KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Zwierciadło

Okładka książki AMBASADA ŚLEDZIA
nowość

49,90 zł 36,67 zł


Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy. Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń. W książce znajdziecie: - informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia - anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe” - ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych: ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne. VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii. Marta Sawicka – Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka. Filip Danielak – perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.
Okładka książki Emocje i nastrój. Jak je zrozumieć i kształtować

39,90 zł 29,32 zł


Czym są emocje i nastrój? Jak powstają? Jak na nie wpływać? Emocje towarzyszą nam od zawsze. Wpływają na codzienność, nastrój i decyzje. Ich zrozumienie pozwala nam lepiej poznać siebie i drugiego człowieka. Świadome i regularne oddziaływanie na własną emocjonalność może zmieniać funkcjonowanie mózgu niezależnie od wieku. Choć mamy pewne predyspozycje genetyczne, to emocje kształtowane są przez środowisko – tak powstają np. strach, złość, wstręt, radość. Korzystając z wyników aktualnych badań na gruncie psychologii autor w przystępny sposób wyjaśnia te mechanizmy i proponuje praktyczne rozwiązania. Opisywane zagadnienia wzbogacone zostały grafikami, tabelami i diagramami. Książka skłania do refleksji, samopoznania i lepszego zrozumienia związku między mózgiem, umysłem a środowiskiem. Umysł zależny od mózgu to autorska seria książek Daniela Jerzego Żyżniewskiego – psychologa, neuropsychologa klinicznego, terapeuty i historyka sztuki. W serii ukazują się książki, które z perspektywy wiedzy psychologicznej wyjaśniają związki między mózgiem a umysłem i codziennym życiem. W kolejnych publikacjach opisywane są najważniejsze zagadnienia psychologiczne dotyczące człowieka: emocje i nastrój, temperament, charakter, osobowość. Cechą charakterystyczną serii jest jej aspekt praktyczny. Autor proponuje czytelnikom jak stosować aktualną wiedzę psychologiczną we własnym życiu. Daniel Jerzy Żyżniewski – psycholog, neuropsycholog kliniczny, terapeuta, historyk sztuki. Doświadczenie kliniczne zdobywał w szpitalach i prywatnych placówkach medycznych w Polsce i Wielkiej Brytanii. Członek British Psychological Society, wykładowca Uniwersytetu Otwartego UW, gdzie prowadzi autorskie kursy o mózgu, umyśle i sztuce. Absolwent Interdyscyplinarnych Humanistycznych Studiów Doktoranckich UW. Badacz związków między percepcją wzrokową a emocjami, temperamentem i osobowością. Poeta i dramaturg publikujący po polsku i po angielsku.
Okładka książki Suszonki

49,90 zł 36,67 zł


Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek. Teresa Marrone jest autorką książek kucharskich m. in. Dishing up Minnesota, Modern Maple oraz atlasów przyrodniczych m.in. o grzybach, jagodach i owocach leśnych. Wykorzystaniem bogactwa runa leśnego zainteresowała się jeszcze na studiach i pasję swoją kontynuuje do dziś. Specjalizuje się w kuchni regionalnej Stanów Zjednoczonych. Mieszka w Minneapolis w Minnesocie.
Okładka książki Zdrowe i pełne energii dziecko

39,90 zł 29,32 zł


Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – źle się odżywają, mało się ruszają. Już co piąte polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość. To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka i mama dwójki dzieci – radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe. W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.: informacje o tym, się jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia; praktyczne informacje jak odżywiać dziecko – smacznie i zdrowo; 60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka i współautorka bestsellerowych książek, m.in.: Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu; Superkoktajle dla zdrowia i urody, czyli koktajle z superfoods; Uczta dla dwojga; Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Okładka książki JAK SMAKUJE ROK 103 AUTORSKIE PRZEPISY W ZGODZIE Z NATURĄ

39,90 zł 29,32 zł


Pory roku są bardzo różne, i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej? A jeśli już – czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść? Książka „Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima” pomoże Ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura. Szef kuchni, Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów. Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko – na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je ze ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, zapewniają zupełnie nowe smaki i potrawy, W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki… kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko – nawet coś na deser! O autorze: O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, psychodietetyczka. Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek „kobiety bez diety”. Prowadzi audycję „ Z gruszki i z pietruszki” w Radio Kolor. Aleksandra Błędowska – absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak, aby podczas przygotowania potraw zachować jak najwięcej potrzebnych nam składników. Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne.
Okładka książki ŻYJ PIĘKNIE JAK CZERPAĆ INSPIRACJĘ ZE ZMIAN KTÓRE PRZYNOSI LOS

36,90 zł 27,12 zł


Czy możemy czuć, że nasze życie jest dobre, skoro opiera się na tak niepewnych podstawach? Skoro każdego dnia los może przynieść nam bolesne doświadczenia? Pema Chödrön, w swojej kolejnej bestsellerowej książce – Żyj pięknie – przekonuje, że nasze życie może być mimo to dobre, a nawet szczęśliwe i autentycznie piękne. A wszystko to dzięki tradycyjnej buddyjskiej praktyce zwanej Trzema Ślubami. Praktykowanie Trzech Ślubów jest sposobem na zachowanie równowagi wobec chwiejności losu. Może ono zmienić sposób, w jaki patrzymy na świat i zapewnić nam szczęście oraz spokój. Pema Chödrön, we właściwy dla niej sposób, czyli ze spokojem i głęboką życzliwością, wyjaśnia, czym są Trzy Śluby: pratimoksza – służenie dobru wszystkich istot, bodhisattva – dążenie do zmniejszenia cierpienia na świecie oraz sajama – dostrzeganie we wszystkim, co nas otacza, przebudzonej energii. Pema Chördön - Buddyjska mniszka amerykańskiego pochodzenia, którą pokochały gwiazdy Holllywood. Porozstaniu z mężem znalazła ukojenie w buddyzmie. Należy do najwybitniejszych uczniów Czogjama Trungpy. Otrzymała tytuł Aczarii, przeznaczony dla doświadczonych nauczycieli Szambali, którzy swoim życiem potwierdzają mądrość nauk dharmy. Autorka wielu popularnych poradników, w tym bestsellerowej książki Nigdy nie jest za późno polecanej przez wiele gwiazd, m.in.: Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow oraz Jeffa Bridgesa.
Okładka książki POSTAW NA SWOIM PRAKTYCZNE SPOSOBY JAK WYWIERAĆ WPŁYW NA INNYCH
nowość

36,90 zł 27,12 zł


Wszyscy oddziałujemy na siebie, chociaż często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Poznaj techniki niezbędne do pogłębienia inteligencji emocjonalnej. Zrealizuj swój pomysł, sprzedaj potencjalnym inwestorom sposób na biznes, zdobądź klienta, przekonaj znajomych do swoich racji. Z książki dowiesz się: - jak wykorzystać inteligencję emocjonalną, by rozwinąć pewność siebie - jak rozpoznać różne style komunikacji i wykorzystać je na co dzień - jak z empatią wsłuchać się w innych - czym jest storytelling i jaką siłę ze sobą niesie - w jaki sposób oddziaływać na ludzi przez telefon i email Dzięki lekturze poradnika staniesz wyrafinowanym graczem we wszystkich sferach życia. Ważne jest też, aby inni bezkonfliktowo zaakceptowali nasz punkt widzenia. Książka należy do serii Inspiracja i kreatywność W najbliższym czasie w serii ukażą się: Od myślenia do olśnienia. 60 diagramów: jak wizualnie rozwiązywać problemy, Kevin Duncan Eureka! 60 sposobów: jak mieć dobre pomysły, Kevin Duncan NICOLE SOAMES jest znanym coachem i praktykiem inteligencji emocjonalnej. Zarządzała dużymi zespołami sprzedaży w Unilever i United Biscuits przez 12 lat, zdobywając bogate doświadczenie w tej dziedzinie. W 2009 roku założyła Nicole Diadem, firmę, która szkoli umiejętności handlowe i coachingowe. Od kilkunastu lat skutecznie uczy swoich klientów jak negocjować, zarządzać i wpływać na innych, by odnieść sukces. Autorka książek Postaw na swoim (The Influence Book) i The Negotiation Book.
Okładka książki METAMORFOZA CZYLI TERAPIA JEDNEGO SPOTKANIA CZUJĘ MYŚLĘ ZMIENIAM

