KATEGORIE [rozwiń]

Wydawnictwo Vital

Okładka książki Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do...

39,30 zł 23,96 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów ,,Nie jedz tego!"" i ,,Cukrowa mafia"", którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
Okładka książki Dieta sokowa

34,30 zł 21,27 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autor opracował prosty plan żywieniowy oparty na piciu świeżo wyciskanych soków. Dzięki niemu nie tylko stracisz na wadze i osiągniesz wymarzoną figurę, ale odżywisz również ciało, przywrócisz blask swojej skórze, poprawisz samopoczucie. Dieta sokowa wzmocni Twoje zdrowie, witalność i pozwoli poczuć się lekko i świeżo.
Okładka książki Jadalne rośliny dziko rosnące

59,50 zł 34,66 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia. Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich. Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dzikich roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób można ich używać w kuchni. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi. Zdrowie i smak z natury.
Okładka książki Jak schudnąć 25 kg lekko, łatwo i przyjemnie

29,20 zł 18,24 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

W dzisiejszych czasach ideałem piękna stały się jędrne pośladki i smukła sylwetka. Marzeniem chyba każdej kobiety jest szczupłe, gładkie nietknięte cellulitem ciało. Jak to osiągnąć kiedy kolejna dieta i ćwiczenia nie przynoszą oczekiwanego rezultatu? Dlaczego innym się to udaje, a Tobie znowu nie? W czym tkwi problem? Według Autorki, która lekko, łatwo i przyjemnie zrzuciła 25 kg, szczęście w dążeniu do celu sprzyja ludziom pogodnym. To dzięki pozytywnemu myśleniu osiągnęła to, czego naprawdę chciała. Wszelkie negatywne myśli nie tylko psują nastrój, ale przeszkadzają w realizacji pragnień. Wiadomo nie od dziś, że optymistyczne nastawienie do otaczającego świata potrafi czynić cuda z naszym życiem, a także wyglądem i ciałem. Książka opisuje doświadczenia Autorki i jej metody dotyczące utraty wagi. Ukazuje nieskuteczność diet i wysiłku fizycznego jeśli w środku osoby cały czas siedzi "grubas". Strategia polega na tym, żeby najpierw się go pozbyć, a kiedy on zniknie - samoistnie zniknie nadwaga. Poradnik uświadamia co w odchudzaniu jest naprawdę istotne. Ukazuje prawdziwe źródło nadwagi i pokazuje jak leczyć jej przyczyny, a nie same objawy. Jest skarbnicą informacji na temat sposobów uzdrowienia ciała i duszy. Dowiesz się z niej także o sposobach radzenia sobie z blokadami dzięki czemu staniesz się pełnym radości, wdzięku, miłości człowiekiem, a przy okazji odzyskasz szczupłą sylwetkę. Zobaczysz wówczas jak krok po kroku w miarę wzrostu świadomości i akceptacji siebie następuje spadek Twojej wagi. Chudnij z przyjemnością i ciesz się życiem.
Okładka książki Księga zdrowia mózgu

44,40 zł 29,28 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Wiele osób sądzi, że słabnięcie umysłu wraz z wiekiem jest w pełni naturalnym procesem. Ludzie ci żyją również w przekonaniu, że codzienne zapominanie błahych czynności jest czymś, co wolno bagatelizować. Istnieje również przeświadczenie, że schorzenia neurodegeneracyjne, takie jak udar mózgu, choroba Alzheimera czy Parkinsona, są czymś w pewnym wieku nieuchronnym. Autor tej książki nie tylko obala powyższe tezy, ale jednocześnie daje w stu procentach skuteczną receptę na zdrowy i w pełni sprawny umysł aż do późnej starości. Za jakość publikacji odpowiadają bestsellerowi autorzy New York Timesa. Dr David Perlmutter to także członek Amerykańskiego Kolegium ds. Żywienia, specjalista neurolog, lider w dziedzinie medycyny komplementarnej oraz twórca międzynarodowego hitu wydawniczego „Aktywuj pełną moc mózgu”. Autorzy wyjaśniają, dlaczego codzienne problemy z pamięcią – zapodziewanie kluczyków do samochodu, zapominanie imion, utrata koncentracji podczas spotkań – są poważnymi sygnałami ostrzegającymi o obciążeniu mózgu. Jednocześnie proponuje prosty program rozwiązania tych problemów. Z tej publikacji dowiesz się, jak stworzyć zdrowszy mózg dzięki odpowiedniemu odżywianiu, zmianie stylu życia i gimnastyce tego organu. Nauczysz się także unikać neurotoksyn ukrytych w Twojej domowej apteczce, środkach czystości i jedzeniu. Za pomocą rewizji stylu życia, quizów, ćwiczeń usprawniających pracę mózgu i unikalnego, trzystopniowego programu żywienia oraz suplementacji wyeliminujesz powstałe dotychczas uszkodzenia i przywrócisz młodzieńczą bystrość umysłu. Zdrowy mózg przez całe życie! FRAGMENT KSIĄŻKI: Jak możesz powstrzymać wolne rodniki od przypuszczania ataku na twój mózg, byś' mógł znów korzystać z jego pełnej mocy? Organizm człowieka rozwinął złożony układ utrzymujący wolne rodniki w ryzach i zapobiegający powstawaniu szkód będących efektem procesu utleniania. Ten układ nosi nazwę „antyoksydacyj-nego układu ochronnego", ponieważ produkuje substancje zwane „przeciwutleniaczami", które działają jak „policja przeciw wolnym rodnikom". Przechwytują one wolne rodniki, zanim te dokonają spustoszenia w procesie utleniania. Znamy setki naturalnych prze-ciwutleniaczy. Niektóre z nich produkowane są przez organizm, zaś' inne muszą być dostarczane z pożywieniem - głównie w owocach i warzywach - albo w postaci suplementów. Jeden z przeciw-utleniaczy, glutation, wytwarzany przez organizm człowieka, jest szczególnie ważny dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Koenzym Q10 to przykład innego przeciwutleniacza produkowanego przez organizm ludzki, chroniącego komórki mózgu przed wolnymi rodnikami i stanem zapalnym. Niektóre z najważniejszych przeciwutleniaczy chroniących mózg, na przykład witamina E, nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane w suplementach. Problem w tym, że w miarę starzenia się antyoksydacyjny układ ochronny traci nieco ze swej mocy, ponieważ przestajemy produkować wystarczającą ilos'ć glutationu, koenzymu Q10 i innych przeciwutleniaczy, by móc skutecznie chronić mózg. To nie przypadek, że spadek wydajnos'ci naszego antyoksydacyjnego układu ochronnego dokładnie zbiega się w czasie z wystąpieniem pierwszych objawów łagodnych zaburzeń funkcji poznawczych, na przykład problemów z pamięcią, koncentracją czy nauką.
Okładka książki Niebezpieczne zboża. Groźny gluten

39,90 zł 21,94 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Prawie we wszystkich kulturach pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety. Może przybierać formę bochenków, placków, bułek czy chałek. Spożywamy je od wczesnego dzieciństwa do późnej starości z przekonaniem, że jest niezbędne i bardzo pożywne. Czy rzeczywiście jednak zboże, które stanowi jego główny składnik jest zdrowe dla każdego? Od dawna wiadomo, że wiele poważnych chorób ma związek z alergią na białka, znajdujące się w czterech zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty mączne są trucizną zagrażającą ich życiu. Natomiast dla tych, którzy odczuwają nadwrażliwość na gluten, spożywanie ich powoduje groźne dolegliwości, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Co zatem robić i jakiej szukać alternatywy? Dzięki Bożenie Przyjemskiej naturoterapeutce, dietetykowi i osteopatce z 30 – letnim doświadczeniem będziesz mógł sam się przekonać o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu. Zapobiega ona ponad 200 przewlekłym chorobom i dolegliwościom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Autorka dogłębnie przeanalizowała najważniejsze informacje medyczne dotyczące uczuleń i nietolerancji na gluten i swoje wnioski zamieściła w tym poradniku. Znajdziesz w nim również wszystko na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć m.in. takie choroby jak: nowotwory, osteoporozę, choroby jelit, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe bóle, kłopoty z trawieniem i przyswajaniem, bezpłodność, a także wiele innych. Dodatkowym atutem tej publikacji są zawarte w niej przepisy zarówno dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, wegetariańskiej, jak i Specyficznej Diety Węglowodanowej. Zdrowe życie bez glutenu.
Okładka książki Zegar ciała

29,20 zł 17,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Określenie ,,zegar ciała"" wywodzi się tradycyjnej medycyny chińskiej. To oznacza, że ludzkie ciało podlega dziennemu przebiegowi energii Qi w określonych systemach organów - meridianach. W ciągu doby każdy organ ma fazy najsilniejszej aktywności i odpoczynku. Wykorzystanie tej wiedzy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości, które występują w określonych godzinach, mogą one wskazywać na zaburzenia w konkretnym organie. Dlatego ważne jest, aby nie zagłuszać objawów, na przykład tabletkami przeciwbólowymi, ale skupić się na ich rozpoznaniu. Dzięki temu znajdziesz przyczynę bólu i nie dopuścisz do rozwoju poważniejszej choroby. Nasze ciało informuje nas o dolegliwościach dopiero, gdy natura wykorzysta wszystkie zapasy energii. Na przykład ból mięśni karku wskazuje na nieprawidłową pracę wątroby. To zaburzenie spowodowane jest przez stres i zwiększenie negatywnych emocji, co w konsekwencji przekłada się na ból mięśni w okolicach karku. W takiej sytuacji, jeżeli wesprzesz wątrobę odpowiednią dietą lub herbatą ziołową, Twoje plecy odczują ulgę. Autor Lothar Ursinus jest naturopatą i prowadzi Centrum Medycyny Naturalnej w Hamburgu. Stworzył program uzdrawiania, dzięki któremu możliwa jest analiza symptomów choroby z punktu widzenia medycyny konwencjonalnej, naturalnej i duchowej. Dzięki jego wskazówkom lepiej poznasz swój organizm, jego rytm, funkcje i sygnały, które wysyła. Tę wiedzę możesz wykorzystać do poprawy zdrowia i zwiększenia swojej wydajności. Żyj zgodnie z rytmem ciała.
Okładka książki Dieta 8 godzinna

39,30 zł 25,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jeśli przetestowałeś już wszystkie możliwe diety i żadna nie przypadła Ci do gustu, powinieneś wypróbować najnowsze odkrycie Davida Zinczenko i Petera Moore`a - Dietę 8-godzinną. Pozwoli Ci ona schudnąć szybko, zdrowo i bezpiecznie. Dzięki niej stracisz na wadze nawet do 5 kg tygodniowo - nie ograniczając przy tym spożycia kalorii ani nie rezygnując ze swoich ulubionych potraw. Jak to możliwe? Czołowi badacze w dziedzinie zdrowia, dobrego samopoczucia i odchudzania odkryli nowy sposób odżywiania, oparty nie na tym co jesz, ale kiedy to robisz. Polega on na spożywaniu jedzenia wyłącznie przez 8 wybranych godzin, w ciągu których możesz jeść wszystko, na co masz tylko ochotę, a pozostałe 16 przeznacza się na trawienie i regenerację organizmu. W przeciwieństwie do innych sposobów odchudzania, Dieta 8-godzinna oddziałuje na poziomie komórkowym, wzmacniając działanie mitochondriów - źródeł energii w komórkach ciała. W rezultacie spowalnia ona proces starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka, Alzheimera i wielu innych. W tym sposobie odżywiania zadziwiający jest fakt, że nie ma żadnych ,,złych"" pokarmów, których należy unikać. Żadnych limitów kalorii, których należy się trzymać. Żadnych zasad, które zakazywałyby spożywania i cieszenia się smakiem Twoich ulubionych potraw. Dzięki tej książce nauczysz się czerpać jak największe korzyści z tej diety, poznając 8-godzinne pokarmy energetyczne, które zapewnią Ci doskonałe odżywienie organizmu. Dodatkowym atutem tej publikacji jest także specjalny zestaw 8-minutowych przepisów. Chudnij, bez ograniczeń.
Okładka książki Dieta 5:2 Kate Harrison

34,30 zł 18,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Wyobraź sobie dietę, która przez większość czasu pozwala Ci jeść wszystko to, co najbardziej lubisz, a dodatkowo umożliwia skuteczne zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest również całkowicie elastyczna, dopasowana do Twoich potrzeb, a przy tym daje trwałe efekty. Oto dieta 5:2, która obecnie bije rekordy popularności, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Wystarczy, że przez 2 dni w tygodniu będziesz spożywał zaledwie 500- 600 kalorii, a przez 5 pozostałych jadł to, na co masz tylko ochotę. W rezultacie nie tylko schudniesz, ale jednocześnie będziesz czerpałąceści, takie jak: nie nowotworom, , , 2 wielu . zaprezentowane w publikacji porady zostały osobiście sprawdzone przez Autorkę, która kiedyś zmagała się z efektem jo-jo, a teraz cieszy się doskonałą sylwetką i zdrowiem. Przytoczone w książce badania medyczne i psychologiczne wyjaśniają dlaczego te 2 dni ograniczania się do spożywania 500-600 kalorii działają leczniczo na ciało i umysł. Znajdziesz tu także wskazówki jak przygotować się na dni „postu” i w jaki sposób utrzymać motywację. Autorka zachęca również do wspomagania odchudzania poprzez ruch na świeżym powietrzu i stosowanie prostych ćwiczeń. W swoim bestsellerze przytacza historie wielu osób, które odniosły sukces i teraz dzielą się swoimi doświadczeniami. Ponieważ przyrządzanie posiłku, gdy ma się do dyspozycji zjedzenie zaledwie 500-600 kalorii może być nie lada wyzwaniem, Kate Harrison podaje Ci proste przepisy na dania i przekąski, które sam przygotujesz wedle własnego uznania, a które pozwolą skutecznie oszukać głód. Już wkrótce się przekonasz, że to najprostszy i najskuteczniej wspierający zdrowie program zrzucania zbędnych kilogramów, jaki kiedykolwiek stosowałeś. To dieta idealna dla Ciebie!
Okładka książki Grzyby Candida. Przyczyna większości chorób

34,30 zł 21,48 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Współczesną ludzkość nęka wiele chorób. Coraz częściej słyszymy o przypadkach stwardnienia rozsianego czy hipoglikemii. Dzieci w coraz młodszym wieku mają problemy z nadwagą, a alergie wykrywa się u coraz większego odsetka noworodków. Poza problemami natury fizycznej wiele osób cierpi także z powodu depresji bądź też staje się ofiarami syndromu chronicznego zmęczenia. Zwiększa się również ilość ofiar autyzmu i osób cierpiących na toczeń. Rzadko kto zdaje sobie jednak sprawę, że wszystkie przytoczone powyżej dolegliwości, a także wiele innych schorzeń, może być wywołane przez grzyby Candida. Ma je w swoich organizmach zdecydowana większość ludzkiej populacji. Problemy zdrowotne pojawiają się na skutek przerostu drożdżaków. Na szczęście już teraz każdy z nas może samodzielnie temu przeciwdziałać i usunąć powstałe z ich powodu problemy zdrowotne. Wszystko za sprawą opisanego w książce programu przeciwgrzybicznego o naukowo udowodnionej skuteczności. Został on opracowany przez Ann Boroch, certyfikowaną konsultantkę żywieniową i specjalistkę naturopatii. Dzięki tej książce dowiesz się, jakie posiłki powinieneś spożywać by zahamować i cofnąć rozwój grzybów Candida. Poznasz listę produktów, które powinny się znaleźć w Twoim prozdrowotnym menu oraz dowiesz się, jak z nich przyrządzić smaczne dania. Poznasz wszystkie choroby, na jakie naraża Cię obecność grzybów i nauczysz się bezbłędnie diagnozować już pierwsze ich objawy. Zabezpieczysz przed nimi nie tylko siebie, ale i swoich najbliższych. Zamiast leczyć objawy, wyeliminuj przyczynę.
Okładka książki Zdrowie w 7 dni. Sukces terapii witaminą D

29,20 zł 19,26 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Nasz organizm Witaminę D wytwarza pod wpływem promieni słonecznych. W strefie klimatycznej, w której żyjemy, jedynie latem możemy naturalnie uzupełnić tę witaminę w organizmie, dlatego wszyscy jesteśmy narażeni na jej niedobór. Styl życia, czyli częste przebywanie w pomieszczeniach, również ogranicza nam dostęp do tej witaminy. Jej brak może objawiać się chronicznym zmęczeniem, osłabieniem, bólem głowy czy pleców. Niedobór utrzymujący się dłuższy czas, podnosi ryzyko pojawienia się nadciśnienia, cukrzycy, osteoporozy, zachorowań autoimmunologicznych, a nawet raka. Aby temu zapobiec warto przez cały rok kontrolować i utrzymywać na optymalnym poziomie wartość witaminy D w organizmie. Autor jest lekarzem i podczas swojej wieloletniej praktyki opracował bardzo prostą w zastosowaniu i tanią metodę poprawy zdrowia. W książce prezentuje zaledwie 7-dniową terapię witaminą D, która pomoże Ci pozbyć się codziennych dolegliwości. Szczegółowo przedstawia etapy oraz działanie kuracji abyś sam z łatwością mógł ją zastosować. Książka zawiera relacje wielu osób, które dzięki niej zdołały przywrócić zdrowie. Wyjaśnia jak możesz przezwyciężyć liczne dolegliwości całkowicie pozbywając się ich przyczyny. Stosując się do zasad terapii, w ciągu tygodnia odzyskasz radość życia i siły twórcze. Witamina D jest słusznie kojarzona z długowiecznością, ponieważ chroni Twój organizm przed powstawaniem wielu przewlekłych chorób. Witamina nie tylko ze słońca.
Okładka książki Grupa krwi a odżywianie

29,20 zł 17,04 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Poznaj dietę dostosowaną do Twojej grupy krwi. Jej największą zaletą jest spożywanie produktów, które nie tylko zaspokoją głód, ale również zregenerują Twój organizm. Odżywianie zgodne z naturą wpływa na zdrowie nie tylko ciała, ale i duszy.
Okładka książki Czystek. Zdrowie i piękno dzięki jednej roślinie

29,20 zł 17,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Współczesna nauka coraz częściej powraca do tradycji. Okazuje się bowiem, że brak niektórych schorzeń w starożytności nie wynikał z braku możliwości zachorowanie na nie, ale z obecności leków, i środków terapeutycznych przewyższających osiągnięcia współczesnej farmakologii. Jak to możliwe, że coś, co potrafiliśmy wyleczyć przed kilkoma czy kilkudziesięcioma stuleciami teraz stanowi dla nas problem? Powodem jest odwrócenie się od darów natury, takich jak czystek. Już w czasach starożytnych ta grecka roślina była pozyskiwana jako osławiona żywica ladanum. Wtedy była zarezerwowana dla elity, a dzisiaj każdy może po nią sięgnąć. Jest to tym łatwiejsze, że czystek można wykorzystać na wiele sposobów, ale najprostszą i najskuteczniejszą formą jest jest zaparzenie herbaty z jego suszu. Lecznicza siła czystka jest przydatna w przypadku grypy, przeziębienia i ostrego zapalenia migdałków. Można go z powodzeniem stosować przy różnego rodzaju stanach zapalnych. Blokuje także rozwój wszystkich infekcji wirusowych i bakteryjnych. Odtruwa cały organizm i opóźnia procesy starzenia. Stanowi również skuteczny oręż przeciwko boreliozie czy nowotworom. Dzięki brakowi jakichkolwiek działań ubocznych mogą go przyjmować zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Jest niezastąpiony w eliminowaniu różnego rodzaju niedoskonałości cery – od trądziku po atopowe zapalenie skóry. Dzięki bogactwu polifenoli jest prawdziwym źródłem młodości. Pomaga również na choroby żołądka i jelit, kandydozę oraz inne infekcje grzybicze. Jedna roślina – wiele korzyści! FRAGMENT KSIĄŻKI: Tę książkę należy rozumieć jako wkład w samopomoc. Jej celem jest wspomożenie czytelniczek i czytelników w samodzielnym znalezieniu własnej drogi do pełni zdrowia i przez to do szczęścia, ponieważ jeśli ktoś w tym względzie oczekuje pomocy od medycyny konwencjonalnej, wierzy zazwyczaj daremnie. Bez wątpienia medycyna akademicka osiągnęła duże sukcesy. Nie sposób wyobrazić sobie życia bez współczesnej chirurgii powypadkowej. A jeśli ktoś, kto jest skazany na rozrusznik serca, chciałby z niego zrezygnować, nie będzie już w stanie wieść normalnego życia. Jednak w wielkich obszarach profilaktyki zdrowotnej i zachowywania naszego zdrowia zachodnia medycyna konwencjonalna ma nam niewiele do zaoferowania - w przeciwieństwie na przykład do tradycyjnej medycyny chińskiej. Profilaktyka zdrowotna od zawsze zajmowała w niej ważne miejsce. Był czas, kiedy chińscy lekarze otrzymywali swoje honorarium tylko tak długo, jak długo udawało się im zachowywać swoich pacjentów przy zdrowiu. W naszym zachodnim społeczeństwie medycyna konwencjonalna u swoich pacjentów produkuje stale nowe choroby, zamiast leczyć ich z już zaistniałych. Eksperci szacują, że co piąta, a może nawet co trzecia choroba jest wywoływana przez lekarzy (choroby jatrogeniczne). Często zdarza się, że słyszymy: „Panujemy teraz nad pana / pani reumatyzmem, jednakże w międzyczasie pogorszyły się wyniki badań krwi pod kątem czynności wątroby, ale przepiszę panu / pani na to skuteczny środek". Później nerki odmawiają posłuszeństwa, ale można przecież prowadzić dializy...  
Okładka książki Zdrowe kości. Jak samodzielnie zapobiec osteopo...

39,30 zł 25,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Co czwarta kobieta po pięćdziesiątym roku życia ma objawy osteoporozy. Choroba ta dotyka również mężczyzn. Jest przyczyną uporczywego bólu i wielu trudnych złamań, do których zalicza się niebezpieczne złamanie kości biodrowej. Autorka, dyplomowana masażystka, sama usłyszała diagnozę ? osteoporoza. Teraz cieszy się wspaniałym zdrowiem i dzieli się z Tobą swoim doświadczeniem. Książka ta jest wynikiem jej wieloletnich badań nad przyczynami powstawania oraz sposobami leczenia tej choroby. Wyjaśnia czym jest osteoporoza i podpowiada jak samemu sprawdzić czy jest się w grupie podwyższonego ryzyka. Analizuje metody leczenia jakie proponuje medycynakonwencjonalna. Opierając się na najnowszych badaniach naukowych, szczegółowo opisujedziałanieleków oraz ich skutki uboczne, o których możesz jeszcze nie wiedzieć. Podstawową przyczyną powstawania osteoporozy jest niedobór witamin, minerałów i niewłaściwa dieta. Na utratę masy kostnej duży wpływ mają również hormony. Lektura ta udzieli Ci odpowiedzi na pytanie cęąTści, ały. Nie ma jednej recepty dla wszystkich, dlatego program jest ułożony tak, aby każdy indywidualnie mógł skomponować odpowiednią dietę dla siebie. Poznasz zasady bępczejodbudowującej ści oraz szczegółowy program ćwiczeń, który będzie miał wpływ na ich wzmocnienie. Wygraj z osteoporozą!
Okładka książki Obniż swoje ciśnienie

39,90 zł 23,29 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jak donoszą raporty Światowej Organizacji Zdrowia, problemy z nadciśnieniem dotyczą co trzeciego mieszkańca Ziemi. W jeden rok przyczynia się ono do śmierci ponad siedmiu milionów ludzi stając się tym samym liderem klasyfikacji zabójczych chorób. Co sprawia, że jest ono tak niebezpieczne i jak się przed nim zabezpieczyć? Odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Rozwój choroby nadciśnieniowej przebiega z reguły bezobjawowo. Możesz przez lata nie zauważyć żadnych oznak zmian w swoim ciele ani nie doświadczyć choćby minimalnego dyskomfortu. Niestety sama choroba prowadzi do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak udar, pęknięcie lub niebezpieczne poszerzenie naczyń krwionośnych, choroby nerek czy zawał serca. Nie musisz jednak bezczynnie czekać na wyrok. Możesz już dzisiaj cofnąć zmiany spowodowane dotychczasowym działaniem podwyższonego ciśnienia krwi oraz zapobiec nawrotom choroby w przyszłości. Wszystko za sprawą porad dr Janet Bond Brill ? autorki przełomowych książek dotyczących zwalczania chorób układu krążenia oraz wdrażania zdrowego stylu życia. Ujawnia ona, jak wyeliminować nadciśnienie w zaledwie cztery tygodnie. Przydatnym do tego celu okaże się dziesięciokrokowy program skutecznego obniżania ciśnienia krwi bez stosowania jakichkolwiek leków. Z tej książki dowiesz się, w jaki sposób pomoże Ci włączenie do diety produktów takich jak szpinak, banany czy jogurty. Poznasz również proste ćwiczenia fizyczne i samodzielnie zredukujesz wpływ stresu na swój organizm. Obniżenie ciśnienia ułatwi Ci także szereg sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy. Czas skorzystać z fachowej wiedzy! Wybrany fragment książki Krok 1.: Zrzuć dwa kilogramy Jedz mniej kalorii i spalaj ich więcej   Niewielka utrata wagi, wielka utrata ciśnienia Uda ci się! W tym miesiącu postaraj się zrzucić 2 kg (to zaledwie 500 gramów tygodniowo), a wykonasz najskuteczniejszy krok prowadzący do obniżenia ciśnienia. Według Światowej Organizacji Zdrowia nadciśnienie często jest wynikiem nadwagi połączonej z brakiem aktywności fizycznej25. Tak naprawdę aż 50% kobiet i mężczyzn ważących za dużo i cierpiących na nadciśnienie nabawiło się tego schorzenia właśnie z powodu nadwagi26. Uzbrojony w tę wiedzę, możesz podjąć działanie i na dobre pozbyć się zbędnych kilogramów. Wielu moich pacjentów czuje się przytłoczonych tym zadaniem, ale wiedz, że nawet niewielka utrata wagi skutkuje znacznym obniżeniem ciśnienia. Ile powinieneś ważyć? W ustalaniu kategorii wagowych mogących powodować problemy zdrowotne naukowcy stosują wskaźnika BMI (body mass index, czyli indeks masy ciała). Wartość BMI oblicza się przy pomocy wagi i wzrostu, u większości osób jest to wiarygodny miernik zawartości tłuszczu w organizmie. (Łatwo obliczysz BMI, jeśli posłużysz się wzorem zamieszczonym w dodatku 3). Wynik powyżej 25 oznacza silne predyspozycje do rozwinięcia się u ciebie nadciśnienia. Ale nie martw się: przy BMI wysokości 25 utrata zaledwie 5% masy ciała pomoże na dobre obniżyć ciśnienie.   Utrata wagi normalizuje poziom ciśnienia tętniczego Dodatkowe kilogramy zwiększają ciśnienie, a ich utrata - zmniejsza je. To takie proste27. W rozdziale 3. dowiedziałeś się, że ze wszystkich zmian w stylu życia mających naukowo udowodnioną skuteczność w obniżaniu ciśnienia redukcja wagi przynosi najlepsze rezultaty. Według Siódmego Raportu pozbycie się zaledwie 2 kg może zmniejszyć ciśnienie nawet o 5 mm Hg, a 4,5 kg - o całe 10 mm Hg28. (To ekwiwalent zmniejszenia ilości spożywanej soli o całą łyżeczkę dziennie i ćwiczenia pięć razy w tygodniu!). Co, jeśli nie masz nadwagi? Nadciśnienie występuje częściej u osób z nadwagą i - jak już wspomniano - utrata zbędnych kilogramów skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego. Jeśli jednak twoja waga ciała jest prawidłowa (BMI między 18,5 a 25), ale ciśnienie masz wysokie albo u ciebie w rodzinie często występuje nadciśnienie, utrata wagi nie przyniesie w twoim przypadku żadnych korzyści. Lepiej skup się zatem na pozostałych dziewięciu krokach do obniżenia ciśnienia. Nie oznacza to, że przestrzeganie zasad zdrowego żywienia opisanych w tym rozdziale ci się nie przysłuży. Zachęcam cię więc do dalszej lektury! Zdrowy styl życia, zdrowe tętnice Zdaniem badaczy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Harvarda wszystko, co dobre dla obwodu talii, jest równie dobre dla tętnic29. Słynna druga edycja badania zdrowia pielęgniarek rozpoczęta w 1989 roku śledziła zdrowie ponad 116 000 pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat ze wszystkich stanów Ameryki. Przez dwie dekady co dwa lata kobiety wypełniały kwestionariusz dotyczący ich zdrowia i sposobu odżywiania. Od 1991 roku część z nich, około 80 000 młodych, zdrowych kobiet mających na początku prawidłowe ciśnienie, kontynuowała udział w badaniu do 2005 roku. W trakcie tych 14 lat odnotowano 12319 przypadków wystąpienia nadciśnienia. Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli, że pielęgniarki o najniższym nadciśnieniu codziennie stosowały sześć zdrowych nawyków.   Cierpisz na nadciśnienie, które niełatwo poddaje się leczeniu? Zrzuć wagę, odstaw leki Interesujące badanie przeprowadzone w Centrum Medycznym Uniwersytetu Stanu Missisipi wykazało, że wprowadzenie programu utraty wagi u osób starszych cierpiących na nadciśnienie niełatwo poddające się leczeniu (stadium 2.) potrafi zdziałać cuda. Ponad sto kobiet i mężczyzn w podeszłym wieku z nadwagą i niekontrolowanym nadciśnieniem podzielono na dwie grupy: grupę zrzucającą wagę i grupę kontrolną. Po około dwóch latach grupa zrzucająca wagę straciła na wadze (nic dziwnego). Jednak jej członkowie zmniejszyli także zarówno ilość przyjmowanych leków, jak i dawkę środków na nadciśnienie wymaganych do kontrolowania nadciśnienia w stadium Na czym więc polega tych sześć tajemniczych obniżaczy ciśnienia? Pierwszy - ten o największym wpływie na pojawienie się nadciśnienia u uczestniczek badania - to utrzymanie zdrowej wagi ciała (w tym przypadku ustalonej na BMI poniżej 25). Pięć kolejnych to: codzienne żwawe ćwiczenia trwające średnio 30 minut, przestrzeganie zasad diety DASH (więcej o tej diecie w następnych rozdziałach), niewielkie spożycie alkoholu, ograniczenie stosowania analgetyków nieopioidowych (jak tylenol) do nie częściej niż raz w tygodniu oraz przyjmowanie codziennie suplementów z kwasem foliowym. (Zauważ, że cztery z tych sześciu czynników są częścią programu Obniż swoje ciśnienie). Jaki więc efekt na ciśnienie pielęgniarek wywarło tych sześć elementów stylu życia? Badanie pokazało, że taki koktajl połączonych czynników zmniejszał ryzyko nadciśnienia aż o 80%! (Sama waga ciała okazała się najistotniejsza, co pewnie cię nie dziwi). Autorzy uznali, że połączenie różnych nawyków życiowych może potencjalnie zapobiec większości przypadków wystąpienia nadciśnienia u młodych kobiet. Jesteś tym, czego nie jesz Niedawno przeanalizowano dane z trzech szeroko zakrojonych długoterminowych badań, w których uczestniczyło tysiące mężczyzn i kobiet. Zauważono wyraźny związek między rodzajem spożywanego jedzenia i wagą ciała31. Ponownie uczestnikom (pielęgniarki, lekarze, dentyści i weterynarze) polecono, by przez dwanaście do dwudziestu lat co dwa lata wypełniali szczegółowy kwestionariusz dotyczący zdrowia. Co ciekawe, osoby, które przytyły najwięcej, miały podobne nawyki żywieniowe. Do wzrostu wagi najbardziej przyczyniły się (wporządku malejącym): frytki, czipsy ziemniaczane, napoje słodzone cukrem, czerwone i przetworzone mięso, inne produkty z ziemniaków, słodycze, ziarna oczyszczone, inne produkty smażone, 100% soki owocowe i masło. W dalszej części książki zorientujesz się, że oprócz ziemniaków (które są w porządku, jeśli nie doda się do nich tłuszczów nasyconych) żadnego z tych produktów nie ma w programie żywieniowym planu Obniż swoje ciśnienie. Nie dziwi także, że osoby, które przytyły najmniej, przestrzegały diety bogatej w owoce, warzywa i pełne ziarna. Również ćwiczenia odegrały ważną rolę w utrzymaniu wagi - osoby ćwiczące najbardziej regularnie tyły w ciągu czterech lat o 800 gramów mniej od swoich mniej aktywnych kolegów.   Odstaw płynny cukier: zgub kilogramy i milimetry Być może wiesz, że napoje gazowane i słodzone cukrem, na przykład owocowe, to najczęściej spożywane napoje w Stanach Zjednoczonych - i główne źródło cukru w naszej diecie. Pewnie jednak n/e wiesz, że naukowcy odnaleźli związek pomiędzy nadciśnieniem a wysokim spożyciem glukozy i fruktozy. Te dwa cukry są składnikami syropu glukozowo-fruktozowego, najczęściej stosowanej substancji słodzącej w przemyśle produkującym napoje. Dobre wieści? Badania dowodzą, że jeśli wyeliminujesz z diety słodkie napoje, stracisz na wadze /jednocześnie zmniejszysz wysokość słupka rtęci! Źródła: Brown l, et al. Sugar - sweetened beyerage, sugar intake of indMduals, and their btood pressure: International Study of Macro/Micronutrients and Blood Pressure. Hyper-tens 2011;57:695-701; Chen L, Caballero B, Mitchell DC, et al. Reducing consumption of sugar - sweetened beverages is associated with reduced blood pressure: a prospectiye study among United States adults. Circulation 2010;121:2398-2406.  
Okładka książki Mumio Naturalne lekarstwo z gór

24,20 zł 15,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

3000 lat temu ludzie nie mieli współczesnych lekarzy i specyfików leczniczych, którymi dysponujemy obecnie. Sięgali oni wtedy do natury i odnajdywali w niej leki, które doskonale radziły sobie z wszelkimi dręczącymi ich dolegliwościami. Dzisiaj wiele spośród tych środków leczniczych odeszło w zapomnienie. Jest jednak taki, którego niekwestionowana skuteczność wygrała walkę z nieubłaganie upływającym czasem. To mumio. Jest ono najpotężniejszym spośród znanych leczniczych biostymulatorów. Nic dziwnego, że konwencjonalni lekarze i naukowcy poświęcają swój czas na zbadanie fenomenu tej niepozornej z wyglądu substancji. Tym bardziej, że oszałamia nie tylko działanie tego środka, ale również ilość jego potencjalnych zastosowań. Z tej książki dowiesz się, jak można stosować mumio w celu wyeliminowania schorzeń żołądka i jelit. Autor wyjaśnia, jak ten specyfik wpływa na stan kości, wspomaga gojenie się ich złamań i likwiduje osteoporozę. Podpowiada również, dlaczego po mumio powinny sięgnąć osoby mające problemy z oskrzelami, cierpiące z powodu hemoroidów, bądź pragnące wzmocnić potencję. Sporo miejsca poświęcono również zastosowaniu zewnętrznemu tego środka. Autor rozprawia się z mitami dotyczącymi mumio oraz wyjaśnia pochodzenie tego specyfiku, proces jego pozyskiwania i oczyszczania. Podaje dokładny skład chemiczny mumio i odpowiada na pytanie, czemu ma ono tak dużą skuteczność. Instruuje również, jak samodzielnie przygotować z niego optymalny lek. Mumio – pradawne panaceum na współczesne choroby. Wybrany fragment książki    Jednym z najciekawszych i jednocześnie naj mniej znanych naturalnych lekarstw pocho dzących z Azji Środkowej jest bez wątpienia mumio. Fakt, że tak niewiele o nim wiemy, wcak nie świadczy o tym, że nie jest ono warte zainteresowania. Ta naturalna substancja ma bowierr niezwykłe właściwości lecznicze, mimo iż dopiero niedawno zostały one dostrzeżone. Stało się tak dzięki publikowaniu na coraz większą skalę, głównie w języku rosyjskim, naukowo potwierdzonych wyników badań dotyczących skuteczności działania mumio. Także w Indiach za sprawą coraz nowocześniejszych metod badawczych możemy poznać tajemnicę naturalnego skarbu z gór.    Od wielu lat wokół mumio krążą niezliczone legendy. Wiadomo, że bardzo trudno je uzyskać, a przy produkcji zachować wszystkie jego oryginalne właściwości. Z powodu braku ustalonych standardów wytwarzania leku, jego jakości czy składu, mumio zyskało złą sławę i straciło zaufanie nie tylko lekarzy medycyny naturalnej, lecz także pacjentów. Nie bez znaczenia były również wpływy polityczne bądź spowodowane wyłącznie chęcią zysku produkcje podróbek lub leku marnej jakości.    Do Europy Zachodniej mumio dotarło poprzez repatriantów. Właśnie dzięki nim mumio może być pomocne w tych przypadkach, gdzie tradycyjna medycyna zawodzi.    Słowo mumio oznacza chronić organizm przed chorobami; w języku staroperskim mum znaczy wosk.    Zapewne wielu Europejczykom wyraz mumio kojarzy się z egipską mumią bądź z proszkiem z mumii - lekarstwem z czasów starożytnego Egiptu (Mumia vera aegyptiaca), które wytwarzano z rozdrobnionych na proszek mumifikowanych ciał ludzkich, żywicy, asfaltu i ekstraktu z cedru, i które miało właściwości tamujące krew.    Mumio określa się inaczej w zależności od kraju czy regionu. W każdym języku nawiązuje się do tego, w jakiej postaci ono występuje. Są to określenia w mniejszym lub większym stopniu opisujące substancję, która wydostaje się z gór. W Indiach mumio znane jest pod nazwą shilajit i zajmuj ważne miejsce wśród leków medycyny ajurwedy skiej. Z kolei w Birmie mumio określa się nazw kao-tun, co dosłownie oznacza krew góry. W pc łudniowosyberyjskim regionie gór Ałtaj nazyw się je barachschin, co oznacza olej z gór. Na terę nie Tybetu, Mongolii oraz Zabajkala (na wschó od jeziora Bajkał) używa się terminu brogshaur czyli sok gór. W Iranie i Iraku można spotkać si z nazwą arakul dshibal, co dosłownie tłumacz się jako pot góry. W regionach Kazachstanu, Uz bekistanu, Kirgistanu, a także w większości by łych republik Związku Radzieckiego nazywa się j po prostu mumio.    W każdym z tych krajów można znaleźć dawne niekiedy dość mistycznie brzmiące teksty opisu jące skuteczność leczenia mumio. Zarówno w le gendach, jak i w literaturze fachowej natrafiam; na informację o tym, że najbardziej rozpowszech nionym sposobem użycia mumio jest stosowanii go wraz z miodem. Jego dodatek spełnia zadani* tak praktyczne, jak i terapeutyczne. Z jednej stro ny bowiem likwiduje specyficzny smak mumie z drugiej - lecznicze działanie mumio i miodu zo staje połączone.  
Okładka książki Cud oleju palmowego

