Wzruszająca i zabawna powieść obyczajowa o szóstce kobiet, powiązanych rodzinną tajemnicą. Grażyna, lat 60 lat, zmaga się z duchami PRL-u. Milena, lat 19, nie umie żyć bez fejsa. Są jeszcze: Alicja, niepokorna poetka Solidarności, Elżbieta emigrantka, Martyna z korporacji, Agnieszka, walcząca z mężem tyranem. Sześć sióstr, które się nie znają. Każda żyje w innej Polsce. Co je łączy? Tęsknota za miłością, zagadka testamentu ojca, niezgoda na świat, w jakim żyją. Wspomnienia. Godzina milicyjna w stanie wojennym, lalka Barbie za szybą Pewexu, ,,Barka"" śpiewana przez pokolenie JP2, kłótnie pod krzyżem smoleńskim. Kim byłyby dziś, gdyby nie wydarzenia z przeszłości, gdyby nie brak ojca? A może dopiero teraz nadchodzi ich czas?
Kolejna błyskotliwa powieść Julii Straag, po Francuskiej oberży, w której poznasz perypetie - nie tylko miłosne - mieszkańców Fogas. Idealna lektura na wakacje, dla amatorów ,,Czekolady"".Kiedy Stephanie wymierzyła intruzowi cios w głowę czerstwą bagietką, nie wiedziała, że zaatakowała Fabiana, nowego właściciela épicerie w niewielkim Fogas we francuskich Pirenejach. Ale takie brutalne powitanie to jeszcze nic. Na nieszczęście Fabiana, jego próby unowocześnienia sklepu spotykają się ze stanowczym non! mieszkańców miasteczka. Fabian już ma się ostatecznie przyznać do porażki, kiedy nagle trafia mu się coup de foudre i zakochuje się po uszy.
Co zrobić, żeby panierowany sznycel był chrupiący?
Jak upiec delikatną, soczystą pieczeń?
Czy zawijanie gołąbków jest trudne?
Szkoła gotowania Dr. Oetkera jest przeznaczone dla wszystkich, którzy chcą dobrze gotować. To nie tylko podręcznik dla początkujących, ale poradnik dla tych, którzy jeszcze nie zaprzyjaźnili się z kuchnią, a chcą się zdrowo odżywiać w domu.
W kolejnych rozdziałach zapoznamy się z wiadomościami na temat: jak ugotować klasyczną zupę, usmażyć smaczne placki, zrobić pyszny deser.
Przepisy i porady podane w książce były wielokrotnie testowane i sprawdzane, a ponad 400 zdjęć ilustrujących poszczególne czynności pomaga zgłębić tajniki gotowania.
To się musi udać!
300 pysznych sałatek z sezonowych warzyw i owoców.
Kolorowe "bomby witaminowe" na każdą okazję!
Sałatki są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Zielona sałata, ulubione warzywa, świeże owoce - to składniki bogate w witaminy i sole mineralne, zapewniające wspaniałe doznania smakowe. Dodanie mięsa, ryb lub owoców morza sprawia, że sałatka zamienia się w małe dzieło sztuki kulinarnej, a odpowiednio dobrany sos powoduje, że staje się ona rozkoszą dla podniebienia.
Atrakcyjna przekąska, wyśmienita przystawka i dietetyczny posiłek.
Zachwycają różnorodnością kolorów, zniewalają zapachem i sprawiają, że ogród wygląda przepięknie od wczesnej wiosny aż do jesieni.
Jeśli marzysz o romantycznej altance oplecionej kwiatami, ścianie domu pokrytej różami pnącymi lub różanych łukach w ogrodzie, oto garść pomysłów.
Przyłącz się do kwiatowej „gry w kolory” – obejrzyj na fotografiach, jak szafir kocimiętki współgra z żółcią róży angielskiej i jak biała róża wielokwiatowa prezentuje się w towarzystwie rozmaitych ogrodowych bylin.
Poznaj ponad 300 najwspanialszych odmian róż – miniaturowych, parkowych, pnących, dzikich i rabatowych – oraz dowiedz się wszystkiego o ich uprawie.
Przed Tobą lato usłane różami.
Czy wiedziałeś, że…
… już w średniowieczu poszukiwaczom miłosnych przygód zalecano mieszankę pieprzu, cynamonu, anyżu i gałki muszkatołowej?
…miłosnym uniesieniom sprzyjają banany, truskawki, migdały i orzechy włoskie?
…czekolada jest znakomitym afrodyzjakiem?
To zaledwie kilka tajemnic, które odsłania autorka kulinarnych bestsellerów. Zalotna tarta sezamowa, dynia po diabelsku, łosoś a la Romeo, a wszystko zakrapiane sangrią własnej produkcji – co Ty na to?
Każda z ponad 70 propozycji Małgorzaty Caprari to oryginalny sposób na romantyczną kolację.
Autorka okrasiła przepisy smakowitymi anegdotami i eleganckimi zdjęciami potraw.
Odpowiednio pielęgnowane rośliny doniczkowe są ozdobą każdego mieszkania. W poradniku opisano 650 roślin pokojowych – popularnych i mniej znanych, łatwych w uprawie i bardziej wymagających. Przy każdej roślinie umieszczono informacje na temat jej wyglądu, czasu kwitnienia, miejsca uprawy, częstotliwości podlewania i nawożenia, sposobów przesadzania i rozmnażania. Tekst uatrakcyjniają dokładne kolorowe fotografie.
Aby ułatwić korzystanie z poradnika, rośliny podzielono na następujące grupy: rośliny o ozdobnych kwiatach i owocach, storczyki, palmy, paprocie, kaktusy i sukulenty, rośliny ananasowate, rośliny mięsożerne.
Od Wigilii z zupą rybną „trochę naszą, trochę orientalną”, po noworoczną ucztę z indykiem w kasztanach. Może „Wigilia jak u babci z Kresów”, z karpiem zapiekanym z chrzanem i śliwkami, albo „Wigilijna kolacja – postna, ale wykwintna” z łososiem, pieczonym w cieście francuskim? A Bożonarodzeniowy obiad? „Klasyka z odrobiną szaleństwa” w postaci rosołu z… winem porto, czy „Obiad jak królewska uczta” z pasztetem cielęcym z gruszkami w winie. Wspaniałe przekąski na Sylwestra i regenerujące zupy na Nowy Rok. Autorka dokładnie wyjaśnia, co, jak i kiedy przygotować, bo czasem trzeba zacząć przynajmniej kilka dni wcześniej. Inspirujące!
Piękne i naprawdę niezwykłe fotografie Gianniego Giansantiego, robione przez dwadzieścia sześć lat pontyfikatu Jana Pawła II. Ostatnia część albumu, „Dni cierpienia”, dokumentuje zmagania Papieża z chorobą oraz uroczystości żałobne
A.J. Cross - tak jak jej bohaterka - jest z zawodu psycholożką sądową. Znajomość tematu przydaje jej thrillerowi fascynującego autentyzmu.Kiedy w opuszczonym lesie nieopodal autostrady zostają znalezione szczątki młodej kobiety, dowody wskazują, że jest to zaginiona pięć lat wcześniej Molly James. Błyskotliwa doktor Kate Hudson wraz z Wydziałem Spraw Zamkniętych ma ponownie zbadać sprawę Molly. Pierwotne śledztwo pozostawiło mnóstwo pytań i ślepych tropów, ale dzięki odkryciu szczątków pojawiło się też wiele odpowiedzi.Odnalezienie kolejnej ofiary każe Kate przypuszczać, że mają do czynienia z zabójcą, który nie przestanie zabijać, póki nie zostanie złapany. Czy Kate i jej zespół rozszyfrują wskazówki pozostawione przez mordercę, zanim uda mu się porwać kolejną osobę?
Głośna debiutancka powieść amerykańskiej noblistki, nigdy wcześniej nie publikowana w Polsce, to wnikliwe studium obsesji współczesnego społeczeństwa na tle piękna. Toni Morrison stawia poruszające pytania na temat rasy, klasy i płci, z subtelnością i wdziękiem, nieodłącznymi wyznacznikami jej pisarstwa. Pecola Breedlove, czarnoskóra dziewczynka, pragnie normalnego życia i co noc modli się o urodę. Jej marzeniem są niebieskie oczy, ponieważ wtedy inne dzieci przestaną jej dokuczać z powodu brzydkiego wyglądu i wreszcie ją zaakceptują. W miarę jak marzenie Pecoli staje się coraz bardziej gorączkowe, jej życie pod wpływem wrogości, jaka ją spotyka, oraz różnych przeciwności losu, zaczyna się rozpadać. „Toni Morrison to być może ostatni klasyk literatury amerykańskiej. Doskonale wpisuje się w tradycję, którą wyznaczają dzieła Poego, Melville'a, Twaina i Faulknera” – Newsweek
Długi i pełen namiętności związek Juliana Barnesa z Francją zaczął się ponad czterdzieści lat temu. Jeden z największych współczesnych brytyjskich prozaików i eseistów najpierw był sceptycznym obserwatorem podczas rodzinnych wypraw samochodowych do Francji, potem nauczycielem w szkole w Bretanii, a w końcu studentem języków i literatury, który przemierzył wzdłuż i wszerz Francję, doskonale poznając jej kulturę. Zebrane w tomie ,,Coś do oclenia"" eseje, pisane w ciągu ponad dwudziestu lat, świadczą o pełnym przenikliwości uwielbieniu, jakie Barnes żywi wobec ,,kraju bez brukselki"". Zakres jego obserwacji jest szeroki. Z łatwością przechodzi od krajobrazu do literatury, od kuchni do książek Flauberta, od filmu i piosenki do Tour de France. Humor, wyczucie chwili i inteligencja nigdy go nie zawodzą. ,,Coś do oclenia"" to wspaniała literacka uczta. ,,Wydaje się, że Julian Barnes zrobił dla brytyjsko-francuskich stosunków więcej niż ktokolwiek od czasów Edwarda VII"" - Daily Telegraph,,Ktoś, kto pisze tak dobrze o literaturze francuskiej, o Flaubercie i o Francji, naprawdę zasługuje na Legię Honorową"" - Bernard Pivot, Apostrophes
Powieść jednej z najsłynniejszych angielskich pisarek z czasów wiktoriańskich przypomina zbiór scenek rodzajowych. Urok dawno minionego świata, niespieszna narracja, świetnie uchwycone charaktery, snobizmy, śmiesznostki i cnoty bohaterek wzruszają, denerwują i wywołują niepohamowaną wesołość. Na podstawie tej powieści telewizja BBC nakręciła przebojowy serial z Judi Dench w roli głównej.Koniec XIX wieku, Cranford - miasteczko w hrabstwie Cheshire w Anglii. Mieszkają tu głównie kobiety; przeważnie ekscentryczne bezdzietne wdowy i stare panny. Ich zachowanie jest podporządkowane temu, co wypada lub nie wypada osobie o danej pozycji w tym małomiasteczkowym środowisku. Damy skrzętnie ukrywają niedostatki finansowe, nie skarżą się na brak pieniędzy, to bowiem nie uchodzi, w zaciszu domowym natomiast czynią drobne oszczędności - na świecach i ulubionych przysmakach. Należą do klasy średniej, ale za wszelką cenę chcą uchodzić za przedstawicielki klasy wyższej. Żyją tak, jakby od czasów ich młodości nic się nie zmieniło, starannie ignorując fakt, iż świat wokół gwałtownie przyspiesza.
Najbardziej migoczące gwiazdy na piekarniczym firmamencie.
Eleganckie miniaturowe torciki o niezwykłym uroku: babeczki pieczołowicie przybrane kolorowymi owocami, cukrowymi perełkami lub romantycznymi kwiatami na spiętrzonym delikatnym kremie i otoczone zgrabnymi papierowymi foremkami zawsze mają perfekcyjny styl.
40 przepisów, a wśród nich rozpływające się w ustach babeczki cytrynowo-bezowe, wytworne babeczki dla dziewczynek lub ogniste hot chili ukazują różnorodność tych artystycznych torcików.
Napisana z finezją i humorem parodia popularnych na przełomie XVIII i XIX stulecia powieści gotyckich.Młoda i przemiła, choć trochę naiwna panna Katarzyna Morland jest zafascynowana powieściami gotyckimi. Gdy poznaje nowych przyjaciół i zostaje przez nich zaproszona do starego opactwa Northanger, ma nadzieję, że uda jej się odkryć jakąś niewyjaśnioną od lat tajemnicę i przeżyć przygodę. Znajduje jednak coś zupełnie innego. Coś, o czym skrycie marzyła...
Masz od czasu do czasu ochotę na pożywne danie mięsne? Chcesz zaskoczyć gości wyjątkową potrawą? Nie wiesz, co zrobić na obiad? Przedstawiamy 260 propozycji dań z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, dziczyzny lub drobiu, które zaspokoją każdy głód. Zachwyć domowników sycącym kociołkiem frykadelek, szynką po amerykańsku albo piwnym kotletem. Dodatek warzyw mile widziany, a więc polecamy żeberka z jarzynką z ziemniaków i fasolki lub faszerowaną karkówkę. I, oczywiście, zupę gulaszową.
Na 25-leciu matury spotykają się trzy przyjaciółki z dawnych lat: Evi, która porzuciła karierę dla rodziny i odnalazła szczęście w domowej kuchni, Beatrice, wysokiej klasy specjalistka od marketingu oraz Katharina, dawna prymuska, piastująca stanowisko sekretarza stanu w gabinecie ministra do spraw rodziny i wiodąca radosne życie singielki. Na zakończenie mocno zakrapianego wieczoru wychodzi na jaw smutna prawda: wszystkie trzy zostały w ten czy inny sposób skrzywdzone przez mężczyzn. Bohaterki odnawiają przyjaźń z lat szkolnych i, mając już serdecznie dosyć podłego traktowania przez swoich facetów, postanawiają dać im porządną nauczkę.
Jedna z najsłynniejszych amerykańskich powieści XX wieku, z wielkim sukcesem przeniesiona na ekran. Meryl Streep za wstrząsającą rolę Zofii, Polki więzionej w Oświęcimiu, otrzymała Oscara.
Jest rok 1947. Stingo, początkujący pisarz, wynajmuje mieszkanie w Brooklynie. Piętro wyżej mieszka para, której burzliwe pożycie zwraca uwagę sąsiada. Zofia jest emigrantką z Polski, przeszła przez koszmar obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu. Natan jest Żydem, intelektualistą, a zarazem schizofrenikiem i narkomanem. Obsesyjnie gromadzi dowody zbrodni na narodzie żydowskim, żyje pragnieniem odwetu. Stingo staje się powiernikiem Zofii, która odkrywa przed nim prawdę o swoim ojcu, opowiada, jak w obozie próbowała wszelkich sposobów, by uratować swoje dzieci, wreszcie zdradza, do jakiego wyboru została zmuszona. Dręczona wyrzutami sumienia nie potrafi się otrząsnąć, a pogłębiające się szaleństwo Natana i jego obsesyjna zazdrość nie pomagają jej odzyskać równowagi. Zakochany Stingo próbuje wyrwać kobietę spod wpływu kochanka, ale Zofia musi sama dokonać kolejnego wyboru.
Kolejna po bestsellerowych "Moich Indiach" książka Jarka Kreta - dziennikarza, podróżnika, prezentera pogody.
To obraz bardzo osobisty, budowany na wielokrotnych wizytach w tym kraju. Najpierw na rocznym stypendium studenckim, potem podczas licznych - dłuższych lub krótszych pobytów. Autor przemierzając kraj wzdłuż i wszerz poznawał go coraz głębiej i czuł się coraz bardziej związany i zauroczony. Wszystko to opisał i bogato zilustrował zdjęciami. Na końcu książki autor dołączył garść przepisów kulinarnych.
Jeśli przed wyjazdem do Egiptu mielibyście przeczytać tylko jedną o nim książkę to właśnie trzymacie ją w rękach. Wiele wspaniałych przewodników nie opisze tak doskonale co znaczy "bukra" (jutro), czy "szawijja" (powoli), a to słowa, bez których nie można zrozumieć ani tego kraju ani jego mieszkańców. Chamsin nie jest miłym doświadczeniem dla podróżnika, ale Jarek opisał go tak, że aż za nim zatęskniłem. A Jeśli przed wyjazdem do Egiptu mielibyście przeczytać tylko jedną o nim książkę to właśnie trzymacie ją w rękach. Wiele wspaniałych przewodników nie opisze tak doskonale co znaczy "bukra" (jutro), czy "szawijja" (powoli), a to słowa, bez których nie można zrozumieć ani tego kraju ani jego mieszkańców. Chamsin nie jest miłym doświadczeniem dla podrożnika, ale Jarek opisał go tak, że aż za nim zatęskniłem. A tego się nigdy nie spodziewałem.
Piotr Kraśko
Od chałwy przez harem aż po haszysz - przeczytałam z wielką ciekawością! Polecam
Beata Pawlikowska
Język jest kluczem do poznania świata. Językiem widzimy więcej niż oczami. Kluczem do poznania Egiptu są: język i pojęcia użyte i opisane przez Jarka Kreta. Przez nie poznasz Egipt lepiej, niż przez lata podróżowania. Pojęcia stwarzają świat, który widzimy oczami. Jarek, z wiekiem dojrzewasz, jak dobre wino!
Marek Kamiński
„Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (…).
Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem – szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (…).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków”.
ze wstępu Hanny Szymanderskiej
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?