W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje sie kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa. Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie. Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój z pszenicy, chmielu i wody.
Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek.Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.
Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth’a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie – od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisuje przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.
Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.
Marzeniem Edmunda Jankowskiego było zaopatrzenie kraju we własne winogrona stołowe. Ponieważ były one niechętnie uprawiane w Polsce - Jankowski poświęcił im osobną publikację. Należy nadmienić, że był on uznanym autorytetem w dziedzinie ogrodnictwa i sadownictwa. Jego Ogród przy dworze wiejskim cieszył się ogromną popularnością. Zainteresowanie uprawą winnego krzewu i chęć jej popularyzacji skłoniły autora do napisania Krzewu winnego. Jego hodowli w gruncie i w budynkach. Sam autor nie przypuszczał, że książka będzie tak popularna i doczeka się wznowienia. Traktuje bardzo szczegółowo o wyborze odpowiednich sadzonek, sposobie ich rozmieszczenia w glebie, prowadzeniu rośliny po murach i podpórkach, a także o przycinaniu i szczepieniu pędów. Wszystko to pozwala na wyhodowanie dorodnego, zdrowego krzewu o obfitych owocach.
W naszej księgarni możecie Państwo zakupić reprint tej wspaniałej publikacji. Jest ona dostępna w grubej, brązowej tekturze. Ma ręcznie montowane, papierowe wyklejki, ozdobne kapitałki i wstążeczki. Książka będzie nie tylko białym krukiem w kolekcji, ale także wspaniałym prezentem dla każdego działkowicza.
Kultura winorośli autorstwa Konrada Niklewicza to drugie, w naszej kolekcji reprintów dzieło, traktujące o uprawie krzewu winnego. Niklewicz zauważa zupełne zaniechanie uprawy winorośli, choć południowe krańce kraju nadawały się do tego świetnie. Jako znawca win propaguje hodowlę rodzimych krzewów, z których owoców można będzie wyrabiać własne wina. Książka ta zawiera bardzo szczegółowe porady dotyczące uprawy roślin, m. in. sadzenia, sposobów szczepienia, przycinania, ochrony przed szkodnikami, uszlachetniania, hodowli w szklarniach i donicach.
Reprint oprawiony jest w surową tekturę w jasnobrązowym kolorze. Posiada ozdobne, zielone kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodaje mu papierowa wklejka tytułowa.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?