Wraz z popularyzacją zdrowego odżywiania wzrasta zainteresowanie potrawami przyrządzanymi z wykorzystaniem roślin dziko rosnących, często pochodzących z własnego zbioru. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą się stać inspiracją do wzbogacania codziennych dań, poszukiwania nowych receptur, a także powrotu do zapomnianych potraw staropolskich. Zamieszczone w książce charakterystyki i fotografie 120 roślin dziko rosnących zostały ułożone według spisu alfabetycznego polskich nazw gatunkowych. W atlasie uwzględniono zarówno rośliny popularne, jak i mniej znane, wykazujące szczególne wartości kulinarne i zdrowotne.
Jaki to owoc? Atlas dla dzieci przedstawia ponad 60 gatunków owoców.Przeczytasz w nim nie tylko o rodzimej truskawce czy śliwce, lecz także poznasz egzotyczne owoce Azji, Afryki i obu Ameryk. Dlaczego durian potrzebuje osobnego stoiska? Jak duża jest największa czereśnia w Polsce? Dlaczego tak bardzo smakuje Ci pizang, choć nie wiedziałeś, że tak się ten owoc nazywa? Wszystkiego tego dowiesz się z naszego atlasu!
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?