Rośliny lecznicze stają się coraz bardziej popularne. Ich cenne właściwości zostały potwierdzone solidnymi badaniami naukowymi. Posiadają również wartościowe składniki odżywcze. Można je uprawiać samemu i wykorzystywać w profilaktyce i leczeniu, o czym dowiesz się z książki „Rośliny lecznicze Uprawa i zastosowanie”.
Autorami książki są: Francois Couplan i Aymeric Lazarin. Pierwszy jest etnobiologiem, który od ponad 40 lat zajmuje się badaniami nad roślinami. Drugi jest agronomem, pracował w Narodowym Instytucie Badań Naukowych i Technologicznych na rzecz środowiska i rolnictwa.
Czytelnik znajdzie w książce opis 20 roślin wraz ich składem, zastosowaniem oraz sposobami uprawy i wykorzystaniem. Rośliny, które szczegółowo opisano w tej publikacji, to: aloes, rokitnik, łopian, ogórecznik, goji, eleuterokok kolczasty, granat, hoodia, chmiel, kudzu, lawenda wąskolistna, wiesiołek dwuletni, lippia słodka, pokrzywa, męczennica cielista, różeniec górski, szafran, stewia, kozłek lekarski, winorośl czerwona.
Fragment książki
Szafran. Już w starożytności szafran był uważany za cenną przyprawę. Kosztuje prawie tyle samo co złoto! Jest obowiązkowym składnikiem paelli oraz zasmażki dostawanej do zupy rybnej bouillabaisse. W naszych czasach jest uważany za cenną roślinę leczniczą. Jest znany z właściwości stymulujących, trawiennych i odurzających. Naukowcy zainteresowali się nim, ze względu na substancje, które można wykorzystać w leczeniu oraz prewencji astmy i niektórych guzów. Poza tym, jest krokusem, a wszyscy kochamy i podziwiamy ten piękny kwiat.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?