Zrozumienie czworonożnego towarzysza to klucz do psiej duszy. Jeśli potrafisz odczytać jego spojrzenie i najdrobniejsze gesty, jesteście sobie bardzo bliscy i porozumienie nie wymaga wielkich słów. Ale czy wszystko robimy dobrze? Co zrobić, gdy...?
W poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie mogą się pojawić podczas codziennych kontaktów z czworonożnym przyjacielem.
Pielęgnacja, żywienie, szkolenie i zabawa: praktyczne wskazówki pomogą zadbać o zdrowie i sprawność psa.
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują wyśmienicie. W książce zawarto: Kilkadziesiąt przepisów na pyszne i zdrowe dżemy, galaretki i marmolady. Rady mistrzów kuchni, którzy podpowiadają, jak wykorzystać te domowe przetwory. Przepisy na wyśmienite dania obiadowe, drinki i desery z dodatkiem dżemów i galaretek. Propozycje niezwykłych dodatków do dżemów np. w postaci alkoholu, orzechów, czekolady, egzotycznych przypraw.
Dwory i dworki, liczące sobie niekiedy po kilkaset lat i będące siedzibami kilku kolejnych generacji rodzin szlacheckich, stały się symbolem nieprzerwanego trwania. Dwór wyznaczał również rytm życia jego mieszkańców. Na podstawie opisów literackich i wspomnień możemy odnieść wrażenie, że czas płynął tam w ściśle określonych sekwencjach, stałych i niezmiennych w swojej kolejności. Siedziby szlachecki były z jednej strony świadkami i uczestnikami historii narodowej, z drugiej zaś pełniły funkcję materialnej kroniki dziejów poszczególnych rodów i rodzin. Szacuje się, że w 1939 roku na ziemiach Rzeczypospolitej istniało ponad dwadzieścia tysięcy dworów i pałaców. Pięćdziesiąt lat później było ich zaledwie dwieście, a i one z reguły przedstawiały widok godny pożałowania. Ogromna liczba siedzib rodowych znalazła się na ziemiach `skąd zabrano Polskę`, gdzie ich los dopełniał się szybciej i tragiczniej. A jednak dwór przetrwał - głównie w kulturze, tradycji i literaturze. Z ogrodów i parków dworskich pozostało niewiele. Mimo podejmowanych wysiłków renowacyjnych, dziś dużo dworów i założeń parkowo-ogrodowych można podziwiać jedynie na fotografiach.
Popularność labradorów rośnie z dnia na dzień i nie ma w tym nic dziwnego, są to bowiem psy niezwykle przyjacielskie, posłuszne i łatwe do wyszkolenia. Wyśmienicie sprawdzają się w roli psów przewodników, ratowniczych i policyjnych. Ich zrównoważony charakter i łagodne, wesołe usposobienie sprawiają, że często wykorzystuje się je także w dogoterapii. Labradory są pozbawione jakichkolwiek śladów agresji, a przy tym uwielbiają zabawy z dziećmi, dlatego też doskonale nadają się na psa rodzinnego.
W książce znajdziesz informacje na temat historii i wzorca rasy, charakteru i temperamentu tych psów. Porady dotyczące żywienia, pielęgnacji i szkolenia. Dowiesz się także, co zrobić, by założyć hodowlę i jak z powodzeniem wystawiać psa na konkursach.
Suszenie żywności jest ekonomiczne i znacznie prostsze od wekowania i zamrażania, a suszone produkty zachowują wartości odżywcze i doskonały smak. Dzięki tej książce poznasz sposoby suszenia żywności: owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i ziół. Dowiesz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w suszarce. Opisano w niej metody obróbki wstępnej niezbędnej do tego, by pokarmy zachowały świeży smak i jak najwięcej składników odżywczych. Doradzono, jaką wybrać suszarkę i jak pakować ususzoną żywność. Autorka książki podpowiada także, jak wykorzystać suszone produkty: podaje przepisy na smaczne potrawy ? przekąski, zupy, dania główne, desery, żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. granolę, pomidorowe pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki potpourri. Książka ta jest doskonała dla każdej dbającej o zdrowe odżywianie, praktycznej gospodyni.
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzyw Ciesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rok Nie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura. Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii ? idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek. Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie.
Dlaczego palimy? Co skłania nas do sięgnięcia po papierosa? Z czego bierze się siła naszego nałogu? Dlaczego palenie tak szybko uzależnia i jakie zmiany wywołuje w organizmie?
Nikotynizm coraz częściej uznawany jest za chorobę. Ciężką, ale uleczalną, Jednak żeby z nią walczyć, trzeba ją najpierw zrozumieć. Z naszej książki dowiesz się, jak skutecznie zerwać z nałogiem oraz odzyskać zdrowie i dobrą kondycję. Autorzy podpowiadają też, jak zachować zgrabną sylwetkę po kuracji antynikotynowej.
Zawarty w niej wielostopniowy program ? introspekcja, kuracja odwykowa, stabilizacja i profilaktyka nawrotów ? pomoże na stałe przejść na stronę niepalących.
Autorzy nie zapomnieli również o ryzyku powrotu do nałogu. Dowiemy się, jak postępować w sytuacjach, które wiążą się z największym ryzykiem nawrotów i w jaki sposób bronić się przed pokusą ?dymka?.
Kawałek ciasta do herbaty lub kawy zdecydowanie poprawia humor. Niezależnie od tego, w jakiej części świata przebywasz, zawsze możesz liczyć na deser w postaci ciasta, placka lub tortu.
W książce tej znajdziesz przepisy na ciasta śródziemnomorskie, dalekowschodnie, amerykańskie, azjatyckie i pochodzące z egzotycznych wysp Pacyfiku. Nie są one skomplikowane, a przygotowanie tych przysmaków nie wymaga wielkiego doświadczenia w pieczeniu.
Serniki to jedne z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków znanych na całym świecie.
W książce tej zebraliśmy przepisy na serniki z krajów europejskich, Ameryki, regionów tropikalnych i państw azjatyckich. Znajdziecie wśród nich przepisy na dobrze znane serniki, ale też i na te wymyślne, urzekające bogactwem smaków.
Żywopłoty kształtują i dzielą przestrzeń ogrodu. Wielu zwierzętom zapewniają konieczną do życia przestrzeń. Osłaniają ogród przed wzrokiem ciekawskich, hałasem i kurzem. Ale żywopłot żywopłotowi nierówny: są żywopłoty kwitnące, wiecznie zielone, owocujące, funkcjonalne, dekoracyjne, różane... Wymieniać można by w nieskończoność.
W tym poradniku zawarte jest wszystko, co trzeba wiedzieć o żywopłotach: począwszy od planowania i projektowania zagospodarowania przestrzeni ogrodu, poprzez sadzenie roślin, krzewów i drzew, aż po informacje, jak dbać i przycinać, aby utrzymać zaprojektowane formy.
W książce znajdziesz opis różnych typów żywopłotów. Dowiesz się z niej także jaki żywopłot pasuje do twojego ogrodu, jakie są najlepsze rośliny na żywopłoty (opisane od A do Z) oraz wszystkiego na temat sadzenia, pielęgnowania i dekoracyjnego formowania żywopłotów.
Dla wielu osób motywacją do biegania jest radość i przyjemność z samej możliwości poruszania się, odczuwania siły własnego organizmu oraz możliwość przełamywania jego ograniczeń. Poradnik autorstwa doświadczonych biegaczy pokazuje, w jaki sposób uzyskać optymalne umiejętności i przekształcić je w najwyższą formę. Zapoznaje nas z technikami budowania wytrzymałości i siły motorycznej oraz zasadami odpowiedniego żywienia, które pomogą przyspieszyć regenerujący wypoczynek po treningu i znacznie poprawić wyniki w zawodach. W książce znajdziemy osiem zaawansowanych programów treningowych, będziemy też mogli stworzyć indywidualny program ćwiczeń dostosowany do naszych możliwości.
Z książki dowiesz się, jak Księżyc w różnych fazach oddziałuje na rośliny i ludzi, kiedy wypadają najlepsze terminy siewu i sadzenia poszczególnych roślin, w której fazie Księżyca przeprowadzać prace gruntowe i pielęgnacyjne, zwalczać szkodniki, ciąć drzewa, przesadzać i podlewać. Oczywiście poznasz także idealne terminy zbiorów.
Marzy ci się, by zwykły ogrodowy zbiornik wodny przekształcić w ozdobny staw? Chciałbyś wytyczyć strumienie, stworzyć kaskady, dobrać roślinność i oświetlenie?
Ta książka jest adresowana przede wszystkim do tych właścicieli ogrodów, którzy chcą stworzyć nową sadzawkę, ale też tych, którzy chcą wytyczyć bieg strumienia czy zbudować dobrze urządzony ogród z wodotryskiem i odpowiednio dobraną szatą roślinną.
Po czym można rozpoznać, czy skorupiak na talerzu to homar czy langusta? W jaki sposób należy jeść chleb serwowany przed posiłkiem? Do czego służą poszczególne sztućce? Co zrobić z serwetką, kiedy wstajemy od stołu?
Możemy być pewni, że nikt nie wyprosi nas z eleganckiej restauracji, gdy pomylimy sztućce w trakcie wielodaniowej kolacji. Jednak savoir-vivre przy stole daje poczucie pewności siebie i powoduje, że bezstresowo delektujemy się specjalnościami kuchni.
Proste przepisy na wspaniałe makaronowe dania sprawią, że zachwycisz każdego smakosza kuchni włoskiej.
Z książki dowiesz się, jak przygotować wyśmienite zupy, przystawki, dania z drobiu, ryb i owoców morza - wszystkie z makaronem.
Z dodatkiem sosów ziołowych, warzywnych i mięsnych nie tylko wspaniale smakują, ale mają także cenne wartości odżywcze, m.in. błonnik, białka i witaminy z grupy B.
Jeśli masz ochotę na samodzielnie upieczony chleb z jabłkami, ziemniakami i rozmarynem, kaszą manną, czosnkowy czy z serem roquefort i orzechami włoskimi, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Dowiesz się z niej, jak tradycyjnymi metodami i z wykorzystaniem najlepszych składników upiec wiejskie pieczywo na zakwasie, klasyczne francuskie bagietki, włoską focaccię, pikantne bochenki z przyprawami i kuszące słodkie bułeczki.
Wszystkie techniki i etapy prac (od robienia zakwasu, wyrabiania ciasta aż po kształtowanie bochenków, bułek i rogali) dokładnie opisano i zilustrowano. Kolorowe fotografie pieczywa świeżo wyjętego z piekarnika zachęcają do tego, by natychmiast zabrać się do pieczenia!
Dania z woka – głębokiej patelni używanej do przyrządzania potraw metodą stir-fry – to doskonały pomysł na błyskawiczne i smaczne obiady. Smażenie w woku umożliwia nie tylko zachowanie naturalnych barw, aromatów i jędrności stosowanych składników, lecz także ich walorów odżywczych.
Przepisy zawarte w książce sięgają do tradycji dalekowschodnich oraz śródziemnomorskich. W poradniku znajdziesz receptury na smakowite dania wegetariańskie oraz potrawy mięsne i rybne. Obok przepisów na proste przekąski i sałatki podajemy również takie, które można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wystawnego obiadu.
Wszystkie zaproponowane w książce potrawy charakteryzują się krótkim czasem gotowania, wysokimi walorami smakowymi oraz bogactwem witamin i składników mineralnych.
Jeśli więc żyjesz w szybkim tempie, lecz dbasz o to, by zdrowo się odżywiać – ta książka jest dla ciebie!
Wilda – inna niż pozostałe dzielnice Poznania.
Zapraszamy na Wildę, dzielnicę Poznania, wyraźnie odmienną od pozostałych, robotniczo-przemysłową i wielkomiejską zarazem.
Wilda kształtowała się przez stulecia. Przeżywała lata rozkwitu i gwałtownych upadków. Przechodziła przekształcenia własnościowe, demograficzne, gospodarcze i przestrzenne. W końcu XIX w., kiedy nastąpiło gwałtowne przyspieszenie jej rozwoju, przeobraziła się z podmiejskiej wsi w przemysłowe zaplecze Poznania. 1 kwietnia 1900 r. została włączona w granice miasta. Rynek Wildecki, główny plac dzielnicy z kościołem, gmachami użyteczności publicznej i szeregiem pięknych kamienic, dzielił ją na dwie zdecydowanie różniące się części – reprezentacyjną, zamieszkałą przez elity społeczne i inteligencję, oraz fabryczną i proletariacką. W latach międzywojennych wypracowany został ostateczny kształt Wildy jako dzielnicy Poznania, a wybuch II wojny światowej zakończył proces jej integracji z poznańską aglomeracją.
Proponujemy Państwu magiczną podróż w czasie. Warto przyjrzeć się wildeckiej architekturze, pospacerować ulicami dzielnicy, poznać mieszkańców, zobaczyć, jak rozbudowują się zakłady Cegielskiego i co słychać na miejskim stadionie, być świadkiem powstawania nowej parafii księży zmartwychwstańców czy wreszcie wybrać się na pełną atrakcji Drogę Dębińską. Jednym słowem – poznać codzienne i niecodzienne życie Wildy w dwudziestoleciu międzywojennym.
Dopasuj swoje dzianiny do własnych wymiarów i spraw, by podkreślały twoją sylwetkę.
Chcesz wyglądać modnie, elegancko i niepowtarzalnie? Przekonasz się, że nie musisz wydawać majątku na markowe urania. Niezależnie od tego, jaką masz sylwetkę, dzięki tej książce zrobisz doskonale dopasowane ubrania, podkreślające wszystkie twoje atuty. Wśród zaproponowanych projektów - od lekkich bluzeczek, bezrękawników na lato, przez bolerka, kardigany i swetry z wiązaniem szalowym, które są doskonałe na okresy przejściowe, po ciepłe i wygodne swetry, kamizelki, a nawet płaszcze, znakomite na chłodne miesiące – każda początkująca i zaawansowana miłośniczka robótek na drutach znajdzie coś dla siebie. Stosując się do prostych i klarownych instrukcji, dostosujesz wzory do swojego rozmiaru. Zdziwisz się, jak łatwo dodać kilka elementów, które zapewnią to doskonałe dopasowanie.
W książce znajdziesz: szczegółowe instrukcje i szablony pozwalające bez trudu wykonać każdy wzór, projekty wygodnych i modnych dzianin na każdą porę roku, jasny system poziomów zaawansowania, informujący, co trzeba umieć, by wykonać daną dzianinę oraz najważniejsze informacje: wykaz skrótów użytych w opisach wykonania robótek, przelicznik rozmiarów drutów, przewodnik po rozmiarach włóczek oraz instrukcje, jak poprawnie wykończyć swoje rękodzieło i w jaki sposób o nie dbać.
Nigdy więcej bezkształtnych, brzydkich swetrów! Weź druty w ręce i już dziś i wydziergaj coś dopasowanego!
Nasze pożywienie powinno być lekarstwem, a nasze lekarstwo – pożywieniem.
Hipokrates
Cukrzyca nie oznacza obecnie utraty radości z jedzenia – wręcz przeciwnie! Specjalistki do spraw żywienia Britta Macho i Tina Schlag pokazują, jak można w łatwy i prosty sposób przygotowywać różnorodne potrawy ze zwyczajnych składników, czerpiąc z tego przyjemność. Nie trzeba całkowicie rezygnować z cukru, ani stosować specjalnej diety. Smaczne przystawki, bogate w błonnik przekąski, niskotłuszczowe dania mięsne zawierające dużą ilość warzyw, potrawy z ryb, a także słodkie przysmaki sprawią, że cała rodzina będzie odżywiać się rozsądnie i zdrowo.
Takich potraw z przyjemnością skosztują również goście!
Szybkie i różnorodne dania dla całej rodziny!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?