W tym dziale znajdą Państwo książki o chorobach nowotworowych, o ich leczeniu, terapiach, profilaktyce, leczeniu raka, pokonywaniu chorób nowotworowych. Znajduje się tu bardzo bogata oferta: podręczniki medyczne, poradniki, atlasy, diety. Znajciecie wiele ciekawych i interesujących publikacji zarówno z medycyny konwencjonalnej jak i niekonwencjonalnej. Są tu również ksiązki z zakresu jogi, medytacjii, ziołolecznictwa - serdecznie zapraszamy DobreKsiazki.pl
Książka ta prezentuje wybrane zagadnienia praktyczne charakterystyczne dla pracy pielęgniarek oddziałów onkologicznych, uzupełniających wiedzę i pozwala na zdobycie nowych umiejętności niezbędnych w procesie leczenia pacjentów z chorobami nowotworowymi. Multidyscyplinarne podejście czyni z niej pozycję szczególnie przydatną dla studentek i studentów pielęgniarstwa.
Rak płuca stanowi poważny problem epidemiologiczny i zdrowotny, jest on bowiem najczęściej występującym nowotworem złośliwym u mężczyzn. U kobiet zajmuje drugie miejsce, ale prognozy przewidują, że wkrótce prześcignie raka piersi. Nie dziwi więc stały i ogromny postęp nauki w walce z tym schorzeniem, co z kolei wymusza ciągłe uaktualnianie, uzupełnianie i weryfikowanie wiedzy na ten temat. Mamy głębokie przekonanie, że książka spełnia wszystkie te wymagania.
Dowiedz się w jaki sposób można pokonać raka w 90 dni?
Już za chwilę możesz poznać metodę, dzięki której możesz pokonać raka. Nie myśl, że jest to jakiś cudowny sposób, który gwarantuje w 100% sukces w każdym przypadku. Wystarczy jednak, że dopuścisz do świadomości fakt, że ten sposób, pozwolił Markowi Kidzińskiemu, autorowi niniejszej publikacji pokonać raka w ciągu zaledwie 90 dni!
Po przeczytaniu tej publikacji zrozumiesz co jest przyczyną powstawania tej choroby a także jak jej zapobiec, a co najważniejsze, jak ją zwalczyć kiedy już Cię dopadnie.
Książka stanowi kompleksowe źródło wiedzy o nowotworach przewodu pokarmowego.
Dokładnie omawia poszczególne nowotwory układu pokarmowego i zaprezentuje zalecane strategie leczenia (w tym operacje chirurgiczne, radio i chemioterapię, terapię paliatywną i inne metody).
Podręcznik uzupełniają liczne algorytmy diagnostyki i leczenia, klasyfikacje poszczególnych stadiów chorób nowotworowych, tabele z omówieniem skuteczności terapii w poszczególnych przypadkach klinicznych, protokoły leczenia, wskazania do zabiegów operacyjnych, wskazania do stosowania terapii uzupełniających. W książce omówiono również czynniki predysponujące do zachorowania, a także opisano mogące wystąpić w trakcie terapii powikłania.
Monografia stanowi rozwinięte, kompleksowe i kompetentne opracowanie ekspresji receptorów steroidowych w prawidłowym i nowotworowym endometrium. Nowoczesny warsztat badawczy z zastosowaniem techniki PCR w czasie rzeczywistym (Real-Time PCR) oraz nowatorskie rozwiązanie polegające na zastosowaniu genu reporterowego TBR (TATA Binding Protei) w ocenie ilości i jakości badanych izoform mRNA, pozwoliły na uzyskanie bardzo interesujących wyników ekspresji wybranych genów. Pracę wzbogacają liczne ryciny, także barwne.
Cecylia Poli to kochająca taniec młoda kobieta, od dwóch lat żona, a od trzech miesięcy szczęśliwa matka, która dowiaduje się, że jest chora na groźną odmianę białaczki. Gdy trafia do szpitala i rozpoczyna leczenie, postanawia pisać pamiętnik: w prostych i mocnych słowach przedstawia swoją historię.
Ta książka jest opowieścią osoby, która nigdy nie porzuciła nadziei, która prosi o pocieszenie i odpowiedź na jej fizyczne i duchowe cierpienie. To hymn miłości i życia ? delikatny, poruszający, rozbrajająco świeży, utkany z tanecznych kroków wśród szpitalnych sal, wyczerpujących terapii i uśmiechów dziecka.
Szanowni Państwo! Kilka miesięcy temu odszedł od nas cudowny człowiek - autor ""Antyraka"" - David Servan Schreiber. Przedstawiamy Wam książkę, którą do ostatnich swoich chwil pisał specjalnie z myślą o czytelnikach.Dziewiętnaście lat po pierwszej diagnozie, po latach intensywnych studiów, głębokiego poczucia misji dawania nadziei tym, którzy cierpią na raka, David Servan-Schreiber musi natychmiast poddać się badaniu rezonansem magnetycznym, które potwierdza jego najgorsze obawy - guz mózgu odnowił się. W swojej ostatniej książce opowiada odważnie i szczerze o tym, jak poradził sobie z tą wiadomością, relacjonuje wysiłki, jakie podjął, by pokonać chorobę, robi przegląd własnego życia z punktu widzenia człowieka, który rozumie, że rak jest chorobą śmiertelną, a mimo to przezywa każdy dzień w pełni, z nadzieją. Jako autor i orędownik idei przestawionych w poradniku ""Antyrak. Nowy styl życia"", jako lekarz, który dał nadzieję milionom czytelników na całym świecie, David otwarcie przyznaje, że nie do końca przestrzegał własnych zaleceń. A jednak niczego nie żałuje. Potwierdzają w pełni skuteczność programu antyrakowego - od diety, poprzez ćwiczenia fizyczne i medytacje - wplata w swoją opowieść opisy przypadków klinicznych, oraz podkreśla znaczenie wewnętrznego spokoju, dbania o szczęście rodziny, przyjaźni o znajdywania radości w pomaganiu innym.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Wszyscy spotykamy osoby, które mają bądź miały w przeszłości zdiagnozowanego raka. Choć medycyna wciąż prze naprzód i z każdym dniem powstają coraz skuteczniejsze metody leczenia tej poważnej choroby, to w dalszym ciągu nie udaje się wykluczyć nieprzyjemnych, szkodliwych, a nawet bardzo niebezpiecznych następstw stosowanych kuracji. Odżywianie w terapii antynowotworowej.
Wszyscy spotykamy osoby, które mają bądź miały w przeszłości zdiagnozowanego raka. Choć medycyna wciąż prze naprzód i z każdym dniem powstają coraz skuteczniejsze metody leczenia tej poważnej choroby, to w dalszym ciągu nie udaje się wykluczyć nieprzyjemnych, szkodliwych, a nawet bardzo niebezpiecznych następstw stosowanych kuracji. W tej przełomowej książce znany i ceniony profesor neurochirurgii proponuje szereg w pełni naturalnych sposobów na zminimalizowanie efektów ubocznych terapii antynowotworowych.
Dzięki sprawdzonym podczas badań klinicznych metodom każdy pacjent walczący z rakiem będzie mógł zmniejszyć negatywne skutki chemioterapii i radioterapii. Zaproponowane przez profesora Blaylocka techniki zwiększają również skuteczność wyżej wymienionych metod. Układ immunologiczny chorego, podobnie jak i cały pacjent, zamiast stopniowo słabnąć, uzyskuje dodatkowe siły.
Klucz do tak wspaniałych rezultatów leży w odżywianiu. Odpowiednie ilości zdrowych produktów, witamin i minerałów, a także właściwie dobranych suplementów żywieniowych znacząco zwiększają szanse pacjenta na pełne wyzdrowienie. Autor, opierając się na swoim wieloletnim doświadczeniu, doradza także, w jaki sposób przezwyciężyć trudności takie, jak uczucie zmęczenia, wypadanie włosów i chudnięcie, problemy z trawieniem i inne osłabiające organizm i psychikę skutki uboczne.
Dzięki temu bezcennemu przewodnikowy każdy pacjent chory na raka może bardziej zaangażować się we własne leczenie i uświadomić sobie wpływ stosowanych metod na jego organizm.
Zmniejsz ryzyko, zwiększ szanse.
Fragment książki: Naturalne strategie w walce z rakiem– przemowa
Niniejsza książka to efekt ponad dwudziestoletniego prowadzenia
badań nad substancjami odżywczymi, mającymi na celu poprawę
konwencjonalnej terapii osób chorujących na nowotwory oraz
terapii polegającej tylko na odpowiednim zastosowaniu składników
pokarmowych. Leczeniem chorób nowotworowych zainteresowałem
się jeszcze na studiach medycznych. Wówczas zgłębiłem jedną
z bardziej innowacyjnych metod leczenia, bazującą na wykorzystaniu
układu immunologicznego człowieka. To właśnie wtedy przekonałem
się, jak istotne w przypadku ludzkiej odporności jest właściwe
odżywianie się.
Tą drogą chcę dostarczyć pacjentom cierpiącym na raka i ich rodzinom
informacji dotyczących najnowszej żywieniowej metody. Pragnę
pokazać, jak wzmocnić układ immunologiczny i zwalczyć nowotwory.
Ponadto pokazuję, w jaki sposób za pomocą właściwego odżywiania
się można zapobiegać wielu powikłaniom wiążącym się z konwencjonalnymi
formami leczenia. Większość pacjentów chorujących na
nowotwory jest świadoma, iż powikłania typu mdłości, utrata apetytu
i zmęczenie mogą prowadzić do poważnej depresji i poczucia beznadziei.
W ostatnich badaniach podkreśla się, jak ważne jest samopoczucie
pacjenta w pokonywaniu choroby.
W rozdziale 1. prezentuję ogólny zarys odżywiania się i tego, w jaki
sposób przygotowywanie potraw może wywrzeć niebagatelny wpływ
na pokonanie raka. Omawiam ponadto istotę wyboru suplementów
diety wysokiej jakości – szczególnych substancji powodujących cofanie się choroby nowotworowej, które zawarte są w owocach i warzywach.
Zwracam także uwagę, jak substancje odżywcze współpracują
ze sobą, aby wzmocnić lub zmniejszyć te właściwości produktów
spożywczych i suplementów, które mają zdolność zwalczania choroby
nowotworowej.
W rozdziale 2. omawiam naszą dotychczasową wiedzę o tym, jak
następuje rozwój choroby nowotworowej i czym różnią się komórki
rakowe od tych zdrowych. Dzięki temu czytelnikowi łatwiej będzie
zrozumieć ważną rolę, jaką odgrywają składniki pokarmowe w zwalczaniu,
a nawet eliminowaniu raka. Wielu ludzi uważa tę ideę za
nadto uproszczoną. W rozdziale 2. pokazuję, jak skomplikowany
jest proces rozwoju raka i w jaki sposób odżywianie się – poprzez
zwalczanie niewłaściwej biochemii komórek rakowych – często
może zatrzymać proces rozwoju choroby nowotworowej.
W rozdziałach 3. i 4. dokonuję przeglądu dwóch głównych konwencjonalnych
sposobów leczenia raka – chemioterapii i radioterapii.
Omawiam także ich dobre oraz złe strony i udzielam wskazówek
dotyczących zmniejszania efektów ubocznych i jednoczesnego
zwiększania skuteczności terapii. W przypadku powikłań podaję
specjalne zalecenia.
W przypadku każdej osoby chorującej na raka niemałe znaczenie
odgrywa kwestia odżywiania się i jego potencjalnego wpływu na
konwencjonalne formy terapii. Wielu onkologów ostrzega swoich
pacjentów przed zażywaniem antyoksydantów w postaci niektórych
witamin. Nie wiadomo jednak, dlaczego lekarze boją się, iż wspomniane
witaminy zakłócą przebieg leczenia. Ta obawa bazuje na idei
mówiącej, że zarówno podczas chemioterapii, jak i radioterapii –
poprzez generowanie ogromnych ilości destrukcyjnie działających
wolnych rodników – zabijane są komórki rakowe. W rozdziale 5.
pokażę, że takie myślenie jest błędne. Okaże się, że sytuacja wygląda
zupełnie inaczej: leczenie za pomocą właściwego odżywiania się
naprawdę poprawia skuteczność konwencjonalnych form leczenia.
Pozostałe trzy rozdziały dotyczą szczegółów odżywiania się i jego
wpływu na leczenie. Omawiam tam oddziaływanie określonych rodzajów
tłuszczów i białek na rozwój raka. Podkreślam także, jak
wiele tego typu produktów zalecają onkologowie i dietetycy specjalizujący
się w leczeniu chorób nowotworowych.
W rozdziale 6. wyjaśniam dokładnie, w jaki sposób konkretne substancje odżywcze blokują rozwój nowotworów i mogą zahamować działanie genów
odpowiedzialnych za rozprzestrzenianie się raka.
Szczególną rolę układu immunologicznego w zwalczaniu raka po
raz pierwszy dostrzeżono ponad czterdzieści lat temu. Ostatnie badania
nie tylko potwierdziły wcześniejsze obserwacje, ale odpowiednio
dostosowały leczenie, dzięki czemu jest ono obecnie skuteczniejsze.
Dowiedzieliśmy się ponadto, że sposób odżywiania odgrywa
główną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego, zwłaszcza
tej jego części, która odpowiada za zwalczanie nowotworów.
Prawdę powiedziawszy, niedobór nawet jednej substancji odżywczej
może spowodować poważne zaburzenie w funkcjonowaniu układu
immunologicznego.
W rozdziale 7. omawiam niektóre sposoby
wzmocnienia funkcji układu immunologicznego dotyczącej zwalczania
nowotworów.
Na koniec, w rozdziale 8., podsumowuję wszystkie informacje.
Omawiam również, w jaki sposób spożywanie powszechnie występujących
dodatków może przeszkodzić w skutecznym leczeniu,
np. fluorek może przyczynić się do rozwoju guza w 25 procentach,
a mimo to niewielu onkologów ostrzega swoich pacjentów przed tą
substancją. Rtęć, glutaminian sodu (MSG), aspartam i inne substancje
toksyczne również mogą zwiększyć zachorowalność na choroby
nowotworowe, negatywnie wpływać na terapię i prowadzić do pogłębienia
się choroby.
Na końcu książki znajduje się lista zalecanych suplementów wysokiej
jakości.
Chociaż starałem się umieścić tu jak najwięcej informacji potrzebnych
chorym na raka, musiałem ograniczyć zakres niektórych tematów
ze względu na objętość tej pozycji. Jednak czytelnicy wyniosą
z lektury istotne wiadomości niezbędne do zmaksymalizowania skuteczności
terapii, zmniejszenia powikłań wiążących się z konwencjonalnymi
formami terapii i zapobieżenia im, a także do osiągnięcia sukcesu
w walce z chorobą. Większość pacjentów, którzy zastosują się do
moich zaleceń, poczuje się lepiej i nabierze więcej energii.
Naturalne strategie w walce z rakiem Spis Treści
Przedmowa
Podziękowania
Wstęp
1. Zwalczanie chorób nowotworowych za pomocą właściwego odżywiania się
2. Proces rozwijania się choroby nowotworowej
3. Chemioterapia: trucizna na raka (i na pacjenta)
4. Radioterapia, czyli spalanie nowotworów
5. Odżywianie się a choroby nowotworowe: fakty i mity
6. Odżywianie się a leczenie chorób nowotworowych
7. Odżywianie się, choroby nowotworowe a odporność
8. Zwalczanie specyficznych problemów związanych z terapią osób chorych na nowotwory
Przypisy
Zalecana lektura
O Autorze
Pierwotne chłoniaki skóry prezentują specyficzne objawy kliniczne, a także różnią się przebiegiem i rokowaniem od wykazujących zbliżony obraz histologiczny chłoniaków węzłowych.
Stanową tym samym odrębną, pod względem klinicznym i biologicznym, grupę rozrostów a klasyfikacje dotychczas stosowane do podziału chłoniaków węzłowych są dla nich nieadekwatne. Pojawiła się więc konieczność dokładnego ich opisania.
To zadanie spełnia książka „Pierwotne chłoniaki skóry”, która przedstawia aktualną klasyfikację, charakterystykę poszczególnych typów, rodzaje badań oraz leczenie pierwotnych chłoniaków skóry.
Szczególnym atutem publikacji jest atlas kolorowych zdjęć, zbieranych przez Autorów przez wiele lat pracy klinicznej, stanowiący odrębną część książki.
Książka zawiera kompleksowy i profesjonalny obraz pielęgniarskiej opieki onkologicznej.
Publikacja adresowana jest do studentów pielęgniarstwa i innych kierunków medycznych, a także do pielęgniarek pracujących na oddziałach onkologicznych oraz przygotowujących się do egzaminu specjalistycznego z zakresu pielęgniarstwa onkologicznego.
Fizjoterapia w onkologii jest przedmiotem licznych dyskusji i badań naukowych. Dotychczas unikano ćwiczeń ruchowych oraz fizykoterapii u pacjentów chorych na nowotwory. Obecnie podlega to weryfikacji. Fizjoterapia jest niezbędna i powinna być standardem postępowania, ponieważ zmniejsza ryzyko powikłań, przyspiesza powrót do zdrowia, zmniejsza koszty ekonomiczne i społeczne leczenia.
Publikacja przedstawia czynnościowe następstwa leczenia chirurgicznego, radioterapii i leczenia systemowego nowotworów złośliwych, wskazania i przeciwwskazania do fizjoterapii w tych sytuacjach, cele, metody i specyfikę fizjoterapii po leczeniu nowotworów, najnowsze osiągnięcia w rehabilitacji osób leczonych z powodu chorób nowotworowych.
Odbiorcami publikacji będą studenci i absolwenci szkół medycznych, lekarze specjaliści rehabilitacji medycznej, fizjoterapii, onkologii.
W książce porównano efekty analgetyczne dihydrokodeiny i tramadolu u chorych na nowotwory oraz ocenę wpływu tych leków na jakość życia leczonych pacjentów.
Autor podaje definicję i zasady leczenia bólu nowotworowego. Omawia szczegółowo farmakokinetykę, dawkowanie, objawy niepożądane oraz badania kliniczne tramadolu i dihydrokodeiny. Prezentuje również przebieg i wyniki badań własnych, które dotyczą obu tych leków.
"Antyrak" odpowiada na pytania kluczowe dla zdrowia większości ludzi: Jaki tryb życia prowadzić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Co robić, aby zahamować jego rozwój? Co jeść i jakie stosować diety? Czego i jakich potraw unikać?
Dr Servan-Schreiber zajmował się terapią osób cierpiących na nowotwory i inne ciężkie schorzenia. W wieku 31 lat zdiagnozowano u niego nieoperacyjnego guza mózgu. Podjął skuteczną walkę z chorobą, która ostatecznie pokonała go prawie 20 lat później, w 2011 roku.
Jego ważkim wkładem w rozwój medycyny jest stworzenie nowej koncepcji walki z nowotworami opartej na stymulacji (przy pomocy odpowiednio dobranych diet oraz stylu życia) naturalnych mechanizmów obronnych organizmu.
Co zrobić, aby wygrać z rakiem? Ta książka daje na to odpowiedź!Rak. Straszne słowo i straszna choroba. Każdy z nas chyba obawia się, że pewnego dnia usłyszy taką diagnozę w odniesieniu do siebie lub swoich bliskich. I co wtedy?
Ta książka odpowiada właśnie na to pytanie oraz na wiele innych, których chorzy zagubieni w szpitalnych korytarzach często nie mają komu zadać. Omawia przyczyny powstawania nowotworów, ich rodzaje, sposoby diagnostyki i leczenia oraz zapobiegania chorobie. Wychodzi naprzeciw lękom pacjentów i ich rodzin, oswaja z medyczną terminologią, pokazuje, że po chorobie, a nawet w jej trakcie można prowadzić prawie normalne życie. Łączy osobiste historie pacjentek z rzeczowymi wyjaśnieniami jednego z najlepszych polskich onkologów. Co bardzo ważne - odnosi się do polskich realiów, w których jak najbardziej można wygrać z chorobą i spotkać wspaniałych lekarzy z autentycznym powołaniem.
Wstęp do książki napisał Kamil Durczok, który również był pacjentem profesora Składowskiego.
”Czytelniku - trzymasz w ręku książkę niezwykłą. Powinienem napisać: niezwykle cenną. Lektura każdej jej strony to mniej strachu i mniej cierpienia. To wiedza. Na miarę zdrowia i życia.”
Kamil Durczok
”To książka o raku, widzianym oczami wybitnego onkologa i dwu jego bystrych pacjentek, szczęśliwie wyleczonych. Mówi nam - w sposób przystępny i zajmujący -
o chorobach nowotworowych i o tym, jak stawić im czoła. Rozprasza lęk, przywraca nadzieję.”
prof. Andrzej Szczeklik
Książka ta - powiedział w wywiadzie Kamil Durczok - będzie rodzajem posługi dla tych, którzy będą musieli zmierzyć się z rakiem. Będzie dla tych, którzy mają kogoś chorego blisko siebie albo sami na taką chorobę zapadają. Ale także dla tych wszystkich, którzy chcą wiedzieć, kim jest człowiek w chorobie i jakie stany świadomości mu towarzyszą.
„Gala”
Choroba nowotworowa jest w Polsce nadal tematem tabu. Kamil Durczok w rozmowie z Piotrem Mucharskim pokazuje, że opowieść o zmaganiach z rakiem nie musi być sensacyjną wiwisekcją. W szczery i przejmujący sposób opowiada o lęku przed chorobą, sile nadziei - i zachęca do profilaktyki. Rozmowę wzbogacają głosy onkologów: profesora Bogusława Maciejewskiego i profesora Krzysztofa Skłodowskiego oraz Marianny Durczok, żony Kamila. Książka ta jest dedykowana Marcinowi Pawłowskiemu i jemu poświęcony jest epilog.
Książka dotyczy aktualnego stanu wiedzy i sposobów jej wykorzystywania dla ochrony zdrowia i dobrobytu każdego człowieka, co w uzgodnionej wspólnie popularno-naukowej formie przedstawili Autorzy, reprezentujący własne kilkudziesięcioletnie uniwersyteckie doświadczenia w zakresie medycyny, ekonomii, nauk ścisłych, informatyki i technologii. Człowiek żyjąc i działając, określa swój stosunek do bytu, prawdy i dobra, ale efekty jego leczenia czy tylko pielęgnacji ludzkiego zdrowia zależą przede wszystkim od zgodnego z prawami Natury wychowania i samokształcenia. Prawdę i mity medycyny zobrazowano licznymi przykładami z podaniem zasad rozumienia rzeczywistości, poczynając od sukcesów indywidualnych osób, a kończąc na przystępnym wyjaśnieniu najbardziej złożonych pojęć naukowych.
Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską. We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem. W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie. Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych. Kolorowa tarta z łososiem, brokułami i marchewką? Królik z tymiankiem i cytryną? Chłodnik ogórkowy z krewetkami? Jeżeli myśleliście, że jedzenie zdrowe to jedzenie nudne – jesteście w błędzie! Przygotujcie się na nowe doznania kulinarne Chantal Tse.
Jedna z najpopularniejszych i najbardziej chyba poruszająca książka Wilbera, stanowiąca zapis historii niezwykłej miłości dwojga ludzi, którzy pokochali się od pierwszego dotknięcia. Każdy znajdzie w niej odbicie swoich najgłębszych tęsknot, pragnień i lęków, swojej wrażliwości i siły.Jedna z najpopularniejszych i najbardziej chyba poruszająca książka Wilbera, stanowiąca zapis historii niezwykłej miłości dwojga ludzi, którzy pokochali się od pierwszego dotknięcia. Każdy znajdzie w niej odbicie swoich najgłębszych tęsknot, pragnień i lęków, swojej wrażliwości i siły. Dzięki tej lekturze łatwiej rozeznać się we własnej prawdzie, we własnych mistyfikacjach i w wątpliwościach umysłu. W tę piękną opowieść Wilber potrafił wpleść objaśnienia i komentarze do wielkich tradycji duchowych, od chrześcijaństwa począwszy, a na buddyzmie skończywszy. Prowadzi rozważania o istocie medytacji, o związkach psychoterapii i duchowości oraz o naturze zdrowia i umiejętności uzdrawiania.
KEN WILBER (1949) – współczesny amerykański myśliciel, teoretyk systemów i pisarz.
W swoich książkach roztrząsa związki m.in. nauki, kultury, duchowości i religii. Jest twórcą integralnej teorii świadomości i psychologii transpersonalnej.
