Wiedeń i dolina Dunaju
-
Autor: Mazurek Beata
- ISBN: 978-83-8317-307-8
- EAN: 9788383173078
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Pascal
- Format: 190x115mm
- Język: polski
- Seria: PASCAL LAJT
- Liczba stron: 160
- Rok wydania: 2024
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
19,50złCena detaliczna: 34,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,24 zł
x
Wiedeń i dolina Dunaju Miasto o wielu twarzach i słoneczna dolina Wachau -Z czego słynie wiedeńska opera? -Czy można odwiedzić dom Mozarta? -Jak wygląda prawdziwa kawa po wiedeńsku? -Dlaczego morele z Wachau są najsmaczniejsze? Podczas podróży z Pascalem zanurzysz się w wiedeńskim klimacie kawiarni i pałaców! Dolina Wachau to malowniczy, niespełna 40-kilometrowy odcinek przełomu Dunaju, między miastami Krems an der Donau i Melk. Rzekę otaczają zielone wzgórza porośnięte lasami, winoroślą na południowych stokach i sadami morelowymi. Nad brzegiem Dunaju wyrosły piękne miasteczka, zamki i klasztory. Jako jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie Wachau zostało wpisane na listę UNESCO. Wyjątkowym sposobem zwiedzania doliny jest rejs statkiem – pozwala połączyć podziwianie krajobrazu z degustacją potraw i win. Beata Mazurek autorka bloga viennesebreakfast.com Tort Sachera Wszystko zaczęło się, gdy w 1832 r. książę Metternich zapragnął, by podczas przyjęcia podano zupełnie nowy deser. Kucharz na wieść o tym dostał ataku paniki i ciężko się rozchorował. Jego miejsce zajął 16-latek, który dopiero uczył się fachu cukiernika – Franz Sacher. Z tego, co miał pod ręką, upiekł tort. Jak to ciasto wyglądało, nikt już nie pamięta, ale do dzisiaj tort Sachera znany jest jako proste czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową, a następnie solidnie pokryte polewą czekoladową. Spróbować można dwóch wersji tortu – Original Sachertorte w hotelu Sacher oraz Demel Sachertorte w najsłynniejszej cukierni w Wiedniu – K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel.