Na przełomie XIX i XX wieku nazwisko Ferrein było w Moskwie tak dobrze znane, jak nazwiska złotnika Fabergé czy śpiewaka Szalapina. Znano je także na świecie – zwłaszcza wśród chemików, botaników, lekarzy czy farmaceutów – ponieważ Ferreinowie należeli do elity uczonych i przedsiębiorców i dzięki swojej pracowitości i umiejętności wprowadzania innowacji cieszyli się szczególnym uznaniem, a firmę farmaceutyczną, zarządzaną przez Woldemara Ferreina, można było uznać za wzór. Daisy Ferrein opisuje swoje dzieciństwo spędzone w Moskwie, sielskie dni w majątku Butowo i w Szwajcarii. Pisze z uczuciem o charyzmatycznym dziadku, utalentowanej muzycznie babci i ukochanym rodzeństwie, o rodzinie, którą łączyły niezwykle silne więzy. A także o miłości swojego życia, mężu, Polaku Józefie Wagnerze. Historia nie oszczędziła rodziny Ferreinów, pozbawieni przez bolszewików majątku, cierpieli głód i skazani zostali na tułaczkę, aż wreszcie rozjechali się po świecie. Drugą ojczyzną Daisy stała się Polska, a potem USA. Jej wspomnienia, choć pisane jedynie z myślą o wnukach, są niezwykle cennym i interesującym dokumentem epoki.
Obfitość – Yotam Ottolenghi
„Obfitość” Yotama Ottolenghiego to książka zawierająca wegetariańskie przepisy autora książki „Jerozolima”. Ottolenghi proponuje dania warzywne, które zasmakują wszystkim, nawet nie-wegetarianom.
Yotam Ottolenghi
Urodził się i dorastał w Jerozolimie. Obecnie mieszka w Wielkiej Brytanii, gdzie prowadzi kilka restauracji i . Jest szefem kuchni, którego niepowtarzalny styl opiera się na połączeniu smaków Bliskiego Wschodu, Azji i świata Zachodniego. Chociaż nie jest wegetarianinem, znany jest z podniesienia rangi warzyw jako głównego składnika potraw. Jest autorem bestsellerowej książki kucharskiej „Jerozolima”.
Obfitość warzyw
Ottolenghi znany jest z zamiłowania do przygotowywania niebanalnych dań warzywnych. W „Obfitości” prezentuje ponad 100 niebanalnych przepisów na zwykłe warzywa: rośliny strączkowe, różne kapusty, zieleninę czy warzywa cebulowe. Jego wegetariańskie dania wzbogacone są ryżem, produktami zbożowymi i makaronami podawanymi w nietypowy sposób. Kuchnia roślinna proponowana przez autora „Jerozolimy” sprawi, że nawet najbardziej zagorzały mięsożerca z ochotą zje danie roślinne.
W niniejszym tomie autorzy przyglądają się przede wszystkim nowemu radiu, telewizji, prasie i ciągle zmieniającemu nasze życie i podlegającemu wewnętrznym przemianom internetowi. Książka zaczyna się od nakreślenia teoretycznego background'u i proponuje Czytelnikowi podjęcie trudu odpowiedzi na pytania fundamentalne - o cel, jaki powinny realizować współczesne media.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?