Każdej nocy śnimy, choć często nie pamiętamy naszych snów. W marzeniach sennych pojawiają się niezliczone symbole i obrazy, które mają ukryte znaczenie. Aby je rozszyfrować, warto sięgnąć po Sennik, zawierający opis najważniejszych i najczęściej pojawiających się motywów sennych wraz z ich szczegółową interpretacją. To książka, która pomoże ci zrozumieć twoje sny.
Polska kuchnia słynie ze wspaniałych przetworów owocowych oraz warzywnych. Do naszej tradycji należy wytwarzanie niepowtarzalnych w smaku dżemów, konfitur, galaretek, marmolad oraz kiszonek komponowanych z różnorodnych składników. Domowe specjały zamknięte w słoikach zawierają mnóstwo witamin oraz mikro- i makroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co najważniejsze, nie ma w nich żadnych niezdrowych konserwantów. Książka "Domowe przetwory" zawiera przepisy na owocowe i warzywne przysmaki. Są wśród nich receptury dobrze znanych tradycyjnych przetworów, a także unowocześnionych kompozycji, które urozmaicą codzienne menu i dostarczą niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces spokojnie, krok po kroku. To nie będzie trudne, a twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Domowe nalewki przez wieki były specjalnością kuchni staropolskiej. Nasi dziadkowie przygotowywali je w wielu odmianach i z różnych składników - świeżych i suszonych owoców, ziół, kwiatów i przypraw korzennych. Trunki wyrabiane z wiśni, czarnych porzeczek, śliwek, orzechów, malin, tarniny lub pigwy smakowały wybornie. Nalewane z kryształowych karafek do niewielkich kieliszków roztaczały niepowtarzalny aromat i zachwycały intensywnością barw. Książka "Domowe nalewki" zawiera sprawdzone przepisy na domowe trunki. Znajdują się w niej wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery, wódki i miody smakowały wyśmienicie, a sztuka ich robienia nie miała dla nas żadnych tajemnic.
Zespół jelita drażliwego i rozrostu flory bakteryjnej
jelita cienkiego SIBO są jednymi z najczęstszych
chorób człowieka w obecnych czasach. Objawy przez
nie wywoływane, takie jak bóle i wzdęcia brzucha oraz
uporczywe biegunki i/lub zaparcia bardzo uprzykrzają
życie wielu ludziom, często wręcz uniemożliwiając
normalną aktywność zawodową czy towarzyską.
Książeczka, która trafia do Państwa rąk, jest kolejnym
przystępnym opracowaniem z serii poradników
o przewodzie pokarmowym. Stanowi cenne i obszerne
uzupełnienie konsultacji lekarskiej i dietetycznej.
Znajdziecie w niej Państwo wszystko to, co najważniejsze, aby poznać ZJD
i SIBO. Ciekawie przedstawione, a jednocześnie merytoryczne informacje
o przyczynach obu zaburzeń, zasadach diagnostyki i leczenia pomogą
skutecznie stawić czoła tym problemom zdrowotnym.
Wobec podstawowej roli właściwego odżywiania w leczeniu SIBO i ZJD
bogata część kulinarna niewątpliwie przyczyni się do urozmaicenia terapii.
Jak na tacy, w zrozumiały i apetyczny sposób, autorka przedstawia reguły
diety z niską zawartością wysoko fermentujących węglowodanów (diety low
FODMAP). Liczne przepisy na smaczne posiłki, przekąski i napoje zawarte
w tym poradniku umilą chorym na SIBO i ZJD trudy poszczególnych etapów
dietoterapii oraz pomogą przywrócić jelitom dobrostan.
Zespół jelita drażliwego i rozrostu flory bakteryjnej
jelita cienkiego SIBO są jednymi z najczęstszych
chorób człowieka w obecnych czasach. Objawy przez
nie wywoływane, takie jak bóle i wzdęcia brzucha oraz
uporczywe biegunki i/lub zaparcia bardzo uprzykrzają
życie wielu ludziom, często wręcz uniemożliwiając
normalną aktywność zawodową czy towarzyską.
Książeczka, która trafia do Państwa rąk, jest kolejnym
przystępnym opracowaniem z serii poradników
o przewodzie pokarmowym. Stanowi cenne i obszerne
uzupełnienie konsultacji lekarskiej i dietetycznej.
Znajdziecie w niej Państwo wszystko to, co najważniejsze, aby poznać ZJD
i SIBO. Ciekawie przedstawione, a jednocześnie merytoryczne informacje
o przyczynach obu zaburzeń, zasadach diagnostyki i leczenia pomogą
skutecznie stawić czoła tym problemom zdrowotnym.
Wobec podstawowej roli właściwego odżywiania w leczeniu SIBO i ZJD
bogata część kulinarna niewątpliwie przyczyni się do urozmaicenia terapii.
Jak na tacy, w zrozumiały i apetyczny sposób, autorka przedstawia reguły
diety z niską zawartością wysoko fermentujących węglowodanów (diety low
FODMAP). Liczne przepisy na smaczne posiłki, przekąski i napoje zawarte
w tym poradniku umilą chorym na SIBO i ZJD trudy poszczególnych etapów
dietoterapii oraz pomogą przywrócić jelitom dobrostan.
Robienie przetworów jest nie tylko praktyczne, ale także... modne! Pachnąca konfitura czy kolorowa sałatka w słoiczku opatrzonym efektowną etykietką to prezent, który cieszy bardziej niż czekoladki. Przetwory zrobione własnoręcznie są smaczniejsze i zachowują więcej witamin, bo przygotowujemy je ze świeżych owoców i warzyw. Mają także niepowtarzalny smak. Niezależnie od tego, czy robimy przetwory od lat, czy dopiero zaczynamy przygodę ze słoiczkami, warto korzystać ze sprawdzonych przepisów. I tylko takie znalazły się w tej książce. Przygotowanie przetworów według tych receptur nie zajmie wiele czasu, a bliscy będą się cieszyć zdrowym jedzeniem przez cały rok.
Ciepły, domowy obiad to nasza tradycja i najlepsza okazja do spotkań z bliskimi. Dlatego każda pani domu ma swój zestaw sprawdzonych dań, które kocha cała rodzina. Często jednak marzy nam się jakaś odmiana. Czy z dobrze znanych, niedrogich produktów można wyczarować coś innego, co przypadnie do gustu domownikom? Tak! Zdrowy i tani obiad można przygotować na wiele sposobów. W tej książce znajdziesz ich aż 105! Przygotujesz je, nie spędzając w kuchni wiele czasu, z prostych składników, ale też nie rezygnując z prawdziwych frykasów. Kluczem do mądrego oszczędzania w kuchni jest wybieranie dań opartych na lokalnych, sezonowych produktach, które da się przyrządzić szybko, bez długiego gotowania, duszenia czy pieczenia. Od dziś zawsze znajdziesz odpowiedź na pytanie "Co na obiad?".
Bezsenność zalicza się do chorób cywilizacyjnych! Skarży się na nią ok. 50% Polaków! Często wymaga szerokiej diagnostyki i farmakoterapii. Jakie objawy świadczą o zaburzeniach snu? Są to trudności z zasypianiem, problemy z utrzymaniem snu, sen, który określamy jako "czujny"... Co zatem warto wiedzieć, by wyjść z bezsenności? W jej leczeniu najważniejsze jest właściwe rozpoznanie przyczyn zaburzeń snu. W tym celu lekarz zleci nam wykonanie szeregu badań (ich opis znajdziesz w naszym poradniku). Warto też wykonać test, który może być punktem wyjścia do wizyty u lekarza, patrz str. 42. Ale... zanim wykonamy badania czy sięgniemy po leki nasenne, które nie leczą bezsenności, spróbujmy najpierw postawić na higienę snu (to szereg czynności, które przygotują organizm do snu) i inne sposoby pomagające zasnąć. Są to np. zaskakujące, ale skuteczne gadżety, jak choćby kołdry obciążeniowe, opaski na oczy, lampy na sen i wiele innych. Sen reguluje też wiele substancji chemicznych, które produkuje nasz organizm. Kluczowym jest melatonina. Informujemy, co warto o melatoninie wiedzieć i jak ją zażywać. Dla dobrego snu znaczenie mają też bakterie jelitowe. Ich odpowiedni skład pozwala na prawidłowe wydzielanie melatoniny! Warto zatem skorzystać z naszych propozycji na kolacje przywołujące zdrowy sen.
Codziennik. Mój planer osobisty. Od newsweeka psychologii (wydawca: newsweek psychologia)Nie wszyscy umiemy lub chcemy planować swoją codzienność. Nie wszystko planować musimy.Ale jest coś w tej codzienności najważniejsze, a o czym najczęściej zapominamy to czas dla siebie, dla kogo mamy zawsze najmniej czasu. A bez siebie nie ma My, Oni ani Ty, bo to od relacji ze sobą zależą nasze relacje z innymi i nasze miejsce wśród innych.Łatwo stracić z oczu to, co naprawdę ważne: zrozumienie, czego naprawdę chcemy i czy dążymy do tego, czego naprawdę potrzebujemy. Dlatego Codziennik to coś więcej, niż planer. To codzienna praktyka słuchania siebie. Dużo wolnej przestrzeni do szukania odpowiedzi. Czas do poznawania swoich myśli, przyglądania się swoim planom, decyzjom, wyborom i działaniom.Do planowania ważnych spraw i wydarzeń posłużą kalendaria tygodniowe i miesięczne. Do pamiętania -ważne daty. W poszukiwaniu siebie pomogą proste ćwiczenia pytania i porady przygotowane przez psychologów z magazynu Newsweek Psychologia. Do autorefleksji zaproszą felietony redaktorki naczelnej Iwony Zabielskiej-Stadnik i propozycje dobrych książek. Wsparciem w trudnych chwilach będą rysunki świetnej rysowniczki Magdaleny Danaj. I dużo dobrych słów do codziennego stosowania, zapisanych zawsze w pierwszej osobie.Nie wiadomo, dokąd zaprowadzi nas słuchanie i obserwowanie siebie. Ale warto w tę podróż wyruszyć i dowiedzieć się, co czeka na końcu tęczy. Ten Codzienik pomoże otworzyć wielką, ciekawą przestrzeń osobistą. Trochę poćwiczyć ze sobą. Żeby dowiedzieć się o sobie wiecej i zeby bardziej sobą być.
Określenia otyłość i nadwaga bywają przez nas używane zamiennie.A to błąd, bo otyłość jest chorobą, a właściwie przewlekłym schorzeniem,do którego nadwaga może nas łatwo doprowadzić. Ale też nadwaganadwadze i otyłość otyłości nie równe, bo nie wszyscy tyjemy w ten samsposób, na co wpływ mają np: hormony, płeć, wiek, geny czy tryb życia.Nadwaga i otyłość brzuszna która dotyka najczęściej mężczyzn,ale także kobiety, gdy wchodzą w okres menopauzy jest najbardziejpodstępna, bo otłuszczając nasze narządy wewnętrzne, przyczynia sięnp. do rozwoju nadciśnienia, chorób kardiologicznych oraz podnosipoziom cukru. Dlatego dieta, która pomaga pozbyć się nadmiarukilogramów przy tym typie nadwagi i otyłości, wskazana jest takżedla osób cierpiących na insulinooporność i stan przedcukrzycowy.Otyłość udowo-pośladkowa, charakterystyczna dla kobiet oraz otyłośćuogólniona, zależna od genów i sposobu odżywiania w pierwszych latachżycia dziecka, nie są aż tak niebezpieczne, ale także szkodzą naszemuzdrowiu, choćby stawom i żyłom. Dla tych typów nadwagi i otyłościrównież proponujemy odpowiednio dostosowane diety. Warto z nichskorzystać, by pozbyć się nadprogramowych kilogramów w możliwienajzdrowszy sposób!
Nic lepiej nie podkreśla rodzinnego charakteru świąt Bożego Narodzenia niż suto zastawiony stół. Przy nim każdy znajdzie swoje miejsce. Na nim każdy znajdzie swoją ulubioną potrawę. Niezależnie od tego, czy będą to dania postne podawane na wieczerzę przy blasku pierwszej gwiazdki, czy eleganckie, serwowane na świąteczny obiad, zachwycą gości bogactwem smaku! Wypróbuj nasze przepisy na potrawy wigilijne oraz te przygotowywane z różnych gatunków ryb. A także na wykwintne przystawki, zupy i danie główne, które można podać zarówno podczas świątecznego obiadu, jak i karnawałowej imprezy. No i oczywiście na pełne maku, bakalii i korzennych przypraw bożonarodzeniowe słodycze. Pysznych świąt!
Jak wspierać poczucie własnej wartości Dlaczego jesteśmy tak niepewni siebie? Ile nas kosztuje podziw i szacunek innych? Jak myśleć o sobie z troską i ze zrozumieniem, a kiedy trzeba ze współczuciem, jak o kimś najbliższym z bliskich? Jak żyć po swojemu? Ze zgodą na to, że nie zawsze uda się zrealizować plan, osiągnąc jakiś cel, nie potknąć się, nie pomylić? I bez lęku, że w oczach innych nie zdaliśmy jakiegoś egzaminu? Czego potrzebujemy i co możemy zrobić, by poznać prawdę o sobie - co tłumi w nas wiarę w siebie i podcina skrzydła. Na jakie pułapki się przygotować i jak je omijać? Ta książka to zbiór wybranych tekstów przygotowanych dla Newsweeka Psychologii przez specjalistów od tego, jak o sobie myślimy i jak w związku z tym działamy. Dla tych, którzy chcieliby zmierzyć się ze swoją niepewnością i uwierzyć w siebie. Każdy poruszony temat uzupełnia komentarz-poradnik psychoterapeuty Przemysława Mućko. Redaktorką książki jest Iwona Zabielska-Stadnik, redaktorka naczelna magazynów psycholgicznych Newsweeka. Scenki rodzajowe z życia niewierzących w siebie narysowała znakomita rysowniczka Magdalena Danaj, znana z Porysunków, felietonów rysunkowych dla Newsweeka Psychologii oraz ilustracji do okładek tego magazynu.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Moment, w którym przychodzimy na świat, nie jest przypadkowy. Towarzyszy mu unikalny układ gwiazd i planet, który determinuje naszą osobowość, temperament i charakter. Choć oczywiście na to, jak radzimy sobie w życiu, ma wpływ również wychowanie, to jednak rola gwiazd jest znacząca. Poznaj więc swój znak zodiaku i to, co wraz z jego energią otrzymujesz.
Najpierw jest szok, niedowierzanie i rozpacz. Potem gniew, bunt i desperacka próba zastopowania tego, co nieuniknione. Akceptacja nie przychodzi jednak nigdy. Są za to skrajne emocje: miłość i nienawiść, życzliwość i niechęć, zaradność i zagubienie, odwaga i strach. A przy tym wszystkim nieustające poczucie winy.
O chorobie Alzheimera napisano już wiele, zazwyczaj jednak w centrum uwagi stawiano chorego. Tymczasem otępienie rzuca cień na całą rodzinę, w szczególności na tych, którzy podejmują się
opieki nad powoli odchodzącym bliskim. To o nich jest ta książka.
Zebrane tu opowieści opiekunów tworzą poruszający i szczery obraz codzienności z chorobą Alzheimera. Autorce udało się zdobyć zaufanie rozmówców i stworzyć im warunki do podzielenia się najbardziej
intymnymi doświadczeniami, reakcjami i myślami. Dla wielu czytelników wysłuchanie tych opowieści może być niczym cenne spotkanie w grupie wsparcia.
Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników ipropagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież wpodobny sposób wodległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, atakże nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm.Jednocześnie przybywa badań, które mówią okorzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować zulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia na okrągło iraczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny.Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.
Wyobraź sobie, popołudnie w pracy lub na uczelni. Pora na lunch. Wyciągasz z torby butelkę ze wspaniałym, przepysznym i zdrowym koktajlem, który zrobiłaś rano w pięć minut. Szybko i wygodnie dostajesz zastrzyk energii, pełen mikroelementów, błonnika i witamin. Żyjesz zdrowo i przyjemnie, a dodatkowo chudniesz praktycznie bez wysiłku! Taka przyszłość czeka na wyciągnięcie ręki, z naszą nową książką "Koktajle"! To najgorętsza dieta sezonu 2022, która bazuje na wieloletnim doświadczeniu i trendzie diet koktajlowych. Znajdziecie w niej aż 40 sezonowych przepisów na każdą porę roku, które orzeźwią lub rozgrzeją, i do tego sprawią, że będziecie najedzeni i zdrowi. Każdy z nich do wykonania w mniej niż 5, 7 lub najwyżej 10 minut! Diety koktajlowe są hitem świata odchudzania już od wielu lat. Nawet jeśli nie szukacie skutecznego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów, koktajle będą wyśmienitym sposobem na zdrową dietę, dzięki której zyskacie energię, piękną skórę i silne włosy. Spróbuj wspaniałych koktajli i przekonasz się sama, że będziesz je pić także długo po tym, jak osiągniesz swoją wymarzoną wagę!
Zacznij z nami odchudzanie i przekonaj się, że nie tylko możesz zrzucić zbędne kilogramy, ale także utrzymać wymarzoną wagę. Bez efektu jo-jo. Na zawsze. Twoja misja to pozbycie się 5, 10 lub 15 kilogramów? W naszym poradniku znajdziesz jadłospisy, treningi oraz porady dopasowane do wybranego przez ciebie celu. Do dzieła!
Bułki, bagietki, bajgle - pszenne, żytnie, kukurydziane, jasne lub ciemne, ale najzdrowsze są te pełnoziarniste, zawierające niełuskane ziarna różnych zbóż. Większość z nas nie może się obyć bez tradycyjnego pieczywa i nie ma w tym nic dziwnego - przecież na całym świecie jest ono jednym z głównych składników wielu dań. Warto pamiętać, że pieczywo to nie tylko pyszny dodatek, ale również źródło wielu składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Zawiera węglowodany, magnez, żelazo, witaminy B i E oraz - przede wszystkim - błonnik. Okazuje się więc, że pieczywo, zwłaszcza to domowe, samodzielnie przygotowane, jest potrzebne w codziennej diecie i nie warto z niego rezygnować.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?