Jaka jest najstarsza rasa psów?
Czy są psy, które nie szczekają?
Czy rasa ma wpływ na charakter psa?
Jak oduczyć psa skakania na ludzi?
Jak przyzwyczaić szczeniaka do wizyt w lecznicy?
Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w naszym poradniku. Warto lepiej poznać swojego najlepszego czworonożnego kompana.
Untitled document W naturze kwitnie mnóstwo roślin. Jedne przyciągają nasz wzrok już z daleka, nad innymi trzeba się pochylić, by dostrzec ich niezwykłą urodę. Nie musisz być specjalistą botanikiem, by umieć je rozpoznać. Dzięki temu atlasowi szybko i bezbłędnie nazwiesz dzikie kwiaty.W atlasie znajdziesz 200 najbardziej popularnych i najciekawszych gatunków roślin spotykanych w Polsce, na łąkach, w lasach i nad wodą.Spotkane na wyprawie przyrodniczej rośliny bez wysiłku porównasz z efektownymi i wyrazistymi fotografiami kwiatów.Z opisu dowiesz się o innych cechach botanicznych rośliny, jej biologii, rozmieszczeniu w Polsce i znaczeniu dla człowieka.Dzięki piktogramom już na pierwszy rzut oka dowiesz się, czy masz do czynienia z rośliną chronioną, a może trującą, leczniczą albo przybyłą do nas z odległych rejonów świata.Ekstra: klucz do oznaczania dzikich roślin
Ryby są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki. Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone skuszą każdego miłośnika dobrego jedzenia.
Mistrzowie kuchni zdradzają tajniki swojej sztuki w sposób prosty, a zarazem szczegółowy, krok po kroku. Z tej książki dowiesz się, jak filetować ryby, jak je przyrządzać na różne sposoby, jak unikać błędów. Poznasz przepisy na 80 potraw z ryb, krabów i małży. Sprawdź jak przyrządzić doskonałego karpia w galarecie, wyjątkowy suflet z sandacza, zaskakujące smakiem ragout z karasia czy wykwintny tatar z łososia.
Lubisz dania rybne? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne przepisy kulinarne na potrawy z ryb. Na co dzień i od święta.
Przewodnik dobrego ogrodnika.
Każdy ogrodnik chce, by jego ogród był zadbany, a rośliny zdrowe i efektowne. Jak to zrobić? Trzeba być systematycznym, pamiętać, że rośliny stale potrzebują naszej opieki oraz że wszystkie prace należy wykonywać w ściśle określonych porach roku i zgodnie z regułami. Tylko tyle i aż tyle.
„Piękny trawnik” – poradnik zakładania i pielęgnacji Zadbany trawnik jest najpiękniejszą ozdobą ogrodu, jego wizytówką, dumą ogrodnika. Czy jest trudny w założeniu? Co zrobić, by był intensywnie zielony? Książka "Piękny trawnik" to jedyny poradnik na rynku zawierający kompletny zestaw informacji przydatnych dla ogrodnika amatora, który chciałby założyć trawnik i umiejętnie go pielęgnować.
Autorzy, specjaliści od zakładania i pielęgnacji trawników, wiedzą o nich wszystko. Zdradzają tajniki przygotowania podłoża, doboru odpowiednich mieszanek, dawkowania nawozów, sposobu podlewania, koszenia i przewietrzania oraz walki z chorobami i szkodnikami.
Uzupełnieniem poradnika jest katalog najpopularniejszych gatunków traw polecanych do polskich warunków i roślin, które mogą zastąpić trawnik oraz kalendarz prac i zestawienia pomocne w pielęgnacji.
Przeczytaj, a trawnik nie będzie miał przed Tobą tajemnic
Dziczyzna słusznie uchodzi za kulinarny przysmak. Dobrze przyrządzony comber sarni, golonka z dzika czy dzika kaczka faszerowana są doskonałe ? kruche, delikatne, aromatyczne. Przygotowanie potraw z dziczyzny nie jest trudne, ale wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, dlatego dobrze skorzystać z rad i wskazówek doświadczonych mistrzów kuchni, znawców dziczyzny.
W tej książce znajdziesz nie tylko 60 niezawodnych przepisów ? opisanych krok po kroku ? ale również propozycje, jak skomponować ucztę z dziczyzny i grzybów leśnych. Dowiesz się, jakie dodatki najlepiej pasują do dań ze zwierzyny płowej i czarnej, czym należy uzupełnić menu, by smakowało wybornie i jaki deser z leśnych owoców podać na zakończenie biesiadowania.
Masz ochotę na wykwitną dziczyznę? Wypróbuj sprawdzone przepisy i odkryj niecodzienne rozkosze podniebienia. Na co dzień i od święta.
Skorzystaj z porad i wprowadź kolor do ogrodu Dlaczego warto założyć ogród kwiatowy? Powodów jest wiele: zachwyca pięknymi barwami prawie przez cały sezon, nie jest trudny w założeniu i pielęgnacji, a dodatkowo co roku możemy go zmieniać, tworząc nowe, oryginalne kompozycje kolorystyczne.
Poradnik ?Ogród kwiatowy? jest niezastąpionym źródłem wiedzy o roślinach kwitnących.
Dowiesz się z niego:
? jak dobierać gatunki, by w ogrodzie zawsze coś kwitło,
? jak planować rabaty,
? jak sadzić i pielęgnować rośliny.
Część katalogowa zawiera zdjęcia i opisy 102 gatunków kwitnących roślin cebulowych, jednorocznych oraz bylin polecanych do polskich ogrodów. Wyszukiwanie odpowiednich roślin ułatwiają zestawienia oraz indeks nazw.
Najpiękniejsze kwiaty do twojego ogrodu Kwiaty cebulowe i jednoroczne to nie tylko zwiastuny wiosny, lecz także symbole pełni lata i znaki nadchodzącej jesieni. Tylko one zdobią ogród we wszystkich porach roku.
Wśród 150 opisanych roślin szybko odszukasz gatunki i odmiany najlepiej pasujące do warunków w twoim ogrodzie. W opisie oprócz zdjęcia znajdziesz wszystkie potrzebne informacje: o terminie kwitnienia, wymaganiach, sposobie pielęgnacji, a także ciekawostki i porady.
Skorzystaj z katalogu, dobierz najlepsze gatunki i ciesz się wszystkimi kolorami tęczy oraz feerią zapachów.
Posadź kwiaty i odmień swój ogród!
propolis pyłek wosk
Jak najlepiej wykorzystać zalety miodu i innych produktów pszczelich? Miód jest smaczny i zdrowy – to wiadomo od wieków. Inne produkty pszczele, takie jak kit pszczeli, czyli propolis, pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko czy wosk, też mają niezrównane właściwości odżywcze i lecznicze. Warto je poznać i skorzystać z ich mocy.
Nasz poradnik dostarcza wiedzy o pozyskiwaniu produktów pszczelich w pasiece, ich przerobie, zastosowaniu i leczniczym działaniu. Znajdziesz tu wiele przepisów, rad i inspiracji.
Przeczytaj i zrób samodzielne:
· miód z mleczkiem pszczelim i pyłkiem,
· wyciąg z propolisu, krople i maść,
· miód pitny i likiery z miodem,
· miód z orzechami lub innymi dodatkami,
· ocet miodowy,
· a także naturalne kosmetyki z produktów pszczelich, świece i figurki z wosku pszczelego.
Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał – zawsze świeży, bez konserwantów.
Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki zrobiliśmy sami.
Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie krowiego, koziego i owczego mleka. Pozwolą one we własnej kuchni zrobić m.in.:
• twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel
• bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę
• ser monastyrski i ser piwny
• sery pleśniowe – brie, camembert, roquefort
• sery półtwarde i twarde – tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan
• śmietanę i masło
• zsiadłe mleko, jogurt i kefir
Ponadto: wszystko na temat mleka, wyposażenie serowni, ogólne zasady wytwarzania serów, tajniki obróbki skrzepu, przyczyny powstawania wad serów
Praktyczny poradnik dla domowych serowarów.
Druga książka z nowej serii Doroty Sumińskiej przygotowanej przez MULTICO O.W. Zawiera felietony o kociej tematyce publikowane w prasie w ostatnich latach.
Autorka opisuje w nich różne rasy, kocie zwyczaje, radzi, jak dbać o swojego pupila, szczególnie wiele miejsca poświęcając zdrowiu. Z zacięciem wyjaśnia wiele problemów, napotykAnych przez posiadaczy kotów, a jednocześnie uczy czułości i zrozumienia dla swoich podopiecznych.
„Co warto wiedzieć o kocie” jest wspaniałą lekturą, a zarazem poradnikiem dla wszystkich kociarzy.
Jak przyrządzić wyśmienite domowe wędliny z różnych rodzajów mięsa? Prawidłowe przyrządzanie, przyprawianie, peklowanie, wędzenie i dojrzewanie takich specjałów, jak szynka, boczek czy kiełbasa kryje wiele tajemnic. Ta książka odkrywa je przed Tobą.
Przeczytaj i wypróbuj! Zacznij odżywiać się zdrowo i smacznie.
• Jakie mięso wybrać na domowe wyroby
• Jakim sposobem przyrządzić smakowitą wędzonkę, szynkę czy kiełbasę
• Jak dojrzewać i przechowywać wędliny trwałe
• 60 sprawdzonych przepisów na szynki, boczki, kiełbasy surowe, salami, metki, kiełbasy myśliwskie, serwolatki, kaszanki, wątrobianki, salcesony, pasztety
Zostań ekspertem wyrobu domowych wędlin!
Czy wiesz, że najlepszą formą nauki jest dobra zabawa? W poradniku znajdziesz propozycje gier i zabaw dostosowanych do możliwości i potrzeb dzieci w wieku od trzech do sześciu lat. Poznaj 365 zabaw, które:
*pomagają ćwiczyć pamięć, umiejętność logicznego myślenia i zdolność koncentracji
*pobudzają chęć poznawania otaczającego świata i wyrażania własnych emocji
*uczą cierpliwości i działania w zespole
*przygotowują do nauki czytania i pisania
Eleganckie i zwiewne, niewymagające i odporne ? trawy to uniwersalne rośliny ozdobne nadające się do każdego ogrodu. Są łatwe w uprawie i mają mnóstwo zastosowań.
Poradnik ?Trawy ozdobne? jest niezastąpionym źródłem wiedzy o tych modnych roślinach.
Ogrodnicy rozpoczynający swoją przygodę z trawami znajdą w nim informacje o ich budowie, sposobach wykorzystania w ogrodzie, zasadach komponowania z innymi roślinami, wymaganiach oraz pielęgnacji.
Część katalogowa zawiera zdjęcia wraz z krótkimi opisami 56 gatunków i odmian traw polecanych do polskich ogrodów. Wyszukiwanie odpowiednich roślin ułatwiają zestawienia oraz indeks nazw.
Zobacz, jakie są zwiewne i delikatne.
Jak przyrządzić smakowite potrawy na ognisku? Trzask płonącego drewna, zapach dymu i smakowitych potraw w każdym wywołuje pozytywne skojarzenia. Ale gotowanie w plenerze to coś więcej. To znakomita okazja do aktywnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Warto poznać oryginalne sposoby przyrządzania smakołyków na ognisku. Spróbuj przygotować wyjątkowy posiłek na świeżym powietrzu. Przekonaj się, że najprostsza potrawa smakuje wybornie pod gołym niebem.
Przeczytaj i wypróbuj!
• Jak przygotować, podtrzymać i bezpiecznie zgasić ognisko
• Jakie garnki i inne akcesoria mogą się przydać
• Jak najlepiej piec w żarze i nad żarem
• Jak gotować i piec na ogniu
• 60 oryginalnych przepisów kuchni plenerowej
Teraz już wiesz, co jest potrzebne do gotowania w plenerze. Zaproś przyjaciół i do dzieła!
Wiele pomysłów na ciekawe ozdoby i praktyczne sprzęty. Ławeczka? Altanka? Skrzynia na narzędzia? A może wigwam dla dzieci albo komplet rosnących mebli ogrodowych? Z wikliny można upleść prawie wszystko. Warto spróbować własnymi rękami wyczarować oryginalne, ciekawe albo praktyczne elementy dekoracyjne ogrodu. Wystarczy pozyskać dobry materiał, przeczytać sprawdzone rady i do dzieła!
Doświadczeni praktycy wikliniarstwa zdradzają tajemnice udanych splotów, dzielą się wiedzą o technikach i sprawdzonych sposobach. Poznaj je, a osiągniesz mistrzostwo. Wikliniarstwo to prawdziwy powrót do natury i tradycji. Ożywia wyobraźnię, usprawnia manualnie, relaksuje. To pomysł na wspólne i twórcze spędzanie czasu z rodziną.
Zanim zaczniesz pleść, dowiedz się:
*jakie gatunki wierzby są najlepsze na plecionki
*jak zbierać, sortować i magazynować wiklinę
*jakie są podstawowe techniki splotu
*jak tworzyć żywe, rosnące meble ogrodowe
Na ponad 120 barwnych zdjęciach i 160 rysunkach poznasz najróżniejsze pomysły na wykorzystanie wikliny. Daj się zainspirować i pleć!
100 kamieni, które uzdrawiają i korzystnie wpływają na samopoczucie Przewodnik dla kolekcjonerów i amatorów zastosowań kryształów. Pomaga poznać ich właściwości fizyczne i uzdrawiające. Zawiera zestawienie minerałów według barw oraz galerię kryształów, liczącą ponad 100 spośród tych niezwykłych wytworów przyrody. Minerały ziemskie zostały przypisane do dwudziestu grup barwnych. Każda z grup jest wyczerpująco opisana pod względem znaczenia i właściwości uzdrawiających. Opisy pomagają poznać znaczenie każdego promienia barwnego oraz kryształów z nim powiązanych. Szczegółowe informacje o pochodzeniu i występowaniu kamieni są wzbogacone o praktyczne rady na temat stosowania kryształów w procesie uzdrawiania oraz o ich dobroczynny wpływ na umysł, ciało i duszę. Świetne ilustracje wydrukowane na głęboko czarnym tle w pełni pokazują naturalny wygląd i urodę każdego z kryształów. Czytelny układ książki sprawi, że łatwo dotrzesz do szukanych informacji. Zostań ekspertem. Spróbuj samodzielne sprawdzić moc uzdrawiania kryształami.
Untitled document""Fotografujemy ptaki"" to poradnik fotograficzny, album z fascynującymi zdjęciami i jednocześnie barwna opowieść o ptakach, pasji ich poznawania i przygodzie poszukiwania. Autorzy, znani i cenieni fotograficy, wiedzą o ptakach prawie wszystko i jak mało kto potrafią o nich opowiadać. Podglądamy wraz z nimi rzadkie gatunki w leśnych ostępach a i te pospolite, na podwórkach i w ogrodach. Poznajemy zwyczaje ptaków, ich środowisko życia oraz sposoby podchodzenia niewyrządzające im krzywdy. I oczywiście uczymy się robić dobre zdjęcia. Autorzy radzą m.in., jaki kupić aparat i obiektywy, ile trzeba mieć kart pamięci i baterii, a także, jak naświetlać, celować i kiedy używać stabilizacji obrazu. Książka jest skarbnicą porad i kopalnią wiedzy - zawodowcy odkryją w niej tajemnice warsztatu mistrzów, a amatorzy znajdą wskazówki, jak robić zdjęcia ptaków, nawet z okna własnego domu. Przeczytaj, obejrzyj i ruszaj z aparatem na łowy!
"Róże w ogrodzie" to bogato ilustrowany przewodnik po królestwie róż - najszlachetniejszych roślin ogrodowych. Prezentuje 150 najciekawszych odmian róż dostępnych w Polsce i dobrze znoszących nasze warunki klimatyczne. Opisuje zasady cięcia, podlewania i nawożenia, a także komponowania z innymi roślinami oraz ochrony przed chorobami i szkodnikami.
Na świecie hodowanych jest ponad 30 tys. odmian róż. Sztuką jest wybrać te piękne i jednocześnie odporne. W tym przewodniku znajdziesz wszystkie potrzebne informacje.
Jak wędzić, grillować, marynować ryby? Świeżo wędzone ryby mają niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy trafią na talerz jeszcze gorące. Marynowanie ryb to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu rybom smażonym, pieczonym czy grillowanym. Dobrze przygotowana ryba z własnego grilla może być najlepsza na świecie! Warto poznać też sprawdzone zasady i przepisy na przechowywanie ryb w zalewie octowej.
Przeczytaj, zobacz i wypróbuj!
* Czytelne opisy typów wędzarni i ich budowy
* Przejrzyste zasady wyboru i przygotowania ryb do wędzenia
* Metody wędzenia i wybór właściwego drewna
* Wszystko o prawidłowym grillowaniu i marynowaniu ryb
* 25 niezawodnych przepisów na pyszne ryby i sosy do nich.
Dla początkujących i doświadczonych amatorów zdrowego i smacznego jedzenia!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?