Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty to 35 wyjątkowych, przetestowanych receptur na domowe leki. Zrobisz je w domu i zajmie to Ci to mniej więcej tyle czasu ile w przypadku robienia ciasta.Marek Ellnain doktor farmacji na co dzień pracujący w aptece zaadaptował je do czasów współczesnych, a także uzupełnił o praktyczne wskazówki i zdjęcia. W pracy nad książką pomogła mu żona, Roksana matematyczka z kulinarną pasja.Do wykonania przepisów wystarczy standardowo wyposażona kuchnia. Większość surowców mamy we własnej spiżarni, albo możemy kupić w dobrych sklepach zielarsko-medycznych. Nie potrzeba też specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy przepis opisywany w tej książce został wykonany, wypróbowany i zastosowany, mamy więc pewność, że przy odrobinie zacięcia i dobrej woli po prostu nie może się nie udać.W książce znajdziesz przepisy na:- morselki,- pastylki,- marcypany,- konfekty,- powidełka,- miody lecznicze,- syropy,- wina lecznicze- nalewki.
Po raz drugi do swojej kuchni, pełnej smaków i aromatów, zaprasza miłośników gotowania Jadwiga Smolińska – mieszkanka podbydgoskiego Koronowa, dla której najbliższa sercu jest kulinarna strona życia.
A że, jak mawia stare przysłowie, do serca najprostsza droga wiedzie właśnie przez żołądek, od 2009 roku przepisy pani Jadzi zawojowały już rzesze Czytelników. Nie poszły w las nauki ukochanej Mamy, Bronisławy, która zawsze powtarzała, że kuchnia to najważniejsze miejsce w domu, a jedzenie musi być podane czysto, ładnie i smacznie.
Kuchnia jak u mamy. Domowe smaki Jadzi
to blisko 300 sprawdzonych przepisów pogrupowanych w 12 kategorii:
Przystawki, Zupy, Dania mięsne, Ryby, Dania z patelni, Dania z mąką, Dania dietetyczne, Zapiekanki, Dodatki (sałatki, surówki, grzyby, sosy), Wypieki, Desery, koktajle, Napoje, Przetwory
Przepis, którego szukacie, bardzo łatwo znajdziecie dzięki obszernemu spisowi treści i indeksowi potraw.
Jadwiga Smolińska najwyżej ceni typowo domową, tradycyjną kuchnię, ale ma także wybitny talent do eksperymentowania – łączenia produktów, wypróbowywania niespotykanych smaków, tworzenia na tej bazie własnych przepisów. Wiele z jej najnowszych przepisów powstało w oparciu o nowe, mało używane i mniej znane produkty. Są wśród nich na przykład kiszone śledzie, czy też mięso z hodowanych na naturalnych produktach świń rasy puławskiej, których smak przypomina ten zapamiętany z dzieciństwa.
- Pragnę swoimi przepisami dać przykład innym, co można zrobić z naszych rodzimych składników – zachęca Jadwiga Smolińska. – Tak naprawdę niewielu rzeczy trzeba szukać po innych kuchniach. Nasze organizmy są przyzwyczajone do tradycyjnego polskiego jedzenia, a przecież można z tych produktów tworzyć nawet wykwintne potrawy.
Słynne leki domowej Apteki to blisko 200 recept ziołowych, uzdrawiających kuracji na dolegliwości wątroby, nerek, żołądka i jelit, serca, przy kamieniach żółciowych i nerkowych, reumatyzmie i wielu innych dolegliwościach.
Pokarm powinien być waszym lekarstwem' twierdzili od czasów ojca medycyny Hipokratesa wielcy lekarze i naturaliści. Pierwsze miejsce wśród leczących pokarmów należy się warzywom. Ich duży udział w diecie jest niezbędnym warunkiem zdrowia - pomagają przy wielu dolegliwościach i chorobach cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Dlatego w wielu poradnikach antyrakowej profilaktyki podkreśla się uzdrawiającą rolę warzyw. Najlepiej, aby pochodziły one z upraw ekologicznych. Z warzyw można sporządzać w domu wiele leków, wykorzystywać je w kuracjach i stosować jako kosmetyki. Warto poznać i sięgać po leki z ekologicznej apteki warzywnej. Poradnik EKOLOGICZNA APTECZKA WARZYWNA ma to ułatwić….
Ekologiczna apteczka warzywna cz.1 zawiera:
Ponad 200 porad, recept jak stosować najpopularniejsze warzywa w kuracjach domowych leczących najrozmaitsze schorzenia od wątroby, nerek, reumatyzmu, serca począwszy na skórze, nerwach, przeziębieniach skończywszy
Rady ile, kiedy, jakie warzywa jeść by zapobiegać chorobom, wzmacniać organizm
Prezentację walorów dietetycznych warzyw i ich rolę w profilaktyce wielu chorób
Omówienie zastosowania najpopularniejszych warzyw jako domowych kosmetyków
Porady jak najlepiej wykorzystywać walory warzyw w kuchni
Przepisy kulinarne na potrawy o walorach uzdrawiających
Wskazówki z jakich upraw, kiedy i od kogo najlepiej kupować warzywa, jak je przechowywać, konserwować
Informacje czym różnią się warzywa ekologiczne od tych z marketu, dlaczego są wartościowsze, cenniejsze zdrowotnie
Szczegółowe informacje o walorach antyrakowych poszczególnych warzyw i ich wykorzystaniu w PROFILAKTYCE ANTYRAKOWEJ
Omówione warzywa: KAPUSTA - POMIDOR - MARCHEW - OGÓREK - ZIEMNIAK - SAŁATA - BURAK - CEBULA - SELER - PIETRUSZKA
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?