Kuchnia polska bez pszenicy
Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów
-
Autor: Marta Szloser
- ISBN: 9788364481130
- EAN: 9788364481130
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Bukowy Las
- Format: 16.5x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 368
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
27,24złCena detaliczna: 39,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,24 zł
Pacjenci cierpiący na celiakię czy ludzie z wyboru przebywający na diecie bezglutenowej mogą poczuć się zepchnięci na margines. Kuchnia polska obfituje w pszenicę. Potrawy pszeniczne zakorzenione są w naszej kulturze i tradycji, stanowiąc podstawę zarówno naszych świątecznych, jak i codziennych posiłków. W księgarniach również próżno szukać poświęconych im pozycji, a dieta bezglutenowa jest dla większości z nas abstrakcyjna i nie do wyobrażenia.
Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” prezentują coś zupełnie innowacyjnego. Część wstępna ich książki skupia się na radach i wskazówkach dotyczących wyboru produktów najlepszej jakości, nie uciekając od podawania ich nazw. Przekonując, że kuchnia bezglutenowa też może być smaczna, autorki przedstawiają przepisy na kompletne, całodzienne menu. Domowe bułki i chleby, pasty, pasztety, gofry, omlety, racuchy, zupy i dania obiadowe, w tym również wegetariańskie, zadowolą każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Czym jednak byłoby życie bez odrobiny słodyczy? Wśród różnorodnego wachlarza przepisów znajdą się także takie na przygotowanie wybornych deserów, tortów, ciast i muffinek, zarówno tych bardziej typowych, zawierających w sobie owoce, płatki, orzechy i czekoladę, jak i nietuzinkowych, z fasolą lub na przykład burakami.