39,90 zł 29,32 zł


Jak zaakceptować własne ciało? Dlaczego jestem sama? Czy optymizmu można się nauczyć? Co sprawia, że odkładam wszystko na później? Terapia jednego spotkania to przewrotny i autorski pomysł. Zamiast wielu godzin spędzonych na kozetce, autorka proponuje jedno spotkanie, podczas którego można odkryć sedno problemu i otrzymać konkretne wskazówki i narzędzia, które staną się impulsem do zmian. Autorka na przykładach z życia bohaterów, w kilku krokach przedstawia proces myślenia i uświadamia pacjentowi problem. Opisywane przypadki mogą dotyczyć każdego z nas: pracoholizm, samotność, prokrastynacja, ale także np. nawyk ciągłego spóźniania się. Z książki dowiemy się również jak znaleźć własny przepis na optymizm, samoakceptację i poczucie własnej wartości. Na końcu każdego rozdziału znajdują się ćwiczenia do samodzielnej pracy w ramach autoterapii. Książka Metamorfoza czyli terapia jednego spotkania powstała na podstawie artykułów publikowanych w miesięczniku SENS. Książka jest pierwszą pozycją z serii Czuję, myślę, zmieniam. Ewa Klepacka-Gryz - psycholog, terapeutka a także autorka wielu poradników psychologicznych. Współtwórczyni autorskiej metody pracy z chorobami psychosomatycznymi. Prowadzi warsztaty dla osób cierpiących na dolegliwości psychosomatyczne, kobiet w trudnych sytuacjach życiowych oraz par w kryzysach.
Okładka książki EUREKA 60 SPOSOBÓW NA DOBRE POMYSŁY

36,90 zł 27,12 zł


Bądź twórczy, rzucaj pomysłami i realizuj je z nami! Wystarczy jeden dobry projekt, aby odnieść sukces. Z poradnika krok po kroku dowiesz się: jak wpaść na nowy pomysł, jak go dobrze opisać za pomocą dostępnych technik wizualnych, jak nim rozplanować pracę, jak go rozwinąć i dalej nad nim pracować, jak wprowadzić go w życie. Książka powstała na bazie doświadczeń międzynarodowych konsultantów, naukowców, studentów MBA i menedżerów. W każdej z pięciu kluczowych części poświęconych kreowaniu pomysłów, przedstawiono diagramy w formie plastycznej oraz w przystępny sposób wyjaśniono, jak je zastosować w praktyce. Poradnik zawiera użyteczne porady i szkice. Pod każdym rozdziałem zamieszczono praktyczne ćwiczenia. Książka należy do serii Inspiracja i kreatywność W najbliższym czasie w serii ukażą się: Od myślenia do olśnienia. 60 diagramów: jak wizualnie rozwiązywać problemy, Kevin Duncan Postaw na swoim. Praktyczne sposoby: jak wywierać wpływ na innych, Nicole Soames Kevin Duncan jest doradcą biznesowym, ekspertem ds. marketingu i mówcą motywacyjnym. Posiada wieloletnie doświadczenie w branży reklamy i komunikacji. Od kilkunastu lat doradza firmom w prowadzeniu biznesu. Autor 20 książek biznesowych, m. in. I co z tego. Najważniejsze pytania dotyczące biznesu (2018), Start: Jak uruchomić własną firmę (2009), Zaznacz: załatwione! Jak wykonywać zadania do końca (2013) oraz bestsellerowego poradnika Od myślenia do olśnienia. 60 diagramów, które uczą jak wizualnie rozwiązywać problemy (The Diagram Book). Prawa do niego sprzedano do ponad 10 krajów. Po jego sukcesie napisał kolejny pt. Eureka! 60 sposobów na dobre pomysły („The Ideas Book”).
Okładka książki Od myślenia do olśnienia

