KATEGORIE [rozwiń]

Zak Zuza

Okładka książki Pierogi

99,00 zł 80,14 zł


Pierogi
Okładka książki Bursztyn i żyto Bałtycka podróż kulinarna

98,70 zł 54,28 zł


W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturowąBursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.O AUTORCEDebiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.GŁÓWNE ZALETYOryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistychApetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznychTrzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku Estonię odwiedziło ponad 2,1 mln turystów z zagranicy (źródło: visitestonia.com/en)To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalnei współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIMECo za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.OLIA HERCULESKategoria: kuchnia narodowa i regionalna
Okładka książki Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

69,99 zł 46,17 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje. Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży... Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi. To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia. Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie – to za tym na co dzień tęskni. Dzieciństwo i rodzinny kraj można próbować przywołać, wspominając oraz odtwarzając tamte smaki. Jednak Zuza Zak nie ogranicza się do tego. Stara się być wierna rodzinnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie kreatywnie je przekształca, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością, stare z nowym, znane z zaskakującym. Znajdziemy w książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu, została więc w książce Zuzy Zak połączona z oryginalnymi składnikami, wzbogacona o niebanalne połączenia, odświeżona, podana na nowo. Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż. "Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż." - Zuza Zak
Okładka książki Polska New Polish Cooking

147,00 zł 119,00 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

The food of Poland has long been overlooked, but the time is right for a reinvention. In Polska, young food writer Zuza Zak presents her contemporary take on Polish cuisine, with recipes for snacks and party foods, soups, preserves, breads, fish, meat and poultry, salads and veg, and cakes and desserts. She places Polish food within the context of the country's history and geography, and tracks how it has developed and adapted to Poland's ever-changing political and economic situation. With recipes including Tuna cured in bisongrass vodka, Courgette islands with dill flowers, and Mini doughnuts with rose filling, and lavish photography from the acclaimed Laura Edwards, Polska is a breath of fresh air.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj