Żywienie w chorobach nowotworowych
- ISBN: 9788320058871
- EAN: 9788320058871
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: PZWL
- Format: 21.0x25.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 1058
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
243,96złCena detaliczna: 309,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 259,41 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Podręcznik kompleksowo omawia problematykę żywienia w aspekcie choroby nowotworowej.
Obok podstaw fizjologii odżywiania, opisany został wpływ żywienia na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia, a także zaburzenia odżywiania w różnych typach nowotworów. Porusza również zasady profilaktyki w onkologii, żywieniowe czynniki protekcyjne zachorowania na nowotwory, interakcje żywności z lekami i suplementami oraz przedstawia zalecenia dietetyczne dla chorych w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
To niezbędne kompendium wiedzy w codziennej praktyce lekarskiej dla onkologów, chirurgów, jak również dla dietetyków pracujących z pacjentami zmagającymi się z choroba nowotworową.
Patronat merytoryczny : Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego