Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Każdy ogród – królewski, przydomowy czy warzywny – to magiczne miejsce, gdzie ludzie wszystkich kultur od początku swojej historii organizowali rzeczywistość po swojemu. Każdy człowiek odciskał na niej swoje indywidualne piętno, ale także zaklinał ją, ogrodnicy bowiem to specyficzny rodzaj czarowników, którzy pragną po swojemu urządzać przestrzeń i czas.
Napisana w brawurowym stylu książka prowadzi nas przez ogrody wysp Oceanu Spokojnego, Azteków czy starożytnych Greków po współczesne ogródki działkowe. Udowadnia, że wszystkie mogą odzwierciedlać nieustanną przemianę materii i ukazywać miejsca powiązań cząstek Wszechświata.
Schorzenia i urazy kręgosłupa zaliczają się do głównych przyczyn utraty przez współczesnego człowieka zdolności do wykonywania pracy zawodowej i do aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym. Autorzy, którzy są uznanymi specjalistami w dziedzinie rehabilitacji, pracownikami Centrum Rehabilitacji w Kostancinie, podjęli się opracowania zagadnień związanych zarówno z powszechnie spotykanymi wadami wrodzonymi, jak i schorzeniami kręgosłupa występującymi w wieku dziecięcym, młodzieńczym oraz u dorosłych.
Trzecia książka najsłynniejszej polskiej trenerki, której liczba fanów sięga miliona osób! Po sukcesie bestsellera Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską i dziennika fitness Rok z Ewą Chodakowską opracowała kompleksowy poradnik dla osób, które chcą żyć zdrowo na co dzień. Obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy dążą do pełni formy fizycznej! Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej to jej recepta na zdrowy styl życia gwarantująca spektakularne efekty w postaci doskonałego samopoczucia i idealnej sylwetki. Sukces ten opiera się w równym stopniu na aktywności fizycznej jak i prawidłowej diecie. Książka poświęcona jest zasadom zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania. Odpowiednia dieta to podstawowa inwestycja w nasze zdrowie. Dobrze dobrana, pozwala nie rezygnować z tego, co lubimy i cieszyć się jedzeniem, jednocześnie uczy nas zdrowych nawyków żywieniowych. Zmiana sposobu odżywiania i podejścia do jedzenia pozwalają osiągać lepsze wyniki w treningu umożliwiając lepszą regenerację po ćwiczeniach i poprawiając samopoczucie, formę oraz sylwetkę. Książka opracowana we współpracy z dietetyk kliniczną, w przystępny sposób przekazuje niezbędną wiedzę z dziedziny żywienia. Odpowiada na pytanie na czym polega racjonalne odżywianie, jak zrezygnować z niezdrowych nawyków i jak ułożyć swoją dietę, aby bez dużych wyrzeczeń maksymalizować rezultaty treningów. Wskazuje, w jaki sposób łączyć właściwe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną aby osiągnąć najlepsze rezultaty. W książce znajdziemy obszerną bazę przepisów na zdrowe, łatwe do przygotowania i pełnowartościowe posiłki. Nie zabraknie także skutecznych zestawów ćwiczeń na najbardziej problematyczne partie ciała - talię i brzuch - w formie zdjęć, opisów i wskazówek oraz treningu na płycie DVD dołączonej do książki. Książka zawiera między innymi: • kompendium zasad zdrowego odżywiania • 150 przepisów na zdrowe, smaczne, łatwe i szybkie do wykonania posiłki wraz z wartościami odżywczymi i fotografiami potraw • reguły komponowania indywidualnego, zbilansowanego jadłospisu • liczne porady i wskazówki dietetyczne • rekomendowane wartościowe produkty i optymalny koszyk zakupów • zestawy ćwiczeń na talię i brzuch ze zdjęciami, opisami i wskazówkami treningowymi • DVD z najnowszym treningiem Ewy Chodakowskiej na płaski brzuch.
Książka, która powstała z miłości do bliskich, natury i gotowania Agnieszka Maciąg to kobieta spełniona. Według niej bezpretensjonalność, prostota i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie gwarantują idealny domowy posiłek. W trzeciej książce autorki znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy – mnóstwo pomysłów na śniadania, kolacje, przekąski i desery.
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).
Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – "Jedzenie w (nie)świadomości" – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.
Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".
Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.
Spis treści
Aleksandra Drzał-Sierocka, Wstęp
Wiesław Godzic, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Lucyna Zembowicz, Marta Dymek, Radosław Muniak, Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty)
CZĘŚĆ I: Jedzenie w (nie)świadomości
Joanna Mroczkowska, Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich
Dominika Potkańska, Zmierzch epoki tradycyjnego konsumenta, czyli jak wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczych w Polsce – przykład Warszawy
Ariel Modrzyk, Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych
Agnieszka Długosz, Tomasz Trąbiński, Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności
CZĘŚĆ II: Medialne i artystyczne konteksty jedzenia
Karol Jachymek, Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie
Joanna Jeśman, Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczny Master Chef
Monika Sońta, Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki
Katarzyna Twardowska, „Baby do garów! ”, czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej
Agata Ciastoń, Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnych obliczach programów kulinarnych
CZĘŚĆ III: Nieprzyjemne jedzenie
Mateusz Skrzeczkowski, Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze
– niemoralność heroicznej etyki
Radosław Filip Muniak, Filozofia kanibalizmu
Aleksandra Drzał-Sierocka, Food film na opak. Antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach Wielkie żarcie, Super Size Me oraz Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek
Czy wiesz, że choroba refluksowa przełyku u 90 % pacjentów jest wyleczalna? Masz przed sobą gotowe rozwiązanie w postaci poradnika od doktora Konrada Kokurewicza - lekarza specjalisty medycyny rodzinnej.
Nie jest konieczna siłownia ani nawet dużo czasu. Wystarczy 15 minut treningu dziennie - ale jakich minut! Wielokrotny mistrz Szwecji w taekwondo i kickboxingu Paolo Roberto zebrał w swoim systemie ćwiczenia z różnych stron świata, w których opór stanowi ,,tylko"" masa własnego ciała. Rozmaite ćwiczenia na górną i dolną partię ciała oraz tułów są ułożone w kilkanaście programów treningowych dostosowanych do różnych poziomów zaawansowania (od początkującego do mistrzowskiego) oraz różnych celów (wytrzymałość, siła, masa mięśniowa, spalanie tłuszczu). Takie 15 minut pomnożone przez kilka miesięcy zdziała cuda, bo szczegółowa koncepcja tego treningu jest naprawdę niezwykła. Istotnym walorem książki są zdjęcia instruktażowe w niecodziennej, offowej scenografii
Zagadki i sztuczki z monetami, kartami i kluczami są stosowane od pokoleń przez iluzjonistów i magików, aby zaskakiwać widzów. Stanowią wyzwanie dla nawet najbardziej błyskotliwych umysłów.
W zbiorze są przedstawione łamigłówki, począwszy od prostych zadań po trudniejsze matematyczne zagadki i triki karciane, których rozwiązanie przyniesie wiele satysfakcji zarówno tym początkującym, jak i mistrzom łamigłówek.
„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym” Artur Schopenhauer. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
„Skrzat gotuje bez laktozy” jest pierwszą książką z serii Klub Kucharzy Wyjątkowych. Zawarte w niej przepisy skierowane są do wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Okazuje się, że już ok. 70% ludności świata cierpi na różnego rodzaju dolegliwości, które są związane z tym zjawiskiem. W Polsce szacuje się, że problem ten dotyka ok. 1.5% dzieci i niemowląt oraz 25% dorosłych. Książka została podzielona na działy: ciasta i inne słodkości i dania główne i różne dodatki; zawiera łącznie 52 przepisy. Każdy przepis zawiera punkty: W czym możesz pomóc? (skierowany do dziecka); Proszę przygotować; Składniki; Przygotowanie (skierowane do osób dorosłych). Ponadto na każdej rozkładówce można znaleźć czas przygotowania, stopień trudności (w skali od 1 do 5) oraz liczbę porcji. Książka zawiera również przydatne miary gospodarcze oraz dodatki, których nie powinno zabraknąć w skrzaciej kuchni.
Nie sposób przecenić znaczenia książki Mentalizowanie w praktyce klinicznej autorstwa znakomitych badaczy i klinicystów Jona G. Allena, Petera Fonagya i Anthony'ego Batemana. Zapoznaje nas ona z koncepcją mentalizowania, która wyjaśnia istotne zjawiska zachodzące w procesie rozwoju psychicznego człowieka, będąc pomostem pomiędzy teoriami psychoanalitycznymi, badaniami nad rozwojem małego dziecka i danymi wniesionymi przez neuronaukę. Co więcej, pokazuje ona, iż mentalizowanie jest rdzeniem skutecznych oddziaływań terapeutycznych niezależnie od tego, czy dokonuje się ono w ramach podejścia psychoanalitycznego, poznawczego, interpersonalnego, czy systemowego, niezależnie od tego, czy pracujemy z dziećmi, osobami dorosłymi, rodzinami, czy też parami. To odniesienie teorii i badań do praktyki klinicznej terapeuty jest szczególnie wartościową i inspirującą częścią pracy. dr hab. Barbara Józefik Pracownia Psychologii i Psychoterapii Systemowej Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży, Uniwersytet Jagielloński
Wyrzuć diety przez okno i odzyskaj równowagę życiową!
Panujący we współczesnym świecie kult szczupłej i wysportowanej sylwetki miliony kobiet (i nie tylko) codziennie doprowadza do rozpaczy. Osiągnięcie wymarzonej figury zaczyna im przesłaniać inne ważne kwestie albo wręcz zamienia się w magiczne myślenie typu: jak schudnę, to wszystko zacznie mi się udawać. Takie myślenie sprawia, że katują się kolejnymi dietami cud, których efektem mogą być poważne problemy zdrowotne, zamiast uważnie przyjrzeć się swojemu życiu, swoim prawdziwym potrzebom i pragnieniom. W tej książce znajdziesz receptę na „odgrubianie” oraz przywrócenie harmonii ciała i duszy bez działania przeciwko naturze czy Twojej własnej fizjologii.
W kolejnych rozdziałach znajdziesz twarde dowody na to, że nie warto ulegać aktualnym wyznacznikom „idealnej sylwetki”, ale także dowiesz się, że w ślad za równowagą duchową podąża równowaga cielesna. Twoje ciało samo wróci do stanu optymalnego, jeśli Twoja dusza, Twoje przekonania i Twoje nawyki zmienią się na dobre. Dlatego właśnie w tej książce nie znajdziesz porad dotyczących tego, co jeść, jak ćwiczyć i jakie kryteria powinnaś spełniać. Jej autorki pragną Ci za to pokazać, jak zaprogramować umysł, emocje, zachowania w drodze do pięknego i atrakcyjnego wyglądu, a przede wszystkim do osiągnięcia wewnętrznej spójności i harmonii.
Oświecenie - tyję, bo się odchudzam
Dietomania - czyli kto i dlaczego robi nas w konia?
Szczupli są z Jowisza, grubi z Plutona
Nawyki, które decydują o Twojej wadze
Emocje, które tuczą i które odchudzają
(Ty)jesz, gdy Ty masz problem
Anoreksja, bulimia i ortoreksja
Cuda na talerzu, czyli o najdziwniejszych dietach świata
Mity na temat diet
pomocny dla opiekunów, rehabilitantów, pielęgniarek w domach prywatnych i specjalistycznych placówkach - fachowe słownictwo medyczne - słownictwo ogólne przydatne w pracy opiekuna (prowadzenie domu, sprzątanie itp.) - wersja elektroniczna opracowania - rozmówki zawierające zwroty przydatne przy pracy z osobą chorą / niepełnosprawną (również w wersji audio) Opracowanie Opiekun osób chorych i starszych to specjalistyczna publikacja kierowana do osób wykonujących pracę opiekuna, pielęgniarza czy rehabilitanta w krajach niemieckojęzycznych. Publikacja składa się z części słownikowej oraz części z rozmówkami. Część słownikowa posiada zarówno układ polsko-niemiecki oraz układ niemiecko-polski i zawiera dwa typy haseł. Pierwszą grupę stanowią najbardziej potrzebne zwroty medyczne obejmujące najczęstsze schorzenia, badania, lekarstwa oraz metody i procedury terapeutyczne. Wszystkie hasła w tej grupie zawierają definicje. Bogaty zbiór haseł specjalistycznych sprawia, że publikacja może być przydatna również dla personelu świadczącego bardziej specjalistyczne usługi medyczne. Druga grupa haseł to bardziej ogólne słownictwo potrzebne w codziennej pracy opiekuna, pielęgniarza czy rehabilitanta. Hasła ogólne nie posiadają definicji, chyba że w danej sytuacji może zachodzić wątpliwość co do znaczenia. Hasła z obu grup są przedstawione w porządku alfabetycznym. Zarówno hasła specjalistyczne, jak i ogólne zawierają liczne przykłady użycia. Część z rozmówkami zawiera rozmówki polsko-niemieckie obejmujące ponad 350 zwrotów szczególnie przydatnych dla osób wykonujących pracę opiekuna. Rozmówki podzielone są na kilka grup tematycznych. Największą grupę stanowią zwroty bezpośrednio związane z opieką. Dodatkowo została opracowana grupa wyrażeń dotyczących prowadzenia domu, gotowania, warunków pracy. Dodano także rozdział z podstawowymi zwrotami. Zadania przedstawione w rozmówkach ujęte są kolejności logicznej / tematycznej i w niektórych przypadkach tworzą interakcje / dialogi z kolejnymi zdaniami. Do książki dołączono dwie płyty CD. Na jednej z nich znajduje się elektroniczna wersja opracowania, a na drugiej nagrania specjalistycznych rozmówek polsko-niemieckich.
Wznowienie wydania 2. Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
Książka ""Wycinanki dla dzieci"" adresowana jest do starszych przedszkolaków. Zawiera 16 kart - różnokolorowych wycinanek.Do wykonania zadań znajdujących się w książce przydadzą się następujące przybory: nożyczki, linijka, klej, włóczka lub sznurek, dziurkacz oraz taśma obustronnie klejąca.
Węgiel drzewny to substancja tak zdumiewająca, iż trzeba osobiście sprawdzić jej działanie, by uwierzyć, jak wielkie posiada możliwości. Książka ta traktuje o jego medycznych właściwościach, które z powodzeniem można zastosować w leczeniu domowym. Zawiera praktyczne wskazówki, jak leczyć konkretne schorzenia, m. in. jak radzić sobie z zatruciem, biegunką czy nudnościami. Pokazuje również, jak szybko i skutecznie zareagować w nagłych przypadkach takich jak ukąszenia czy przedawkowanie leków.
Nowoczesny i przekrojowy wykład o diagnozie i rehabilitacji neuropsychologicznej osób po urazie mózgu! Atutem pracy jest połączenie w jedną spójną całość najnowszych światowych trendów w myśleniu o mózgu (przede wszystkim teorii mikrogenetycznej) wraz ze specyficznymi wskazówkami, jak prowadzić diagnozę i terapię neuropsychologiczną chorego po urazie mózgu. Zakres tematyczny książki obejmuje: kompleksowe podejście do diagnozy zaburzeń poznawczych (w tym językowych), emocjonalnych i behawioralnych; szczegółowe, oparte na bogatym doświadczeniu klinicznym autorki, opisy technik, metod, programów i podejść terapeutycznych. Problematyka kliniczna jest zaprezentowana w każdym rozdziale zgodnie z przejrzystym i logicznym układem: teoretyczne wprowadzenie, metody diagnostyczne, ukierunkowana terapia. W tomie drugim autorka omawia problemy związane z wyższymi funkcjami, takimi jak myślenie, mowa i język, tożsamość i osobowość oraz trudności z reintegracją pacjenta po urazie mózgu w życiu rodzinnym, społecznym i zawodowym. Wskazuje także na najpilniejsze potrzeby oraz na kierunki dalszych badań w zakresie diagnozy i rehabilitacji neuropsychologicznej osób po urazach mózgu. Książka przeznaczona jest głównie dla studentów psychologii, neuropsychologii, logopedii i neurologopedii, a także terapeutów i psychologów specjalizujących się w terapii poznawczej.
Niniejsza publikacja to unikalny zbiór najtrudniejszych do zdiagnozowania zaburzeń psychiatrycznych. Każdy z przedstawionych przypadków został opisany szczegółowo, wg. podobnego schematu: dokładny obraz pierwotnej, a niewłaściwej diagnozy, raport procederu diagnostycznego i ostatecznego rozpoznania oraz – finalnie – deskrypcja właściwego leczenia. Autorzy książki to specjaliści z olbrzymim doświadczeniem. Poruszane przez nich przypadki to m.in. przypadki konwersji, depresje, zaburzenia seksualne, uzależnienia; wszystkie o zróżnicowanej etiologii i nietypowym najczęściej przebiegu.
Podręcznik obejmuje problematykę związaną z prawidłowym przygotowaniem wszystkich postaci leku recepturowego. Zamieszczone w książce przykłady są odpisami oryginalnych recept lekarskich. Przyjęto nazewnictwo środków farmaceutycznych, będących substancjami leczniczymi, zalecone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zgodnie z Farmakologią Polską. Układ podręcznika pozostawiono taki sam, jak w poprzednich wydaniach. Dokonano jednak w poszczególnych rozdziałach pewnych zmian, aktualizacji informacji, a także poprawek. Niektóre rozdziały zostały na nowo opracowane.
Książka nawiązuje do koncepcji pozytywnego ujęcia zdrowia. Autorzy przedstawiają bogaty dorobek z zakresu badań zależności między osobowością, stresem a zdrowiem, wprowadzając wyraźne rozgraniczenie właściwości osobowości sprzyjających chorobie, od tych, które – jak się uważa – promują zdrowie. Szeroko prezentują wyniki badań nad stresem, zwracając uwagę nie tylko na jego negatywne konsekwencje, lecz i na strategie radzenia sobie ze stresem sprzyjające zdrowiu. Autorzy koncentrują się na ujęciu zdrowia w kategoriach procesu, co inspiruje i wzbudza większe zainteresowanie zachowaniami sprzyjającymi osiąganiu pełni możliwości biologicznych, psychicznych i społecznych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?