Kolejna, długo oczekiwana książka Oliviera Lafay`a autora bestsellerowego Treningu siłowego bez sprzętu. Jest to kompendium wiedzy na temat odżywiania w treningu i sporcie. Czytelnik znajdzie w niej teorię niemniej jednak i tabele, wyliczenia, jadłospisy i treningi żywieniowe , a oprócz tego dokładnie określone przepisy kulinarne. W książce między innymi: twój profil energetyczny; budowa masy mięśniowej; redukcja tkanki tłuszczowej; stabilizacja.
Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie - fragment
JAKI JEST TWÓJ CEL?
Cel wynika z niezaspokojonej potrzeby. Chcesz coś zmienić (wygląd, stan zdrowia, wyniki sportowe) i oswoiłeś się już z myślą, że wymaga to przestawienia twojego stosunku do odżywiania. Działaj dalekosiężnie. Skupianie się na szybkich rezultatach prowadzi tylko do niepowodzeń, zniechęcenia i frustracji.
a. Cel podstawowy
Przede wszystkim należy zdefiniować czynniki, które pozwolą przekształcić twoje pragnienie zmiany w osiągalny cel, bez względu na to czy stosowałeś już jakieś diety, czy nie. Trzeba mieć świadomość, że słowo „dieta" oznacza po prostu sposób odżywiania. Inaczej mówiąc, dieta może być dobra lub zła, ale nie należy jej utożsamiać tylko z walką z nadwagą. Niniejszy rozdział pomoże ci to zrozumieć, rzucając światło na strukturę i stałe elementy twojego jadłospisu. Masz do wyboru kilka propozycji.
Redukcja tkanki tłuszczowej - dieta niskokaloryczna
Redukcja tkanki tłuszczowej (potocznie zwana „zrzucaniem zbędnych kilogramów") ma na celu wyeliminowanie nadmiaru masy tłuszczowej, która z czasem gromadzi się w organizmie z powodu nieprzemyślanego odżywiania i źle pojmowanej aktywności fizycznej lub jej braku.
Najczęstszym powodem zachęcającym do redukcji tkanki tłuszczowej są względy estetyczne, które są wymieniane przez ludzi częściej niż zdrowotne. Niemniej należy pamiętać, że zrzucenie kilku kilogramów poprawia nie tylko nasz wygląd, ale - w przypadku dużej nadwagi - także stan zdrowia. Zmniejszenie masy tłuszczowej ważne jest również dla zawodników dyscyplin, w których obowiązują kategorie wagowe, oraz na przykład dla amatorów siłowni, którzy przed nadejściem lata chcą wyeliminować nadmiar tłuszczu zgromadzonego w trakcie zimy.
Ulubioną przez tłuszcz strefą magazynowania się w organizmie kobiety są biodra, pośladki i górna część ud. U mężczyzn odkłada się on trochę wyżej - na wysokości bioder i na brzuchu. Nie znaczy to jednak, że tkanka tłuszczowa nie jest też obecna w innych rejonach ciała. Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie Spis Treści
Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie
Rozdział l. Introspekcja - Świadomość dietetyczna
1. Nasz stosunek do odżywiania
a. Historia
b. Wolność
c. Tożsamość
d. Refleksja
2. Brak świadomości dietetycznej
a. Niewiedza
b. Odrzucenie
c. Naiwność
d. Lęk
1. Proces odżywiania się
2. Struktura książki
3. Sposoby czytania
1. Organizacja otoczenia
a. Kuchnia
b. Inne pomieszczenia
c. Sprzęt kuchenny
2. Podpowiedzi i sztuczki
Rozdział 2. Zrozumienie - Jak czytać
Rozdział 3. Organizacja - Przystosuj swoje otoczenie
Rozdział 4. Profil - Bilans energetyczny
1. Jaki jest twój cel
a. Cel podstawowy
b. Cele pośrednie
2. Gdzie jesteś?
a. Metoda podstawiania
b. Metoda determinacji
3. Twój profil energetyczny
a. Metabolizm spoczynkowy (MS)
b. Stopień aktywności fizycznej (SAF)
c. Dzienny wydatek energetyczny (DWE)
d. Sytuacja szczególne
4. Podsumowanie
Rozdział 5. Kierunek - Sekwencje kaloryczne
1. Redukcja tkanki tłuszczowej - dieta niskokaloryczna
a. Twoja sytuacja
1. Metoda podstawiania
2. Metoda determinacji
b. Podstawowe zasady redukcji tkanki tłuszczowej
2. Stabilizacja - dieta zrównoważona
a. Twoja sytuacja
1. Metoda podstawiania
2. Metoda determinacji
b. Podstawowe zasady stabilizacji masy ciała
3. Budowa masy mięśniowej - dieta wysokokaloryczna
a. Twoja sytuacja
1. Metoda podstawiania
2. Metoda determinacji
b. Podstawowe zasady budowy masy mięśniowej
4. Zasady odżywiania
5. Odżywianie a sport
Rozdział 6. Inspiracje - Przepisy dynamiczne
6. Cykle
7. Joker
8. Bank zestawów
JADŁOSPIS NPB. 3 posiłki dziennie od 2750 kcal do 1000 kcal
JADŁOSPIS NPB. 4 posiłki dziennie od 2750 kcal do 1000 kcal
JADŁOSPIS WB. 3 posiłki dziennie od 3000 kcal do 1250 kcal
JADŁOSPIS WB. 4 posiłki dziennie od 3500 kcal do 1250 kcal
JADŁOSPIS WB. 5 posiłków dziennie od 4500 kcal do 1000 kcal
JADŁOSPIS WB. 6 posiłków dziennie od 6000 kcal do 1000 kcal
1. Jak to działa?
2. Posiłki
Propozycje na śniadanie
Propozycje na obiad i kolację
Propozycje na przekąskę
l. Składniki odżywcze
a. Węglowodany
b. Białko
1. Aminokwasy
2. Zapotrzebowanie na białko
3.Jakość białka
4. Soja i mleko: prawda czy fałsz
5. Kilka słów o glutenie
c. Tłuszcze
1. Różne rodzaje tłuszczów
2. Oleje roślinne
3. Choresterol
Rozdział 7. Informacje - Pogłębienie wiedzy
2. Witaminy, biopierwiastki i przeciwutleniacze
a. Witaminy
b. Biopierwiastki
c. Wolne rodniki i przeciwutleniacze
3. Równowaga kwasowo-zasadowa
4. Aktywność fizyczna i sport
a. Zalety
b. Jaką aktywność wybrać
c. Zagrożenia związane ze sportem
d. Suplementy diety
e.Racjonalne kierowanie filnalnym etapem redukcji tkanki tłuszczowej
5. Kobiety w ciąży
a. Specyfika diety
1. Kontrola wzrostu masy ciała
2. Unikanie niektórych nawyków żywieniowych
b. Aktywność fizyczna i sportowa
c. Suplementacja
6. Zapotrzebowanie kaloryczne dzieci
7. Alkohol
8. Wpływ żywienia na organizm
Indeks przepisów Bibliografia
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?