34,30 zł 18,86 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Pradawni faraonowie uważali olej palmowy za święte pożywienie. Skąd taka fascynacja pozornie przeciętnym produktem? I jakim cudem jego popularność przetrwała tyle stuleci? Odpowiedź znajdziesz w tej książce. Już podczas pierwszego kontaktu z olejem palmowym każdy zauważy, że łączy on w sobie wiele korzyści – znakomity smak, zapach i możliwość rozgrzewania go do bardzo wysokich temperatur. Nie są to jednak jego najcenniejsze zalety. Jak wykazują najnowsze badania, może skutecznie przeciwdziałać wielu powszechnym chorobom! Poprawia krążenie krwi w organizmie i zapobiega wystąpieniu schorzeń serca. Zabezpiecza przed rakiem, wzmacnia odporność oraz zwiększa wchłanianie witamin i najważniejszych składników odżywczych. Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na poziom cukru we krwi oraz wspomóc funkcjonowanie wątroby. Co więcej, wzmacnia kości, zęby i poprawia wzrok. Ostatnimi czasy naukowcy skupili się na jeszcze innej, bardzo ważnej właściwości tego specyfiku. Jako największe naturalne źródło korzystnych dla zdrowia tokotrienoli stabilizuje on komórki i tkanki wskutek czego zapobiega wystąpieniu zmian nowotworowych. Z kolei dzięki właściwościom ochronnym przed niszczącym działaniem utleniania lipidów, pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu i zapobiega wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych. Trudno znaleźć podobnie wszechstronny środek gwarantujący długie i pozbawione chorób życie. Sięgnij po olej palmowy i obierz kurs na zdrowie! Wybrany fragment książki Prawda na temat tłuszczów TŁUSZCZ JEST DLA CIEBIE DOBRY    Wbrew powszechnej opinii, tłuszcz nie jest jakąś obrzydliwą bestią, czyhającą w naszym pożywieniu tylko po to, by nam zaszkodzić. To bardzo cenny, a nawet niezbędny element odżywczy. Krótko mówiąc, tłuszcz jest dla ciebie dobry. Odżywia ciało i pomaga chronić cię przed chorobami.     Wszystkie naturalne tłuszcze są korzystne. Mimo to dobre tłuszcze mogą stać się złymi, jeśli są przerabiane przez człowieka albo spożywane w nadmiernej ilości. Niektóre tłuszcze są bardziej korzystne od innych. Niektóre mogą być spożywane w większej ilości niż inne. Niektóre muszą być konsumowane w równowadze z innymi. Niektóre tłuszcze, te przerobione albo stworzone przez człowieka, nie powinny być spożywane w ogóle. Problem tkwi w tym, że często jesteśmy zdezorientowani i nie potrafimy stwierdzić, które są które.     Propaganda marketingowa i media mają ogromny wpływ na nasze postrzeganie dietetycznych tłuszczów i często to postrzeganie zaburzają. Jesteśmy nakłaniani do zredukowania spożywanych tłuszczów do niezbędnego minimum dla ogólnego zdrowia i w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. W dodatku, część tłuszczów jest przedstawiana jako korzystna, a inna - jako niekorzystna. Nasycone tłuszcze, w tym olej palmowy, zbierają największą krytykę i są obwiniane za właściwie każdy problem zdrowotny, jaki dotyka ludzkość. Wielonienasycone oleje o* ślinne jak margaryna i tłuszcz roślinny do pieczenia są z kolei wychwalane jako „dobre" tłuszcze. Prawda jest jednak takaj że większość tłuszczów nasyconych, a przede wszystkim olejl palmowy, jest najzdrowsza. W przeciwieństwie do nich, wielaf wielonienasyconych tłuszczów jest tak bardzo chemicznie prze-4 robionych i odległych od swoich naturalnych właściwości, że] mogą okazać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia.     Występujące naturalnie tłuszcze, które zostały poddane najmniejszym przeróbkom i modyfikacjom jak to tylko możliwe,; są najzdrowsze bez względu na to, czy są nasycone czy nienasycone. Ludzie żyjący na przestrzeni poprzednich wieków i prowadzący przeróżne style życia spożywali naturalne tłuszcze, a nie doświadczali problemów zdrowotnych, jakie dotykają nas w dzisiejszych czasach. To nie te tłuszcze są źródłem problemów. Tłuszcze są tak naprawdę niezbędnymi składnikami odżywczymi, na których organizm polega, by utrzymać się w dobrym zdrowiu. Potrzebujemy tłuszczu w naszej diecie. W warunkach naturalnych prawie każde pożywienie w jakimś stopniu zawiera tłuszcz. Odpowiednia jego ilość jest niezbędna do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych.     Tłuszcze spowalniają przemieszczanie się pożywienia przez żołądek i układ trawienny. Dzięki temu pożywienie może przez dłuższy czas być poddawane działaniu kwasów żołądkowych i enzymów trawiennych. W konsekwencji, więcej składników odżywczych, a szczególnie minerałów zwykle mocno przywiązanych do innych składników, może być uwolnionych i przyswojonych przez organizm.     Diety niskotłuszczowe są tak naprawdę szkodliwe, ponieważ nie pozwalają na dokładne trawienie i redukują przyswajanie składników odżywczych. Wapń, na przykład, wymaga obecności tłuszczu do prawidłowego przyswojenia. Dlatego właśnie diety niskotłuszczowe niosą wysokie ryzyko osteoporozy. To ciekawe, że bardzo często unikamy tłuszczów jak to tylko możliwe i jemy produkty niskotłuszczowe, w tym niskotłuszczowe mleko w celu dostarczenia wapnia, ale przez to, że zawartość tłuszczu w mleku jest zredukowana, wapń nie może zostać prawidłowo przyswojony. To zwykle jeden z powodów sprawiających, że niektórzy ludzie cierpią na osteoporozę, pomimo że piją dużo mleka i biorą suplementy diety zawierające wapń.    Tłuszcz jest też niezbędny do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Należą do nich witaminy A, D, E, K, a także ważne składniki odżywcze pochodzenia roślinnego i antyoksy-danty, jak beta-karoten. Zbyt mała ilość tłuszczu w diecie może prowadzić do niedoboru tych składników. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu jest mniejszym problemem niż spożywanie go w zbyt małej ilości. Jesteśmy zawsze nakłaniani do redukowania spożywania tłuszczów z powodu powszechnej opinii, że powodują otyłość. To nie tak. Ostatnie badania pokazują, że przy spożyciu tej samej ilości kalorii traci się więcej kilogramów na diecie średnio- i wysokotłuszczowej, niż na niskotłuszczowe]'.     Ilość tłuszczu w diecie jest zróżnicowana na całym świecie. Niektórzy spożywają go dużo, a inni - relatywnie niewiele. W wielu dietach tradycyjnych ludów, takich jak Eskimosi, Indianie z regionów amerykańskich stepów, a także afrykańscy Masajowie, tłuszcz na przestrzeni wieków stanowił do 80 proc. spożywanych przez nich kalorii (i w ogromnej większości był to tłuszcz nasycony). U niektórych ludów wysp Australii i Oceanii spożycie tłuszczu stanowiło do 60 proc. konsumowanych kalorii i w większości był to tłuszcz kokosowy, czyli ponownie tłuszcz nasycony1. Pomimo że ludy te spożywały duże ilości tłuszczu, a był to naturalny i nieprzetworzony tłuszcz, współczesne dolegliwości, takie jak choroby serca, cukrzyca czy rak, były wśród nich nieobecne.
Okładka książki Dlaczego chcesz być gruba? Czyli p. w odchudzaniu