Książka Śmiertelni nieśmiertelni jest niezwykłym dwugłosem – zapisem dramatycznej historii małżeństwa Wilbera, w której dwoje ludzi staje wobec nieuleczalnej choroby. Jednocześnie wpisaniem ich losów w kontekst rozważań nad wielkimi tradycjami duchowymi. Próbą znalezienia odpowiedzi w jaki sposób podołać najtrudniejszemu wyzwaniu
KAROLINA GRUSZKA (1980) – absolwentka warszawskiej Akademii Teatralnej, aktorka filmowa (m.in. Kochankowie z Marony, Inland Empire, Tlen, 3 sezony w piekle) i teatralna (m.in. Władza, Lipiec, Taniec Delhi). Laureatka nagrody za pierwszoplanową rolę kobiecą na XXX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. w G
JAKUB KAMIEŃSKI (1979) – absolwent wrocławskiej PWST, aktor teatralny (m.in. Trans-Atlantyk, Solaris) i filmowy (m.in. Yuma).
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.Metody zapobiegania i zwalczania raka bez udziału lekarstw
Zagrożenie rakiem wzrasta. Książka ta oferuje porady, jak możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, poprawiając jakość diety i uzupełniając ją o właściwe elementy odżywcze.
Powiedz Rakowi Nie – fragment
Wrprowadzenie
Żadna diagnoza nie przeraża pacjenta bardziej niż orzeczenie raka. Postrzegany jako choroba nieuleczalna, nieznanego pochodzenia, rak jest dziś tym, czym w wieku XVII musiała być dżuma. Żyjemy w ciągłym strachu przed tą chorobą i unikamy rozmowy o niej. Podczas gdy każdy z nas chowa głowę w piasek, rak wyrasta na Zachodzie na drugą co do częstości występowania przyczynę przedwczesnej śmierci, a przewiduje się, że w ciągu najbliższych 20 lat stanie się przyczyną numer jeden. Już w tej chwili jest głównym zabójcą ludzi przed pięćdziesiątką. Kiedy po raz pierwszy opublikowaliśmy tę książkę (w 1999 roku), przepowiadano, że za 15 lat nowotwór będzie wykrywany u co czwartej osoby. A już w 2009 roku, nowotwór wykrywany był u co trzeciej osoby! Do 2020 roku będzie to już co druga osoba! Chociaż czynimy wielkie kroki w leczeniu nowotworów, tym, czego nam naprawdę potrzeba, jest zapobieganie występowaniu lub nawrotom tej choroby.
Rak jest wynalazkiem XX wieku
Być może zaskoczy cię informacja, że rak jest w zasadzie wynalazkiem XX wieku. O pięciu najczęściej występujących typach nowotworów - płuc, piersi, żołądka, jelita grubego i odbytu oraz prostaty właściwie nie słyszano przed początkiem XX wieku. Wzrost częstości występowania raka przebiega proporcjonalnie do industrializacji i chemikalizacji naszego świata. Im bardziej rozwinięty kraj, tym więcej w nim przypadków raka. Im wyższy dochód na głowę mieszkańca, tym więcej notowanych nowotworów.
Dzieje się tak, ponieważ większość typów raka jest w dużej mierze skutkiem zmian, jakie wprowadziliśmy w naszym stylu życia i otoczeniu ~ w tym, co jemy, co pijemy oraz czym oddychamy. Zmieniający się schemat zapadalności na raka w rozwiniętym ekonomicznie świecie świadczy o tym, że częstotliwość jego występowania jest silnie związana z wpływem środowiska.
Według jednego z czołowych brytyjskich naukowców sir Richarda Doiła, 90% wszystkich typów raka jest spowodowanych właśnie wpływem środowiska. Nawet najbardziej konserwatywni eksperci w dziedzinie onkologii twierdzą, że z wpływem środowiska i prowadzonym stylem życia jest związanych co najmniej 75% przypadków nowotworów.
Jednakże prawdopodobnie aż 80 procentom zachorowań można by zapobiec. Publikacja w New England Journal of Medicine opisuje badanie obejmujące 45000 par bliźniąt, które wykazało, że ryzyko zachorowania na raka jest w znacznie większym stopniu zależne od wyboru diety i stylu życia - a na to mamy wpływ - niż od genów. Bliźnięta jednojajowe, genetycznie takie same, miały nie więcej niż 15% szans na zachorowanie na ten sam typ raka. To sugeruje, że przyczyna większości przypadków raka w 85% zależy od środowiska - czyli od takich czynników, jak dieta, styl życia i ekspozycja na toksyczne substancje chemiczne. To badanie wykazało, że wybory dotyczące diety, aktywności fizycznej czy palenia tytoniu miały wpływ na zachorowanie na raka w 58-82% badanych przypadków2.
Na przestrzeni dwóch pokoleń ludzkość wynalazła 10 milionów nowych związków chemicznych i nieświadomie wypuściła tysiące z nich do środowiska.
0 wielu wiadomo, że są rakotwórcze (to znaczy zdolne do wywołania raka). Przyjmujemy je w naszym pożywieniu, powietrzu i wodzie. Wielu można uniknąć - niektórych jednak uniknąć się nie da.
Wygląda na to, że kopiemy sobie grób za pomocą naszych noży
1 widelców. Obecnie uważa się, że to właśnie współczesna dieta, złożona z przetworzonej żywności, pełnej sztucznych substancji chemicznych i pozbawionej składników odżywczych, w największej mierze zwiększa ryzyko zachorowań na raka. I odwrotnie - Światowa Fundacja Badań nad Rakiem twierdzi, że zachowując prawidłową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 40%. Komisja Europejska ocenia, że corocznie można by uratować ćwierć miliona ludzi w dwunastu krajach członkowskich UE wyłącznie za pomocą zmiany diety. Według Kampanii Badań nad Rakiem, „przynajmniej trzem na cztery ze wszystkich typów raka można by potencjalnie zapobiec, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy komunikat ten dotrze do ludzi za młodu".
Rak to jednak nie tylko kwestia żywienia. W naszych domach i miejscach pracy nieświadomie wystawiamy się na działanie wielu rakotwórczych substancji chemicznych. Minimalizacja tej ekspozycji może także w dużym stopniu zredukować ryzyko raka.
Rakowi powiedz nie Spis Treści
O Autorze
Bibliografia i inne źródła informacji Przewodnik po skrótach i miarach
Uwaga!
Wprowadzenie
CZĘŚĆ l
Przyczyny raka
1. Co to jest rak?
2. Utleniacze i antyutleniacze
3. Zaburzenia w gospodarce hormonalnej
4. Czynniki rakotwórcze
5. Przyczyny tkwiące w genach
6. Obrona immunologiczna
7. Dlaczego wątroba to twój najlepszy przyjaciel?
8. Łącznik - homocysteina
9. Stres i negatywne emocje a choroby
10. Brak komunikacji
CZĘŚĆ II
Czy wiesz, co jesz?
l l. Mięso - co za dużo, to niezdrowo
12. Mleczny problem
13. Najlepsze owoce i warzywa
14. Tajemnica salwestroli
15. Dobre i złe tłuszcze
16. Czynnik GL - dlaczego słodkie potrawy są niewskazane
17. Cała prawda o kawie, herbacie i alkoholu
CZĘŚĆ III
Świadome życie
18. Uwaga na promieniowanie
19. Opalanie się - dwie strony medalu
20. Pestycydy i tworzywa sztuczne
21. Czynne i bierne palenie tytoniu
22. Mechanizmy obronne
23. Wpływ stresu
CZĘŚĆ IV
Antyrakowe składniki diety
24. Obalanie mitów
25. Prawda o antyoksydantach
26. Megadawka witaminy C i rak
27. Jak witamina D chroni przed rakiem?
28. Inne antynowotworowe składniki diety
29. Niezbędne minerały - od selenu do cynku
30. Probiotyki - przyjaciele układu odpornościowego
31. Zioła i naturalne leki na raka
CZĘŚĆ V
Jak uniknąć raka?
32. Nowa dieta, nowy tryb życia
33. Przepisy antyrakowe
34. Korzyści z suplementacji
CZĘŚĆ VI
Co robić, gdy zdiagnozują u ciebie raka?
35. Terapia konwencjonalna i alternatywna
36. Wzmacnianie działania chemioterapii, naświetlań i operacji chirurgicznych
37. Redukowanie ryzyka nawrotów
CZĘŚĆ VII
Leczenie dietą od A do Z
38. Strategie dla każdego typu raka
Przypisy
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?