W książce Choroby układu oddechowego psów i kotów Lynelle R. Johnson, uznana na całym świecie specjalistka, prezentuje niezbędną wiedzę z zakresu chorób układu oddechowego u małych zwierząt. W swoim opracowaniu szczególną uwagę poświęciła etiologii wybranych jednostek chorobowych oraz najczęściej wykonywanym badaniom klinicznym i ich wynikom. W pierwszych rozdziałach książki znajduje się opis zagadnień związanych z umiejscowieniem procesu chorobowego oraz stosowanymi metodami diagnostycznymi i terapeutycznymi. Najważniejszą część podręcznika stanowi jednak dokładny opis szeregu jednostek chorobowych – chorób jamy nosowej, dróg oddechowych, tkanki śródmiąższowej płuc, opłucnej, śródpiersia oraz zaburzeń naczyniowych, pogrupowanych zgodnie z ich etiologią. Dzięki takiej konstrukcji prezentowany podręcznik będzie nieocenioną pomocą w codziennej praktyce weterynaryjnej w czasie tworzenia optymalnego planu postępowania diagnostycznego i układania odpowiedniego schematu leczenia. A studentom medycyny weterynaryjnej na pewno ułatwi zrozumienie i przyswojenie zaprezentowanych wiadomości.
Dzięki książce Choroby układu oddechowego u psów i kotów:
dowiesz się, jak rozpoznawać i leczyć choroby układu oddechowego u małych zwierząt, oraz jakie zależności zachodzą pomiędzy poszczególnymi jednostkami chorobowymi a fizjologią i anatomią układu oddechowego,
nauczysz się szybko lokalizować procesy chorobowe i poznasz metody diagnostyczne stosowane w ich rozpoznawaniu,
nabierzesz pewności w postępowaniu diagnostycznym i terapeutycznym u psów i kotów z zaburzeniami ze strony układu oddechowego.
W tym praktycznym poradniku przedstawiono skuteczne, naturalne metody samoleczenia wielu powszechnych dolegliwości, w oparciu o medycynę chińską. Książka zawiera przejrzyste opisy prostych ćwiczeń, które nie wymagają żadnego oprzyrządowania i opierają się na regulowaniu oraz stymulowaniu przepływu energii witalnej w systemie kanałów energetycznych w ciele człowieka. Ćwiczenia te nie tylko sprzyjają zachowaniu zdrowia, ale pomagają też w przypadku chorób krążenia, zaburzeń trawienia, chorób dróg oddechowych, zaburzeń wzroku i słuchu, osłabienia zdolności intelektualnej, napięcia emocjonalnego, ogólnego spadku witalności i wielu innych schorzeń. Skuteczność opisywanych ćwiczeń, zarówno w profilaktyce jak i leczeniu, została potwierdzona w ciągu stuleci ich stosowania. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że można je wykonywać samodzielnie.
Specjalista od długowieczności Dan Buettner przemierzył cały świat, by porozmawiać ze wszystkimi najstarszymi mieszkańcami naszego globu. Odwiedził ludzi, którzy współtworzą unikalne społeczności Niebieskich Stref. W tych wyjątkowych miejscach połączenie pewnych elementów stylu życia, diety i filozofii pozwala rdzennym mieszkańcom na osiągnięcie nie tylko zdumiewającego wieku, ale także wyjątkowej jakości życia. Książka Niebieskie Strefy odsłania tajemnice długowieczności mieszkańców włoskiej Sardynii, Loma Lindy w Kalifornii, japońskiej Okinawy oraz Nicoyi w Kostaryce, a także opisuje odkrycie kolejnej Niebieskiej Strefy znajdującej się na greckiej Ikarii.
Dzięki dziewięciu prostym, ale skutecznym lekcjom, które znajdziesz w tej książce, masz szansę na zdrowsze i szczęśliwsze życie. Z tej barwnej opowieści o niesamowitym projekcie naukowym dowiesz się nie tylko jak żyć dłużej, ale także jak uniknąć depresji i zachować bystrość umysłu nawet w podeszłym wieku.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą pozostać młodzi!
dr Mehmet C. Oz
Z tej książki dowiesz się, w jaki sposób szybko i skutecznie zastosować nauki płynące z najodleglejszych miejsc na Ziemi, dzięki którym znacząco podniesiesz jakość swojego życia.
dr Sanjay Gupta
To zbiór praktycznych porad, z których dowiesz się, jak żyć długo i dobrze.
dr Andrew Weil
Tory Johnson zawsze miała nadwagę i chociaż wstydziła się swego wyglądu, nigdy nie znalazła w sobie dość siły, by to zmienić. Poskutkowało dopiero ostrzeżenie od szefowej działu informacyjnego ABC News: jeśli Tory nie schudnie, jej dalsza kariera telewizyjna może stanąć pod znakiem zapytania. Podziałało to jak grom z jasnego nieba i stało się impulsem dla przemiany. Przyniosło zrozumienie, że zmiana życia to nie tyle chęć, ile konieczność. Przemiana rozpoczyna się od incydentu, który otwiera Tory oczy na realia i popycha ją w podróż ku wymarzonemu, chudszemu ja. Tory sporządza plan, zapisuje listę rzeczy, z których jest skłonna zrezygnować i poddaje się rygorowi samodyscypliny. Z rozbrajającą szczerością opowiada o walkach, jakie toczyła po drodze i demonach, jakie przyszło jej pokonywać. Przemiana wywraca jej życie do góry nogami: Tory staje się zdrową, szczupłą i szczęśliwszą kobietą. Przemiana to książka dla każdego, kto pragnie zmienić swoje życie: inspiruje i daje wskazówki, jak raz na zawsze przejąć nad nim kontrolę. To nie przypadek, że niektórzy są szczupli, a inni nie. Szczupła osoba potrafi utrzymać swój apetyt w ryzach. Zanim weźmie coś do ust, zastanowi się, czy na pewno jest głodna, czy nadeszła pora na posiłek, a być może również, czy będzie on wartościowy. Bohaterka Przemiany po latach stosowania ,,cudownych diet"" odkrywa, jak wiele satysfakcji przynosi umiejętność zrezygnowania z chwilowej przyjemności na rzecz zdrowia i szczupłej sylwetki. Odzyskanie kontroli nad jedzeniem nie jest łatwe, ale możliwe do osiągnięcia, zwłaszcza jeśli masz motywację, a u boku kogoś bliskiego, kto cię wspiera. Powodzenia! Katarzyna Koper, dziennikarka ,,PANI"" Tory Johnson, współautorka porannego programu Good Morning America, pomaga kobietom w realizacji ich marzeń. Sama dokonała zaskakującej wolty w swoim życiu, stając się z najemnej pracownicy biznesmenką. Po przykrym doświadczeniu, jakim była utrata pracy, założyła dwa dochodowe przedsiębiorstwa. Teraz, po drugiej spektakularnej zmianie (udało się jej w ciągu roku schudnąć niemal 30 kilogramów), Tory chce pokazać innym, jak poprzez zmianę sposobu myślenia można urzeczywistniać swoje życiowe cele. Autorka książki z listy bestsellerów ,,New York Timesa"", stała współpracowniczka magazynu ,,Success"". Mieszka w Nowym Jorku z mężem i nastoletnimi bliźniętami.
Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. wyjaśni omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. Książka zawiera: • opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych • praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów • przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych • listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego • porady odnoszące się do terapii akupunkturą Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Dzięki Sztuce szybszego biegania będziesz mógł poprawić wszystkie aspekty biegania. Jeżeli chcesz osiągnąć pełnię swoich biegowych możliwości, nie możesz przegapić tej książki. Mara Yamauchi, druga najlepsza maratonka brytyjska, 6. miejsce na IO w Pekinie, zwyciężczyni maratonu w Osace w 2008 roku Każdy biegacz wie, że w tej dyscyplinie chodzi o coś więcej niż nabijanie kilometrów dzień za dniem. Liczy się pasja, oddanie i przemożna potrzeba, by następnym razem pobiec szybciej i dalej. Sztuka szybszego biegania przedstawia nowe podejście do tematu i pomaga osiągać wyznaczone cele oraz ustanawiać nowe rekordy życiowe. Nieważne, czy jesteś młody czy stary, dopiero zaczynasz czy od dawna biegasz maratony - ten poradnik zmieni sposób, w jaki biegasz i da ci szansę osiągania lepszych wyników. Sztuka szybszego biegania łamie stereotypy, rozwiewa wątpliwości i usuwa ograniczenia, które sami na siebie nakładamy. Dzięki niej nauczysz się, jak: ♦ pokonywać bariery, które przeszkadzają biegać szybciej, swobodniej i z większą determinacją, ♦ analizować tradycyjne metody treningu, słuchać własnego organizmu i obalać powszechne mity dotyczące biegania, ♦ dostosować plan treningowy do własnych potrzeb i rozwinąć szybkość, siłę oraz wytrzymałość, ♦ wrzucić wyższy bieg, osiągnąć inny poziom sportowy i zostawić rywali daleko w tyle. W tym wyjątkowym poradniku Julian Goater, w przeszłości biegacz światowej klasy, dzieli się doświadczeniem, przemyśleniami oraz poradami, dzięki którym możesz biegać lepiej, skuteczniej i szybciej. Sztuka szybszego biegania to coś więcej niż zbiór wskazówek treningowych i motywujących opowieści. To przewodnik na drodze ku lepszej technice i sukcesom na zawodach.
Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. W Jedz i biegaj Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie. Ta historia obala stereotypowe poglądy na temat tego, co powinien jeść sportowiec, myślący o dobrych wynikach! Jedz i biegaj jest pełne niezwykłych opowieści o wytrzymałości i współzawodnictwie, naukowych ciekawostek i praktycznych porad - w tym wielu przepisów na ulubione dania autora. Ta książka zainspiruje do działania każdego, kto po nią sięgnie: do pierwszego biegu, poszerzenia horyzontów żywieniowych albo wręcz do poznania granic własnych możliwości.
Specjalista od długowieczności Dan Buettner przemierzył cały świat, by porozmawiać ze wszystkimi najstarszymi mieszkańcami naszego globu. Odwiedził ludzi, którzy współtworzą unikalne społeczności Niebieskich Stref. W tych wyjątkowych miejscach połączenie pewnych elementów stylu życia, diety i filozofii pozwala rdzennym mieszkańcom na osiągnięcie nie tylko zdumiewającego wieku, ale także wyjątkowej jakości życia. Książka Niebieskie Strefy odsłania tajemnice długowieczności mieszkańców włoskiej Sardynii, Loma Lindy w Kalifornii, japońskiej Okinawy oraz Nicoyi w Kostaryce, a także opisuje odkrycie kolejnej Niebieskiej Strefy znajdującej się na greckiej Ikarii.Dzięki dziewięciu prostym, ale skutecznym lekcjom, które znajdziesz w tej książce, masz szansę na zdrowsze i szczęśliwsze życie. Z tej barwnej opowieści o niesamowitym projekcie naukowym dowiesz się nie tylko jak żyć dłużej, ale także jak uniknąć depresji i zachować bystrość umysłu nawet w podeszłym wieku. Lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą pozostać młodzi! dr Mehmet C. OzZ tej książki dowiesz się, w jaki sposób szybko i skutecznie zastosować nauki płynące z najodleglejszych miejsc na Ziemi, dzięki którym znacząco podniesiesz jakość swojego życia.dr Sanjay GuptaTo zbiór praktycznych porad, z których dowiesz się, jak żyć długo i dobrze.dr Andrew Weil
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Sól, cukier, tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze. Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka? Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia – ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy. „Publishers Weekly” Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta „The Wall Street Journal”
Wiesz już, co to jest obiektyw oraz jak zgrać zdjęcia z karty pamięci na komputer? Jeśli tak, to świetnie. Czas na nową, porządną dawkę wiedzy na wyższym poziomie.
Zawodowy fotograf żywności Teri Campbell, nazywany mistrzem oświetlenia, w tej pięknie ilustrowanej książce prezentuje szczegółowe porady, dzięki którym twoje zdjęcia nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Szczegółowe schematy ustawienia dynamicznych kompozycji, omówienie pracy ze sprzętem, w tym m.in. z lampami błyskowymi, dyfuzorami oraz ekranami odbijającymi światło – to wszystko pomoże ci stworzyć doskonałe obrazy.
Teri Campbell dzieli się swoim doświadczeniem zdobytym podczas realizacji profesjonalnych sesji, wśród których można wymienić fotografowanie pizzy z ciągnącym się serem, stworzenie doskonałego ujęcia przedstawiającego nalewanie mrożonej herbaty oraz sesję zdjęciową nasion fasoli pieczonych na prawdziwym ogniu w jego pracowni. Campbell omawia także stosowane przez siebie techniki edycji obrazu w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop w celu uzyskania zdjęć, którym nie sposób się oprzeć.
Obowiązkowa lektura dla wszystkich kobiet! Autorzy na podstawie najnowszej wiedzy o biologii człowieka przekonują, że przez kolejne 30 lat po menopauzie każda kobieta może zachować, a nawet poprawić zdrowie i kondycję. Aby odzyskać witalność zalecają ćwiczenia, właściwe odżywianie się i angażowanie się w związki z innymi. Holistyczne podejście dr Henrego S.Lodga – świetnego internisty i geriatry, połączone z doświadczeniem ponad 70 – letniego Chrisa Crowley’a dają pewność, że każda kobieta może i powinna być szczęśliwa nie zależnie od upływu lat.
Jest to książka nie tyle mówiąca o oświeceniu, co prowadząca do oświecenia; adresowana do tych, którzy nie tylko chcą się dowiedzieć czegoś o poszukiwaniu prawdziwego JA, ale do tych, którzy pragną je odnaleźć. Można ją polecić każdemu kto wkracza na duchową ścieżkę i potrzebuje przewodnika.
o. Jan M. Bereza OSB, Opactwo Benedyktynów w Lubiniu
Autorzy na podstawie własnego doświadczenia i najnowszej wiedzy o biologii człowieka przekonują, że każdy mężczyzna, który przekroczył pięćdziesiątkę może zachować, a nawet poprawić zdrowie i kondycję. Aby odzyskać witalność zalecają ćwiczenia, właściwe odżywianie i angażowanie się w związki z innymi. Holistyczne podejście dr Henrego S. Lodga – świetnego internisty i geriatry, połączone z doświadczeniem ponad 70 – letniego Chrisa Crowley’a dają pewność, że można i trzeba być szczęśliwym nie zależnie od upływu lat. Dzięki tej książce każdy dorosły mężczyzna weźmie odpowiedzialność za swoje zdrowie i życie!
Masz za sobą 40 lub 50 lat życia? W takim razie Druga młodość supermana to przewodnik właśnie dla ciebie. Jeśli jesteś starszy – tym bardziej powinieneś go przeczytać. Zapewne jak większość facetów w twoim wieku, tak i ty nieco się zaniedbałeś. Przeszkadza kilka zbędnych kilogramów, niepokoi wysoki cholesterol i nadciśnienie, a serce już niekoniecznie jest jak dzwon; kardiolog kazał ci uważać na siebie...? Na szczęście wszystko można naprawić, trzeba tylko wiedzieć jak! Powrót do formy sprzed lat przyniesie ci dużo radości i satysfakcji, będziesz silniejszy, bystrzejszy i bardziej zadowolony z życia. Bliscy, przyjaciele i znajomi zobaczą w twoich ruchach i spojrzeniu, że odżył w tobie duch supermana. Chcesz być zdrowym i atrakcyjnym mężczyzną? To do dzieła! Hubert Juźków, dr nauk med., specjalista chirurg, zastępca ordynatora oddziału chirurgii w prywatnym szpitalu; w wolnym czasie trenuje kulturystykę Wojciech Rosiński, absolwent AWF, trener II klasy, koszykarz, członek narodowej kadry olimpijskiej, wieloletni reprezentant Polski, pedagog, dyrektor gimnazjum
Chcesz więcej! Więcej pieniędzy, czasu i satysfakcji z życia.
A zarazem chcesz mniej! Mniej pracy, obowiązków i stresu.
Autorzy z list bestsellerów „New York Timesa” – Gary Keller i Jay Papasan – uczą, w jaki sposób koncepcja JEDNEJ rzeczy może całkowicie zmienić podejście do każdej dziedziny życia, wpłynąć na dokonywane wybory i odnoszone rezultaty.
Czasami twoja JEDNA rzecz będzie pierwszą rzeczą na liście. Czasami – jedyną.
Ale zawsze to właśnie ona przyniesie niezwykłe efekty.
Jaka jest twoja JEDNA rzecz?
W obliczu niepewności, nieprzewidywalności i turbulencji współczesnego świata najtęższe głowy sięgają w życiu i w biznesie po modele oraz strategie, które łączą całościowe i procesowe podejście do rzeczywistości (complexity) z poszukiwaniem prostych i trafnych rozwiązań złożonych problemów (simplicity). W ten sposób rozwija się nowa filozofia, język szkoły życia (simplexity), do której należy ta książka. Jest po prostu świetna. Wprowadzamy ją na listę lektur Akademii Psychologii Przywództwa Szkoły Biznesu Politechniki Warszawskiej i Values.
Jacek Santorski, konsultant, dyrektor Akademii i co-chairman Values (www.values.pl)
Dr T. Colin Campbell po spektakularnym sukcesie Nowoczesnych zasad odżywiania, w których udowodnił, że dieta oparta na nisko przetworzonych produktach roślinnych jest najzdrowszym sposobem żywienia dla człowieka. W swojej kolejnej książce odpowiada na niezmiernie ważne pytanie: dlaczego większość z nas wciąż nie ma pojęcia o tym, że klucz do dobrego zdrowia i długiego życia trzyma w swoich rękach (na swoich talerzach)? Z Ukrytej prawdy dowiesz się, jaką wartość ma powszechnie panujące przekonanie o korzyściach płynących z wielu zdobyczy współczesnej nauki i medycyny (np. suplementacji czy terapii genowej) i jaki mają one związek z polityką, interesami ekonomicznymi firm farmaceutycznych i spożywczych czy z działalnością mediów. Dzięki tej książce przekonasz się, że warto zmienić sposób odżywiania i że każdy powinien poznać tę prawdę. T. Colin Campbell w swojej prowokacyjnej książce opiera się na wieloletnim doświadczeniu w badaniach eksperymentalnych i budowaniu polityki prozdrowotnej. Dzięki takim fundamentom może zaprezentować, dlaczego zamieszanie dotyczące żywienia i zdrowia jest tak duże, jak do niego doszło i co można w tej sytuacji zrobić. Nowoczesne zasady odżywiania pokazały nam, co powinniśmy jeść. Ukryta prawda odpowiada na pytanie: dlaczego? Życzę wam owocnej lektury! W tej książce na pewno znajdziecie coś, co was zainspiruje albo sprowokuje do myślenia. lek. med. Dean Ornish Założyciel i przewodniczący Preventive Medicine Research Institute w Sausalito w Kalifornii, wykładowca na Uniwersytecie Kalifornii w San Francisco oraz autor bestsellerowej książki Dr. Dean Ornish?s Program for Reversing Heart Disease Dr Colin Campbell Nowoczesnymi zasadami odżywiania otworzył nam oczy W Ukrytej prawdzie pokazuje, jak to się stało, że nasze rozumienie odżywiania i zdrowia zostało wypaczone i jak naprawić tę sytuację. To piękna książka, która da ci całą potrzebną wiedzę do zmiany postrzegania zdrowia, nauki i pożywienia. Neal Barnard Założyciel i przewodniczący Physicians Committee for Responsible Medicine Ta książka jest kluczem do zrozumienia, w jaki sposób możesz zapewnić sobie długowieczność i zdrowie. Pomoże nam także spowolnić zmiany klimatu. I to bez żadnych kosztów, co więcej ? przy trudnych do przecenienia oszczędnościach. Mike Fremont Rekordzista świata w biegach maratońskich w grupie wiekowej 88 i 90 lat Przez ponad pięćdziesiąt lat, dr T. Colin Campbell zajmował się badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych. Jego główne dzieło, Nowoczesne zasady odżywiania, które powstały we współpracy z synem, lekarzem medycyny Thomasem Campbellem II, już w chwili publikacji (w 2005 roku) stały się międzynarodowym bestsellerem. Dr T. Colin Campbell jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schumana na Uniwersytecie Cornella i współautorem wielu ważnych raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. W odczytach wygłaszanych na całym świecie przedstawiał metody rozwiązania kryzysu we współczesnej służbie zdrowia dzięki odżywianiu. Dr Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego, edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył tytuły magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na Uniwersytecie w Temple, a także ukończył studia licencjackie z historii na Uniwersytecie Princeton. Howard prowadzi agencję marketingową.Wykłada, trenuje i prowadzi konsultacje z zakresu zdrowia i zrównoważonego stylu życia.
Zaaprobowana przez lekarzy, genialna w swej prostocie i niesamowicie efektywna, dieta Strażaków z Teksasu jest odpowiednia dla wszystkich, którzy są gotowi na poprawę swojego stanu zdrowia i samopoczucia – bez konieczności stosowania radykalnych środków. A wszystko to osiągniesz zaledwie w 4 tygodnie.
Rip Esselstyn, zawodowy sportowiec, który został strażakiem, jest specjalistą od niesienia pomocy w nagłych przypadkach. Część jego kolegów z Posterunku 2. Straży Pożarnej w Austin w Teksasie miała niebezpiecznie wysoki poziom cholesterolu (najwyższy wynik wynosił 344!). Rip wkroczył więc po prostu do akcji i ułożył specjalny program ratunkowy, dzięki któremu wszyscy uczestnicy schudli (niektórzy ponad 9 kg), obniżyli poziom cholesterolu (do 196) i poprawili swój ogólny stan zdrowia. Dzięki tej książce Ty także możesz doświadczyć wspaniałych rezultatów programu Teksańskich Strażaków.
Z Ripem – jako osobistym trenerem, zaledwie w jeden miesiąc odmienisz swoje ciało i całe życie. Podstawą programu są rośliny, produkty pełnoziarniste, świeże owoce, strączki, orzechy i pestki.
W tej książce znajdziesz:
• dziesiątki prostych przepisów na pyszne dania, których nigdy nie będziesz miał dość – od naleśników i dań kuchni teksańsko-meksykańskiej po wspaniałą pizzę i zniewalające desery,
• porady dotyczące odpowiedniego zaopatrzenia kuchni, które pomogą ci wyczarować odżywcze i atrakcyjnie wyglądające potrawy,
• wskazówki, dzięki którym będziesz mógł jeść poza domem, jeśli tylko będziesz miał na to ochotę,
• przyjemny program treningowy, stworzony przez Ripa i zainspirowany pracą strażaka, który przyśpieszy twój metabolizm i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Szukasz szybkich i sprawdzonych porad fotograficznych?Twoje zdjęcia nie są wystarczająco ostre?Kolory na zdjęciach są wyblakłe?Nie wiesz, w jaki sposób uwiecznić fajerwerki lub osoby na tle słońca, aby nie wyglądały jak czarne plamy?Ekspresowe porady fotograficzne Bryana Petersona są dla ciebie.Bryan Peterson, uznany na całym świecie nauczyciel fotografii, zdradzi ci rozwiązania, dzięki którym będziesz mógł wykonywać doskonałe fotografie. Fotografowanie często wywołuje frustracje - począwszy od fotografowania bardzo kontrastowych scen, poprzez zamrażanie akcji w słabym świetle, wykonywanie zdjęć księżyca w pełni czy fotografowanie błyskawic. W każdym z tych przypadków Bryan zwraca uwagę na typowe problemy i prezentuje metody ich rozwiązania, aby nadać zdjęciom zupełnie inny wygląd.Będące uzupełnieniem Ekspozycji bez tajemnic, Ekspresowe porady fotograficzne wyjaśniają najistotniejsze kwestie fotograficzne, by pomóc ci przełamać złe nawyki, abyś mógł bez obaw tworzyć najlepsze zdjęcia nawet w najtrudniejszych warunkach.Wielką zaletą Ekspresowych porad jest ich forma. Każde zagadnienie rozpoczyna się od konkretnego pytania, na które otrzymasz dokładną odpowiedź. Dzięki temu nie musisz książki czytać od deski do deski. Potraktuj ją raczej jak podręczny poradnik, który możesz mieć zawsze przy sobie.Ekspozycja bez tajemnic Bryana Petersona wyjaśniająca, jakie elementy wpływają na ekspozycję, sprzedała się już w nakładzie blisko pół miliona egzemplarzy, co uczyniło ją jedną z najbardziej poczytnych książek o fotografii na świecie. Teraz Bryan przygotował rozwinięcie tamtej publikacji w postaci Ekspresowych porad fotograficznych, w których mierzy się z 28 najczęstszymi problemami związanymi z ekspozycją, z jakimi borykają się entuzjaści fotografii.BRYAN PETERSON jest zawodowym fotografem, znanym na całym świecie instruktorem i autorem takich bestsellerów, jak: Ekspozycja bez tajemnic, Fotografia bez tajemnic, Kompozycja bez tajemnic czy Lampa błyskowa bez tajemnic. Założył internetową szkołę fotograficzną - Szkoła Perfekcyjnej Fotografii Bryana Petersona (polish.ppsop.com). Mieszka w Chicago.
