Podręcznik do nauki zawodów technik handlowiec i technik księgarstwa na poziomie technikum oraz sprzedawca na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji A.18. (Prowadzenie sprzedaży).Omawia szczegółowo metody prowadzenia sprzedaży. Duży nacisk kładzie na prowadzenie rozmowy sprzedażowej i cechy osobowościowe sprzedawcy. Dokładnie omawia także typy klientów. Zwraca uwagę na zasady etyki i bezpieczeństwa w pracy w sprzedaży. Wprowadza najważniejsze zagadnienia prawne związane z działalnością handlową.
REA - Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego. HotelarstwoPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom VPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług recepcji) i T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).Przystępnie wprowadza w podstawowe zagadnienia związane z funkcjonowaniem gospodarki wolnorynkowej.Wyjaśnia najważniejsze terminy ekonomiczne.Charakteryzuje różne rodzaje działalności gospodarczej, dzięki czemu uczeń lepiej zrozumie zagadnienia związane z hotelarstwem.Uczy czytania ze zrozumieniem ustaw i aktów prawnych.Podręcznik przygotowuje nie tylko do egzaminu zawodowego, ale także do sprawnego funkcjonowania na rynku pracy w roli pracownika i przyszłego pracodawcy. Dostarcza informacji przydatnych przy rozpoczynaniu własnej działalności gospodarczej w branży hotelarskiej.
Zbiór zadań jest uzupełnieniem podręcznika Matematyka. Poznać, zrozumieć. Kształcenie w zakresie podstawowym dla uczniów klasy 3. liceum i technikum. Przeznaczony jest dla tych, którzy chcą przez rozwiązywanie zadań zdobyć i utrwalić umiejętności matematyczne wymagane na egzaminie maturalnym na poziomie podstawowym.Zbiór zadań składa się z 3 rozdziałów, które odpowiadają kolejnym rozdziałom podręcznika Matematyka. Poznać, zrozumieć. Kształcenie w zakresie podstawowym dla klasy 3. W każdym z nich zadania zostały podzielone na otwarte i zamknięte. Ułożono je zgodnie z kolejnością tematów w poszczególnych rozdziałach podręcznika oraz według wzrastającego stopnia trudności. Zadania, które wykraczają poza podstawę programową, oznaczono paskiem na marginesie. W rozdziale 3. zostały zamieszczone 2 przykładowe arkusze maturalne z zakresu podstawowego.W zbiorze, poza typowymi zadaniami dla zakresu podstawowego, znajdują się zadania trudniejsze, oznaczone gwiazdką. Na końcu zbioru zamieszczono odpowiedzi do prawie wszystkich zadań, a do wielu trudniejszych dołączono krótkie wskazówki.
Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności na poziomie technikum i cukiernik na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Przedstawia zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego, a także wyczerpująco omawia typowe wyroby ciastkarskie. Każdy rodzaj produktu uczeń ma szansę wykonać samodzielnie, korzystając z gotowego przepisu i procedur, które często uwzględniają różnice w wyposażeniu szkolnych pracowni.Kontrolę umiejętności praktycznych wspomagają tabele z zestawieniem wad, które powstały w wyrobach na skutek błędów najczęściej popełnianych w procesie produkcji. Pytania na zakończenie rozdziałów sprawdzają nie tylko wiedzę, ale także zachęcają do doskonalenia umiejętności.
Podręcznik do nauki zawodu technik obsługi turystycznej realizujący treści z zakresu części 1 kwalifikacji T.14 (Prowadzenie informacji turystycznej). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności korzystania ze źródeł informacji geograficznej i udzielania informacji dotyczących walorów turystycznych regionów, zagospodarowania turystycznego. Treści poparte są dużą liczbą atrakcyjnych ilustracji.
REA - Usługi żywieniowe w hotelarstwie. HotelarstwoPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom IVPodręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie). Omawia zagadnienia związane z usługami gastronomicznymi. Kładzie duży nacisk na racjonalne odżywianie się, komponowanie jadłospisu, a także wizerunek zawodowy pracownika. Szczegółowo przedstawia rodzaje śniadań serwowanych w hotelu. Na wielu ilustracjach przedstawia wyposażenie sali konsumpcyjnej. Podaje specjalistyczne nazewnictwo hotelarskie francuskie i angielskie. Zawiera liczne praktyczne wskazówki dotyczące nakrywania stołu i prac w przygotowalni kelnerskiej. Przedstawia pożądane zachowania w pracy, dzięki czemu buduje postawę odpowiedzialnego i zaangażowanego pracownika, zwiększając tym samym szanse ucznia na rynku pracy.
Podręcznik realizuje treści nowej podstawy programowej. Jest przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług w recepcji). Omawia zagadnienia dotyczące schematu organizacyjnego hotelu, roli recepcji, bezpieczeństwa pracy w recepcji, etyki i kultury pracy, zasad komunikowania się z gośćmi, organizacji pracy służby parterowej oraz procedur obsługi gości przez pracowników służby parterowej. Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ilustracjami.
Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i realizacja usług w recepcji). Omawia zagadnienia dotyczące:struktury organizacyjnej recepcji,rezerwacji, procedur przyjęcia gości do hotelu,obsługi gości w trakcie pobytu orazprocedury wykwaterowania gości z hotelu (check-out).Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ilustracjami.
