Trudno ustalić, kiedy człowiek zaczął przetwarzać mięso. Znacznie łatwiej znaleźć przyczynę tej czynności wraz z rozpoczęciem hodowli trzeba było w jakiś sposób zakonserwować mięso. Naszpikowane konserwantami, pozbawione większej wartości odżywczej i smaku, masowo produkowane wędliny coraz częściej przestają wzbudzać zainteresowanie. Z chęcią natomiast podejmujemy się domowej produkcji przetworów mięsnych. Trudno bowiem o większą satysfakcję, niż pojawiające się na stole aromatyczne i przede wszystkim zdrowe szynki, kiełbasy oraz konserwy. Zgromadzone w książce informacje zaznajomią Czytelnika z zasadami odpowiedniego doboru surowca i różnorodnymi sposobami wędzenia. Nagrodą za cierpliwość i włożony trud z pewnością będzie niezwykły zapach i smak wędlin własnego wyrobu.
Częstowanie członków rodziny lub przyjaciół alkoholem własnej roboty bezcenne. Ich wytwarzanie wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Nic bowiem nie zastąpi satysfakcji i smaków samodzielnie przyrządzonych wódek, nalewek, bimbrów czy miodów. Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, będące typowo polskim trunkiem, babcine nalewki, wódki i bimbry. Książka przeprowadzi Czytelnika przez wszystkie etapy produkcji alkoholu od doboru odpowiednich składników przez przyrządzenie po przechowywanie trunków tak, by samodzielnie przygotowane napoje cieszyły oczy i podniebienia.
Jan Paweł II jak nikt inny wcielał w życie idę apostolskiego pielgrzymowania. W ciągu trwającego ponad ćwierć wieku pontyfikatu wielokrotnie przemierzał kontynenty, docierając z przesłaniem ewangelicznej miłości do najdalszych zakątków świata.
Pielgrzymki Jana Pawła II do Polski miały szczególny wymiar. Każda wizyta poruszała serca Polaków, czego dowodem były wiwatujące tłumy na trasach przejazdu papamobile i w miejscach wygłaszania homilii. Chwile, które spędzał w ojczyźnie, były także pretekstem do snucia wspomnień, dzięki którym stawał się on jeszcze bliższy sercom wiernych. Dla Polaków był bowiem nie tylko głową Kościoła, ale przede wszystkim ukochanym rodakiem. Szczególnie pamiętne były spotkania z młodzieżą, kiedy oficjalne przemówienia ustępowały miejsca radosnym pieśniom i żartom.
Książka Jan Paweł II. Święty Pielgrzym to wspomnienia ośmiu wizyt papieża Polaka w ojczystym kraju. Relacje z pielgrzymek zostały wzbogacone o fragmenty homilii wygłoszonych przez Jana Pawła II oraz fotografie uwieczniające najważniejsze momenty każdych odwiedzin.
Gołębiarstwo to piękna, szlachetna pasja, ciesząca się w Polsce długimi i chlubnymi tradycjami. Niniejszy atlas jest znakomitym wprowadzeniem dla tych, którzy dopiero wkraczają w ten barwny, skrzydlaty świat, a jednocześnie nieoceniona pomocą dla tych, którzy skrzydlatemu hobby poświęcają się od dawna.
Książka zawiera znakomite zdjęcia i skondensowane opisy przedstawicieli 91 ras – tych najpopularniejszych i tych mniej znanych. Są wśród nich ptaki zadziwiające bogactwem barw, kształtów i upierzenia – niektóre to prawdziwe ptasie piękności, urzekające elegancją i dumną postawą, inne wzbudzają podziw talentem do wysokich, widowiskowych lotów i powietrznych akrobacji. Zdumienie budzi bogactwo zaprezentowanych ras – wręcz trudno uwierzyć, że dumny pawik i maleńka urokliwa mewka polska należą do tej samej rodziny gołębi, a ich wspólnym przodkiem jest poczciwy, dobrze wszystkim znany gołąb skalny, udomowiony przed kilkoma tysiącami lat. Fascynującą różnorodność tego barwnego świata zawdzięczamy pasji i wytrwałości wielu pokoleń hodowców. Oprócz zdjęć i opisów cech rasowych książka zawiera liczne ciekawostki dotyczące poszczególnych ras, ich krótką historię i podstawowe wskazówki dotyczące hodowli.
Początki polskiej piłki ręcznej sięgają 1917 r., kiedy legioniści Józefa Piłsudskiego internowani w obozie jenieckim w Szczypiornie (dzisiaj jednej z dzielnic Kalisza) z nudów wymyślili nową grę. Jej zasady były bardzo proste: umieścić wypchany szmatami worek w bramce przeciwnika, używając jedynie rąk. Po wyzwoleniu podkaliskich koszarów w 1918 r. zasady gry przyswoili i przeobrazili stacjonujący tam żołnierze Batalionu Pogranicznego. To właśnie im zawdzięczać należy popularyzację szczypiorniaka w niepodległej Polsce.
Chociaż szczypiorniak powszechnie nie jest uważany za ciężki sport, Polscy kibice dobrze wiedzą, jak bardzo potrafi być brutalny. Dramatyczne chwile, jakie przeżył Karol Bielecki podczas meczu ze Słowenią na mistrzostwach Europy w Austrii w 2010 r., a także jego późniejsza postawa, jednoznacznie pokazały, że piłkarze ręczni muszą być silni nie tylko pod względem fizyczności, ale również – a może przede wszystkim – psychiki. Żeby jednak dobrze rzucać piłką na hali, oprócz tej siły trzeba mieć jeszcze kilka innych cennych przymiotów. To niezwykła wola walki i hart ducha są cechami, którymi odznaczają się prawdziwi mistrzowie. To przecież ta tkwiąca w głowie siła nie pozwala ustępować w treningach i w ciągłym doskonaleniu swoich umiejętności. To również ona każe zacisnąć zęby podczas nieudanego meczu i dać z siebie wszystko, co najlepsze. Bez niej nie byłoby rywalizacji, nie byłoby pięknych sportowych emocji.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących miejsc UNESCO. Lista Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO jest zbiorem najcenniejszych obiektów przedstawiających różnorodność kulturalną i bogactwo natury wszystkich regionów świata. Książka umożliwi Czytelnikowi ekscytującą podróż do tych miejsc, dostarczając wielu emocji i wrażeń.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących zabytków świata.
Książka zabierze Czytelnika w ekscytującą podróż po wszystkich kontynentach, dostarczając nie tylko wielu emocji i wrażeń, lecz także wiedzy o niezwykłych, pełnych uroku, zachwycających zabytkach.
Książka dostarcza podstawowych, ale wystarczających informacji na temat pielęgnacji ponad 150 najpopularniejszych roślin pokojowych i balkonowych. W części ogólnej zawarte są informacje na temat wyboru odpowiedniego stanowiska dla roślin, sposobów rozmnażania, technik nawożenia i przesadzania roślin. Ponadto książka zawiera wiedzę dotyczącą stosowania zarówno chemicznych środków ochrony roślin na choroby i szkodniki, jak i sporządzania domowym sposobem ekologicznych preparatów. Czytelnicy borykający się z problemem pielęgnacji roślin w czasie urlopów, znajdą skuteczne sposoby „automatycznego” podlewania. W części szczegółowej znajdują się zdjęcia i informacje dotyczące pielęgnacji poszczególnych gatunków roślin. Można w niej znaleźć opisy gatunków o ozdobnych liściach, kwiatach oraz owocach, roślin balkonowych, palm i paproci, storczyków, kaktusów i sukulentów. Polecamy również dział „cuda w doniczce”, w którym uwzględniłem gatunki pod różnymi względami wyjątkowe, wprawiające w zachwyt. Ich uprawa może być ciekawym doświadczeniem.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących ras psów.Opisy ras zawierają ważne informacje o pochodzeniu każdej z nich, a także o ich najbardziej charakterystycznych cechach, unikając powszechnie powielanych stereotypów.Starannie dobrane zdjęcia przedstawiają poszczególne psy w charakterystycznych dla nich pozach.
Album prezentuje 100 najpiękniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących zabytków Polski.Książka zabierze Czytelnika w ekscytującą podróż po Polsce, dostarczając nie tylko wielu emocji i wrażeń, lecz także wiedzy o pełnych uroku, zachwycających zabytkach naszego kraju.Choć Polska nie jest dużym krajem, to wyróżnia się bogactwem i pięknem zabytkowej architektury.
Niedługo po powołaniu do życia Organizacji Narodów Zjednoczonych narodził się pomysł stworzenia jednostki odpowiedzialnej za wspieranie współpracy międzynarodowej w dziedzinie kultury, sztuki i nauki, a także wzbudzanie szacunku dla praw człowieka bez względu na kolor skóry, status społeczny i wyznawaną religię. Inicjatywa podjęta przez Juliana Huxleya doprowadziła w konsekwencji do utworzenia w 1945 roku United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury) – UNESCO.
Jednym z głównych zadań nowego stowarzyszenia stała się ochrona światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego. W tym celu ustanowiono specjalną listę, na którą wpisywane są obiekty o unikatowym charakterze kulturowym bądź przyrodniczym – te szczególnie cenne i o wyjątkowych walorach, a także reprezentujące różnorodność kulturalną i bogactwo natury wszystkich regionów świata. Otoczenie ich opieką ma za zadanie ochronę przed zniszczeniem oraz zachowanie w możliwie niezmienionej postaci dla przyszłych pokoleń. Obecnie na Liście światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego znajduje się 936 obiektów, w tym 725 kulturalnych, 183 przyrodniczych i 28 mieszanych, czyli kulturalno-przyrodniczych, w 153 krajach.
Niedługo po powołaniu do życia Organizacji Narodów Zjednoczonych narodził się pomysł stworzenia jednostki odpowiedzialnej za wspieranie współpracy międzynarodowej w dziedzinie kultury, sztuki i nauki, a także wzbudzanie szacunku dla praw człowieka bez względu na kolor skóry, status społeczny i wyznawaną religię. Inicjatywa podjęta przez Juliana Huxleya doprowadziła w konsekwencji do utworzenia w 1945 roku United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury) UNESCO.
Kuchnia lekka jest często mylnie utożsamiana z potrawami przeznaczonymi dla osób będących na diecie odchudzającej. Tymczasem w rzeczywistości lekkie dania to takie, których spożycie ma nie tyle doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów, co raczej ułatwić dbanie o zdrowie i utrzymanie prawidłowej wagi. Można więc jeść niemal wszystko, pod warunkiem, że zachowany jest bilans między liczbą spożywanych i zużywanych kalorii.
Przepisy zebrane w książce zostały skomponowane w sposób uwzględniający realia, w jakich żyją zabiegani rodzice oraz dostępność produktów. Zawierają również praktyczne informacje o wielkości porcji, możliwości zamrożenia posiłku, zawartości cukru oraz mięsa i mleka krowiego.
Europa to niezwykła część świata. Zróżnicowanie geograficzne i bogactwo kulturowe usatysfakcjonować może najbardziej wymagających podróżników, zarówno tych żądnych wrażeń, jak i nastawionych na kontemplację. Bo piękno starego kontynentu przejawia się w zapierających dech w piersiach krajobrazach – od Atlantyku po Ural, a także w fascynujących zabytkach kultury odzwierciedlających to, co najcenniejsze dla europejskiego i światowego dziedzictwa.
Wracając pamięcią do rodzinnego domu, najczęściej wspominamy aromatyczny zapach ciast – wielkanocnych bab, mazurków, jesiennych szarlotek, biszkoptów, keksów, pierników, serników oraz czekoladowej polewy. Książka Ciasta tradycyjne stanowi zbiór przepisów na wspaniałe ciasta, które towarzyszyła nam w naszym dzieciństwie.
Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
Psy są najbardziej zróżnicowanym gatunkiem zwierząt na świecie. Chihuahua, najmniejszy pies, może ważyć zaledwie kilkaset gramów, a największy, mastif angielski, osiąga wagę ponad 155 kilogramów. Psy różnią się także kolorem, rodzajem i długością włosa. Niezwykłą wszechstronność przejawiają również pod względem umiejętności i cech psychicznych, wykonując bardzo skomplikowane i trudne wytrzymałościowo prace. Psie talenty nigdy nie przestaną nas zachwycać, podobnie jak ich niezwykła umiejętność zmiękczania ludzkich serc. Pies dawno przestał być tylko psem. To najlepszy przyjaciel człowieka i ciągle jeszcze jego najwierniejszy towarzysz, adaptujący się wraz z nim do najbardziej ekstremalnych warunków życia.
Obecne, drugie już wydanie Encyklopedii, omawia 111 ras psów, w tym wszystkie rasy uznane przez polskie prawo za agresywne. Obszerne opisy skupiają się na najbardziej charakterystycznych cechach każdej z ras, unikając powszechnie powielanych stereotypów. Encyklopedia uwzględnia także jedną wyjątkową rasę, wybraną specjalnie dla tych, którzy szukają dla siebie psa idealnego.
Ważną pomocą w zrozumieniu różnic między poszczególnymi rasami jest wstęp, wprowadzający Czytelnika w genezę i specyfikę grup ras, spośród których dopiero wyłoniły się konkretne rasy.
Poradnik pszczelarza adresowany jest zarówno do osób planujących założenie pasieki, jak również do pszczelarzy posiadających już pewne doświadczenie. Dla osób rozpoczynających swoją przygodę z pszczołami niniejsze wydawnictwo może stanowić pierwsze i podstawowe źródło informacji niezbędnych do założenia i samodzielnego prowadzenia pasieki, z kolei bardziej doświadczonym pszczelarzom pozycja ta umożliwi uzupełnienie i usystematyzowanie posiadanych wiadomości. Informacje dotyczące prowadzenia pasieki przedstawiono w formie kalendarza prac pasiecznych, co stanowi niewątpliwe ułatwienie podczas planowania czynności niezbędnych do wykonania w danym terminie. Można tu znaleźć wiele praktycznych wskazówek opartych na wieloletnim doświadczeniu autora, które ułatwią prowadzenie pasieki. Książka zawiera również ciekawostki z życia i biologii pszczół, które z pewnością zachęcą każdego czytelnika do zgłębiania tajemnic rodziny pszczelej.Przystępna i atrakcyjna forma przekazu treści urozmaicona bogatym materiałem fotograficznym sprawia, że oprócz pszczelarzy po opracowanie mogą sięgnąć również osoby zainteresowane modną w ostatnim czasie tematyką pszczelarską.
Pośród ogółu kościołów sanktuarium wyróżnia się rozbudowanym kultem patrona, niekiedy pozostającym w związku z objawieniem, które nastąpiło w danym miejscu; nadaniem szczególnego wyrazu jego wizerunkowi; specyficznym ceremoniałem; a także opowieściami o uzdrowieniach i cudach. Od początków kultury ludzie wyróżniali miejsca, w których objawiało się sacrum. Wyznaczano je na podstawie mitów opowiadających o legendarnych kolebkach rodów, plemion, narodów, bądź znaków - niezliczonych legend o objawieniu się woli Bożej w danym miejscu, szczególnie związanych z widzeniami i cudownymi obrazami. Z biegiem czasu niektóre z nich stały się miejscami szczególnego kultu Chrystusa, a także Matki Boskiej lub świętych patronów. Takie świątynie szczególnie powiązane z konkretnym kultem przyjęto nazywać sanktuariami. Prezentowany album ma na celu pokazanie właśnie takich miejsc w Polsce, ich piękna oraz historii.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?