Od początków kultury ludzie wyróżniali miejsca, w których objawiało się sacrum. Pierwotnie wyznaczano je na podstawie mitów opowiadających o legendarnych kolebkach rodów, plemion, narodów, bądź znaków – niezliczonych legend o objawieniu się woli Bożej w danym miejscu, szczególnie związanych z widzeniami i świętymi przedmiotami czy życiem proroków. Z biegiem czasu niektóre z nich stały się miejscami szczególnego kultu.
Książka prezentuje około siedemdziesiąt miejsc świętych. Na 160 stronach bogato ilustrowanego wydawnictwa przedstawiono najważniejsze punkty pielgrzymek czy sanktuariów dwunastu religii, w tym chrześcijaństwa (katolicyzmu i prawosławia), buddyzmu, islamu, a także religii plemiennych.
Ciasta z blachy – pozycja obowiązkowa w każdej kuchni – to zbiór wypróbowanych receptur na domowe wypieki, którymi zachwycisz rodzinę i zaskoczysz znajomych. Znajdziesz tu przepisy na klasyczne ciasta drożdżowe, takie jakie pamiętasz z wakacji u babci, znakomite szarlotki idealne na jesienny deser, serniki, którymi oczarujesz każde podniebienie, ciasta czekoladowe, owocowe i inne. Oprócz szybkich i łatwych w przygotowaniu ciast na co dzień znalazły się tu również wykwintne wypieki na specjalne okazje. Nie zabrakło oczywiście i tych, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjny świąteczny stół: babek, mazurków czy makowców. Książka zawiera mnóstwo praktycznych porad dotyczących pieczenia poszczególnych rodzajów ciast. Ciasta z blachy – jeszcze nigdy pieczenie nie było tak przyjemne i łatwe.
Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli 'czarka ponczu'. Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne – tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki. W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.
Polska książka kucharska to skarbnica tradycyjnych i współczesnych. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji – dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki czy zaostrzające apetyt przystawki. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią – pieczywo. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki.
Polskiej kuchni nie trzeba nikomu zachwalać – o bogactwie jej smaków i aromatów świadczą zarówno współczesne, jak i dawne receptury, często twórczo modyfikowane. Pierogi, kluski, bigos, kapuśniak, barszcz, żurek, schabowy, pierniki, mazurki, makowce... Lista rodzimych przysmaków, podbijających nie tylko polskie podniebienia, jest znacznie dłuższa. Słyniemy ze znakomitych zup, mięs, sosów, pasztetów i ryb przyrządzanych na wiele sposobów. Jak dawniej, tak i dziś chętnie sięgamy po przepisy innych kuchni świata, dostosowując je nieco do naszych własnych upodobań kulinarnych.
W Polsce nalewki były robione od wieków, a sekrety receptur przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ostatnio znów rośnie ich popularność – w dużej mierze są to domowe rarytasy, które niegdyś były ozdobą babcinych i dziadkowych spiżarni oraz kredensów. Dobra nalewka to przede wszystkim wspaniały aromat, smak i kolor. Książka Polskie nalewki przekazuje podstawową wiedzę z zakresu komponowania tych trunków. Jej lektura pozwoli uniknąć błędów, usprawnić sposób zestawiania, znaleźć ciekawe receptury na nalewki zdrowotne, ziołowe, owocowe, likiery miody pitne oraz wódki. Receptury dobrano z niezwykłą dbałości, po to by na naszych stołach zagościły nowe smaki wyśmienitych trunków. W książce znalazły się również przepisy na starodawne nalewki. Niech dereniówka, wiśniówka czy mlekówka staną się chlubą i dumą gospodarzy, a także wyznacznikiem wyrafinowanego smaku i dobrych obyczajów.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem ?superpokarmów? wspomagających układ trawienny.Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną ? przeciwnie ? może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania ? smakowite, różnorodne i kolorowe.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem „superpokarmów” wspomagających układ sercowo-naczyniowy. Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną – przeciwnie – może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania – smakowite, różnorodne i kolorowe.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem superpokarmów wspomagających układ sercowo-naczyniowy.
Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną przeciwnie może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania smakowite, różnorodne i kolorowe.
Ogrom okrucieństw II wojny światowej zatarł w pamięci społeczeństw ślady Wielkiej Wojny 1914?1918. Na długie lata zapomniano też o śmiałym zamierzeniu zrealizowanym przez cesarstwo austro-węgierskie - rozsianych wśród pól i wzgórz Galicji Zachodniej cmentarzach wojskowych. Upamiętniają one ofiarę dziesiątek tysięcy żołnierzy poległych na frontach Galicji Zachodniej od jesieni 1914 roku po wielkie zwycięstwo w bitwie gorlickiej wiosną 1915. Dzięki zaangażowaniu licznej grupy artystów, architektów, inżynierów i wojskowych powstał liczący blisko czterysta cmentarzy, niepowtarzalny w skali Europy pomnik wojskowej sztuki cmentarnej, gdzie towarzysze broni - żołnierze armii austro-węgierskiej i niemieckiej, oraz ich wrogowie - żołnierze rosyjscy, spoczęli obok siebie.
Kuchnia polska to zbiór wyśmienitych przepisów na pyszne potrawy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. Kuchnia polska to skarbnica przepisów na dania, których rozmaite smaki są w stanie zaspokoić zarówno tradycjonalistów, jak i osoby lubiące poeksperymentować w kuchni. Zebrane przepisy na zupy i dania główne sprawią, że problem z obmyśleniem menu, zarówno na wykwintne przyjęcie, jak i codzienny posiłek, przejdzie do przeszłości.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem ?superpokarmów? wspomagających układ sercowo-naczyniowy.
Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną ? przeciwnie ? może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania ? smakowite, różnorodne i kolorowe.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących samochodów. Książka zabierze Czytelnika w ekscytującą podróż po historii motoryzacji, dostarczając nie tylko wielu emocji i wrażeń, ale także wiedzy o samochodach, które niegdyś królowały na szosach. Fascynaci są zgodni: jazda nimi wciąż robi wrażenie.
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem „superpokarmów”, wspomagających leczenie cukrzycy.
Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną – przeciwnie – może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania – smakowite, różnorodne i kolorowe.
Pies domowy - Canis familiaris - określany mianem najlepszego przyjaciela człowieka, przez wielu traktowany jest jak członek rodziny. Za opiekę i uwagę odwdzięcza się lojalnością, przywiązaniem i bezgranicznym oddaniem. Napisany z pasją przewodnik po psim świecie♦ Doradza, jak wychowywać, uczyć psa i mądrze się z nim bawić.♦ Tłumaczy, jak działają psie zmysły i emocje, czyli jak wyglądarzeczywistość z perspektywy czterech łap. ♦ Zdradza tajniki psiej ,,mowy"", ucząc, jak odczytywać wysyłane przez czworonoga sygnały i jak wykorzystywać tę umiejętność w szkoleniu. ♦ Podpowiada, czym kierować się przy wyborze psa i jak budować z nim prawidłowe relacje, słowem - jak wychować szczęśliwego psa.Autorka, Katarzyna Harmata, instruktorka szkolenia psów i behawiorystka, specjalizuje się w terapii zachowań lękowych i stresu u psów. Od 2006 roku prowadzi w Krakowie Akademię Dobrych Manier BIAŁY PIES (www.bialypies.pl), od 2000 roku jest członkiem ZKWP o/Kraków. Jako hodowczyni psów rasowych znana jest pod przydomkiem White Matahar. Swą wiedzę czerpie z licznych seminariów, obozów szkoleniowych, warsztatów i sympozjów w kraju i za granicą. Od kilku lat związana jest z przytuliskami dla psów w Skawinie i Sandomierzu. Od 2012 roku szkoli nie tylko właścicieli, ale także specjalistów w dziedzinie szkolenia psów i terapii behawioralnej. Jej pasją jest komunikacja na linii pies-pies i pies-człowiek.
Samoloty militarne to album prezentujący ponad sześćdziesiąt nowych i wciąż używanych samolotów w siłach powietrznych. Wydawnictwo skierowane jest do miłośników samolotów militarnych.
W książce omówiono samoloty transportowe, rozpoznawcze, bombowe, myśliwskie, a także śmigłowce. Każdy moduł przedstawia krótką historię powstania danego samolotu, jego dane techniczne, wymiary, masę oraz osiągi. Całość wzbogacona jest licznymi zdjęciami.
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i zdradza kulinarne sekrety słynnych kochanków. A przy tym przekonuje, że najlepszym afrodyzjakiem jest miłość.
Wkrótce po powołaniu do życia ONZ narodził się pomysł powołania jednostki odpowiedzialnej za wspieranie międzynarodowej współpracy w dziedzinie kultury, sztuki i nauki, a także wzbudzanie szacunku dla praw człowieka bez względu na kolor skóry, status społeczny i wyznawaną religię.
Inicjatywa podjęta przez Juliana Huxleya doprowadziła do utworzenia w 1945 roku United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty Nauki i Kultury) – UNESCO. Jednym z głównych zadań stowarzyszenia stała się ochrona światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego przed zniszczeniem i zachowanie ich w możliwie niezmienionej postaci dla potomności. Pierwsza Lista Światowego Dziedzictwa powstała w 1978 roku . Trafiło na nią 12 miejsc z siedmiu państw, w tym dwa polskie (Stare Miasto w Krakowie i kopalnia w Wieliczce). Obecnie (dane z 2012 roku) figurują na niej 962 obiekty w 157 państwach (745 obiektów kulturalnych, 188 przyrodniczych i 29 o charakterze mieszanym kulturalno-przyrodniczym), w tym 13 unikatowych miejsc w Polsce.
Coraz częściej szukamy zdrowej alternatywy dla powszechnie oferowanych produktów spożywczych. Często kupujemy w punktach ze zdrową żywnością lub na targu. Rozglądamy się za produktami dobrymi, bez konserwantów, zawierających wartości odżywcze i smak. Z coraz większą chęcią podejmujemy się również domowej produkcji pieczywa, wędlin, dżemów czy masła i serów.
Trudno bowiem o większą satysfakcję niż pojawiające się na stole aromatyczne i ? przede wszystkim ? zdrowe potrawy przygotowane przez nas samych.
Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami ich obróbki. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak przygotowywanych posiłków.
Niniejsza publikacja stanowi zbiór zabaw dla dzieci w wieku przedszkolnym i młodszych. Celem jej jest dostarczenie dzieciom i rodzicom przede wszystkim dobrej zabawy.
Książka pozwala również w sposób kreatywny wspierać rozwój dziecka. W książce znalazły się pomysły na zabawy z wykorzystaniem przedmiotów codziennego użytku lub codziennych czynności. Zamieszczono również liczne eksperymenty pozwalające dziecku poznać otaczający świat i prawa nim rządzące, a także rozwinąć zmysł artystyczny. W związku z tym, że część zabaw najlepiej wykonywać w wybranych okresach roku, wydawnictwo podzielone zostało na pięć części. Pierwsze cztery to zabawy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Część ostatnią stanowią zabawy, które można wykonywać niezależnie od pory roku, czy to w mieszkaniu, czy poza nim.
Książka z pewnością będzie stanowić inspirację do zabaw z dzieckiem.
Malarstwo jest dyscypliną sztuki, która towarzyszy człowiekowi od czasów prehistorycznych. Początkowo były to proste formy, które równolegle z rozwojem kulturowym i cywilizacyjnym świata przybierały coraz to nowe kształty i oblicza.
Album to kompendium wiedzy z historii malarstwa – od prehistorycznych rysunków naskalnych Lascaux przez kolorowe malowidła pompejańskie, surowe wizje sztuki średniowiecznej, renesansowe piękno, barokowy przepych i klasycystyczną harmonię, ożywioną formę ekspresji XIX wieku po różnorodną i często niełatwą w odbiorze sztukę współczesną.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?