AUSTRIA - pomysł na idealne wakacje!Twój inspirator zaprowadzi cię w każdy zakamarek Austrii. Nic cię nie ominie!Z nami wyruszysz w rejs Dunajem, aby podziwiać bajeczne widoki doliny Wachau. Zwiedzisz najbardziej znane zakątki Wiednia położone wzdłuż Ringu, posłuchasz klasyków w słynnej operze wiedeńskiej i zasmakujesz słynnego Wiener Schnitzel. Odwiedzisz wyjątkową, wpisaną na listę UNESCO starówkę w Grazu, zrelaksujesz się w uzdrowiskach Burgenlandu, a w Tyrolu poszusujesz po lodowcach!Wspólnie z Beatą Mazurek opracowaliśmy przewodnik po kraju klasyków wiedeńskich. Znajdziesz w nim rankingi atrakcji i rekomendacje autorki, knajpki polecane przez miejscowych, intuicyjną nawigację, a do wszystkich wyjątkowych miejsc doprowadzi cię rozkładana mapa.Beata Mazurek - w Wiedniu mieszka od kilku lat. Na autorskim blogu, Viennese breakfast, opowiada o kulturze, historii i życiu w austriackiej stolicy oraz dzieli się wskazówkami praktycznymi na temat podróżowania i zwiedzania Wiednia i całej Austrii.
Wiedeń i dolina Dunaju Miasto o wielu twarzach i słoneczna dolina Wachau -Z czego słynie wiedeńska opera? -Czy można odwiedzić dom Mozarta? -Jak wygląda prawdziwa kawa po wiedeńsku? -Dlaczego morele z Wachau są najsmaczniejsze? Podczas podróży z Pascalem zanurzysz się w wiedeńskim klimacie kawiarni i pałaców! Dolina Wachau to malowniczy, niespełna 40-kilometrowy odcinek przełomu Dunaju, między miastami Krems an der Donau i Melk. Rzekę otaczają zielone wzgórza porośnięte lasami, winoroślą na południowych stokach i sadami morelowymi. Nad brzegiem Dunaju wyrosły piękne miasteczka, zamki i klasztory. Jako jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie Wachau zostało wpisane na listę UNESCO. Wyjątkowym sposobem zwiedzania doliny jest rejs statkiem – pozwala połączyć podziwianie krajobrazu z degustacją potraw i win. Beata Mazurek autorka bloga viennesebreakfast.com Tort Sachera Wszystko zaczęło się, gdy w 1832 r. książę Metternich zapragnął, by podczas przyjęcia podano zupełnie nowy deser. Kucharz na wieść o tym dostał ataku paniki i ciężko się rozchorował. Jego miejsce zajął 16-latek, który dopiero uczył się fachu cukiernika – Franz Sacher. Z tego, co miał pod ręką, upiekł tort. Jak to ciasto wyglądało, nikt już nie pamięta, ale do dzisiaj tort Sachera znany jest jako proste czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową, a następnie solidnie pokryte polewą czekoladową. Spróbować można dwóch wersji tortu – Original Sachertorte w hotelu Sacher oraz Demel Sachertorte w najsłynniejszej cukierni w Wiedniu – K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?