Wraz z popularyzacją zdrowego odżywiania wzrasta zainteresowanie potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem roślin dziko rosnących, często pochodzących z własnego zbioru. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą się stać inspiracją do wzbogacania codziennych dań, poszukiwania nowych receptur, a także powrotu do zapomnianych potraw staropolskich. Zamieszczone w książce charakterystyki i fotografie 120 roślin dziko rosnących zostały ułożone według spisu alfabetycznego polskich nazw gatunkowych. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, jak i mniej znane, wykazujące szczególne wartości kulinarne i zdrowotne.
DRZEWA I KRZEWY SĄ WOKÓŁ NAS – WSZĘDZIE!
Stanowią charakterystyczny element krajobrazu naturalnego, a także niezwykle atrakcyjną ozdobę parków i ogrodów. Nie każdy jednak wie, że pozyskiwane z nich surowce mają też dobroczynne działania prozdrowotne, a niektóre z nich mogą być ciekawym urozmaiceniem naszego jadłospisu.
Atlas przedstawia 180 gatunków występujących w naszym otoczeniu w różnej formie. To najczęściej pospolite drzewa, krzewy i krzewinki spotykane na terenie Polski, ale też gatunki obce, które przystosowały się do naszego klimatu i z powodzeniem można je uprawiać w naszych ogrodach. Dzięki wspaniałym zdjęciom i opisom każdy miłośnik przyrody zdobędzie wiedzę o tym, jak rozpoznać dany gatunek, jakie są jego cechy charakterystyczne, a także pozyska informacje o możliwościach zastosowania.
ZIOŁA OD TYSIĘCY LAT TOWARZYSZĄ CZŁOWIEKOWI.
Ze względu na zawartość specyficznych związków czynnych zioła wykazują działanie lecznicze, kosmetyczne, są też wykorzystywane kulinarnie. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych oraz do rozwoju kulinarnego każdego miłośnika gotowania. Ale trzeba wiedzieć, że nie wszystkie są jadalne, a nawet więcej – niektóre są trujące!
W atlasie przedstawiono 180 gatunków ziół, uwzględniając zarówno popularne rośliny zielne, jak i te mniej znane. Dzięki wspaniałym ilustracjom i opisom każdy zainteresowany zdobędzie wiedzę o tym, jak rozpoznać dany gatunek, jakie są jego cechy i co go wyróżnia, a także o możliwościach jego zastosowania w medycynie konwencjonalnej, naturalnej, kosmetyce czy w celach kulinarnych.
Jaki to owoc? Atlas dla dzieci przedstawia ponad 60 gatunków owoców.Przeczytasz w nim nie tylko o rodzimej truskawce czy śliwce, lecz także poznasz egzotyczne owoce Azji, Afryki i obu Ameryk. Dlaczego durian potrzebuje osobnego stoiska? Jak duża jest największa czereśnia w Polsce? Dlaczego tak bardzo smakuje Ci pizang, choć nie wiedziałeś, że tak się ten owoc nazywa? Wszystkiego tego dowiesz się z naszego atlasu!
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?