36,90 zł 27,12 zł


Ludzie pamiętają tylko 10% tego, co czytają, ale 30% tego, co widzą. Obrazy mają przewagę nad słowami. Poznaj najbardziej użyteczne pomysły, dzięki którym jasno zaprezentujesz koncepcję i z sukcesem sprzedasz swoją ideę. Ponad 60 diagramów pomoże Ci zwizualizować każde zagadnienie, aby później z powodzeniem zastosować je w praktyce. Z książki dowiesz się m. in.: jak wykorzystać w praktyce piramidę i drzewo decyzyjne, w czym pomoże Ci diagram Venna lub Złudzenie Ebbinghausa, jak używać takich narzędzi jak lejek, cieknące wiadro i długi ogon, do czego służy oś czasu, jak poprawnie przygotować schemat organizacyjny. Poradnik powstał na bazie doświadczeń międzynarodowych konsultantów, naukowców, studentów MBA i menedżerów. Książka zawiera użyteczne porady i szkice. Pod każdym rozdziałem zamieszczono praktyczne ćwiczenia. Książka należy do serii Inspiracja i kreatywność W najbliższym czasie w serii ukażą się: Eureka! 60 sposobów: jak mieć dobre pomysły, Kevin Duncan Postaw na swoim. Praktyczne sposoby: jak wywierać wpływ na innych, Nicole Soames Kevin Duncan. Jest doradcą biznesowym, ekspertem ds. marketingu i mówcą motywacyjnym. Posiada wieloletnie doświadczenie w sektorze komunikacji i reklamy. Od kilkunastu lat doradza firmom w prowadzeniu biznesu. Autor 20 książek biznesowych, m. in. I co z tego. Najważniejsze pytania dotyczące biznesu (2018), Start: Jak uruchomić własną firmę (2009), Zaznacz: załatwione! Jak wykonywać zadania do końca (2013) oraz bestsellerowego poradnika Od olśnienia do myślenia. 60 diagramów: jak wizualnie rozwiązywać problemy. (The Diagram Book). Prawa do niego sprzedano do ponad 10 krajów. Po jego sukcesie napisał kolejny pt. Eureka! 60 sposobów: jak mieć dobre pomysły (The Ideas Book).
Okładka książki JEŚĆ CZY NIE JEŚĆ ROZMOWY Z EKSPERTAMI O ZDROWYM ODŻYWIANIU

39,90 zł 29,32 zł


Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy gluten jest zawsze zły czy to chwilowa moda? Jak laktoza wpływa na nasze życie zdrowie? Czy powinniśmy unikać modyfikowanej żywności? W dzisiejszym świecie pełnym coraz to nowych odkryć dotyczących zasad żywienia i modnych diet, łatwo się pogubić. Nie jesteśmy w stanie śledzić wszystkich nowinek naukowych ani też ich zweryfikować. Krystyna Naszkowska postanowiła sprawdzić u źródła jak jest naprawdę. Czy jaja nas żywią czy trują? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje dieta idealna? Krystyna Naszkowska rozmawia z dietetyczką, bioetykiem, genetykiem i ekspertami od żywienia człowieka. Naukowcy, w rozmowie z autorką, opierając się na wynikach najnowszych badań naukowych rozprawiają się z mitami, które funkcjonują od lat. Ich odpowiedzi bywają zaskakujące. Warto je poznać by móc świadomie modyfikować dietę i żyć zdrowiej. Nowe wydanie książki, uzupełnione o rozmowy uwzględniające najnowsze badania naukowe dotyczące żywienia człowieka. Krystyna Naszkowska publicystka i reporterka Gazety Wyborczej od pierwszego numeru. Studiowała na Wydziale Ogrodnictwa SGGW. Związana z opozycją demokratyczną. Po wprowadzeniu stanu wojennego utrzymywała się z własnego gospodarstwa sadowniczego. Autorka książek: Jedz, co chcesz (2013) Polskie rody biznesowe (2014), Wygnani do raju, szwedzki azyl (2017), Ani tu, ani tam, Marzec 68-powroty (2018).
Okładka książki Ogniem i dymem

39,90 zł 29,32 zł


Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw zabierze Cię w podróż po nowych, wyjątkowych i niespotykanych smakach oraz zapachach. Odkryj jak opiec, przyrumieniać, uprażyć warzywa na ogniu i sprawić, by cebula stała się słodka, bakłażan przeszedł smakowitym dymem, a buraki nabrały pięknego brązowego koloru. Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung. Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu. Martin Nordin - pasjonat kuchni i fotografii. Prowadzi własną firmę cateringowa i artystyczną The Cabbage Butcher. Autor książki „Gröna burgera”(Zielone burgery), przetłumaczonej na 6 języków. W wolnym czasie fotografuje potrawy i prowadzi popularny kulinarny profil na Instagramie (martin_nordin). Już jako dziecko lubił przebywać w kuchni, gdzie chłonął zapachy i smaki potraw gotowanych przez matkę i babcię. Pierwsze profesjonalne doświadczenie zdobył na lodołamaczu, gdzie spędził kilkunastomiesięczną służbę wojskową jako szef kuchni. Przez wiele lat pracował dla Ikea Food m.in. jako Creative Leader. Ma wielu przyjaciół wegetarian i wegan, stąd zainteresowanie nowymi, niemięsnymi potrawami. Lubi eksperymentować w kuchni z różnymi warzywami i sposobami gotowania. Ciągle poszukuje nowych smaków. W swoich książkach dzieli się z czytelnikami pasją do potraw z warzyw i nie tylko. Mieszka i pracuje w Malmö.
Okładka książki NIEZWYKŁY RODZIC

39,90 zł 29,32 zł


Każdy rodzic odczuwa czasem bezradność lub wychowawczą niemoc. Próbuje tłumaczyć, prosić, zakazywać i… nic. Dziecko nie słucha się lub odpowiada opryskliwie. Czasem pojawiają się poważniejsze problemy, wtedy zamyka się w sobie, cierpi na zaburzenia odżywiania lub jest agresywne. Wówczas rodzice pytają siebie: „Może to moja wina? Może nie jestem dobrym rodzicem?”. Warto w takiej sytuacji skorzystać z rad doświadczonego psychologa dziecięcego. W wielu wypadkach okazuje się, że trudne problemy mają całkiem proste rozwiązania. Co robić, gdy rozrabia maluch, a jak postępować, gdy robi to dziecko starsze? W jaki sposób komunikować się z nim komunikować? Jak pogodzić szczęśliwe dzieciństwo z przygotowaniem go do życia we współczesnym świecie? Które z zachowań są naturalna częścią dojrzewania, a które powinny nas niepokoić? Jak reagować w trudnych sytuacjach? Na wszystkie te pytania i wiele innych w rozmowie z dziennikarką Beatą Pawłowicz odpowiada psycholog i psychoterapeuta Tomasz Srebnicki. BEATA PAWŁOWICZ - Dziennikarka. Autorka i współautorka książek, m.in. Dekalog szczęścia i Życie w micie (Wydawnictwo Zwierciadło). Związana z miesięcznikiem Zwierciadło. TOMASZ SREBNICKI - Psycholog i certyfikowany terapeuta poznawczo-behawioralny, w trakcie specjalizacji z psychologii klinicznej. Starszy asystent w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Trener i wykładowca w Szkole Psychoterapii Centrum CBT w Warszawie. Nauczyciel akademicki. Ekspert miesięcznika SENS.
Okładka książki ZDROWE ŁAKOCIE DOMOWE SŁODYCZE DLA DZIECI

39,90 zł 29,32 zł


Wyjątkowe smakołyki – nie tylko pyszne, ale zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej. A zazwyczaj są to… słodycze. Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech? Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki swoich dzieci. W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania – doskonałe na obiad lub kolację. Jolanta Naklicka-Kleser Matka trójki dzieci, żona i spełniona kobieta, która kilka lat temu postawiła wszystko na jedną kartę: z dnia na dzień zrezygnowała z pracy, aby sprawdzić się wśród najlepszych kucharzy w II edycji programu Masterchef. Dzięki temu rozpoczęła nowe życie, w którym może robić to, co kocha najbardziej. Bogactwo smaków i zdrowa kuchnia – tym chce dzielić się z innymi. Autorka książki Lodovo i Zdrowe przetwory (Wydawnictwo Zwierciadło).
Okładka książki ŻYCIE OD A DO Z

36,90 zł 27,12 zł


Cykl felietonów, czyli osobowość rozpisana na litery alfabetu. Zbiór wybranych felietonów znanej i lubianej psycholożki i psychoterapeutki Katarzyny Miller. Autorka kolejnym literom alfabetu przyporządkowuje zagadnienia i rozwija temat z nim związany. W alfabecie Kasi znajdują się takie tematy jak: · Nałóg, czyli o tym, jak marzymy o wolności, tkwiąc w szponach szeroko rozumianego uzależnienia. · Czas, czyli o tym, jak żyć dniem dzisiejszym. · Lenistwo, czyli o tym, jak umiejętność nicnierobienia jest cnotą. · Ojciec, czyli o tym, jak nawet niedojrzali tatusiowie są potrzebni. Katarzyna Miller - psycholożka, psychoterapeutka, filozofka z kilkudziesięcioletnią praktyką terapeutyczną. Autorka i współautorka wielu bestsellerowych poradników, m.in. Instrukcja obsługi toksycznych ludzi, Życie jest fajne, Instrukcja obsługi kobiety, Kup kochance męża kwiaty, Nie bój się życia, Chcę być kochana tak jak chcę, Instrukcja obsługi faceta, Seksownik, Zrób to kochanie (Wydawnictwo Zwierciadło). Na stałe współpracuje z miesięcznikiem „Zwierciadło”
Okładka książki UCZTA MAŁEGO ALERGIKA

39,90 zł 21,94 zł


Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe – wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt). W książce Uczta małego alergika zawarte są m.in.: przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia, praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, informacje, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Okładka książki RUSZ Z MIEJSCA

36,90 zł 27,12 zł


Bestsellerowa książka Rusz z miejsca Pemy Chödrön oparta jest na buddyjskiej koncepcji shenpa, która pomaga nam dostrzec, jak lęki oraz zakorzenione w nas nawyki wywołują gniew, poczucie winy, nienawiść do samych siebie i skłonność do nałogów. Gdy zdiagnozujemy te negatywne wzorce – możemy rozpocząć walkę z nimi i ruszyć nową ścieżką. „Ścieżka ta pozwala odkryć trzy podstawowe ludzkie cechy” wyjaśnia Pema Chödrön. „Naturalną inteligencję, ciepło i otwartość. Każdy człowiek dysponuje tymi cechami i może wykorzystywać je do pomocy sobie samemu i innym”. Książka Rusz z miejsca daje szereg wskazówek, jak uaktywnić te cechy. Pema Chödrön z właściwą jej życzliwością pomaga zrobić nam pierwszy śmiały krok w stronę nowego sposobu życia, które przyniesie pozytywną transformację nas samych i naszego świata. Pema Chördön - Buddyjska mniszka amerykańskiego pochodzenia, którą pokochały gwiazdy Holllywood. Po rozstaniu z mężem poszukała ukojenia w buddyzmie. Należy do najwybitniejszych uczniów Czogjama Trungpy. Otrzymała tytuł Aczarii, przeznaczony dla doświadczonych nauczycieli Szambali, którzy swoim życiem potwierdzają mądrość nauk dharmy. Autorka wielu popularnych poradników, w tym bestsellerowej książki Nigdy nie jest za późno polecanej przez wiele gwiazd, m.in.: Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow oraz Jeffa Bridgesa.
Okładka książki Zdrowe stawy. Leczenie dietą. 140 przepisów

39,90 zł 29,32 zł


Wszystko, co musisz wiedzieć o chorobach stawów oraz 140 przepisów na pyszne posiłki. Masz zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) lub inną chorobę stawów? Dokuczają ci bóle stawów? Kolana nie pozwalają o sobie zapomnieć? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Sposób odżywiania, sprzyja zarówno leczeniu chorób stawów, jak i ich zapobieganiu. W książce Zdrowe stawy znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowana kuracja. Dzięki lekturze dowiesz się, m.in.: jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie chorób stawów, jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postęp choroby, jakie zioła wspomagają proces leczniczy, jakie badania diagnostyczne wykonać, jakie czynniki wpływają na rozwój chorób, jak ćwiczyć. Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek Jelito drażliwe oraz Insulinooporność (Wydawnictwo Zwierciadło).
Okładka książki Stulecie Winnych. Notes kulinarny. 80 przepisów

44,90 zł 33,00 zł


Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii oraz wspaniałych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ałbena Grabowska Pisarka, lekarz neurolog-epileptolog. Matka trójki dzieci, która nie wyobraża sobie życia bez pisania. Wydała między innymi kryminał Ostatnia chowa klucz, powieści: Coraz mniej olśnień, Lady M., trzytomową sagę Stulecie Winnych oraz trylogię Alicja w krainie czasów (Wydawnictwo Zwierciadło). W 2015 wyróżniona nagrodą „Pióro“ na Festiwalu Literatury Kobiet za 1 część sagi Stulecie winnych – ci, którzy przeżyli.
Okładka książki SuperLunche

39,90 zł 29,32 zł


SuperLunche to 70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemu zapakujesz i zabierzesz do pracy. W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku: oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiii i schudnąć oraz superodżywcze - zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas. Karolina i Maciej Szaciłło - Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą szkolenia oraz warsztaty zdrowego odżywania, a także medytacji. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in.: Przyprawy, które leczą, Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka