Biografia Prymasa Tysiąclecia skupia się wokół najważniejszych momentów jego życia i wątków nauczania. Prowadzi Czytelnika przez dzieciństwo i młodość, lata wojenne, biskupstwo lubelskie, prymasostwo Polski i internowanie. Osobny rozdział omawia relacje Stefana Wyszyńskiego i Karola Wojtyły.
Zioła. To hasło przywołuje natychmiast skojarzenie z letnią łąką oszałamiają aromatem roślin, barwnym korowodem motyli, pszczół i innych przedstawicieli pracowitego owadziego narodku. A tymczasem Wielka Encyklopedia Oxford wyprowadza nas z tego sielskiego obrazka, ustalając precyzyjnie kryteria: zioło, potocznie nazwa roślin zielarskich, które podane człowiekowi lub zwierzęciu, mają widoczny wpływ na stan organizmu. Określenie używane także w odniesieniu do surowców zielarskich i mieszanek ziołowych, służących do jednorazowego zaparzania. Tak więc do ziół zaliczamy także: jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, drzewa, krzewy, byliny, warzywa i niektóre grzyby. Mówiąc krótko, zioła, to wszystko, co rośnie, a co nas nie osłabi, lecz wzmocni. Encyklopedia zawiera informacje o najcenniejszych ziołach rosnących na terenach Polski, ich właściwościach leczniczych, przetwarzaniu, konserwacji, zastosowaniu w ziołolecznictwie, w kuchni i innych dziedzinach codziennego życia.
Mimo swej długiej historii wino nie jest wyłącznie kwestią mody, która ma to do siebie, że ulega szybkim zmianom. W dawnych zapiskach nie znajdziemy jednak informacji o subtelnościach wina, które postrzegano jako dobre lub złe ? wyrafinowane klasyfikacje wykształciły się później, a samo wino zaczęto postrzegać jako sztukę.
Poprzez swój rodowód i wielość odmian wino może onieśmielać początkującego smakosza, ale dzięki informacjom zawartym w niniejszej książce będzie on mógł wybrać się w podróż szlakiem tego trunku. Podczas tej wyprawy przedstawiono podstawowe wiadomości o winie i o jego głównych gatunkach uprawianych z różnych państwach. Po lekturze Encyklopedii wina nie będzie też tajemnicą, na czym polega kupażowanie czy maceracja, jak powstaje wino i szampan, czym jest apelacja, jakie wina zaliczają się do najbardziej pożądanych na świecie i w jakich naczyniach i przy jakiej temperaturze zaserwować trunek, aby wydobyć pełnię jego smaku i aromatu.
Album Cuda Wszechświata jest zaproszeniem do pasjonującej wyprawy po najwspanialszych skarbach, jakie odkrywa przed nami gwiezdny fi rmament. Wystarczy uruchomić wyobraźnię i dać się ponieść narracji, by poczuć w sobie zew odkrywcy świadomego piękna natury.
Żyjąc w coraz bardziej zwariowanym świecie, bez chwili wytchnienia i relaksu, oderwania od wszechobecnego zgiełku i w pogoni za nieuchwytnym, współczesny człowiek rzadko ma okazję zastanowić się nad tym, kim właściwie jest i jakie miejsce przygotowała mu natura w wielkiej kosmicznej układance. Tylko nieliczni dostrzegają, że świat orbitujących ciał niebieskich i ogromnych liczb, które uczą dystansu do codzienności, jest bardzo blisko, wręcz na wyciągnięcie ręki. W dodatku Wszechświat udostępnia swe skarby każdemu człowiekowi za darmo, nie trzeba należeć do elitarnego grona naukowców, a wbrew pozorom nawet nieuzbrojony w teleskop wzrok bez problemu wystarcza, aby rozpocząć wspaniałą przygodę ? wędrówkę po rozgwieżdżonym fi rmamencie. Izaak Newton powiedział kiedyś, że ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów. Astronomia, która jest ze wszech miar nauką, której piękno łączy zarówno profesjonalistów z amatorami, ale też ludzi różnych wiar, wyznań i statusów majątkowych, może być, a nawet powinna stać się kolejnym mostem na drodze do pokojowej współpracy. Niniejszy album wychodzi naprzeciw tej idei, przybliżając Czytelnikowi najpiękniejsze skarby naszego nieba!
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością.Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata.Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Niezwykła popularność sałatek to zasługa ich uniwersalności. Mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie, przystawkę, dodatek do głównej potrawy lub deser. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy od indywidualnych upodobań, inwencji i kulinarnej wyobraźni. Tradycyjnie rzecz ujmując, sałatka to danie, w którego skład wchodzi przynajmniej jeden produkt poddany obróbce cieplnej – gotowany lub pieczony. Dziś jednak mianem sałatek określa się także surówki, przyrządzane wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców.
Sztuka konserwacji żywności jest chyba tak stara, jak historia ludzkości. Niezależnie od położenia geograficznego i warunków klimatycznych ludzie niezwykle szybko nauczyli się, jak sprawnie zabezpieczać pożywienie przed zepsuciem. Sposoby konserwacji zmieniały się w miarę rozwoju nauki, zmieniały się także zasady przyrządzania posiłków, gusta kulinarne, niezmiennym jednak pozostawało zamiłowanie człowieka do dobrego jedzenia oraz dbałość o jego bezpieczne przechowywanie.
Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez kiszonej kapusty, nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych konfitur, dżemów, kompotów, soków, sałatek, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów. Zamknięte w słoikach skarby lata poustawiane na półkach spiżarni, kojarzą się z domem, dzieciństwem i tradycyjną ?babciną kuchnią?. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i czasochłonne, co więcej, przyrządzanie apetycznych zimowych przysmaków według tradycyjnych i nowych receptur może się okazać prawdziwą przyjemnością.
Dieta wegetariańska, oparta na świeżych warzywach, owocach i ziarnach pochodzących z upraw organicznych może nie tylko odtruć i odkwasić organizm, ale także wyleczyć liczne dolegliwości, których źródło tkwi w zaburzonej równowadze układu trawiennego. I chodzi tu zarówno o popularną zgagę czy wzdęcia, jak i o niepowiązane, wydawać by się mogło, ze sposobem odżywiania choroby: stawów, zatok, skóry, serca a nawet układu nerwowego. Po głębszej analizie właściwości leczniczych roślin jadalnych okazuje się, że natura wyposażyła nas w potężną aptekę, której leki są smaczne, idealnie wchłanialne, a w dodatku pozbawione działań ubocznych. Kuchnia wegetariańska owe skarby przybliża, oswaja i kładzie na naszych talerzach.
Ze Wstępu
Kuchnia wegetariańska tradycyjne i sprawdzone przepisy
Trzy powody, aby spróbować kuchni wegetariańskiej:
Odtruwa
Pokarm roślinny ma silne właściwości alkalizujące, w związku z czym wykazuje dobroczynne działanie na nasze zatrute organizmy, zakwaszone nadmiernym spożyciem białek zwierzęcych i wysoko przetworzonej żywności. Ponieważ optymalne funkcjonowanie komórek zachodzi w środowisku lekko zasadowym, zasado-twórcza dieta wegetariańska przyczynia się do zdrowia. Warto dodać, że większość groźnych chorób cywilizacyjnych (z wieloma odmianami raka, miażdżycą i cukrzycą na czele) ma swe źródło w nieprawidłowym odżywianiu, a dokładnie - w spożywaniu rafinowanej zakwaszającej żywności (na czele z cukrem i mąką) przy drastycznym niedoborze alkalizujących warzyw i błonnika roślinnego usuwającego gnijące resztki z jelit. Dieta wegetariańska odwraca te szkodliwe proporcje.
Odżywia
Jeść a odżywiać się to dwa zupełnie różne pojęcia. Jedzenie to połykanie różnych produktów, nie zawsze jadalnych. Odżywianie to wprowadzanie do organizmu pokarmów, które dostarczą mu energii do optymalnego funkcjonowania. Podstawowe substancje odżywcze to białka, tłuszcze i węglowodany. Dieta wegetariańska może dostarczyć pokarmów z każdej z tych grup i to w najwyższej jakości. Bogatym źródłem protein (białek) roślinnych są głównie warzywa strączkowe i wszelkiej maści orzechy. Bezcennych tłuszczy w formie nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają m.in. tłoczone na zimno oliwa z oliwek, siemię lniane, nasiona ogórecz-nika, pestki dyni i kokos. Węglowodany (te „dobre", nierafinowane, jak mąka czy cukier) dostępne są w ziarnach, np. brązowym ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. Błonnik i chlorofil, dobroczynne dla jelit (w których kryje się 70% naszej odporności), obecne są głównie w zielonych warzywach. Wbrew obiegowym opiniom warzywa są też bogatym źródłem wapnia, np. brokuł zawiera go więcej niż mleko.
Leczy
Coraz więcej i głośniej mówi się o tym, że do leczenia wielu chorób nie są potrzebne drogie leki. Najczęściej wystarczy oczyścić i odciążyć organizm, który w takim stanie uruchomi cudowne mechanizmy samoleczące. Później wystarczy wspomóc go naturalnymi witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Dieta wegetariańska sprawdza się w obu fazach leczenia: zarówno w odciążaniu ustroju, jak i w dostarczaniu mu wszelkich substancji, które wspomagają proces samoregeneracji.SPIS TREŚCI
Kuchnia wegetariańska
WPROWADZENIE 4
NAPOJE, SOKI, MLECZKA 9
ZUPY, KREMY, CHŁODNIKI 20
POŻYWNE PRZEKĄSKI 38
KOLOROWE WARZYWA 56
SYCĄCE STRĄCZKI 74
KASZE l ZIARNA 90
SŁONECZNE JAJKA 98
SOSY, DlPY, PASTY 114
SŁODKO A ZDROWO 126
Indeks 142
Dobroczynne działanie miodu, znane od tysięcy lat, do dziś wykorzystuje się w medycynie naturalnej, kosmetyce i oczywiście kuchni. Miód wykorzystuje się, aby wspomóc leczenie chorób układu krążenia, układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, skóry i błon śluzowych czy nawet schorzeń ginekologicznych. Pyłek kwiatowy i pierzga znajdują zastosowanie w leczeniu chorób żołądka, jelit, wątroby, układu krwionośnego czy schorzeń psychicznych.
Miód wspomaga leczenie wielu dolegliwości, wpływa na poprawę samopoczucia, zwalcza bezsenność, dostarcza organizmowi cennych i łatwo przyswajalnych elementów odżywczych. Jest nieocenionym sprzymierzeńcem urody, o czym wiedziały doskonale już starożytne piękności, stosując z upodobaniem miodowe kąpiele, masaże i inne zabiegi z użyciem miodu.
Odpowiednio dobrany do własnej kondycji i możliwości wysiłek fizyczny jest tym, co zdecydowanie pomaga w utracie zbędnych kilogramów, utrzymaniu pięknej sylwetki, a także poprawieniu naszej sprawności psychofizycznej.
Ruch ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego i pracę serca. Na regularnych ćwiczeniach korzysta też układ oddechowy. Do krwi dociera więcej tlenu, poprawia się też praca przepony. Ma doskonały wpływ na układ pokarmowy. I chociaż zwiększa zapotrzebowanie na ilość pokarmów i płynów, to raczej nie spotyka się otyłych wśród ludzi regularnie uprawiających sport. Poprawia także samopoczucie i odporność.
Poradnik Piękne ciało. Joga ? pilates ? fitnes ma na celu pomóc ci w wyborze właściwej formy ruchu. Omawia najpopularniejsze i najciekawsze zajęcia oferowane przez kluby fitness. Znajdują się tu liczne przykłady ćwiczeń, które pomogą ci w utrzymaniu zgrabnej sylwetkę.
Twarz to na niej najpierw skupiamy swą uwagę. Dostrzegamy jej rysy, wyraziste oczy i zmysłowe usta. Zwracamy uwagę na włosy, ich uczesanie i piękno. Następnie spostrzegamy figurę, ale oczarowują nas detale, choćby takie, jak piękne dłonie i wspaniałe paznokcie.Zdrowe i odpowiednio wypielęgnowane włosy są sprężyste, elastyczne i błyszczące, to dzięki nim czujemy się pociągające. Prawidłowo wykonany makijaż pomaga nam wyeksponować najpiękniejsze części twarzy i skorygować niedoskonałości. Zaś zadbane paznokcie dają nam pewność siebie i poczucie, że zadbałyśmy o najdrobniejszy detal. Poradnik Piękne ciało. Włosy makijaż paznokcie pozwoli ci uzyskać wiedzę na temat najskuteczniejszych sposobów pielęgnacji włosów i paznokci, a także pomoże wykonać najlepszy dla ciebie makijaż.
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej.
Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i owoce. Prezentowany poradnik pomaga w zapoznaniu się z rożnymi rodzajami diet oczyszczających oraz przygotowaniu właściwych potraw.
Kiedy w XVIII wieku w Europie skrzyżowano pochodzącą ze wschodnich obszarów Ameryki Północnej poziomkę wirginijską z południowo amerykańską poziomką chilijską, nikt zapewne nie przypuszczał, jak zawrotną karierę zrobi nowy owoc.
Truskawki zawierają wiele wartościowych składników: witaminę C, fosfor, żelazo, antycyjany. Są niskokaloryczne. Owoce można spożywać na surowo, wykorzystywać jako dodatki do dań (nie tylko słodkich), popularne są także przetwory z truskawek. Dobrze znoszą zamrażanie, a z liści truskawek sporządza się herbatkę ziołową. Truskawki to owoc popularny i lubiany.
Smakiem, aromatem i apetycznym wyglądem owoców i przyrządzanych z nich dań można się cieszyć przez cały rok, ale prawdziwe owocowe szaleństwo zaczyna się wczesnym latem.
Jako pierwsze pojawią się świeże truskawki, potem nadchodzi pora malin, czereśni, poziomek i jagód. Sezon na wiśnie trwa niestety dosyć krótko, trzeba się spieszyć, żeby spróbować tych soczystych owoców. Jesień zapewnia śliwki, jabłka i gruszki. A potem nastaje zima, kiedy miejsce rodzimych świeżych owoców zajmują cytrusy i owoce egzotyczne. Owoce kojarzą się zazwyczaj ze słodkimi deserami i ciastami, ale mają o wiele szersze zastosowanie. Można z nich przyrządzać pyszne przystawki, słodkie i wytrawne zupy i wyśmienite, zachwycające bogactwem smaków i barw desery i orzeźwiające napoje. Owoce dodane do mięs sprawiają, że potrawy nabierają intrygującego smaku i znacznie zyskują na wykwintności.
Sery dzielimy na świeże, fermentowane i gotowane. Mają one zalety mleka i niezaprzeczalną nad nim przewagę ? są lepiej przyswajalne. Sery są przede wszystkim źródłem białka i mogą pod tym względem konkurować z mięsem, są także bardzo ważnym źródłem wapnia.
Dania z serów i twarogów to propozycja dla wszystkich miłośników tych wyrobów. Znajdują się tu informacje o rodzajach serów, sposobie ich przygotowywania, a przede wszystkim wykorzystania w różnego rodzaju daniach, jak choćby plackach, zapiekankach, zupach, sałatach czy ciastach.
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów patelni i kadzidła.
Do niniejszej książki trafiły przepisy nieraz zapomniane, czasem nieco unowocześnione, którymi podzielili się zarówno klasztorni kucharze, mnisi i świeccy, jak i bywalcy refektarza. Wszystkie są jednak w jakiś sposób zmodyfikowane przez ich autorów, którzy co dzień doskonalą swoje umiejętności i dopieszczają receptury.
Smacznego!
Często przywiązujemy dużą wagę do kształtowania nóg, pośladków czy też brzucha, a zapominamy o tym, że harmonijna sylwetka zaczyna się już od ramion. Jeśli poświęcisz czas na wzmocnienie ramion i ujędrnienie biustu, sprawisz, że twoja figura nabierze właściwych proporcji. Dbając o te partie ciała, nie pomijaj dekoltu ? niewymagające zabiegi w zaciszu własnego domu sprawią, że wydobędziesz z niego kuszące piękno. W poradniku Piękne ramiona i biust znajdziesz propozycje ćwiczeń, informacje na temat diety i zabiegów pielęgnacyjnych ramion i piersi.
Fragment książki Piękne ramiona i biust
NIEZBĘDNIK KUSZĄCEGO DEKOLTU
Czy wiesz, że skóra dekoltu, jeśli o niej zapomnisz, będzie się starzeć szybciej niż skóra twarzy? Dotychczas pomijałaś tę subtelną część kobiecego ciała? Przyszedł czas na zmiany! Pomoże ci w tym nasz„Niezbędnik Kuszącego Dekoltu" z ośmioma żelaznymi zasadami.
JAK MYĆ DEKOLT l SZYJĘ
Do oczyszczenia dekoltu doskonale nadaje się płyn micelarny, który nie po-drażni i nie obciąży zbytnio skóry.
PORANNY MASAŻ DEKOLTU
Codziennie rano pod prysznicem wykonuj masaż dekoltu i szyi - do jego wykonania potrzebna ci będzie jedynie bardzo miękka gąbka. Delikatny zabieg masujący pobudzi krążenie i odżywi twoją skórę.
REGENERUJĄCY KREM
Skóra dekoltu domaga się codziennej dawki kremu. Warto smarować ją spe-
cjalnym preparatem, który zawiera an-tyoksydanty spowalniające proces starzenia się.
STOSUJ PEELINGI
Skórę należy regularnie złuszczać pe-elingiem - również tę, która znajduje się na dekolcie. Pamiętaj jednak, że skóra dekoltu jest bardzo delikatna i należy unikać preparatów gruboziarnistych. Oto przepis na domowy peeling miodowo-kawowy, który pozostawi skórę dekoltu oczyszczoną i odżywioną. Kurację wykonuj raz w tygodniu.
Peeling miodowo-kawowy
Składniki: 2 łyżki kawy mielonej, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka miodu naturalnego (najlepiej lipowego) Sposób przygotowania: kawę zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź fusy i dodaj do nich łyżeczkę miodu. Peeling wcieraj bardzo delikatnie okrężnymi ruchami, a następnie zmyj zimną wodą.
CZAS NA MASECZKĘ
Zaraz po wykonaniu peelingu nałóż na skórę dekoltu regenerującą maseczkę. Dlaczego maseczka ważne jest zachowanie takiej kolejności? Otóż po zabiegu złuszczania naskórka skóra lepiej wchłania preparaty pielęgnacyjne. Mamy dla ciebie domowy przepis na maseczkę śmietankową, która błyskawicznie napnie skórę dekoltu. Tego typu kurację warto wykonać przed ważną uroczystością, na którą wybieramy się w eleganckiej sukience z dekoltem.
Sposób przygotowania: grubą warstwę mocno schłodzonej śmietany kremówki nałóż na szyję i dekolt. Zrelaksuj się przez 20 minut. Maseczkę zmyj mydłem lub żelem.
CHRONIMY DEKOLT PRZED SŁOŃCEM
Czy wiesz, że latem musisz uważać szczególnie nie tylko na skórę twarzy, ale też dekoltu? Jeśli na co dzień nosisz ubrania z dużymi dekoltami, zadbaj o to, by skórę w tym miejscu smarować kremem z filtrem ochronnym (np. SPF 20). Jeśli wybierasz się na pełne słońce, zwiększ ochronę dwukrotnie. Jeśli nie zadbasz o odpowiednią ochronę przed działaniem promieni, na twoim dekolcie mogą się pojawić nieestetyczne przebarwienia.
NA SPECJALNE OKAZJE MAKIJAŻ
Nie obawiaj się od czasu do czasu wykonać makijażu dekoltu, zwłaszcza jeśli chcesz wystąpić w zjawiskowej sukience z dużym wycięciem. Podmalowując dekolt, możesz uwypuklić jego zalety i ukryć wady: uzyskać efekt pełnych piersi czy też schować zbyt wystające kości obojczykowe.
Pierwszym krokiem do wykonania makijażu biustu może być pociągnięcie dekoltu pudrem rozświetlającym i delikatne muśnięcie pudrem dolinki pomiędzy piersiami.
ELIKSIR NA ZMARSZCZKI
Zauważyłaś pierwsze zmarszczki na swoim dekolcie? Nie zwlekaj, tylko błyskawicznie zastosuj kompres z siemienia lnianego, który poprawi sprężystość skóry.
Sposób przygotowania: zalej wrzątkiem łyżkę siemienia lnianego i odstaw do zaparzenia. W przestudzonym naparze nasącz bawełnianą szmatkę. Zrób okład na dekolt i pozostaw go na 30 minut. Spłucz zimną wodą.
Piękne ramiona i biust
Spis treści:
Wstęp
Powabne ramiona
Zestaw ćwiczeń
Dieta
Zabiegi kosmetyczne
Zdrowe i seksowne piersi
Koniec ze złymi nawykami
Pierś do przodu i ćwiczymy
Tajniki idealnego stanika
Domowy plan pielęgnacji piersi
Czy istnieje dieta dla pięknych piersi
Garderoba
Pielęgnacja piersi w czasie ciąży i karmienia
Niezbędnik Kuszącego Dekoltu
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia – każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.
Książka zawiera zbiór różnorodnych przepisów dań przygotowywanych według starych receptur, doprawianych przyprawami, które goszczą w kuchni polskiej od wieków. Każdy amator gotowania znajdzie w tym zestawie coś dla siebie: zarówno proste receptury na nieskomplikowane w przygotowaniu dania, jak i przepisy na potrawy wyszukane, wykwintne, przeznaczone na specjalne okazje.
Przedstawiamy nie tylko przepisy typowe dla staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej, ale także myśliwskiej i regionalnej: góralskiej czy też śląskiej. Duże zróżnicowanie przepisów odzwierciedla wielość sposobów przygotowania potraw: począwszy od tradycyjnego smażenia, duszenia i pieczenia, po grillowanie, czy gotowanie w kombiwarze.
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian wiele śladów. Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?