Stale rosnące wymagania jakościowe stawiane wodzie przeznaczonej do picia i na cele przemysłowe wymusza stosowanie coraz bardziej rozbudowanych układów technologicznych i poszukiwanie nowych, bardziej skutecznych metod jej oczyszczania. Produkuje się nowe adsorbenty, złoża filtracyjne, masy katalityczne.
Autorka przedstawiła w książce następujące zagadnienia:
· charakterystykę wody i reagentów stosowanych do jej uzdatniania;
· niekonwencjonalne metody wysokoefektywnego usuwania zanieczyszczeń, również o niewielkich granicznych stężeniach;
· nowoczesne układy technologiczne i urządzenia dotychczas nieprezentowane w polskiej literaturze technicznej;
· opisy techniczne i technologiczne oraz charakterystykę metod stosowanych w układach oczyszczania wody zarówno niekonwencjonalnych, jak i klasycznych;
· fluorowanie wody, w tym podstawy teoretyczne tego procesu, konsekwencje jego niekontrolowanego zastosowania oraz opinie wybitnych specjalistów w zakresie znaczenia fluoru dla zdrowia człowieka.
Książka zawiera wiele rysunków i obliczeń projektowych urządzeń, a procesy technologiczne są opisywane reakcjami chemicznymi.
Przeznaczona jest dla osób zainteresowanych problematyką oczyszczania wody, dla studentów uczelni technicznych, a także uniwersytetów, pracowników pracowni projektowych i wyższych uczelni
Nowe, zaktualizowane i rozszerzone wydanie podręcznika, w którym omówiono różne typy oczyszczania ścieków przemysłowych dla wybranych gałęzi przemysłu. Zilustrowano je ponad 100 przykładami konkretnych, zrealizowanych już rozwiązań. Dla każdej gałęzi przemysłu podano:?technologię produkcji, ?pochodzenie, ilość i jakość ścieków, ?sposoby oczyszczania ścieków,?osiąganą rzeczywistą efektywność oczyszczania.W porównaniu z poprzednim wydaniem, rozbudowano materiał dotyczący ścieków przemysłu metalowego, paliwowo-energetycznego, rafineryjno-petrochemicznego i celulozowo-papierniczego. Szerzej omówiono oczyszczanie ścieków pochodzących z przemysłu spożywczego ? z krochmalni, mleczarni, zakładów przemysłu tłuszczowego, rzeźni i zakładów przetwórstwa mięsnego oraz browarów.Książka przeznaczona jest dla studentów i wykładowców kierunku inżynieria środowiska i kierunków pokrewnych wyższych uczelni technicznych i rolniczych, projektantów oczyszczalni ścieków i pracowników gospodarki wodno-ściekowej.
Podręcznik omawia charakterystykę hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. Szczególną uwagę zwraca na zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego użytkowania zasobów wodnych i degradacji wód oraz na problemy ich ochrony i oczyszczania.
Książka jest próbą podsumowania wyników badań mających na celu wyjaśnienie mechanizmu powstawania wrażeń węchowych i zapobieganie negatywnym skutkom zanieczyszczania środowiska substancjami zapachowymi - odorantami, w tym badań Autorów. Przedstawione w niej procedury odorymetryczne pozwalają między innymi ocenić uciążliwość zakładów przemysłowych emitujących zanieczyszczenia powietrza i skuteczność urządzeń dezodoryzacyjnych.
Czy życiodajny tlen może być także szkodliwy?, Czy nadmiar wolnych rodników prowadzi do powstawania nowotworów?, Ile wolnych rodników wdychamy w jednym hauście dymu z papierosa?, Dlaczego warto pić czerwone wino i zieloną herbatę? Książka ta zawiera odpowiedzi na te i inne pytania. Jest to podręcznik dla studentów biologii, chemii, medycyny, farmacji i rolnictwa, a również książka niezbędna dla każdego, kto w pracy zawodowej styka się z wolnymi rodnikami.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?