Jak wspierać poczucie własnej wartości Dlaczego jesteśmy tak niepewni siebie? Ile nas kosztuje podziw i szacunek innych? Jak myśleć o sobie z troską i ze zrozumieniem, a kiedy trzeba ze współczuciem, jak o kimś najbliższym z bliskich? Jak żyć po swojemu? Ze zgodą na to, że nie zawsze uda się zrealizować plan, osiągnąc jakiś cel, nie potknąć się, nie pomylić? I bez lęku, że w oczach innych nie zdaliśmy jakiegoś egzaminu? Czego potrzebujemy i co możemy zrobić, by poznać prawdę o sobie - co tłumi w nas wiarę w siebie i podcina skrzydła. Na jakie pułapki się przygotować i jak je omijać? Ta książka to zbiór wybranych tekstów przygotowanych dla Newsweeka Psychologii przez specjalistów od tego, jak o sobie myślimy i jak w związku z tym działamy. Dla tych, którzy chcieliby zmierzyć się ze swoją niepewnością i uwierzyć w siebie. Każdy poruszony temat uzupełnia komentarz-poradnik psychoterapeuty Przemysława Mućko. Redaktorką książki jest Iwona Zabielska-Stadnik, redaktorka naczelna magazynów psycholgicznych Newsweeka. Scenki rodzajowe z życia niewierzących w siebie narysowała znakomita rysowniczka Magdalena Danaj, znana z Porysunków, felietonów rysunkowych dla Newsweeka Psychologii oraz ilustracji do okładek tego magazynu.
Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Moment, w którym przychodzimy na świat, nie jest przypadkowy. Towarzyszy mu unikalny układ gwiazd i planet, który determinuje naszą osobowość, temperament i charakter. Choć oczywiście na to, jak radzimy sobie w życiu, ma wpływ również wychowanie, to jednak rola gwiazd jest znacząca. Poznaj więc swój znak zodiaku i to, co wraz z jego energią otrzymujesz.
Najpierw jest szok, niedowierzanie i rozpacz. Potem gniew, bunt i desperacka próba zastopowania tego, co nieuniknione. Akceptacja nie przychodzi jednak nigdy. Są za to skrajne emocje: miłość i nienawiść, życzliwość i niechęć, zaradność i zagubienie, odwaga i strach. A przy tym wszystkim nieustające poczucie winy.
O chorobie Alzheimera napisano już wiele, zazwyczaj jednak w centrum uwagi stawiano chorego. Tymczasem otępienie rzuca cień na całą rodzinę, w szczególności na tych, którzy podejmują się
opieki nad powoli odchodzącym bliskim. To o nich jest ta książka.
Zebrane tu opowieści opiekunów tworzą poruszający i szczery obraz codzienności z chorobą Alzheimera. Autorce udało się zdobyć zaufanie rozmówców i stworzyć im warunki do podzielenia się najbardziej
intymnymi doświadczeniami, reakcjami i myślami. Dla wielu czytelników wysłuchanie tych opowieści może być niczym cenne spotkanie w grupie wsparcia.
Post przerywany, dieta IF (Intermittent Fasting), okna metaboliczne, okresowa głodówka te wszystkie określenia dotyczą tego samego modelu odżywiania. Od wielu lat ma swoich zwolenników ipropagatorów, jednak teraz jeszcze bardziej zyskuje na popularności. Coraz częściej mówi się, że to dieta przyszłości, choć przecież wpodobny sposób wodległych czasach odżywiali się nasi przodkowie. Posty były naturalną częścią ich życia, a my dziś sięgamy po nie jak po lekarstwo. Tryb życia, który nie pozwala nam odżywiać się wzorowo, marnej jakości, przetworzone jedzenie, atakże nakręcana stresem skłonność do podjadania - to te czynniki, które nadmiernie obciążają nasz metabolizm.Jednocześnie przybywa badań, które mówią okorzyściach ze stosowania regularnych, okresowych postów. Jeśli nie potrafimy zrezygnować zulubionych dań, łatwo ulegamy pokusie jedzenia na okrągło iraczej nie poprzestajemy na małych porcjach, to posty przerywane mogą być dobrym rozwiązaniem. I gdy rozsądek podpowiada, że trzeba wreszcie rozprawić się ze zbyt wysokim poziomem cukru, insulinoopornością, dodatkowymi kilogramami i ciągłym zmęczeniem - to post przerywany także może okazać się pomocny.Jak post przerywany działa na organizm? Dlaczego pomaga i w jaki sposób go stosować? O tym jest ta książka. Znajdziemy w niej też jadłospis na 28 dni tyle potrzebujemy, by poznać i polubić nowy sposób odżywiania.
Wyobraź sobie, popołudnie w pracy lub na uczelni. Pora na lunch. Wyciągasz z torby butelkę ze wspaniałym, przepysznym i zdrowym koktajlem, który zrobiłaś rano w pięć minut. Szybko i wygodnie dostajesz zastrzyk energii, pełen mikroelementów, błonnika i witamin. Żyjesz zdrowo i przyjemnie, a dodatkowo chudniesz praktycznie bez wysiłku! Taka przyszłość czeka na wyciągnięcie ręki, z naszą nową książką "Koktajle"! To najgorętsza dieta sezonu 2022, która bazuje na wieloletnim doświadczeniu i trendzie diet koktajlowych. Znajdziecie w niej aż 40 sezonowych przepisów na każdą porę roku, które orzeźwią lub rozgrzeją, i do tego sprawią, że będziecie najedzeni i zdrowi. Każdy z nich do wykonania w mniej niż 5, 7 lub najwyżej 10 minut! Diety koktajlowe są hitem świata odchudzania już od wielu lat. Nawet jeśli nie szukacie skutecznego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów, koktajle będą wyśmienitym sposobem na zdrową dietę, dzięki której zyskacie energię, piękną skórę i silne włosy. Spróbuj wspaniałych koktajli i przekonasz się sama, że będziesz je pić także długo po tym, jak osiągniesz swoją wymarzoną wagę!
Zacznij z nami odchudzanie i przekonaj się, że nie tylko możesz zrzucić zbędne kilogramy, ale także utrzymać wymarzoną wagę. Bez efektu jo-jo. Na zawsze. Twoja misja to pozbycie się 5, 10 lub 15 kilogramów? W naszym poradniku znajdziesz jadłospisy, treningi oraz porady dopasowane do wybranego przez ciebie celu. Do dzieła!
Bułki, bagietki, bajgle - pszenne, żytnie, kukurydziane, jasne lub ciemne, ale najzdrowsze są te pełnoziarniste, zawierające niełuskane ziarna różnych zbóż. Większość z nas nie może się obyć bez tradycyjnego pieczywa i nie ma w tym nic dziwnego - przecież na całym świecie jest ono jednym z głównych składników wielu dań. Warto pamiętać, że pieczywo to nie tylko pyszny dodatek, ale również źródło wielu składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Zawiera węglowodany, magnez, żelazo, witaminy B i E oraz - przede wszystkim - błonnik. Okazuje się więc, że pieczywo, zwłaszcza to domowe, samodzielnie przygotowane, jest potrzebne w codziennej diecie i nie warto z niego rezygnować.
Insulinooporności nie ma na liście chorób, ale to zapewne kwestia czasu. Jest bowiem bardzo poważnym zaburzeniem, które zakłóca pracę całego organizmu - nie tylko układu trawiennego. Do jej objawów należą zarówno przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, wzrost wagi mimo nieprzejadania się, jak i poważne wahania hormonalne, niszczące tarczycę, osłabiające kości i utrudniające kobietom zajście w ciążę. Diagnoza "insulinooporność" to zatem zawsze sygnał alarmowy. Od tego momentu mamy najwyżej kilka lat, by nie doprowadziła ona do poważnych chorób, m. in.: cukrzycy, nadciśnienia, zawału serca i niewydolności trzustki. Dobra wiadomość jest taka, że tak poważne zaburzenie leczy się w prosty sposób. Z tego powodu wielu pacjentów nie dowierza, że to prawdziwy problem, więc... nawet nie próbują! A bez leczenia insulinooporność postępuje i ma to zgubny wpływ na stan całego organizmu. Dzięki lekturze książki "Insulinooporność" dowiesz się: co jeść i w jaki sposób łączyć produkty w smaczne i zdrowe posiłki, które łagodzą objawy insulinooporności oraz powstrzymują jej rozwój, - jak niczym dietetyk szybko układać lecznicze menu, -jakie badania diagnostyczne wykonać, - co i jak ćwiczyć, by wspomóc leczenie.
Jelita są ukryte głęboko wewnątrz ciała, ale tak jak nasza skóra nieustannie stykają się ze światem zewnętrznym. Ten kontakt jest znacznie intensywniejszy nie tylko z racji ich rozmiarów (mają około 300 metrów kwadratowych), ale także z powodu niezwykle chłonnej i delikatnej struktury tego narządu. Każdego dnia jelita muszą mierzyć się z niezliczoną masą bakterii chorobotwórczych, wirusów, grzybów, toksyn, które - począwszy od jamy ustnej - wędrują przez cały przewód pokarmowy. W dodatku fundujemy im stres, bo przecież miliony szlaków nerwowych łączą je z mózgiem. Rezygnujemy też z aktywności, co sprawia, że nie są należycie ukrwione i odżywione. Od niedawna jelita mają nowego, niezwykle zaciętego wroga: koronawirus okazał się bowiem czynnikiem potęgującym nadwrażliwość i wywołującym wiele schorzeń jelit. Jak im pomóc? Przede wszystkim dobrym jedzeniem. Odpowiednie posiłki przywrócą naturalny rytm, zregenerują je i sprawią, że zaczną radzić sobie z tym, co im szkodzi. Taki leczniczy jadłospis znajdziesz w tej książce.
Tuńczyk, łosoś, okoń, flądra, śledź, a może krewetki, kalmary, mule i przegrzebki? Coraz chętniej sięgamy po mniej znane gatunki. Delektujemy się nimi w knajpkach, chcemy serwować je w domu. Tym bardziej, że wybór jest naprawdę imponujący! Poznaj przepisy na smakowite dania i zobacz, jak krok po kroku kupować, przyrządzać i podawać ryby i owoce morza. Smacznego!
Od tego, co jemy, zależy wiele skomplikowanych procesów zachodzących wewnątrz naszego ciała, w tym także myślowych. Dopiero od niedawna wiemy, że "jelita to nasz drugi mózg". Te narządy ściśle ze sobą współpracują i wymieniają informacje. Co z tego wynika? Posiłki mogą wzmacniać układ nerwowy, wspierać witalność i pomóc dożyć sędziwego wieku. W naszym poradniku piszemy o tym, jakie jedzenie służy mózgowi. Proponujemy konkretne jadłospisy na lepszą pamięć, koncentrację, dobry nastrój i długowieczność. Podpowiadamy, co włączyć do swojego menu, by mieć siłę i chęć do nauki, wielogodzinnej pracy wymagającej skupienia, zachwycać kreatywnością oraz tryskać życiową energią.
Chociaż wkwestii diet jesteśmy ekspertkami, znalezienie tej najlepszej dlanas nie zawsze jest proste. Dlaczego? Ponieważ od żywieniowych zasad ireguł silniejsze bywają kaprysy kobiecych hormonów. To zich powodu jednego dnia budzimy się piękne imożemy przenosić góry, akolejnego wolimy ukryć się przed całym światem. Toone także sprawiają, że podjadamy iwbrew rozsądkowi wybieramy to, co nam nie służy.Lata poważnych badań idoświadczenia tysięcy kobiet pokazały, że gdy inne diety zawodzą, naszym sojusznikiem może być dieta ketogeniczna. Sumiennie stosowana, przynosi oczekiwane rezultaty: chudniemy, czujemy się lepiej, bo lepiej pracuje nasz układ hormonalny. To oznacza, że pozbywamy się wielu dolegliwości izaburzeń, m.in. migren, wahań nastroju, insulinooporności. Jesteśmy spokojniejsze, bardziej pogodne, więc mniej zagrożone nadciśnieniem inadwrażliwością jelit.Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz swój metabolizm ipoznasz wpływ posiłków keto na swój organizm. To kobieca wersja tej diety, dlatego posiłki, choć zawierają dużo tłuszczów, swoją urodą izapachem cieszą zmysły.Jak łatwiej przejść na keto? Na co się przygotować ijak omijać dietetyczne pułapki? Otym właśnie jest ta książka.
Zgubić zbędne kilogramy bez uczucia głodu, wyglądać i czuć się młodziej – to marzenie wielu ludzi na świecie. Najlepiej, by efekty przyszły szybko i zostały na długo. Szukając pomysłów na spełnienie tych marzeń oczekujemy również, że nowa dieta wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Taką obietnicę daje coraz bardziej popularna dieta bulionowa. Polecają ją gwiazdy, które zapewniają, że kubek z klarownym wywarem ugotowanym na kościach, stał się częścią ich życia. Fankami diety bulionowej są m.in. Halle Berry, Salma Hayek i Gwyneth Paltrow. Przekonują, że działa ona lepiej niż botoks i drogie kosmetyki! Bulion, ugotowany zgodnie z przepisem, który znajdziesz w naszej książce, dostarcza składników wyjątkowo bogatych w kolagen w najłatwiej przyswajalnej postaci. Buduje on rusztowanie naszej skóry, a także stawów i innych narządów, od sprawności których zależy młodzieńcza forma i wygląd. Przyspiesza metabolizm, doskonale nawadnia i gasi stany zapalne. Efekty kolagenowej diety można dostrzec bardzo szybko, a jej zasady są bardzo proste.
Chcesz pozbyć się glutenu ze swojej diety? Nieważne, czy z konieczności, czy z wyboru. Z nami przejdziesz ten proces, krok po kroku. To nie będzie trudne, a Twoje menu wzbogaci się o pyszne, zdrowe dania.
Cukier, tłuszcz, gluten, laktoza... Bez tych składników także można przygotować przepyszne słodycze. Najważniejsze, by były dopasowane do potrzeb twojego organizmu. W tym poradniku znajdziesz mnóstwo inspiracji i porad dietetyków.
Superproste gotowanie to mnóstwo przepisów - bardzo prostych w wykonaniu i zawierających nie więcej niż 6 składników. Makarony, zupy, dania na bazie zbóż, drugie dania z mięsa i ryb, ale też proste desery i ciasta. Proste gotowanie oznacza używanie niewielu, ale za to właściwych składników. Pozwoli to nie tylko wydobyć z produktów najlepsze smaki, ale także ograniczyć czas spędzany w kuchni.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską oraz bazą do innych smakowitych dań. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek - pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają odporność organizmu.
Śniadanie zjedz jak król - mówimy. I ma to sens, bo poranny posiłek daje ci energię na cały dzień. Pod warunkiem oczywiście, że jest pożywny i smaczny. Brakuje ci pomysłów na apetyczne dania? Skorzystaj z naszego poradnika. Podpowiadamy w nim, jak krok po kroku - i dzień po dniu - przyrządzać pyszne, nieskomplikowane, ale różnorodne śniadania. Smacznego!
Nie ma nic przyjemniejszego niż świeże chrupiące pieczywo serwowane na śniadanie, szczególnie gdy cały dom wypełnia jego kuszący zapach. Dawniej domowy wypiek chleba był powszechny, dziś znów, po latach wraca do łask. Chleb. Domowy wypiek to książka, która krok po kroku poprowadzi przez tajniki samodzielnego wypieku pieczywa - różnorodnych chlebów, bułek, bułeczek, bagietek. Zebrano tu przepisy zarówno typowo polskie, regionalne, na chleby ciemne i jasne, pszenne i żytnie, na drożdżach i na zakwasie, jak i receptury na pieczywo z rożnych zakątków świata.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?