Osiem stopni schodów do pokonania? Takiemu wyzwaniu musiał stawić czoło Rich Roll w przeddzień swoich czterdziestych urodzin. Dwadzieścia kilogramów nadwagi skutecznie utrudniało podjęcie jakiegokolwiek wysiłku. Obciążeniem był też przeklęty bagaż dawnego alkoholizmu i jeszcze wcześniejszego braku akceptacji przez rówieśników.
Zawał serca? Tak można by zakończyć kilka zdań o życiu Richa Rolla, gdyby nie fakt, że wstrząśnięty niewydolnością swojego organizmu, postanowił oszukać kostuchę i pójść inną drogą.
Dieta roślinna zamiast dotychczasowej mięsnej i fastfoodowej oraz konsekwentne, codzienne ćwiczenia w miejsce leniwego bezruchu zmieniły otyłego mężczyznę w średnim wieku w maszynę wytrzymałościową.
A po półrocznych przygotowaniach Roll dotarł na linię startu (i mety!) elitarnych zawodów Ultraman ? 515 km współzawodnictwa w pływaniu, jeździe na rowerze i bieganiu. Dwa lata po tym wyczynie okazało się, że Rich potrafił dokopać się do jeszcze większych pokładów własnej ukrytej siły; wraz z przyjacielem opracowali plan EPIC5 ? porwali się na pięć triatlonów na dystansie Ironmana, każdy na innej hawajskiej wyspie, a wszystkie razem w mniej niż tydzień!
Ukryta siła jest fascynującą opowieścią o uzyskiwaniu niezwykłych wyników sportowych, o wytrwałości, odwadze, walce z własnymi słabościami i o tym, że każdy może osiągnąć więcej, niż mu się wydaje.
Masz około 40 lat? Ważysz co najmniej 15 kg za dużo? Wypijasz w tygodniu kilka piw, a w weekend coś mocniejszego, bo przecież alkohol pomaga na wszystko? Zdarza Ci się również zapalić, i to nie tylko papierosy? Pewnie wbiłeś sobie jeszcze do głowy, że na wszystko jest już za późno, bo co może taki... prawie dziadek z brzuchem? Bohater tej książki udowadnia, że dla takiego jak ty, życie może się dopiero zacząć. Rich Roll również na te pytania odpowiedział twierdząco. Był nawet w dużo gorszej sytuacji, bo wylądował w szpitalu na oddziale toksykologi. Ale się podniósł. Wytyczył cel, odrzucił stare nawyki i udowodnił, że z otyłego prawnika uzależnionego od alkoholu, sięgającego po narkotyki, można stać się jednym z najbardziej wysportowanych ludzi świata i ścigać się w Ultramanie ? zawodach, w których w ciągu trzech dni pokonuje się morderczy dystans. Pierwszego dnia 10 km pływania i 145 km jazdy rowerem. Drugiego 276 km jazdy rowerem, a trzeciego ? 84 km biegu. Każdy z nas ma nieograniczone pokłady ukrytej siły, którą trzeba tylko uwolnić. Rich Roll podpowiada, jak to zrobić. Ukryta siła to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy myślą, że życie przeciekło im przez palce.
Łukasz Grass
redaktor naczelny Akademii Triathlonu
Co przygotować swojemu dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch, która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki.
Autorkami książki są Magdalena Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu „WegeMaluch.pl”, oraz Monika Skowron - dietetyk dyplomowany. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?