Diety bazujące na liczeniu kalorii cieszą się ogromną popularnością. Nieocenioną pomocą dla zwolenników tych diet są alfabetyczne tabele kaloryczne, które w swej podstawowej wersji obok nazwy produktów wskazują liczbę kalorii odpowiadającą konkretnej wadze lub objętości danego produktu. Na ich podstawie można policzyć, jaka jest łączna wartość energetyczna wszystkich posiłków spożytych w ciągu dnia, a także skomponować niskokaloryczny jadłospis. Oprócz podstawowej tabeli kalorycznej niniejsza broszura zawiera także inne przydatne zestawienia, dotyczące m.in. norm dziennego zapotrzebowania na kalorie, spalania kalorii, największych bomb kalorycznych. Uzupełnieniem są informacje o dietach oraz wiele przydatnych porad dietetycznych do natychmiastowego wprowadzenia w życie.
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm. W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia – bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, najczęściej wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem – wielkanocnymi babami, jesienną szarlotką, biszkoptami. Zaprezentowane przepisy z pewnością pomogą urealnić ten czas. Ciasta, jak wszystkie inne potrawy, potrzebują przypraw i dodatków. To dzięki nim, jeszcze zanim wyciągniemy blachę z piekarnika, rozchodzi się wspaniały kuszący zapach, któremu trudno się oprzeć. Przyprawami, najczęściej kojarzącymi się z ciastem, są wanilia i cynamon, który doskonale łączy się ze smakiem jabłek, kakao, czekolady i miodu. Rzadziej stosuje się goździki, anyż lub gałkę muszkatołową. Jednak warto je wypróbować przy najbliższej okazji, gdyż dzięki nim wypieki wiele zyskują. Doskonałymi dodatkami do ciast są również bakalie, owoce – świeże, suszone lub w postaci przetworów – oraz kawa, herbata, kakao, likier, wino, koniak.
Jedzenie nie musi być nudne, a wyeliminowanie któregoś ze składników nie musi oznaczać jednostajności. Kuchnia bez węglowodanów to propozycja dla osób, które chcą lub powinny wyeliminować węglowodany ze swojej diety. Książka zawiera propozycje smacznych i różnorodnych przepisów na potrawy pozbawione węglowodanów.
Węglowodany zwane cukrami lub sacharydami, to związki chemiczne, które dostarczają organizmowi niezbędnej dawki energii, przyspieszają przemianę materii, utrzymują korzystną florę bakteryjną w jelitach, regulują odczucia sytości i głodu. Wszystko to jednak pod warunkiem, że spożywane są w ilościach nie większych niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Węglowodany oczyszczone spożywane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną wielu chorób. Dieta eliminująca te związki pomaga w łagodzeniu objawów cukrzycy i jest skuteczną bronią w walce z otyłością.
Kuchnia jarska powinna być urozmaicona, kolorowa i dobrze doprawiona. Różnorodność dostępnych na rynku warzyw pozwala na komponowanie niezwykłych potraw, które są pełnowartościowymi posiłkami. Potraw wegetariańskich powinni także spróbować zagorzali mięsożercy - lekkie, pachnące, kolorowe i pełne witamin danie z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie.
Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych i często pojawiają się na naszych stołach w rozmaitych potrawach – od rosołu poprzez mięsne dania główne aż po sałatki. Smak mięsa drobiowego z kurczaków, indyków, gęsi, a także dzikich kaczek, bażantów i kuropatw, a nawet strusia najlepiej podkreślą przyprawy i zioła. Aby wydobyć z mięsa drobiowego odpowiedni smak, warto wiedzieć jak komponować marynaty, jak wstępnie przygotowywać mięso, aby nie straciło najcenniejszych walorów, a przede wszystkim warto mieć sprawdzone przepisy, które pozwolą przyrządzić doskonałe, zdrowe potrawy.
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej. Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i owoce. Prezentowany poradnik pomaga w zapoznaniu się z rożnymi rodzajami diet oczyszczających oraz przygotowaniu właściwych potraw.
Odliczanie, odmierzanie, ważenie bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Nawet geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy, gdyby stosował wyłącznie metodę na oko.Na szczęście przepisy, z których korzystamy, zawierają precyzyjne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrawy. I tu nierzadko zaczyna się kłopot: jedne receptury podają wielkości w łyżkach i szklankach, inne w litrach, jeszcze inne w kilogramach... Uciążliwości pojawiają się również, gdy korzystamy z oryginalnych przepisów krajów stosujących inne jednostki, a także kiedy sięgamy po tradycyjne receptury z dawnych książek kucharskich.
Pilates to nie tylko wykonywanie kolejno ćwiczeń, trening ten jest często nazywany gimnastyką myślących. Pilates to metoda oparta na współdziałaniu ciała i umysłu, wymaga ogromnego skupienia na wykonywanych ćwiczeniach. Podstawowa zasada to dokładne wykonanie, ważniejsze nawet niż liczba powtórzeń. To właśnie w nim tkwi tajemnica skuteczności treningu. Dzięki temu metoda ta pozwala uzyskać dobrą kondycję, podnieś wydolność i wytrzymałość organizmu, a także nadać elastyczność i sprężystość ciału. Pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W związku z tym, że pilates jest jedną z bezpieczniejszych technik ćwiczeń, polecany jest każdemu. Pomaga zarówno zrelaksować się, jak i wrócić do formy po przebytych kontuzjach.
Jan Paweł II jak nikt inny wcielał w życie idę apostolskiego pielgrzymowania. W ciągu trwającego ponad ćwierć wieku pontyfikatu wielokrotnie przemierzał kontynenty, docierając z przesłaniem ewangelicznej miłości do najdalszych zakątków świata.Pielgrzymki Jana Pawła II do Polski miały szczególny wymiar. Każda wizyta poruszała serca Polaków, czego dowodem były wiwatujące tłumy na trasach przejazdu papamobile i w miejscach wygłaszania homilii. Chwile, które spędzał w ojczyźnie były także pretekstem do snucia wspomnień przez Ojca Świętego, dzięki którym stawał się jeszcze bliższy sercom wiernych. Dla Polaków był on bowiem nie tylko głową Kościoła, ale przede wszystkim ukochanym rodakiem. Szczególnie pamiętne były spotkania z młodzieżą, kiedy oficjalne przemówienia ustępowały miejsca radosnym pieśniom i żartom.Książka Jan Paweł II. Święty Pielgrzym to wspomnienia ośmiu wizyt papieża Polaka w ojczystym kraju. Relacje z pielgrzymek zostały wzbogacone o fragmenty homilii wygłoszonych przez Jana Pawła II, oraz fotografie uwieczniające najważniejsze momenty każdych odwiedzin.
Kuchnia polska to zbiór 1000 przepisów kulinarnych. Dzięki ich różnorodności jest to pozycja dla każdego amatora gotowania, bez względu na preferencje kulinarne. Przepisy pozwolą na komponowanie codziennych posiłków, ale także wykwintnych dań na specjalne okazje.W pogrupowanej tematycznie książce można znaleźć przepisy na dania przygotowywane według starych receptur, doprawiane przyprawami, które goszczą w kuchni polskiej od wielu wieków. Kolejne rozdziały inspirują do przyrządzania sałatek, zup, dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla, owoców i wielu innych. Rozdział Dania wegetariańskie z kolei został przygotowany z myślą o osobach, które nie uwzględniają mięsa w swoim jadłospisie. Ostatnia część książki zawiera przepisy na domowe wyroby. Wśród nich są receptury na wypiek chleba, samodzielne przygotowywanie przetwory z owoców i warzyw, a także wyrób nalewek i wódek, w tym także leczniczych.
Gotowanie na parze nie jest chwilowa modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metodą przyrządzania posiłków. Umożliwia łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości.
Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.
Mirek Drewniak
Książka, będąca połączeniem albumu i przewodnika, odkrywa przed Czytelnikiem magiczny świat krakowskiego Kazimierza dawnej dzielnicy żydowskiej, a niegdyś odrębnego miasta.Jest to miejsce niezwykłe, pełne żydowskich pamiątek, miejsce, gdzie każda kamienica, podwórko czy brama opowiadają własną historię. Od końca lat 80. XX w. Kazimierz przez długie dekady zaniedbany i zapomniany przeżywa drugą młodość.Nastrojowe uliczki, zaułki, niezliczone kawiarnie, puby, galerie tu toczy się życie artystyczne, turystyczne i towarzyskie.Odwiedzając zaprezentowane w albumie miejsca, zaczyna się rozumieć, na czym polega słynny genius loci Kazimierza.
Kuchnia polska to 1000 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowoczesne - od przystawek poprzez dania główne do deserów. To kilkaset pomysłów na codzienne potrawy, a także wykwintne dania. W książce zgromadzono także pomysły na znakomite oraz zdrowe sałatki i surówki, tradycyjne oraz zaskakujące dania wegetariańskie, ale także przepisy na interesujące wykorzystanie owoców - w lekkich deserach i sycących, mięsnych daniach głównych. Miłośników domowych wyrobów z pewnością zainteresują rozdziały o przetworach z warzyw i owoców oraz domowym wyrobie wędlin, chlebów i nalewek.
Album Kosmos jest zaproszeniem do pasjonującej wyprawy po najwspanialszych skarbach, jakie odkrywa przed nami gwiezdny firmament. Wystarczy uruchomić wyobraźnię i dać się ponieść narracji, by poczuć w sobie zew odkrywcy świadomego piękna natury. Żyjąc w coraz bardziej zwariowanym świecie, bez chwili wytchnienia i relaksu, oderwania od wszechobecnego zgiełku i w pogoni za nieuchwytnym, współczesny człowiek rzadko ma okazję zastanowić się nad tym, kim właściwie jest i jakie miejsce przygotowała mu natura w wielkiej kosmicznej układance. Tylko nieliczni dostrzegają, że świat orbitujących ciał niebieskich i ogromnych liczb, które uczą dystansu do codzienności, jest bardzo blisko, wręcz na wyciągnięcie ręki. W dodatku Wszechświat udostępnia swe skarby każdemu człowiekowi za darmo, nie trzeba należeć do elitarnego grona naukowców, a wbrew pozorom nawet nieuzbrojony w teleskop wzrok bez problemu wystarcza, aby rozpocząć wspaniałą przygodę - wędrówkę po rozgwieżdżonym firmamencie. Izaak Newton powiedział kiedyś, że ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Czym jest ikona? W potocznym rozumieniu świętym obrazem, czczonym w Kościele prawosławnym. Jednakże dla samych wyznawców ikona jest czymś więcej niż tylko obrazem. Dla nich ikona jest tożsama z Bogiem. Już w 692 roku sobór ekumeniczny w Konstantynopolu poparł ideę przedstawiania Boga i osób boskich w postaci ikon. Na soborze ogłoszono także dogmat o czci ikon. Wedle słów Teodora Studity w ikonie objawia się sam Bóg: „I należy z całą stanowczością powiedzieć, że w obrazie Chrystusa jest podobieństwo do Chrystusa, a za tym idzie, że obrazowi należy się ta sama cześć, co Chrystusowi. Nie omyli się, kto powie, że bóstwo jest w obrazie” (przekład Władysława Tatarkiewicza).
W tej książce zgromadzone są przepisy zarówno dla tradycjonalistów, zakochanych w starej dobrej polskiej kuchni, jak i dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Można z tych przepisów skomponować urozmaicony codzienny jadłospis, można też skorzystać z nich przy układaniu menu wykwintnego obiadu czy kolacji. Kuchnia polska potrafi być szalenie różnorodna. Z jednej strony tradycyjna oparta na starych, sprawdzonych przepisach, z drugiej - podatna na inspiracje i skłonna do eksperymentów. I tak było zawsze - Francuzi, Włosi, Litwini, Węgrzy wnosili do polskiej kuchni swoje kulinarne tradycje, dzięki czemu wzbogacali nasze menu i smak naszych potraw. Także dzisiaj chętnie sięgamy po dania z innych kuchni, także tych bardziej egzotycznych - azjatyckich, amerykańskich czy afrykańskich. W trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę próbujemy przeróżnych diet, staramy się eliminować z potraw nadmiar kalorii, chcemy jeść lekko, zdrowo i smacznie. Wszystko to jednak nie znaczy, że rezygnujemy z tradycyjnych polskich smaków - bigosu, pieczonych mięs, ryb w galarecie, pysznych sosów, pierogów czy wielkanocnych bab.
Świat kipi bogactwem kulturowym i przyrodniczym. Jego piękno przejawia się w zapierających dech w piersiach krajobrazach, wytworach człowieka i natury, górach i oceanach. Natomiast Polska jest krajem niezwykłym, w którym cenne pamiątki są na wyciągnięcie ręki. Bo Polska to nie tylko Wawel i Wilanów, ale tysiące obiektów, być może skromniejszych i mniej efektownych, ale w równym stopniu budujących naszą tożsamość. Album Polska i świat. Najpiękniejsze miejsca i zabytki prezentuje bogactwo natury i najpiękniejsze zakątki na świecie oraz w naszym kraju – to piękno przyrody i architektury zamknięte w jednej książce.
Książka zawiera opis 25 naturalnych metod profilaktyki i samoleczenia głównych schorzeń cywilizacyjnych, począwszy od chorób serca, nowotworów, otyłości, cukrzycy, depresji,
alergii, bezsenności i migreny, aż po choroby tarczycy, osteoporozę, choroby stawów, reumatyzm i żylaki.
Autor, prof. zw. dr hab. Henryk Bieniok, jest uznanym specjalistą z zakresu zarządzania, w tym zarządzania samym sobą, a zwłaszcza zarządzania własnym zdrowiem. Ma w swoim dorobku około 500 publikacji, w tym książki z zakresu zdrowia i profilaktyki. Tematyką samoleczenia, a także medycyną naturalną zajmuje się od kilkudziesięciu lat. Sam z wielką pasją prowadzi w tym zakresie poradnictwo z zakresu medycyny niekonwencjonalnej i alternatywnej.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?