej nie przepada się za wizytami u lekarzy – zarówno z powodu braku zaangażowania samych lekarzy, jak i przez niekończące się kolejki w przychodniach. Dlatego porady zawarte w tej książce, dotyczące przygotowania i praktycznego stosowania prostych i łatwo dostępnych środków leczniczych, z pewnością zainteresują również tych, którzy wolą leczyć się samodzielnie.
Właśnie przede wszystkim dla takich osób przeznaczona jest ta książka!
W książce Ziołowe pogotowie autor przygotowuje nas na niespodziewane zdarzenia związane z nagłymi dolegliwościami i uczy, jak sobie z nimi poradzić zarówno w domowych warunkach, ale również, kiedy jesteśmy z daleka od cywilizacji. Książka zawiera opisy ponad 40 gatunków roślin leczniczych, a autor wykorzystując ich właściwości oferuje przepisy na prawie każdą „okazję”: skaleczenia, siniaki, skręcenia, dolegliwości jelitowe, bóle głowy i zębów, ukąszenia owadów i wiele innych. Podkreśla również, że wszystkie te dolegliwości można skutecznie leczyć bez „chemii”, stosując wyłącznie naturalne, niedrogie środki. Z książki dowiemy się również: - O jakiej porze roku spacery po lesie są zalecane osobom cierpiącym na astmę, alergie i choroby serca? - Co zrobić, jeśli zatrują cię niejadalne lub trujące jagody? - Jakie rośliny pomogą chronić cię przed ukąszeniami kleszczy oraz atakami os i pszczół? - Jaka jest różnica w przygotowaniu naparu i odwaru? Uwaga: takie rośliny jak, barszcz Sosnowskiego, dyptam jesionolistny, dziki pasternak, mogą spowodować dotkliwe oparzenia.
"Najnowsze badania archeologiczne wykazują, że kury mogły zostać udomowione około 5000 lat temu w Azji Południowo-Wschodniej. Od tamtego czasu aż do dziś ludzie aktywnie wykorzystują niesamowity produkt jakim są jaja. Spożywają je na surowo i po obróbce cieplnej, oddzielnie i jako część innych potraw.
Jaja kurze są nie tylko bardzo wartościowym produktem spożywczym i dietetycznym, ale także prostym i podręcznym środkiem terapeutycznym na wiele dolegliwości. Ich lecznicze właściwości znajdują potwierdzenie w wielowiekowych doświadczeniach ludowych, ale też we współczesnych badaniach naukowych.
Mają tak liczne i niesamowite właściwości, że bez przesady można powiedzieć, że są prawdziwym cudem natury – leczą dosłownie wszystko. Skorupki jaj zawierają wiele ważnych makro- i mikrolementów, takich jak wapń, fosfor, magnez, selen, miedź, cynk, siarka, żelazo, mangan i inne – w sumie 27 pierwiastków! Szczególnie ważna jest znaczna zawartość krzemu i molibdenu.
Z książki dowiesz się jak sporządzać lecznicze mieszanki do naturalnych kuracji i jak je stosować np.: do ran i otarć, w przypadku łuszczenia się skóry i łysienia czy zaburzeń hormonalnych i utraty męskiej witalności, a także w leczeniu gorączki i chorób narządów wewnętrznych.
Uzyskasz również między innymi odpowiedzi na pytania:
- Ile jajek dziennie możesz zjeść?
- Jakie jajka są zdrowsze: surowe, gotowane, sadzone czy omlet?
- Czy jajka mogą podnieść poziom cholesterolu?
- Jak sprawdzić jakość produktu?"
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?