KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne

Okładka książki Projektowanie mebli

135,00 zł 99,70 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Meble są przedmiotami, które użytkujemy przez całe życie. Łóżka, fotele czy krzesła mają bezpośredni kontakt z naszym ciałem – szafy, regały, komody zaś pośredni. Wszystkie mają znaczący wpływ na estetykę wnętrz, lecz co ważniejsze – na nasze bezpieczeństwo i stan zdrowia. Powstanie atrakcyjnego w formie, funkcjonalnego, ergonomicznego i bezpiecznego mebla jest wysiłkiem wielu osób pracujących w interdyscyplinarnych zespołach. Współpraca architektów, projektantów, konstruktorów i technologów podczas formułowania założeń projektowych nowego wyrobu, często ujawnia nieporozumienia i uporczywe narzucanie własnych koncepcji, co istotnie ogranicza pasję twórczego poszukiwania rozwiązań satysfakcjonujących wszystkich członków zespołu projektowego. Niniejsza książka jest drugim, rozszerzonym wydaniem opracowania, które może przybliżyć niektóre zagadnienia wspólne dla twórców nowego mebla. Opracowanie to przygotowano nie tylko z myślą o studentach wydziałów technologii drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i SGGW w Warszawie, ale kierowane jest ono także do studentów architektury uczelni technicznych czy akademii sztuk pięknych podejmujących się kształcenia na kierunku projektowanie mebli. Podręcznik powinien być także pomocny inżynierom rozwiązującym na co dzień problemy techniczne w projektowaniu mebli.
Okładka książki Atlas chorób pszczół

60,00 zł 44,31 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Atlas chorób pszczół zawiera podstawowe informacje dotyczące najbardziej istotnych chorób pszczół w Polsce, jest bogato ilustrowany zdjęciami, będzie przydatny lekarzom oraz studentom weterynarii do poszerzenia wiedzy na temat chorób pszczół. W treści: Choroby wywoływane przez wirusy Choroby wywoływane przez bakterie Choroby wywoływane przez grzyby Choroby wywoływane przez pasożyty Choroby niezakaźne Inne problemy, którym mogą towarzyszyć objawy przypominające istotne choroby pszczół
Okładka książki Duchy Tatr

100,00 zł 73,85 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

„Duchy Tatr“ to szpiegowska humoreska z przymrużeniem oka. Głównymi bohaterami są nieliczni ludzie i liczne rzesze tatrzańskich duchów, tworzące dwa przenikające się światy. Duchy Tatr mają swoje twarze, psotne charaktery, słabości i, jak to w życiu bywa, także zgubne nałogi. Spokojne życie duchów Tatr pewnego dnia zakłóci obca ingerencja w wewnętrzny system przekazu informacji. Jak w prawdziwej, sensacyjnej opowieści i tutaj pojawia się grupa bohaterów próbujących przywrócić ład w Tatrach. Jest też super bohater – Wielki Bezcieniowy Ptak. Czy misja zakończy się sukcesem? Fikcyjną fabułę autorzy wpisali w autentyczne ścieżki szlaków górskich, a zamieszczone mapki i plany pozwolą poznać bliżej Tatry. Książka z pewnością znajdzie wielu zwolenników wśród miłośników gór, ale praktycznie każdy odnajdzie w niej coś dla siebie. „Duchy Tatr” jest już drugą pozycją literacką autorstwa Ludmiły Kot i Romualda Zabielskiego po wydanej w 2016 r. książce pt. „Japonia na nowo po raz pierwszy odkryta”.
Okładka książki Ogród przy domu

126,30 zł 88,99 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zaprojektuj sam swój ogród! Ta książka pokazuje możliwości wyboru projektu dostosowanego do różnych uwarunkowań w terenie, na co zwracać uwagę i jakich kosztów należy się spodziewać. Znajdziesz w niej rozwiązania, które można wdrażać krok po kroku. Sześć kroków do twojego wymarzonego ogrodu: - kształtowanie terenu, murki oporowe, schody - ścieżki i miejsca wypoczynku - ogrodzenia: płoty, mury i żywopłoty - ogród frontowy i wiata na samochod - woda w ogrodzie - oświetlenie Zaplanuj kreatywnie – oblicz sprytnie – wykonaj umiejętnie.
Okładka książki Przetwory domowe

41,00 zł 31,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

CZĘSC I PRZETWORY Z OWOCÓW, WARZYW I GRZYBÓW Wiadomości wprowadzające; Ogólne zasady dotyczące przerobu owoców i warzyw; Przetwory utrwalane przez kwaszenie; Przetwory warzywne utrwalane przez solenie; Przetwory pasteryzowane; Przetwory gotowane utrwalane cukrem; Przetwory z owoców utrwalane cukrem na surowo; Przetwory witaminowe (utrwalane różnymi sposobami); Susze owocowe i warzywne; Marynaty; Wina owocowe i gronowe, miody pitne i owocowe; Przetwory z grzyb6w; Przechowywanie przetworów CZĘSC II PRZETWORY Z MIĘSA Wiadomości wprowadzające ; Chłodzone mięso i wyroby mięsne; Mięso solone i peklowane ; Wędzonki; Kiełbasy ; Kiszki, salcesony I rolady; Przetwory mięsne w wekach; Tłuszcze topione
Okładka książki Fitness z psem

50,00 zł 37,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Fitness dla człowieka i psa. Przysiad, podpór czy podciąganie to ćwiczenia, które możemy wykonywać na łonie natury – bez sprzętu, ale za to wspólnie ze swoim psem! Lektura tej książki pozwoli nam zapoznać się z nowym trendem fitness, jakim jest trening z psem. Dowiemy się z niej, jak mogą wyglądać wspólne treningi człowieka i psa, w których zwierzę jest pełnoprawnym partnerem, wykonuje ćwiczenia i dodatkowo motywuje swojego opiekuna do wysiłku. • Do wyboru jest wiele rodzajów ćwiczeń: trening siłowy dla właściciela, a dla psa ćwiczenia równowagi – dla każdego coś miłego. • Przejrzyste opisy ćwiczeń, na które składają się teksty i zdjęcia, pomogą w ich wykonywaniu. Pozytywny efekt uboczny: wspólny trening zbliża, odpręża i po prostu sprawia przyjemność. Książka przeznaczona jest dla wysportowanych duetów złożonych z człowieka i psa oraz wszystkich tych, którzy chcieliby pójść w ich ślady!
Okładka książki Naturalne zakątki zabaw dla dzieci w ogrodzie

59,00 zł 43,57 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Dzieci kochają przyrodę – i bardzo potrzebują kontaktu z nią. Dzięki tej książce można zmienić ogród w miejsce pełne przygód i pomysłów na szalone zabawy. Zapoznanie się z planami ogrodów i ze szczegółowymi instrukcjami budowy umożliwi stworzenie ciekawych zakątków do dokazywania, chowania się, łasowania i wspinaczki. Do wyboru są najróżniejsze projekty budowlane, nadające się nie tylko do dużych, ale i małych ogródków. Propozycje aranżacji opierają się na naturalnych materiałach i mają za główny cel umożliwienie kompleksowej, swobodnej i spontanicznej zabawy. W przeciwieństwie do gotowych urządzeń, samodzielnie zbudowane „place zabaw” z kładką, zbiornikiem wodnym lub niewielkim parkiem linowym, sprzyjają ruchowi na świeżym powietrzu oraz rozwojowi dziecięcego instynktu badawczego i nieograniczonej fantazji. Dzięki obcowaniu ze zwierzętami i roślinami rośnie u dzieci zrozumienie przyrody, rozwija się empatia i zdolność do tworzenia związków emocjonalnych. Ogródek dla łasuchów lub spirala ziołowa sprawiają, że dzieci chłoną otoczenie wszystkimi zmysłami. W zaroślach lub domku na drzewie nikt im nie przeszkadza, są odizolowane od świata dorosłych. Uczą się czerpać spokój i siłę z przyrody. Dzięki tej książce można, krok po kroku, zaprojektować i zrealizować naturalny ogród stworzony do zabaw – jednym słowem: raj dla dzieci i całej rodziny.
Okładka książki Tajemnice drzew owocowych

59,00 zł 44,66 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

• Czy pamiętacie nasze dawne odmiany jabłoni – Królową Renet, Malinową Oberlandzką, Kosztelę? Gruszki muszkantelki, cukrówki, bergamotki, owsianki, kalebasy? • Czy widzieliście kiedyś kwiaty granatu, palmy daktylowej albo banana? • Czy wiecie, jaką skarbnicą witamin i mikroelementów są owoce? „Tajemnice drzew owocowych” autorstwa prof. dr. hab. Augustyna Miki to opowieść o drzewach owocowych, zarówno tych często jak i rzadziej uprawianych, w sadach krajowych i w dalekim świecie. Autor - niekwestionowany autorytet w dziedzinie sadownictwa – zabiera nas w podróż po świecie różnorodnych drzew rodzących owoce. Opisuje ich piękno – ciekawe liście, kwiaty, pąki – zdradza tajemnice życia tych wspaniałych roślin.
Okładka książki Anatomia i fizjologia zwierząt

70,00 zł 54,56 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla uczniów techników weterynaryjnych. Zawarte w nim, wybrane treści mogą również służyć innym, pokrewnym kierunkom kształcenia na poziomie średnim.Zawarte są w podręczniku podstawowe informacje z zakresu anatomii i fizjologii zwierząt - ogólne zasady budowy organizmu, podstawy budowy i funkcji komórki i tkanek zwierzęcych, a także budowa oraz czynności poszczególnych narządów i układów dwóch gromad kręgowców - ssaków i ptaków. Uwzględniono przy tym gatunki najbardziej u nas popularne (koń; bydło; małe przeżuwacze - owca, koza; świnia; zwierzęta mięsożerne - pies, kot). Anatomię i fizjologię ptaków na przykładzie kury opisano w zarysie. Inne gatunki ssaków i ptaków przedstawiono w celu podkreślenia wyjątkowych różnic anatomiczno-fizjologicznych.
Okładka książki Technologia produkcji wina

77,99 zł 59,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Publikacja kładzie nacisk na praktyczne aspekty produkcji. Podzielona została na rozdziały uszeregowane zgodnie z kolejnością operacji i procesów przeprowadzanych w winiarni, począwszy od przygotowań do zbioru po butelkowanie. Dzięki temu stanowi niezastąpioną pomoc podczas produkcji wina. Jest to kontynuacja cieszącego się dużą popularnością podręcznika pt. „Winery Technology and Operations, A Handbook for Small Wineries” opublikowanego w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy w 1990 r. oraz pracy pt. „Concepts in Wine Chemistry”, której pierwsze amerykańskie wydanie ukazało się w 1997 r. i zostało niedawno uaktualnione. Obydwie pozycje zaliczane są do literatury specjalistycznej i uniwersyteckiej na całym świecie. Yair Margalit ma tytuł doktora w dziedzinie fizykochemii i wieloletnie doświadczenie w zakresie badań naukowych oraz nauczania. Jest właścicielem niewielkiej rodzinnej winnicy i prowadzi wykłady dotyczące produkcji winiarskiej i zagadnień chemicznych związanych z winiarstwem w izraelskim Instytucie Technologii. Jest również konsultantem w licznych winnicach na całym świecie.
Okładka książki Choroby królików

70,20 zł 51,03 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Fizjologia królików z elementami patofizjologii Hodowla królików Żywienie królików Choroby zakaźne Znieczulenie i podstawowe zabiegi chirurgiczne Rozród królików Zoonozy i sposoby zapobiegania chorobom odzwierzęcym
Okładka książki Choroby pszczół

57,75 zł 43,72 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zarys biologii i hodowli pszczoły miodnej Odporność przeciwzakaźna Epizootiologia chorób pszczoły miodnej Postępowanie lekarsko-weterynaryjne w rozpoznawaniu chorób czerwia i pszczół Postępowanie terapeutyczne w chorobach pszczół Pszczoła miodna jako indykator skażenia środowiska Patofizjologia i symptomatologia zatruć Choroby wirusowe, bakteryjne,zakaźne, wywołane przez riketsje i mykoplazmy Inwazje owadów Szkody wosku, miodu i pyłku
Okładka książki Chirurgia małych zwierząt tom 2

125,00 zł 94,62 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W tej części podręcznika omówione są choroby narządów głowy, szyi i klatki piersiowej leczone metodami chirurgicznymi. W poszczególnych rozdziałach zostały przedstawione: choroby jamy ustnej z uwzględnieniem patologii i leczenia zębów, przyzębia, błony śluzowej i tkanek jamy ustnej, choroby ślinianek, gardła, nosa i zatok przynosowych oraz choroby narządu wzroku i słuchu. W dalszej kolejności omówione zostały: chirurgia tarczycy, choroby tchawicy oraz choroby narządów w klatce piersiowej. Szczególną uwagę zwrócono na choroby jamy opłucnej, płuca i narządów śródpiersia. Dużo miejsca poświęcono procedurom chirurgicznym w obrębie klatki piersiowej, ze szczególnym uwzględnieniem nakłucia, drenażu, otwarcia klatki piersiowej i chirurgii płuca. Osobno omówione zostały wrodzone wady serca i dużych naczyń krwionośnych. W tej części nie znalazły się anomalie pierścienia naczyniowego, które podobnie jak choroby szyjnej części przełyku zostały opisane w tomie III. W ostatnim rozdziale znalazły się opisy dotyczące chirurgii ściany klatki piersiowej ze szczególnym uwzględnieniem obrażeń rusztowania kostnego oraz jej tkanek miękkich wraz z pourazową przepukliną przeponową. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono zagadnienia związane z chorobami nowotworowymi narządów głowy, szyi i klatki piersiowej. Podobnie jak w pozostałych tomach dużo uwagi poświęcono patologii, symptomatologii i rozpoznawaniu chorób omawianych rejonów ciała. Liczne rysunki i barwne ilustracje ułatwiają zrozumienie postępowania chirurgicznego.
Okładka książki Chirurgia małych zwierząt Brzuch i miednica

125,00 zł 94,62 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Opracowanie jest częścią czterotomowego dzieła. Całość podręcznika została zaprojektowana jako wydanie czterotomowe, obejmujące takie zagadnienia jak: – chirurgia ogólna, chirurgia tkanek miękkich i anestezjologia (tom I); – chirurgia głowy, szyi i klatki piersiowej (tom II); – chirurgia brzucha i miednicy (tom III); – chirurgia układu kostno-stawowego i układu nerwowego (tom IV). W tym tomie zawarte są zagadnienia dotyczące chirurgii brzucha i miednicy. W poszczególnych rozdziałach zostały opisane: chirurgia powłok brzucha (otwarcie jamy brzusznej, przepukliny) oraz poszczególnych układów i narządów zawartych w jamie brzusznej i jamie miednicy, zaczynając od układu pokarmowego poprzez układ moczowy i rozrodczy męski oraz żeński. Omówione zostały także choroby tych narządów, które topograficznie nie są zlokalizowane na terenie brzucha. Dotyczy to szyjnej i piersiowej części przełyku oraz anomalii pierścienia naczyniowego dużych naczyń krwionośnych zlokalizowanych na terenie klatki piersiowej. W ostatnim rozdziale znalazły się opisy dotyczące chirurgii przepony miednicy, okolicy odbytu, sromu i krocza. Taka koncepcja pracy umożliwiła kompleksowe omówienie i domknięcie zagadnień związanych z chorobami tych narządów, które zlokalizowane są nie tylko w jamie brzusznej i miednicy, ale również w sąsiednich rejonach ciała. Liczne rysunki i barwne ilustracja sprawiają, że książka jest przejrzysta i czytelna, a przyswojenie treści znacznie ułatwione. Autorami działa są pracownicy naukowi Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, mający wieloletnią praktykę zarówno dydaktyczną jak i kliniczną.
Okładka książki Herbologia

70,00 zł 51,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Herbologia jest podręcznikiem akademickim stanowiącym kompendium aktualnej wiedzy podstawowej na temat biologii i ekologii chwastów oraz metod ich zwalczania. Zawarte w nim treści ułatwią Czytelnikowi podejmowanie praktycznych działań umożliwiających optymalizację metod regulujących zachwaszczenie, ograniczenie ich kosztów oraz ujemne oddziaływanie na środowisko. Książka adresowana jest przede wszystkim do studentów kierunków przyrodniczych. Zawarte w niej informacje, oparte o prace własne Autora oraz liczne źródła literatury krajowej i zagranicznej, mogą okazać się przydatne także dla szerokiego kręgu pracowników naukowo-dydaktycznych, doktorantów, nauczycieli szkół rolniczych różnych szczebli, doradców oraz wszystkich związanych zawodowo z produkcją i ochroną roślin. Wydanie II zostało uaktualnione i uzupełnione, zwłaszcza w części poświęconej metodom zwalczania chwastów.
Okładka książki Historia weterynarii i deontologia

66,00 zł 49,96 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy przybliżają czytelnikom m.in. przejście od Antyku do Średniowiecza, a następnie przyczyny regresu nauk w Średniowieczu i ich erupcję w Odrodzeniu. Uwagę poświęcono również osobom niezwiązanym bezpośrednio z weterynarią – Marsilio Ficino, Goethemu, Paracelsusowi czy Miguelowi Serveto, bez których postęp w nauce, w tym w naukach biologicznych, nie byłby możliwy. Poruszono również zagadnienia związane z etyką i deontologią oraz współczesnymi problemami dotyczącymi ochrony zwierząt i środowiska. Lekarz weterynarii, jako osoba blisko związana ze zwierzętami, powinien odgrywać i na tym polu właściwą rolę. Niepokojące jest to, że kwestie ochrony i praw zwierząt omawiane są najczęściej przez biologów, lekarzy, etyków i bioetyków, ale bez udziału lekarzy weterynarii, a przecież to oni wiedzą w praktyce najwięcej o cierpieniu zwierząt i relacjach człowiek – zwierzę. Autorzy wykorzystali fragmenty swoich artykułów zamieszczonych w czasopismach „Medycyna Weterynaryjna” i „Życie Weterynaryjne” oraz rozdziałów monografi i „Dawna medycyna i weterynaria militarna” [102]. Książka adresowana jest przede wszystkim do studentów medycyny weterynaryjnej i lekarzy weterynarii, ale autorzy mają nadzieję, że wzbudzi ona także zainteresowanie miłośników innych dziedzin nauki.
Okładka książki Żywienie roślin ogrodniczych Podstawy i perspektywy

58,80 zł 44,51 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

To pierwszy w literaturze polskiej podręcznik, który kompleksowo omawia najnowsze zagadnienia teoretyczne związane z nawożeniem gleb i podłoży oraz żywieniem roślin z zachowaniem naturalnych walorów środowiska przyrodniczego.
Okładka książki Trawy Właściwości, występowanie i wykorzystanie

71,60 zł 54,19 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Książka składa się z trzech części. Zaczyna się od krótkich, ale skondensowanych treściowo rozdziałów wprowadzających do studiowania drugiej części z opisami właściwości gatunków. Książkę zamykają klucze do określania tożsamości niektórych gatunków na podstawie cech morfologicznych liści w stadium wegetatywnym, generatywnym oraz cech morfologicznych kłosków i ziarniaków. Poza niewielkimi zmianami stanowią one przedruk z naszej wcześniejszej pozycji książkowej – Trawy w barwnej fotografii i zwięzłym opisie ich specyficznych cech. Najobszerniejszą część stanowią opisy właściwości gatunków, ich wymagań wobec siedliska oraz wykorzystania. Ze względu na przejrzystość tekstu zrezygnowano z zamieszczania nazwisk autorów pozycji literaturowych, czyniąc jednakże niezbędne wyjątki W książce zamieszczono też wiele fotografii. Nie są one tylko elementem zdobniczym, ale nośnikiem merytorycznych wartości, które zostały na nich utrwalone.
Okładka książki Podstawy projektowania ogrodów

88,00 zł 66,62 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pod eksperckim przewodnictwem znakomitego architekta krajobrazu i nauczyciela, jakim jest Rosemary Alexander, zdobędziesz umiejętność oceny danego miejsca i eksperymentowania z pomysłami projektowymi, które pomogą dostosować ogród do jego otoczenia. Poznasz łatwe sposoby wykonywania pomiarów dużej przestrzeni, szacowania wysokości drzew i zakładania „zielonego dachu” lub systemu gromadzenia wody. Pokazano także, jak łączyć rzuty pionowe i poziome, plany ogólne i sytuacyjne, jak dobrać atrakcyjne i trwałe materiały oraz rośliny. Znajdziesz tu także zrozumiałe instrukcje, jak nakreślić plany począwszy od wstępnego rozpoznania terenu aż do finalnego projektu ogrodu, uzupełnione o wskazówki dotyczące rysowania i ukazywania szczegółów, nadając im profesjonalny wygląd. Podręcznik „Podstawy Projektowania Ogrodów” jest opracowany specjalnie dla tych wszystkich, którzy chcą przekształcić swoje ogrody, aby osiągnąć pożądany efekt. Setki rysunków objaśniających, pełne odniesień schematy i kolorowe zdjęcia sprawiają, że książka ta jest niezbędnym uzupełnieniem biblioteczki każdego ogrodnika, studenta architektury krajobrazu oraz nowo wykwalifikowanego profesjonalisty. Dobrze zaprojektowany ogród zapewnia przyjemność zarówno właścicielowi jak i jego gościom, ale nawet najbardziej doświadczonemu ogrodnikowi może być trudno to osiągnąć bez profesjonalnej porady .
Okładka książki Anatomia ryb

66,50 zł 49,35 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Anatomia ryb jest podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykladowców i studentów uczelni rolniczych oraz uniwersytetów, w tym wydziałów biologii, weterynarii i nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody. Książka zawiera opisy anatomiczne gatunków ryb występujących nie tylko w Polsce czy Europie, ale również ryb egzotycznych spoza naszych szerokości geograficznych. Każdy rozdział jest bogato ilustrowany szczegółowymi schematami, rysunkami i zdjęciami mikroskopowymi.

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj