Wege po polsku znaczy kocham polskie warzywa!Prezentujemy przepisy na dania wegetariańskie bez wyszukanych składników, na bazie lokalnie uprawianych warzyw, które rosną w przydomowym ogródku lub można je znaleźć na najbliższym bazarze.Zdrowa dieta wege musi być dobrze zbilansowana, stąd znajdziecie tu zbiór najróżniejszych przepisów na małe dania na ciepło i na zimno, sałatki, zupy, dania główne a także owocowe słodkości. Przyrządzanie posiłków nie musi być nudne. Kuchnia wege proponuje zdrowe i ciekawe połączenia. Na obiad mogą być placki orkiszowe z bakłażanem albo kalafior z serem czy pomidory faszerowane warzywami i ryżem. Po prostu smacznie i zdrowo!
Jesteś tym, co jesz...Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć.200 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codzienne śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, jak i przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy.""Każdy z przepisów został wymyślony i sprawdzony w mojej kuchni. Korzystałam z bogactwa świeżych surowców, a wszystkie potrawy są zgodne z moim prywatnym regulaminem zdrowego żywienia. Niemal wszystkie są łatwe w przygotowaniu i można je zrobić bez większych nakładów czasowych i finansowych. Chciałam pokazać, że zdrowa kuchnia nie musi być skomplikowana, za to może być kolorowa, aromatyczna i smaczna. W książce znajdziesz też piękne zdjęcia motywacyjne Marty Wojtal"".Anna Lewandowska
Nie t(ł)ucz się dietami. Jak wyrwać się z błędnego koła odchudzania? Osobisty przewodnik, który pozwoli ci schudnąć raz na zawsze. Kolejna dieta, kontrola, frustracja, głód, wyrzeczenia, unikanie ulubionych potraw i spotkań towarzyskich. Wszystko po to, aby po raz kolejny pozbyć się zbędnych kilogramów. Po kilku miesiącach z przerażeniem dostrzegasz, że wszystko na nic. Niechciane kilogramy powróciły i znowu ulubione spodnie się nie dopinają. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nie możesz schudnąć raz na zawsze? Najprawdopodobniej dlatego, że problem tkwi nie tam gdzie Ci się na pozór wydaje. Nadwaga w większości przypadków ma swoje źródło w emocjach. Nieuporządkowana sfera emocjonalna manifestuje się potrzebą jedzenia, a co za tym idzie – tyciem. Ten osobisty przewodnik pomoże Ci wyrwać się z błędnego koła odchudzania i schudnąć raz na zawsze. Dzięki części z testami dowiesz się jak zapanować nad chwilowymi zachciankami, odnajdziesz wewnętrzną motywację i zmienisz swoje nawyki. Elżbieta Lange – psychodietetyk, coach zdrowia, prowadzi warsztaty Świadome odchudzanie – detoks ciała i duszy, odchudzała bohaterki programu TVN Style Sablewskiej sposób na… Uświadamia kobietom, że nie tylko to co i jak jedzą ma wpływ na ich nadwagę. Uważa, że większość diet odchudzających nie działa, jeśli nie uporamy się z emocjami, które są przyczyną problemów z odżywianiem i nie zmienimy złych nawyków. Współautorka książki Gdybym tylko schudła… Przestań się zadręczać. Zacznij żyć i… chudnąć (Wydawnictwo Zwierciadło).
Wszystko, co przyszły rodzic powinien wiedzieć na temat wpływu diety na płodność oraz zdrowie przyszłego dziecka.
Diety dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy:
· zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością
· chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę
· pragną podarować dziecku zdrowie na starcie
· chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży
Do gabinetów lekarskich zgłasza się coraz więcej pacjentów oczekujących wsparcia w staraniach o dziecko. Co piąta para w Polsce w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka, niektóre statystyki mówią nawet o 3 milionach niepłodnych Polaków.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Diety dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność oraz wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej.
Sylwia Leszczyńska - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Specjalista w zakresie leczenia dietą niepłodności i obniżonej płodności. Absolwentka Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie obecnie prowadzi badania w zakresie leczenia niepłodności.
Karolina Szostak ? od 20 lat związana z Polsatem, prezenterka sportowa i wielka fanka siatkówki, piłki i sportów walki. Kiedy nie pracuje, podróżuje albo ukrywa się w kinie. Uwielbia to co robi i.... śledzia w śmietanie. Marta Kordyl ? dziennikarka (pracowała w Gali, Onecie, Fleszu i Party), copywriterka i scenarzystka. Kiedy nie pisze... zawsze coś pisze. To naprawdę pani? Takie pytanie najczęściej słyszy Karolina Szostak. Następne to: jak pani to zrobiła? No właśnie jak? O tym jest ten poradnik. Karolina zdradza w nim krok po kroku jak udało jej się schudnąć w rok prawie 30 kg. Przepisy, ćwiczenia, motywacje, rady, ostrzeżenia, drobne potknięcia i ogromny sukces. Jednym słowem cała spektakularna metamorfoza Karoliny od podszewki. Tylko ciii... to nasza tajemnica.
Częste mycie skraca życie?
Okazuje się, że w tym starym porzekadle jest ziarno prawdy.
Co się dzieje, kiedy neurolog dziecięca próbuje odkryć prawdę o tym, jak jedzenie, którym karmi swoje dziecko wpływa na jego rozwój i astmę? Po pierwsze, bardzo brudzi sobie ręce. Nie tylko szokującym faktami o wyjałowionej z witamin i dobrych bakterii żywności, ale dosłownie – wyciągając codziennie z przydomowych grządek brudne marchewki, rzodkiewki, sałatę i pietruszkę.
Kiedy dr Maya Shetreat-Klein odkrywa, że ostatnie zmiany w hodowli przetwórstwa spożywczego szkodzą mikrobom żyjącym w ciele dziecka i wpływają na ich układ odpornościowy oraz mózg, przyczyniając się do przewlekłych chorób, zaczyna wdrażać swój własny plan leczenia syna, używając świeżej żywności prosto z gleby. Z zachwytem obserwując ustępujące objawy astmy, postanawia podzielić się nowo zdobytą wiedzą o „brudnych” warzywach i owocach z innymi.
„Zdrowy brud” to nie tylko zapis tej heroicznej walki o zdrowie syna i historia odkrywania nowych faktów o jakości żywności, ale przede wszystkim genialny poradnik, który powinien przeczytać każdy rodzic. Autorka udziela praktycznych porad na magazynowanie żywości leczniczej (od warzyw po czekoladę), oraz wskazówki dotyczące czytania etykiet. Ta książka stanowi wzór dla wszystkich rodzin, które chcą żyć w pełni zdrowia.
Praktyczne porady na magazynowanie żywności leczniczej (od warzyw po czekoladę)
Wskazówki dotyczące rozsądnego czytania etykiet
Przejrzyście wyjaśnienie, dlaczego ibuprofen, fluor, paracetamol i częsta dezynfekcja rąk mogą szkodzić zdrowiu twojej pociechy
Analiza najgroźniejszych alergenów współczesnego świata
Interesujące nowe informacje o mięsie, rybach, jajkach, ziarnach i mleku, które spożywamy na co dzień
Wyjdź z domu, dotknij ziemi, ubrudź sobie ręce i pozwól dobrym mikrobom, których brakuje w twoim organizmie, dostać się do niego i zacząć go uzdrawiać.
Książka, która odmieni sposób odżywiania całej twojej rodziny!
Przez lata wmawiano nam, że tłuszcze są złe i powinny być eliminowane z diety każdego, kto dba o swoje zdrowie. Przekrzykiwano się argumentami, które nie znajdowały pokrycia w rzeczywistości, i które runęły jak domek z kart w momencie, gdy wzrosła świadomość zdrowotna wśród ludzi. Ta książka pozwala spojrzeć na tematykę odżywiania bez uprzedzeń i narosłych przez dziesięciolecia mitów.
Jej autorzy wyjaśniają, jak żyć dłużej stosując odpowiednie tłuszcze i w jaki sposób je wybierać. Dzięki ich poradom samodzielnie utrzymasz w zdrowiu naczynia krwionośne i obniżysz poziom cholesterolu. Dowiesz się, jaki jest związek tłuszczów z chorobami autoimmunologicznymi oraz przejrzysz kłamstwa wpajane nam w reklamach. Poznasz przeciwcukrzycowe działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również wpływ kwasów omega na układ hormonalny, mózg oraz redukcję stresu. Nauczysz się przeciwdziałać udarom i zawałom oraz zachowasz idealną sylwetkę. Zaczniesz rozpoznawać produkty, które powinieneś omijać szerokim łukiem, ponieważ zawierają śmiertelnie niebezpieczne tłuszcze trans, które nawet lekarze nazywają jednym z największych skandali żywieniowym w historii.
O jakości tej publikacji najdobitniej świadczy fakt, że przez wiele miesięcy znajdowała się na listach bestsellerów magazynów „Focus” oraz „Stern”. Nawet codzienna gazeta „Bild” opublikowała jej fragmenty w pięciu częściach. Sprawdź sam, co zadecydowało o jej popularności.
Tłusto czyli… zdrowo!
W dzisiejszych czasach jemy wysokoprzetworzoną żywność, sprzątamy silnie drażniącymi detergentami i narzekamy, że wciąż brakuje nam czasu. Wielu z nas próbuje zrezygnować lub chociaż ograniczyć przerażające skutki postępu cywilizacyjnego w życiu codziennym rodziny. Powstają nowe eko bazary, sklepy z organiczną żywnością, kosmetyki i środki do sprzątania domu o naturalnym składzie.
Mellisa K. Norris wybrała powrót do korzeni, zamieniając życie w betonowej dżungli na domek w lesie u podnóża gór. Od tamtej pory inspiruje tysiące swoich fanów praktycznymi i łatwymi wskazówkami, jak gotować pyszne, zdrowe i naturalne dania, uprawiać własne produkty oraz przygotować przetwory na zimę.
Dzięki poradom zawartym w tej książce zaoszczędzisz pieniądze i zwiększysz swoją samowystarczalność poprzez konserwowanie żywności. Instrukcje i wskazówki krok po kroku odkryją przed Tobą świat domowych dżemów i galaretek bez dodatku chemicznych zagęstników i słodzików. Będziesz ekologicznie uprawiać warzywa, owoce i zioła, w sposób naturalny poradzisz sobie ze szkodnikami i powszechnymi chorobami roślin. Nauczysz się tworzyć własne, naturalne środki do sprzątania domu z produktów, które już posiadasz. Osiągniesz to wszystko niezależnie czy mieszkasz w bloku w dużym mieście czy masz dom z ogrodem. Wprowadzając te proste zmiany nie tylko przywrócisz zdrowie, ale i zaoszczędzisz pieniądze.
Master Cleanse czyli dieta lemoniadowa jest jednym z najprostszych, najbardziej efektywnych oraz najtańszych programów oczyszczania i leczenia. Korzystają z niej między innymi Denzel Washington i Beyoncé Knowles.
Jest to płynna monodieta, co oznacza wyłącznie jedną kompozycję, zaprojektowaną tak, aby uruchomić procesy oczyszczania Twojego organizmu. Jednocześnie dostarcza mu wszystkiego, czego potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Detoksykacja trwa zazwyczaj dziesięć dni, ale może być bezpiecznie utrzymywana o wiele dłużej, nawet przez miesiące. Składniki są powszechnie dostępne, tanie oraz bardzo łatwe do przyrządzenia i spożycia. Wystarczy dobra woda, świeży sok cytrynowy, syrop klonowy i pieprz cayenne.
W trakcie diety lemoniadowej nie konsumujesz żadnych pokarmów stałych. To niezwykle ważne, ponieważ dopiero po zatrzymaniu procesów trawiennych, Twoje ciało może przestawić się na najważniejsze zadanie, czyli pozbycie się odpadów, toksyn i trucizn wywołujących choroby. Cały proces ma na celu pełne wyzdrowienie, pozbycie się bólu oraz regenerację organów wewnętrznych. Zapewnia więcej energii, lepszy sen, pozbycie się alergii i nałogów. Twoja skóra będzie odżywiona, a włosy przestaną wypadać i nabiorą blasku. Zgubisz zbędne kilogramy i unikniesz efektu jojo. W książce znajdziesz również techniki uzupełniające detoks takie jak terapia kolorami i Vita-Flex czyli uciskanie punktów na stopach aby pozbyć się różnego rodzaju bólu.
Najefektywniejszy program oczyszczania organizmu.
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych.
Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata.
Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
Trwale, smacznie, zdrowo.
Dieta potwierdzona naukowo przez znany ośrodek - Europejski Instytut Onkologiczny w Mediolanie.
Trudno odmówić autorom Diety Smartfood racji – żyjemy w epoce nadmiaru i natłoku – informacji, jedzenia i kilogramów. Jesteśmy skłonni do gigantycznych poświęceń, by jak najdłużej zachować młodość, urodę i zdrowie – uciekamy się do absurdalnych sposobów, łapiemy się diet ad hoc i naiwnie dajemy wiarę „cudownym produktom”. A cudów nie ma. Jest jednak nauka.
Dieta Smartfood to coś więcej niż kolejne internetowe odkrycie – to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, który prowadzi zaawansowane badania nad budową ludzkiego genotypu i jego interakcjami z zewnętrznymi substancjami pochodzącymi ze składników odżywczych, które są w stanie wywrzeć wpływ na nasze DNA, „usypiając” lub aktywizując poszczególne geny, odpowiadające za długość naszego życia oraz formując warstwę ochronną wokół naszego genomu, zmniejszając ryzyko powstania mutacji na poziomie DNA, bezpośrednio odpowiedzialnych za nowotwory.
Dzięki stosowaniu diety smartfood możemy bez wielkich poświęceń zmienić nawyki żywieniowe. Rezultaty? Znikają nadmiarowe kilogramy, zapobiegamy rakowi, chorobom układu krążenia, chorobom metabolicznym i neurodegeneracyjnym. Wiadomo już, że niektóre produkty spożywcze zachowują się jak leki, zdolne uzdrawiać i chronić organizm. Właśnie te super pokarmy odgrywają główną rolę w diecie Smartfood: 30 propozycji super produktów, których nie może zabraknąć na stole, bo są sprzymierzeńcami smukłej sylwetki i zdrowia. Są smart, czyli mądre, inteligentne, ponieważ działają na nasze ciało w sposób niezwykły. Sycą, zapobiegają gromadzeniu tłuszczu, pozwalają uniknąć chorób i przedłużają życie. To zwyczajne produkty: od sałaty po ziarna zbóż, od truskawek po pistacje.
Trądzik, trudna do leczenia nadwaga, bóle głowy, ciągłe katary i zapalenia zatok, reumatyzm, problemy skórne, astma, zespół przewlekłego zmęczenia. Jeżeli niepokoją cię którekolwiek z tych objawów, to warto rozważyć wpływ pokarmów na ich powstawanie. Może okazać się, że twój układ odpornościowy traktuje jako wroga niektóre składniki pokarmowe, doprowadzając w ten sposób do reakcji alergicznych różnego typu. W szczególności wiele osób uzyskuje dodatni wynik w testach alergicznych na mleko, jaja i gluten (lub pszenicę).W książce znajdziesz między innymi informacje:- Jakich produktów unikać na diecie bez mleka i bez glutenu.- Dlaczego bakterie jelitowe są bardzo ważne dla naszego zdrowia.- Skąd czerpać wapń, jeżeli źle tolerujemy mleko.- Co jeść, żeby długo zachować młodość, witalność i dobre samopoczucie.A oprócz tego przepisy na dania bez mleka i bez glutenu.
Książka Bądź fit po 40-stce to pozycja szczególna, bo skierowana do grupy, którą kojarzy się raczej z intensywną aktywnością zawodową, niż fizyczną. Tymczasem, jak przekonuje Dawid Gadula, moda na bycie „fit”, która podbiła pokolenie dzisiejszych dwudziestolatków, szczególnie przyda się ich zapracowanym rodzicom. Bądź fit po 40-stce przynosi informacje, które wielu mogą wprawić w konfuzję. Jak to możliwe, że nie muszę się katować długimi treningami, ani trzymać rygorystycznej diety, by uzyskać efekt, o którym od lat tylko marzę? - spytają. I to zdziwienie z pewnością będzie zasadne, gdyż wielu z nas, którzy ukończyli 40 lat, ma za sobą różnorakie próby włączenia sportu do swojego życia, przy których nie wytrwali. Zwyczajnie nie widzieli konkretnych efektów. Do tego dodać należy różnorakie, często sprzeczne, wzajemnie wykluczające się programy żywieniowe, które nie przyniosły efektu lub też był on krótkotrwały. Takie doświadczenia prowadzić muszą w końcu do bezradności, apatii i utraty wiary, że cokolwiek może się zmienić. Ten przewodnik wszystkim rozczarowanym samym sobą doda nowych sił. Autor pokazuje, że zmiana trybu życia jest jednak możliwa i pokazuje krok po kroku jak skutecznie ją wdrożyć. W swojej książce daje odpowiedzi na wiele pytań, które usłyszał od swoich podopiecznych, rozpoczynających przygodę ze zdrowszym niż dotychczas stylem życia: Jak zacząć? Jaki rodzaj treningu jest najlepszy? Którą dietę wybrać? Co zrobić, żeby uniknąć efektu „jojo”? Dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu, Dawid Gadula, w czterech rozdziałach książki (żywienie, zdrowie, ruch, praktyka), daje nam spójny przepis na lepsze i zdrowsze życie. Niedowierzającym radzi po prostu zacząć i pozwolić, by ruch i zdrowe żywienie stały się ich przyzwyczajeniami, dającymi do tego wiele radości. Ukończenie 40 lat to nie powód, by resztę życia spędzić z piwem na kanapie czekając na plagę chorób i dolegliwości. Styl życia, jakim jest bycie „fit”, pozwoli czytelnikowi cieszyć się zdrowiem i kondycją w drugiej połowie życia. Sport nie jest tylko dla młodych - przekonuje autor i dodaje, ze właśnie osobom po 40. roku życia jest szczególnie potrzebny. Daje przede wszystkim zdrowie fizyczne i szczupłą sylwetkę, ale też niebagatelny zysk, jakim jest psychiczny dobrostan. Wybierz bycie „fit” - to prostsze niż myślisz!
Powitaj wiosnę na witalnej petardzie! „Szybki detoks” to pięciotygodniowy program rozbudzenia i doładowania energią organizmu po zimowym śnie, który zwykle zostawia nam w prezencie dodatkową warstewkę tłuszczu i parę niechcianych kilogramów. Te nie poddają się niestety wiosennym roztopom… Aby się ich skutecznie pozbyć, należy rozkręcić metabolizm, skupiając się na dwóch kluczowych kwestiach: • odciążeniu wątroby, • przyspieszeniu trawienia i przemiany materii. Przez detoks rozumiemy biologiczną odnowę, od nowa więc zaplanujmy nasz program żywieniowy, który pomoże nam powitać wiosnę na pełnej witalnej petardzie. Pomogą nam w tym wiosenne warzywa – produkty świeże, mało przetworzone i bogate w błonnik. Decydujące będzie wykluczenie z diety tych elementów, które są przyczyną kłopotów z trawieniem. Już po krótkim czasie nasze dobre bakterie jelitowe podziękują nam, wzmacniając naszą odporność, poprawiając samopoczucie, a nawet wygląd skóry! „W moich poradach żywieniowych dobre samopoczucie, lekkość trawienia oraz zdrowie układu pokarmowego zawsze były i są podstawą dobrze skomponowanej diety. Każdemu ze swoich podopiecznych układam plan żywieniowy, który «uleczy» trawienie, niwelując wzdęcia, zgagi i zaparcia, które świadczą o problemie z jelitami. Nie wyobrażam sobie diety, która tylko odchudza. Dieta ma usprawniać cały proces trawienny i polepszać ogólny stan zdrowia, czyli na przykład obniżać poziom cukru, złego cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi, odciążać nerki i wątrobę, wspomagać metabolizm i usuwanie toksyn.” Magdalena Makarowska
Pokolenie dzisiejszych kobiet po czterdziestce, reprezentowane m.in. przez Cameron Diaz, Jennifer Aniston czy Naomi Watts – po swojemu definiuje dojrzałą kobiecość, nie tylko w odpowiedzi na wymagania współczesnego świata, ale przede wszystkim, by dobrze się czuć w swoim ciele.
Przedstawicielki tego nowego gatunku, do którego należą też autorki poradnika, intensywnie pracujące zawodowo, mające dzieci i bujne życie towarzyskie, odkryły, jak można powstrzymać upływ lat, a nawet mieć ciało lepiej funkcjonujące niż w młodości. Przekonują, że mimo wolniejszego metabolizmu i naturalnej utraty masy mięśniowej kobiety w okresie okołomenopauzalnym mogą być w świetnej kondycji fizycznej, mieć szczupłą talię i jędrne mięśnie ramion. Bez zabójczych treningów i wyniszczających diet!
Na dobry początek dwie brytyjskie specjalistki od żywienia i sportu przedstawiają czterotygodniowy plan dietetyczny (wraz z przepisami na lekkie i smaczne dania) oraz dedykowany kobietom dojrzałym zestaw nieskomplikowanych ćwiczeń, które można wykonywać także w domu. Na deser dodają dużo pozytywnej energii – potrzebnej w każdym wieku.
Odkryj nowe sposoby na wiecznie młode ciało.
Zrób to dla siebie!
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musimy z nich rezygnować. Nie musisz wyrzec się wszystkich ulubionych dań, możesz z powodzeniem próbować nowych przepisów. Najważniejsze jest, by dieta była zbilansowana i zawierała zróżnicowane pokarmy. Korzystając z tej książki przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu i soli, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta może być smaczna i niekłopotliwa. Książka zawiera wiele przepisów, które ułatwią ci stosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania. Książka zawiera: * Ponad 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz przepisów na smaczne dania z mięsa i makaronów, są też przepisy na przygotowanie znakomitych przystawek i dań wegetariańskich, wspaniałych ciast i deserów, a także przepisy na dania specjalne dla dzieci i święta. * Opisowi wykonania każdego dania towarzyszy analiza wartości odżywczych: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji. * Przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz chcących schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu. Możesz teraz cieszyć się wieloma smacznymi potrawami bez względu na to, czy przygotowujesz drobną przekąskę dla siebie, czy kolację dla zgłodniałego nastolatka.
Kasia Bem, autorka bestsellera Happy Detoks, w swojej nowej książce Happy Uroda proponuje weekendowy, tygodniowy i 21-dniowy holistyczny program upiększający dla ciała i duszy, a w nim między innymi: jogę twarzy czyli lifting bez skalpela, dietę, która odejmuje lat, ponad 50 nowych przepisów na zdrowe posiłki, naturalne kosmetyki. W książce czytelniczka znajdzie także wprowadzenie do technik oddechowych i medytacyjnych, mudry mocy oraz pozytywne afirmacje. Happy Uroda to coś więcej niż przewodnik po świecie holistycznej pielęgnacji, to prawdziwy niezbędnik dla każdej kobiety, która chce w naturalny sposób zadbać o siebie i tak jak autorka podziela opinię, ze prawdziwego piękna należy szukać w sobie.
„Happy Uroda” to książka interaktywna - znajdziesz w niej ikonki, które po zeskanowaniu smartfonem przeniosą Cię do filmików, na których Kasia Bem pokazuje asany i mudry dla urody, prowadzi ćwiczenia oddechowe i sesje jogi twarzy oraz uczy medytacji.
O Autorce:
Kasia Bem, nauczycielka jogi i medytacji, II stopień specjalizacji Sivananda Joga (tytuł Master of Yoga), TTC: Sri Sri Joga, Ashtanga Joga, Yin Yoga, RYT800. Od lat prowadzi autorskie warsztaty i programy wyjazdowe, m.in.: Detoks z jogą naturalnie, Potęga ciszy, Joga twarzy. Pisze o jodze w gazetach i magazynach: Joga Magazyn, KukBuk, Uroda Życia, Vita. Prowadzi bloga Slow Motion. Jest autorką bestsellerowej książki „Happy Detoks” oraz „Happy Uroda”.
Najważniejsza reguła SIMPLE GLYX, czyli diety o niskim indeksie glikemicznym:
KTO CHCE SCHUDNĄĆ, MUSI JEŚĆ
Niniejsza książka oferuje ponad 130 przepisów, które sycą, wyszczuplają i uszczęśliwiają.
SIMPLE GLYX to dania kuchni wiejskiej. Ale też kuchnia nowoczesna. To smaczne dania w klimacie śródziemnomorskim. Szybkie potrawy z woka. Słodkości. Fascynujące doznania dla podniebienia: od zielonego koktajlu o poranku do łososia z cukinią na wieczór. Od marynowanego limburgera do musu czekoladowo-figowego. Od morelowego lassi, aż po kulki szpinakowo-sezamowe. Zupełnie zapominamy, że jesteśmy na diecie. Dieta to sposób życia. A SIMPLE GLYX to „sposób na życie” dla smakoszy. To po prostu cudowna kuchnia. Przepisy SIMPLE GLYX są smaczne, zdrowe, sycące i sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.
• Prosto i inteligentnie: jemy niskoglikemicznie, znikają wahania insuliny, chudniemy na długo.
• Różnorodnie: według ochoty i nastroju wybieramy spośród przepisów na dania śródziemnomorskie, azjatyckie, wiejskie i miejskie.
• Na wszystkie okazje: przepisy na koktajle, müsli, chleb białkowy, przekąski, zimne i ciepłe dania główne oraz słodkości. Nieskomplikowana kuchnia na każdy dzień, na podróż, dla przyjaciół, rodziny...
• Dla wegetarian: liczne wskazówki odnośnie do wyboru składników i możliwych zamienników
SIMPLE GLYX – BO JEDZENIE TO ŻYCIE!
Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie jedzenia, mimo że nie odczuwamy głodu? Jak rozpoznać, kiedy jedzenie staje się szkodliwe i w jaki sposób skutecznie je ograniczyć? Jak osiągnąć sukces w odchudzaniu?
Rozwój cywilizacji, a przede wszystkim przemysłu spożywczego i przetwórczego sprawił, że mamy do czynienia z nadprodukcją żywności. Głodowanie jest zjawiskiem rzadkim. Żywność jest ogólnie dostępna, ale ma to także swoje zgubne skutki. Przyczynia się do trudności w kontrolowaniu ilości spożywanego pokarmu. co najczęściej powoduje, że człowiek je więcej niż potrzebuje jego organizm, a to prowadzi do nadwagi i otyłości. Choć wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania się, nie zawsze przekłada się ona na podejmowane zachowania jedzeniowe.
Autorka wyjaśnia, jakie czynniki warunkują odżywianie, z czego wynikają preferencje żywieniowe i dlaczego czasem trudno nam utrzymać odpowiednią wagę. Wskazuje błędy w procesie odchudzania oraz ich skutki uboczne - objadanie się, pogorszenie kondycji fizycznej, złe samopoczucie. Wiedza na ten temat umożliwia długofalowe efektywne odchudzanie oraz trwałe wyeliminowanie niekorzystnych nawyków żywieniowych.
Książka zawiera dwa psychologiczne programy odchudzania, porady dietetyczne i scenariusze działań przydatne w codziennej praktyce dietetyków, lekarzy rodzinnych i każdego, kto mierzy się z problemem nadwagi. To lektura przeznaczona dla szerokiego grona osób zainteresowanych problematyką nadmiernego jedzenia i odchudzania się, w tym profesjonalistów (psychologów, terapeutów, lekarzy, dietetyków) udzielających pomocy psychologicznej, dla studentów kierunków psychologii, pedagogiki, socjologii i medycyny, a przede wszystkim dla osób które chcą nie tylko żyć zdrowo, lecz także zadbać o siebie i swoich bliskich.
Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy Typu 2 oraz chorób sercowo naczyniowych.
Wydanie trzecie - zaktualizowane i rozszerzone!
Książka skierowana jest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia. Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (<7% energii) i cholesterolu (<200 mg/dzień). Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?