Liczne zabytki historii materialnej, ślady dawnych kultur, obyczaje i tradycje, krajobraz i przyroda ? to wszystko staraliśmy się pokazać w 20 rozdziałach tematycznych, aby zachęcić Państwa do poznania i zrozumienia tej krainy nad Wisłą.
Polska pozostała jednym z niewielu europejskich krajów, w którrym na początku XXI wieku można jeszcze zetknąć się z niektórymi przejawami folkloru. Tym zjawiskom jest poświęcona niniejsza książka.
Poland remains one of the few European countries in which with the onset of the 21st century one can still encounter some "living" manifestations of folk culture.
Polska pozostała jednym z niewielu europejskich krajów, w którym na początku XXI wieku można jeszcze zetknąć się z przejawami żywego folkloru. Tym zjawiskom jest poświęcona niniejsza książka.
Liczne zabytki historii materialnej, ślady dawnych kultur, obyczaje i tradycje, krajobraz i przyroda – to wszystko staraliśmy się pokazać w 20 rozdziałach tematycznych, aby zachęcić Państwa do poznania i zrozumienia tej krainy nad Wisłą.
Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego Ludzkości ustanowionej przez UNESCO znajduje się 13 obiektów zlokalizowanych w Polsce. Prezentację fotograficzną tych wyjątkowych miejsc w naszym kraju wzbogaca krótki wstęp uzasadniający włączenie ich do Światowego Dziedzictwa.
Polska - skrawek Europy położony między Bałtykiem a Tatrami, kraj o skomplikowanej przeszłości, wielokrotnie dźwigający się z ruin i walczący o swoje samostanowienie. Liczne zabytki historii materialnej, ślady dawnych kultur, obyczaje i tradycje, krajobraz i przyroda - to wszystko staraliśmy się pokazać w 20 rozdziałach tematycznych, aby zachęcić Państwa do poznania i zrozumienia tej krainy nad Wisłą.
Zawarta w 4 rozdziałach opowieść o historii i tradycji polskiej kuchni wsparta licznymi przepisami. Kulinarna wędrówka po Polsce pełna jest niespodzianek. Bogactwa i różnorodności polskiej kuchni doświadczymy w każdym regionie. Tradycyjne pieczywo i wędliny, domowe przetwory z owoców i warzyw, wspaniałe miody i niespotykana w innych krajach rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego polska specjalność – wyborne nalewki owocowe.
Zawarta w 4 rozdziałach opowieść o historii i tradycji polskiej kuchni wsparta licznymi przepisami. Kulinarna wędrówka po Polsce pełna jest niespodzianek. Bogactwa i różnorodności polskiej kuchni doświadczymy w każdym regionie. Tradycyjne pieczywo i wędliny, domowe przetwory z owoców i warzyw, wspaniałe miody i niespotykana w innych krajach rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego polska specjalność – wyborne nalewki owocowe.
16 listopada 1940 r. hitlerowcy utworzyli w Warszawie getto. Była to wyizolowana dzielnica. Znękany naród żydowski w kwietniu 1943 r. dokonał bohaterskiego zrywu, którego celem było jednak nie wyzwolenie, lecz walka o honorową śmierć. Dla tych, którzy chcą uczcić pamięć powstańców i wziąć udział w swoistej lekcji historii powstała ta książka.
Geschichtsabriss
Geografische Lage und naturliche Gegebenheiten
Warschau
Krakau
Die Wiege Grobpolens
Liste der polnischen Herrscher
Die polnischen Juden
Deutsche Vernichtungslager in Polen
Weltkulturerbe
Nationalparks
Polen und die Polen in der Kunst
Perlen der Renaissance und barocker Prunk
Die Entstehung und Geschichte der Volksrepublik Polen
Polska - skrawek Europy położony między Bałtykiem a Tatrami, kraj o skomplikowanej przeszłości, wielokrotnie dźwigający się z ruin i walczący o swoje samostanowienie. Liczne zabytki historii materialnej, ślady dawnych kultur, obyczaje i tradycje, krajobraz i przyroda - to wszystko staraliśmy się pokazać w 20 rozdziałach tematycznych, aby zachęcić Państwa do poznania i zrozumienia tej krainy nad Wisłą.
89 zamków pokazanych w221 zdjęciach. Ich ogromne, ceglane mury robiły piorunujące wrażenie na plemionach pruskich. Były klasztorami irezydencjami biskupów, siedzibami lokalnej administracji idworami myśliwskimi, ale przede wszystkim demonstracją władzy, za którą stać miała potęga Cesarstwa, niezachwiana wiara krzyżowców wsłuszność ich sprawy, wkońcu zaś - opieka Niebios.
89 zamków pokazanych w 221 zdjęciach. Ich ogromne, ceglane mury robiły piorunujące wrażenie na plemionach pruskich. Były klasztorami i rezydencjami biskupów, siedzibami lokalnej administracji i dworami myśliwskimi, ale przede wszystkim demonstracją władzy, za którą stać miała potęga Cesarstwa, niezachwiana wiara krzyżowców w słuszność ich sprawy, w końcu zaś ? opieka Niebios.
Zawarta w 4 rozdziałach opowieść o historii i tradycji polskiej kuchni wsparta licznymi przepisami. Kulinarna wędrówka po Polsce pełna jest niespodzianek. Bogactwa i różnorodności polskiej kuchni doświadczymy w każdym regionie. Tradycyjne pieczywo i wędliny, domowe przetwory z owoców i warzyw, wspaniałe miody i niespotykana w innych krajach rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego polska specjalność – wyborne nalewki owocowe.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?