19,90 zł 13,12 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Zacznij patrzeć na wskazówkę wagi z dumą zamiast strachu. Już dziś możesz być dumna ze swojego ciała zamiast się go wstydzić. Zaufaj Dorocie Saneckiej - ona przeszła przez to, co Ty. I zwyciężyła w walce z nadwagą. Teraz pragnie pomóc w tym właśnie Tobie. Nie znajdziesz w tej książce kolejnych ?cudownych? diet, które w najlepszym wypadku nie pomogą schudnąć, a w najgorszym zrujnują Twoje zdrowie. Autorka nie oferuje Ci diety, lecz terapię. Terapię, której pierwszym punktem będzie szczera odpowiedź na tytułowe pytanie. Przyczyna Twojej otyłości lub nadwagi nie leży bowiem w Twoim ciele, lecz umyśle. Już dziś naucz się rezygnować z poczęstunków i odmawiać sobie łakoci. Już dziś podnieś swoją wartość w swoich własnych oczach. Już dziś przejmij pełną kontrolę nad swoim życiem!
Okładka książki Ekologia ciała. Dieta przywracająca...

44,40 zł 25,87 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Jeśli odczuwasz zmęczenie, ból czy wahania nastroju i nie możesz się ich pozbyć pomimo wielu starań, to prawdopodobnie jesteś jedną z wielu osób, które cierpią na zakażenie grzybicze, nawet o tym nie wiedząc. W wyniku ich inwazji możesz mieć bóle głowy, stawów oraz mięśni, depresję, raka, alergie pokarmowe, problemy trawienne i inne zaburzenia związane ze spadkiem odporności. Książka ta ujawnia jak przywrócić i utrzymać wewnętrzną ekologię organizmu potrzebną do jego prawidłowego funkcjonowania. Z niej dowiesz się także jak łatwo i niedrogo poprzez odpowiednie jedzenie uzyskać lepsze zdrowie i samopoczucie. Donna Gates jest autorytetem z dziedziny dietetyki i autorką Diety Ekologii Ciała, o którego skuteczności przekonały się już tysiące osób. Łączy w nim starożytne mądrości ze współczesną nauką. Jej autorski program jest skuteczny w łagodzeniu objawów zmęczenia, uregulowaniu masy ciała oraz utrzymaniu witalności przez długie lata. Stanowi kompleksowy poradnik odżywiania, który świadomie wprowadzi radość jedzenia do Twojego domu, a przede wszystkim zagwarantuje zdrowie. Dzięki tej publikacji nauczysz się jak wykorzystać siedem podstawowych i uniwersalnych zasad idealnej równowagi pokarmowej. Dowiesz się jak łączyć składniki aby pozbyć się z organizmu pasożytów i grzybów. Znajdziesz też plan posiłków z przepisami, tablice żywieniowe, a nawet listę zakupów. Przywróć prawidłowy rytm swojego ciała.
Okładka książki Nie jedz tego! Szkodliwe składniki...

39,30 zł 25,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Margaryna przyczynia się do chorób serca? Wapń wywołuje zawały? Beztłuszczowy jogurt powoduje bezpłodność? To tylko kilka spośród pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Jej Autor uświadamia, jak wiele kłamstw przekazywanych w środkach masowego przekazu i reklamach zostało przez nas uznane za fakty. Choć lekarze coraz częściej próbują uświadamiać nam ukryte działanie popularnych, reklamowanych jako zdrowe, produktów, ich głos jest przytłaczany przez działanie potężnej machiny marketingowej międzynarodowych koncernów. Nie musisz dawać się dalej zwodzić!

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj