Małgorzata Capriari po raz kolejny udowadnia, że nawet najprostsze potrawy można przyrządzić w sposób wyjątkowy i smaczny. Książka odkrywa na nowo możliwości serwowania różnorodnych dań z drobiu.
Książka kucharska pełna fachowych porad, prostych instrukcji krok po kroku i sprawdzonych przepisów - przyda się w każdym domu.
Makaron w różnorodnych wersjach i odmianach dostarcza miłych kulinarnych doznań wielu narodom. Włosi nie mogliby żyć bez swojej ukochanej pasty, która od wieków towarzyszy im na emigranckich szlakach przez całą Europę i obie półkule naszej planety. Niniejsza książka oddaje honor prostocie wielu przepisów klasycznych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale wprowadza również nieco nowych, oryginalnych i uwspółcześnionych. Główny bohater - makaron w całym swym bogactwie - występuje tu jako składnik zup, sałatek, przystawek i dań głównych, z wyśmienitymi sosami i w nowatorskich kombinacjach.
Ta książka to niezbędne kompendium podstawowej wiedzy, skarbnica przydatnych rad. Mając ją na półce, poczujecie się tak, jakbyście w każdej chwili mogli wezwać na pomoc eksperta ? znajdziecie tu bowiem odpowiedź na wszystkie pytania i wątpliwości, z jakimi zmaga się początkujący adept sztuki przewlekania koralików. Wybór odpowiednich narzędzi, sposoby nawlekania koralików na wybraną bazę, węzły wiązane na sznurach między koralikami, metody zaginania drutu, wykonywanie z koralików plecionki, techniki wykańczania projektów - czytelne instrukcje i schematy przeprowadzą was krok po kroku przez każdy etap pracy. Książka zainspiruje także do zestawiania koralików nowoczesnych z koralikami typu vintage oraz do łączęnia gotowej biżuterii z zapięciami i biglami, a także przygotowywania własnych projektów. Bez względu na to, czy wykorzystujecie w pracy duże koraliki szklane, kryształki lub maczki, czy używacie metalowych ozdób, wyrabiacie plecionki i czy swoją biżuterię nosicie wyłącznie sami, czy też przeznaczacie ją na sprzedaż, znajdziecie tutaj wszystko, co potrzeba, żeby ułatwić sobie pracę.
Utrzymana w konwencji bestsellera Candice Millard, River of Doubt, książka Zaginione plemię to opowieść przygodowa o przetrwaniu, poszukiwaniach i odkryciach. Mówi o niezwykłej podróży w najdalsze zakątki Amazonii w poszukiwaniu jednego z ostatnich na Ziemi ?plemion bez kontaktu?. W tej pisanej w pierwszej osobie fascynującej relacji z przygód i walki o przetrwanie, fotoreporter ?National Geographic?, Scott Wallace, podąża razem z 34-osobową grupą w głąb niezbadanych rejonów Amazonii, poznając sekrety lasu deszczowego i równocześnie przybliżając się coraz bardziej do ewentualnego spotkania z tajemniczymi flecheiros ? ?Plemieniem Strzały? ? rzadko widywanym szczepem sprawnych łuczników, o których wiadomo tyle, że bronią swoich ziem deszczem śmiercionośnych strzał, a następnie wtapiają się z powrotem w cienie lasu.
Książka Zaginione plemię, bogata w informacje biologiczne i antropologiczne oraz mogąca pochwalić się gronem conradowskich bohaterów ? każdym z nich kieruje żarliwe pragnienie ocalenia dzikich terytoriów, ale każdego dręczy też strach, podejrzenia i rozpaczliwe pragnienie przetrwania ? ożywia dla nas to ostatnie pole bitwy, jakim stała się Amazonia, wyjaśniając przy tym złożone kwestie dotyczące rdzennych plemion oraz ich znaczenie dla nas wszystkich.
Patron medialny:
National Geographic Polska
Tobias Elmkvist - autor powieści kryminalnych - powraca niechętnie do rodzinnej miejscowości, by pomóc przykutemu do łóżka ojcu w prowadzeniu gospodarstwa. Tobias przeżywa kryzys twórczy, a jego relacje z bliskimi są pełne napięć. Na domiar złego wdaje się w romans z partnerką ojca, Sabiną. Gwałtowny wybuch uczuć uruchamia lawinę zdarzeń, nad którymi Tobias nie potrafi zapanować. Jedyny świadek zakazanego romansu przypłaca swą wiedzę życiem. Czy prawda o brutalnym zabójstwie wyjdzie na jaw?
Minął rok od wydarzeń pierwszego tomu. Simon nie może się doczekać powrotu na Zbieracza Dusz i ponownego spotkania z przyjaciółmi.
Sny o tajemniczym statku, krukach i czarowniku, pojawiają się ponownie i pewnej nocy na zatoce, nad którą leży miasteczko Simona, zjawia się dobrze znany statek. Simon bez zastanowienia płynie do niego i wchodzi na pokład.
Spotyka tam starych przyjaciół: Egipcjankę Neferti, mieszkankę prastarego Miasta Ur Nin-Si, Indianina Moona i przybywającego z wieków średnich Salomona. Na pokładzie jest nowy Wojownik Czasu: Caspar ze średniowiecza. Dochodzi do konfrontacji z Porywaczem Cieni. Simon dowiaduje się wreszcie, na czym polega Wielki Plan czarownika, a jest to plan przerażający.
Tradycja zaczynania posiłków (szczególnie tych bardziej uroczystych) od urozmaiconych przekąsek jest w polskiej tradycji kulinarnej głęboko zakorzeniona. Zresztą, jak się można dowiedzieć z encyklopedii Glogera, w staropolskiej kuchni, już w XVII wieku przekąski nazywano? antypastem! Przejęte z języka włoskiego antipasti, jak sama nazwa wskazuje (ante ? przed, pasto ? posiłek), to małe danka, podawane tradycyjnie przed właściwym posiłkiem, zazwyczaj w celu pobudzenia apetytu. Serwuje się je w małych ilościach, a zdecydowany, nierzadko pikantny smak ma wywołać zainteresowanie jedzeniem nawet u najbardziej rozpieszczonych i wybrednych smakoszy; talerz pełen smakołyków pozwala gościom (z zasady nieco wygłodzonym) przetrwać okres przygotowania (zwykle upieczenia) głównego dania. Żyjemy w epoce ciągłego pośpiechu. Za przyspieszonym tempem życia stara się nadążyć współczesna kuchnia domowa, oferując dania, których przygotowanie jest łatwe i nieczasochłonne. Dziś stały się one czymś więcej niż tradycyjnymi przekąskami. Stanowią domową alternatywę dań kupnych i niewielkim stosunkowo nakładem sił i środków pozwalają cieszyć się smacznym, prawdziwie domowym jedzeniem, niemal takim, jak u mamy czy u babci. Małe dania stanowią także ostatnio podstawę menu imieninowego czy nawet świątecznego, poprzez swoją różnorodność gwarantując, że każdy z zaproszonych gości znajdzie coś, co mu naprawdę przypadnie do gustu. Oczywiście takich małych dań nasza kuchnia zna bardzo wiele. Tutaj pomieszczono dania popularne oraz nieco mniej znane, ale ze wszech miar zasługujące na wypróbowanie.
Samouczek Przepisy to nowoczesna, praktyczna seria wydawnicza, przedstawiająca smaczne i niezbyt pracochłonne potrawy i napoje, przygotowane ze składników dostępnych na naszym rynku. Miniksiążka kucharska Jak przyrządzać potrawy z grilla prezentuje niedrogie, pozywne i apetyczne dania zarówno na codzienny stół, jak i specjalne okazje. Proponujemy potrawy miesne i wegetariańskie przyrządzone z wykorzystaniem tej popularnej metody gotowania.
Samouczek Przepisy to nowoczesna, praktyczna seria wydawnicza, przedstawiająca smaczne i niezbyt pracochłonne potrawy i napoje, przygotowane ze składników dostępnych na naszym rynku.Miniksiążka Jak przyrządzać drinki prezentują niedrogie, efektowne i apetyczne napoje alkoholowe na rozmaite okazje towarzyskie. Proponujemy starannie wybrane short i long drinki, które na pewno zdobędą Państwa uznanie.
Czarownice z Walwyk Petera Curtisa (w rzeczywistości Norah Lofts, wybitnej, nieżyjącej już brytyjskiej powieściopisarki historycznej) to klasyczna literatura grozy. Bohaterka, panna Mayfield - stara panna, uboga, mało atrakcyjna nauczycielka, mająca za sobą długoletni pobyt w Afryce zakończony tajemniczym załamaniem nerwowym, osoba sprawiająca wrażenie bezradnej i potulnej - zostaje zatrudniona na stanowisku nauczycielki i dyrektorki w prywatnej szkole wiejskiej w Walwyk we wschodniej Anglii.Szczęście panny Mayfield zakłócają drobne, dziwne wydarzenia. Atmosfera staje się coraz bardziej tajemnicza i niepokojąca. Pojawiają się sygnały zbrodniczych działań tajemniczych sił zła. Panna Mayfield znajduje w sobie zaskakująco dużo siły i uporu, by szukać rozwiązania zagadki. Z jakim skutkiem? Czy samotna, zdawać by się mogło niezaradna, hołdująca dobrym manierom kobieta nie okaże się przypadkiem wytrawnym detektywem? I kogo uda się jej pokonać?
Album "Chrześcijaństwo" to ilustrowany przewodnik po wierze w Jezusa Chrystusa. Książka prowadzi przez trwającą ponad 2000 lat historię religii, począwszy od wydarzeń opisanych w Nowym Testamencie, aż po dzień dzisiejszy. Na kolejnych stronach poznajemuy działalność misyjną Apostołów, czas prześladowań w Cesarstwie Rzymskim, pierwsze spory o doktrynę, triumf religii w średniowieczu, nowożytne reformy chrześcijaństwa, powstawanie wyznań prostestanckich, a także wyzwania obecnie stojące przed Kościołem. Album prezentuje różnorodność wyznań chrześcijańskich: od asyryjskich nestorian i egipskich koptów, przez katolicyzm i prawosławie, aż po powstałe w XIX wieku ruchy mormonów i adwntystów.
W książeczce znajdziesz 30 przepisów na pyszne ciasteczka z formy, które pokochają Twoi bliscy oraz 10 dodatkowych ? na wypieki, których także nie może zabraknąć na świątecznym stole, takie jak rogaliki waniliowe czy lukrowane pierniczki korzenne.
Do książki dołączona jest forma do wykrawania ciasteczek z tworzywa wysokiej jakości, dopuszczona do kontaktu z żywnością.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?