Podręcznik stanowi podbudowę kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich). Uczy wykorzystania rysunku podczas przygotowania usługi fryzjerskiej, doboru sprzętu fryzjerskiego, rozpoznawania właściwości włosów i skóry głowy, a także chorób skóry głowy.Zawiera wskazówki dotyczące organizacji stanowiska fryzjerskiego, projektowania salonu fryzjerskiego, bezpiecznego wykonywania usług zgodnie z zasadami BHP i ergonomii pracy oraz przedstawia zasady udzielania pierwszej pomocy. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Podręcznik do kształcenia w zawodzie technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu kwalifikacji A.23 (Stylizacja fryzur z wykorzystaniem technik wizualizacji). Uczy wykonywania rysunków, zastosowania kolorów we fryzjerstwie, projektowania fryzur i doboru dodatków fryzjerskich. Zawiera porady dotyczące wykorzystania fryzur historycznych we współczesnym fryzjerstwie, wyboru przyborów do rysowania oraz wykorzystania komputera w pracy fryzjera. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Podręcznik do kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich realizujący treści z zakresu kwalifikacji A.19 (Wykonywanie zabiegów fryzjerskich). Do nauki pielęgnacji, ondulacji, strzyżenia, układania i zmiany koloru włosów. Zawiera porady dotyczące doboru preparatów i narzędzi fryzjerskich, korygowania błędów popełnianych podczas wykonywania usług oraz przeprowadzania rozmowy konsultacyjnej z klientem. Treści teoretyczne wsparto licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami.
Podręcznik niezbędny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie kwalifikacji T.13 (Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych). Przedstawia zasady bezpieczeństwa przydatne zarówno dla organizatora wyjazdów, jak i ich uczestników. Szczegółowo opisuje profilaktykę zagrożeń, jakie mogą się zdarzyć w czasie podróży. Omawia gospodarcze i prawne aspekty organizacji imprez turystycznych. Uczy sporządzania planów imprez dostosowanych do potrzeb konkretnej grupy klientów. Wprowadza w podstawy kalkulacji kosztów imprez turystycznych. Prezentuje wizerunek idealnego pracownika branży turystycznej.
Podręcznik do nauki zawodu sprzedawca i technik handlowiec realizujący treści z zakresu 1 części kwalifikacji A.18 (Prowadzenie sprzedaży). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności związanych z przyjmowaniem i dokumentowaniem dostaw towarów, ustalaniem cen, jakościową i ilościową kontrolą towarów, metodami ich prezentacji, transportem wewnętrznym, magazynowaniem oraz konserwowaniem produktów i przechowywaniem towarów. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Zeszyt ćwiczeń do nauki języka niemieckiego zawodowego w branży ekonomicznej obejmuje następujące treści: prowadzenie działalności gospodarczej, gospodarka rynkowa, mikroekonomia i makroekonomia, prace biurowe, korespondencja handlowa, statystyka, obliczanie podatków, dokumentacja finansowa, rachunkowość, bilans, obsługa klienta, kadry i płace, marketing, przepisy BHP oraz zatrudnienie (umowa o pracę, rozmowa kwalifikacyjna, kwestionariusz osobowy).
Zeszyt ćwiczeń do nauki języka niemieckiego zawodowego w branży fryzjersko-kosmetycznej obejmuje następujące treści: klasyfikacja zawodów, gabinet fryzjersko-kosmetyczny i jego wyposażenie, czynności i zabiegi fryzjerskie, czynności i zabiegi kosmetyczne, rodzaje włosów, rodzaje skóry, sprzęt i urządzenia, preparaty fryzjersko-kosmetyczne, marketing i reklama zakładu, cennik, przepisy BHP oraz zatrudnienie (umowa o pracę, rozmowa kwalifikacyjna, kwestionariusz osobowy).
Podręcznik do nauki zawodów technik handlowiec i technik księgarstwa na poziomie technikum oraz sprzedawca na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji A.18. (Prowadzenie sprzedaży).Dokładnie omawia towary żywnościowe, zwracając uwagę na informacje istotne dla konsumenta.Prezentuje szczegółowo wybrane grupy towarów nieżywnościowych.Przedstawia zasady dotyczące transportu i magazynowania.Wskazuje najważniejsze akty prawne związane z jakością produktów i bezpieczeństwem klienta.Opisuje procedurę przyjęcia towarów, ich kontroli jakościowej i ilościowej.Zwraca uwagę na bhp.Podaje techniki ergonomicznej pracy na stanowisku sprzedawcy.
Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista realizujący treści z zakresu 3 części kwalifikacji A.35 (Planowanie, analiza ekonomiczna i sprawozdawczość). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności związanych z planowaniem i analizą ekonomiczną, zasadami planowania, sporządzaniem biznesplanu, stosowaniem wskaźników ekonomicznych, metodami przygotowywania sprawozdań finansowych i materiałów analitycznych oraz korzystania z programów komputerowych. Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi na sposoby jej praktycznego zastosowania.
Podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista realizujący treści z zakresu 1 części kwalifikacji A.35 (Organizacja działalności gospodarczej i obliczanie podatków). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności planowania działalności gospodarczej, określania zadań przedsiębiorców, instytucji administracji publicznej, rozróżniania form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw, opracowywania działań marketingowych, prowadzenia obrotu materiałami i wyrobami gotowymi oraz środkami pieniężnymi, jak również kalkulowania cen i rozliczania podatku VAT. Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi na sposoby jej praktycznego zastosowania.
Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich. Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności rozpoznawania rodzajów ludzkich włosów, określania ich właściwości, rozpoznawania uszkodzeń włosów i chorób skóry głowy, sporządzania szkiców i rysunków fryzur, projektowania salonu fryzjerskiego oraz jego wyposażenia i preparatów fryzjerskich. Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby jej praktycznego zastosowania.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?